Съдебният съвет си измисли проверка, оневиняваща Янева

Хакерска атака опита да дискредитира кампания за оставката на ВСС

Владимира Янева

© Дневник

Владимира ЯневаВисшият съдебен съвет (ВСС) си измисли, че по негово искане Сметната палата е направила проверка на имотите на новия шеф на Софийския градски съд Владимира Янева и всичко е почти наред. Оказа се, че от одитната институция просто са изпратили данни на ВСС от старите си ревизии на декларациите на Янева, които са достъпни за всеки в интернет.


Наложи се Сметната палата да напише съобщение, в което деликатно да опровергае. Одитният орган няма право да извършва специални проверки и такава не е правена сега на Янева.


В информацията от ВСС се набляга на факта, че през 2007 г., 2009 г. и 2010 г. одиторите не са установили несъответствия между декларираните и придобитите имущества на Янева. Едва след това се споменава, че през 2008 г. шефът на градския съд не е обявила ипотека на апартамент от над 107 кв.м и получени срещу нея 50 000 евро.
От Сметната палата уточниха, че тази информация е била подадена преди три години на Националната агенция за приходите, но оттам ги уведомили, че не се налага да се предприемат действия срещу Янева.


Сметната палата не може да проверява декларации отпреди 2007 г., а точно в тях липсва фактът, че през 1999 г. с дарения Янева е купила 1/3 от къща и апартамент от 70 кв.м в София. ВСС обаче мълчи за този пропуск.


Комисията за конфликт на интереси на съвета вчера реши да изслуша Янева за случая "Софийски имоти". Тя е купила от името на фирмата на баща си два магазина от общинското дружество, а след това пред нея се е изправил като подсъдим бившият му директор Тошко Добрев. Янева отказва да си направи отвод, въпреки че това може да провали делото.


Комисията за конфликт на интереси на ВСС не може да вземе никакво решение и изслушването на съдията ще е само формално. Съветът обаче може, ако има желание, да провери съмненията, че Янева е нарушила забраната за търговска дейност, като е сключвала договори от името на фирма.


Членовете на ВСС мълчат за тези факти и съмнения за обвързаности на шефа на градския съд, но побързаха да коментират в конспиративен дух интернет кампаниите, с които се иска разпускане на кадровия орган.


Членът на ВСС Пламен Стоилов определи изпратените от недоволни граждани SMS и имейли с призив за оставка като "груб натиск и сценарий" и се оплака, че е получил "заплашителни и оскърбителни съобщения". Други от съвета бяха объркани от рекламния текст, който мобилните оператори добавят към всеки SMS, изпратен през сайтове им, и обявиха, че исканията за оставките им всъщност са игра за пари.


Същевременно хакерска атака се опита да дискредитира кампанията на Българския хелзинкски комитет "Сбогом, ВСС", като генерира фалшиви съобщения до членовете на съвета. Организаторите обявиха, че проблемът е решен и до 18 ч. към искането за оставка на съвета се бяха присъедини 450 души.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kitaec_
  kitaec_
  Рейтинг: 479 Неутрално

  От цялата ни съдебна система блика социализъм и комунизъм.Всички тези негодници трябва да минат през чистилището,наричано още.....ЛУСТРАЦИЯ

 2. 2 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1316 Весело

  "Момина сълза", света вода ненапита На батко селската красавица тя ) Купила с парите на тати помещения някакви- по евтинко. И кво от това? Можеше и с пари на свекървата, като семейния си приятел )))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 3. 3 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Съдебната система е най-силната крепост на корупцията и мафиотските структури.
  Ако няма граждански натиск няма да падне и да се изчисти.

  Защо ако не да?!
 4. 4 Профил на vania_03
  vania_03
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Пак показват, че са независими.

 5. 5 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#4] от "vania_03":

  ВСС не е съдебната система. Точно това е проблемът. В съда в момента кадруват парламентарна квота и прокурори. Каква независимост те гони?

 6. 6 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Мотото на тези всичките хубостници е "Съвестта ми е чиста! Още не съм я използвал!"

 7. 7 Профил на vania_03
  vania_03
  Рейтинг: 531 Неутрално

  ВСС знаем как работи. Чухме и коментарите им относно кампанията на БХК.
  Знае се и каква е съдебната ни система, знаят го и в Европа.

 8. 8 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 688 Весело

  Ми в крак с времето..Взимат светъл пример от Овчаря..И той така - представя желаното за реалноИ си верва , де викаше Дедо Мони

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 9. 9 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1217 Любопитно

  само на мене ли ми е чудно каква е тая ипотека на апартамент 107 квадрата за 50 000 евро добро обезпечение няма що

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 10. 10 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Голяма изненада!

  Yet another blue planet.
 11. 11 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#9] от "stg":

  Ми като е купила къща с двор в центъра на София за 18 500 лв

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 12. 12 Профил на kyphacah71
  kyphacah71
  Рейтинг: 531 Неутрално

  ЦИРКАДЖИЙКА- С ЕЗИК-ЛОПАТА !! ЗА ВСИЧКО СТАВА !!

 13. 13 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 907 Разстроено

  "Членовете на ВСС мълчат за тези факти и съмнения за обвързаности на шефа на градския съд, но побързаха да коментират в конспиративен дух интернет кампаниите, с които се иска разпускане на кадровия орган."

  Дами и Господа журналисти, обяснявайте им при всяко интервю, каква е кампанията/целта на кампанията - Разпускане на ВСС ... . че ми е особено неприятно да видя уж образовани хора да се правят на обидени незадоволени моми ...
  Следовател бил, и от много години и бил свикнал да гледа престъпници в очите. така че не било това начина .... е кой ще прави конспирация за тебе,(свикналия на погледите)... да не се мислиш за фактор .... хората даже не знаят кой си.. а и не им дреме , изразява се позиция .. и то по съвременен начин, ако дойдат 200 души да ти счупят стъклата/колата ... сигурно няма да ти изглежда цивилизовано.. НОО целта е една и съща...ВСИЧКИ ГЕНЕРИРАТЕ НЕДОВЕРИЕ/ОТВРАЩЕНИЕ и НЯМА да е за дълго .... Пожелавам ви всеки ден по 1000 смс-а ...водете си статистика на бройката ... после ще ви канят всички реалити-та ... може да заработите някоя допълнителна премия за "получилият най-много пожелателни смс-а"....

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 14. 14 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Нема оправия в България с подобна прокуратора и съдии, нема...
  Жалко за 1300 годипната история и славаното минало... Но дойдоха съдийте и прокурорите и съсипаха всичко за няма и 30 години....

 15. 15 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Понеже споровете около избора на Янева възникнаха касаейки кой ще бъде новия шеф на СГС, бих желал да покажа, че базата за възникване на тази конфузна ситуация май че ще се окаже дали новият шеф е „наш човек” или „някой, който ние не познаваме” отблизо и тепърва трябва юристите на фирмите да го „опитомяват”: Спекулативна практика на страните да осъществяват СОБСТВЕН ИЗБОР НА СЪДИЯ беше установена от ревизорите на Темида при проверка през май т.г. в Софийския градски съд след сигнали за търговски и фирмени дела на "Петрол холдинг" АД, , подадени от една от спорещите страни. Те са "попадали" все при един и същ съдия - Румяна Паликарова. При проверката инспекторите на Темида констатират още, че в гражданското и търговското отделение на СГС жалбите НЕ СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ НА КОНКРЕТНИ СЪДИИ ПО РЕДА НА ПОСТЪПВАНЕТО ИМ: молба с по-голям номер се възлага за разглеждане преди молба с по-малък номер. Освен че е в нарушение на закона, това създава теоретична предпоставка да се промени резултатът при компютърния избор на съдия, пише в становището за проверката, подписано от ревизор №1 на Темида А. Караиванова. По този начин гражданин или търговец може да избере кой съдия да реши делото му, обясниха юристи.
  Ревизорите на Темида попадат и на други нарушения по делата за "Петрол холдинг" - по жалби са образувани граждански дела, но са разпределени за разглеждане и решаване НЕ НА ГРАЖДАНСКИ, А НА ТЪРГОВСКИ СЪДИИ. Срещу номерата на тези дела в компютъра излизат съвсем други спорове между други фирми.Затова инспекторите препоръчват да се извърши проверка как се образуват и номерират търговските и фирмените дела в СГС и да се прекрати практиката за дублиране на номерацията на делата.
  Проверката на Инспектората засяга периода, в който и.д. шеф на СГС е Величка Цанова. Тя беше избрана на този пост от Висшия съдебен съвет на 29 ноември м.г., след като дотогавашният председател Георги Колев оглави ВАС. Цанова бе кандидат за постоянен началник на СГС, но на 30 май т.г. при балотаж съветът избра В.Янева.До края на юни новият шеф на съда Янева трябва да информира Инспектората какви мерки са предприети за изпълнение на препоръките.
  Възможност за избор на "съдия приятел" в СГС дава и самата структура на съда, обясниха юристи. С фирмените дела като спорове за приемане на нов или изключване на досегашен съдружник, за преразпределение на дяловете, за увеличаване или намаляване на капитала, за избор на нов управител, се занимават само двама съдии - Р. Паликарова и Е. Радева. За да няма предрешени решения, трябва тези спорове да се гледат ОТ ВСИЧКИТЕ 17 ТЪРГОВСКИ СЪДИИ В СГС, а не само от двама от тях, обособени като фирмени състави, категорични са юристите. Колкото повече съдии се занимават с фирмени спорове, толкова по-малко ще са случаите и възможностите за кражба на дружества от съдружници, подчертаха юристи. Още повече че СГС се занимава най-често с вътрешнофирмени конфликти, и то в едни от най-големите търговски дружества, тъй като в София са повечето и по-големите фирми.
  Въз основа на гореизложеното, нещата май че отиват не към решаване на принципен въпрос, а към назначаване, а по-точно може да се каже "уреждане" на наш човек, който е послушко и при когото няма да има проблеми. Справка: смачкването на делата на Маргените, Р.Мустафа, Н.Цонев и сие, Трактора, Наглите, Крокодилите, Баретата, Ковачки, Килърите и ред др. странни присъи и решения.

 16. 16 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Защо не поискат оставки на ВСИЧКИ СЪДИИ – така ще е по-принципно ! Не смятам, че е това начинът за сваляне на ВСС - с sms-атаки, защото Българският Хелзински Комитет БХК е червена креатура! Звеното за пропаганда и агитация на БСП и креатурата им БХК използват натрупаното голямо недоволство от съдебната система за решаване на собствени кадрови проблеми. Ами защо не поискат махане на всички техни хора, намърдали се и бетонирали се още от 1991 в съдебната система и да започне назначаването на топмагистрати и шефове на съдилища отначало? Тази работа нещо много намирисва - не можаха от БКП/БСП да кадруват във ВСС, поради което напуснаха трите мастити съдийки, обаче червените от БХК и вечно мрънкащата Н.Куцкова искат да се намали квотата на Народното събрание във ВСС, понеже те там нямат мнозинство. Ясно е, че който има мнозинство, той ще определя състава на Съвета; като си спечелят управлението тези от Тройната коалиция и най-вече БСП и хората на президента, да кадруват ! Не ви стига, че приехте в Конституцията през 1991 принципа за несменяемост на съдиите, та се намърдахте навсякъде , а за инакомислещите оставихте тук-там по-долни постове ! Първо са необходими промени в законите, после разтуряне на ВСС, нали така е редно ! А и където се втурнат в агитация, та дори в атака „еврейчетата” на Сорос, червените от БХК и журналистът Иво Инджев, аз съм против, защото не е за хубаво.
  Относно ВСС: При средна заплата във ВСС 3000лв кой ще напусне и кой няма да иска да е там! Ясно е, че всички искат да са членове на ВСС и да служат „честно на народа” , като им е такава заплатата! Дай Боже всекиму да получава такава заплата и на края на годината 13-а и 14-а заплата! Тогава защо да не ги избираме както избираме депутати, президент и т.н. ? И без друго заплатите им са по-големи от техните!
  И стига с това старо другарско изискване към „не нашите” - млад специалист бил, няма да върши работа ! 4 години реален стаж са твърде малко, няма спор !! А за техните червени издънки постовете още от ученическата скамейка, та дори още от люлката са бронирани, нали ! Колко не дни, а часа трудов стаж имаше Серьожата С.,когато го избраха за премиер на РъБъ? Не беше ли без трудов стаж..освен в БСП? Защо тогава не се вдигнаха тези от Института на Отворено общество и чалгаджиите от БХК? Защо не скочиха за тази въпиеща несправедливост трите съдийки и най-вече старите, та дори и престарелите членове на КС?

 17. 17 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Абе и аз съм оскърбен от ВСС, така че сме квит. Те ще се правят на слепи за всички простотии в съдебната система, ние ще им пускаме просташки СМС. Няма за какво да се оплакват. На такава работа, такова отношение. Само дето не може да им спираме и заплатите...

 18. 18
  Yankee
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 19. 19 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Разбира се, че изобщо не е проблемът само във ВСС!
  Радвам се, че все повече и повече хора разбират, че ВСС е само един модул в машината. И че българската така наречена съдебна система е толкова ГНИЛА - КОРУМПИРАНА И НЕКАДЪРНА, че единственото спасение е тя ДА БЪДЕ РАЗФОРМИРОВАНА!
  Знам, че това е много трудно от много гледни точки, но в края на краищата се започва от някъде. Трябва да има парламентарна инициатива за промяна на Конституцията в частта за съдебната власт! След това трябва да се събере мнозинство. Трудно е, но не е невъзможно, ако се има предвид и това, че целият нормален свят знае, че БЪЛГАРСКО ПРАВОРАЗДАВАНЕ НА ПРАКТИКА НЯМА!

 20. 20 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Разстроено

  Не случайно на такива длъжности се поставят оцапани до ушите в лайн-та хора. Целта е кукловодите им да имат с какво да ги държат в ръцете си???
  Това са типично сталински методи на работа.
  На някой името Вишински говори ли му нещо???
  На времето Всесъюзната Комунистическа Партия на СССР се е разцепила на есери, меншевики и болшевики. Болшевиките са взвели цялата власт в ръцете си и са преследвали и избивали еретците от останалите две фракции така , както Светата Инквизиция е изтребвала еретиците в средновековна Испания.
  Какво е направил чичко Сталин с този Вишински , който е бил есер и е подлежал на унищожение???
  Направил го е главен прокурор на СССР!!!! ... След което другарят Вишински е правел всичко , каквото е кажел благодетелят му Сталин, иначе барабар със семейството си е щял моментално да нахрани чрвеите...
  Има ли някой , който да не открива паралел между другаря Вишински и другаря Велчев, другаря Пенгезов, другарката Владимира Янева /какво име само Владимира!!!Айде на бас , че е кръстена на основателят на ВКП/б/, чичко Владимир Илич Ленин?/.И още сумати другари и другарки съдии с подарени и купени дипломи , но оцапани до ушите в ако, и поради това идеални за "наши" хора на кукловодите???

 21. 21 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Така е в България - недосегаемите няма кой орган да ги постави на място. Причината по Симеон е в "чипа" на българина. Казали са го и американски посланници у нас.

 22. 22 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Нагъл, по-нагъл, най-нагъл, ВСС, Янева, Цвък Цвък (новия Красьо Черничкия) ...

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 23. 23 Профил на elean
  elean
  Рейтинг: 681 Неутрално
 24. 24 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#10] от "uran":
  кучето си лае, керванът си върви !!!

 25. 25 Профил на redstar
  redstar
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Социално слаб магистрат!!!

 26. 26 Профил на Мара Попович
  Мара Попович
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Нима не разбрахте ,че ние докато скандирахме по площадите ,а сега се "бунтуваме" във форумите-комунистическата мафия овладя правосъдната система,МВР,напазарува си "сини" политици,медииТЕ т.е. цялата държава .Трябва да си отвоюваме държавата от мафията!

 27. 27 Профил на kaka_poca
  kaka_poca
  Рейтинг: 531 Разстроено

  До № 19
  РЕАКЦИЯТА ти срещу недъзите на съдебната ни система е съвсем първосигнална, примитивна и почти фатмашка - неподобаваща на ГЕНЕРАЛ Кобалт, от който се очаква малко по-вече интелект.
  Всяка подобна система - имам предвид структура, изкуствено създадена с цел регулация в обществото - деградира с времето, процесът е закономерен. Забелязали са го още в най-дълбока древност и затова създавайки структурата са създавали едновременно и контролен орган - задължително вън от нея - който да препятства опорочаването й, и да осигурява нормалното й функциониране.
  Имено такъв ЕФИКАСЕН орган е необходим на съдебната ни система, а не разтурването й и създаването на нова - което е нелепо.

 28. 28 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Други от съвета бяха объркани от рекламния текст, който мобилните оператори добавят към всеки SMS, изпратен през сайтове им, и обявиха, че исканията за оставките им всъщност са игра за пари.

  хахаха.

 29. 29 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 946 Гневно

  "Висшият съдебен съвет (ВСС) си измисли, че по негово искане Сметната палата е направила проверка "
  "Одитният орган няма право да извършва специални проверки и такава не е правена сега на Янева."
  "Сметната палата не може да проверява декларации отпреди 2007 г., а точно в тях липсва фактът,"
  "Комисията за конфликт на интереси на ВСС не може да вземе никакво решение и изслушването на съдията ще е само формално. "
  И каква стана тя -туй не може ,онуй не знае ,третото формално!
  Ай сиктир!
  Туй което може и й е задължение, мълчи и си трае
  "Съветът обаче може, ако има желание, да провери съмненията, че Янева е нарушила забраната за търговска дейност, като е сключвала договори от името на фирма."

  "Членовете на ВСС мълчат за тези факти и съмнения за обвързаности на шефа на градския съд, ....."

  Работата е ясна ,народа е казал -" Рибата се вмирисва от към главата"
  Ама те, тяхната вмирисана глава са си я пъхнали между краката и познайте какво гледат.?
  Вмирисани и притихнали ,чакат да отмине бурята !
  И имат нахалството да се съмняват.
  "но побързаха да коментират в конспиративен дух интернет кампаниите, с които се иска разпускане на кадровия орган."

  Този орган е вмирисана гангрена и трябва да се изреже.
  Колкото по- бързо , толкоз по-добре!

 30. 30 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 946 Весело

  [quote#28:"grem"]че исканията за оставките им всъщност са игра за пари.
  [/quote]
  Да бе , да! Не, не е игра а цял сценарии !
  И не за пари , а за много, много, много ,пари и имоти!

 31. 31 Профил на verin
  verin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Владимира Янева е като Калина Илиева, Калина Илиева е като Румяна Желева, Румяна Желева е като Лъчезар Иванов, Лъчезар Иванов е като Цветан Цветанов, Цветан Цветанов пък е като Бойко Борисов, до един лъжци, прочули се като такива и в Европа; хора с тъмно минало, подправяли биографиите си; обогатявали се уж с консултации, с фиктивни декларации и подправени дипломи; трупали апартаменти, придобити под стойността им; поддържали връзка с банкерки. Светли образи на ГЕРБ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK