Паметникът на Съветската армия e почистен през нощта (видео)

Паметникът на Съветската армия e почистен през нощта (видео)

© Юлия ЛазароваИзрисуваната с герои от американски комикси скулптурна композиция от западната страна на Паметника на съветската армия в София беше почистена тази нощ.


Въпреки съобщението от понеделник на общината, че акцията ще започне в 8:30 сутринта, днес в 6 часа барелефът беше почти изцяло почистен (останали са малко следи от жълта и червена боя) и работниците вече сваляха скелето. Измиването се случи "по спешност" по думите на едно от момчетата от фирма "Кю Енд Клийн" ООД, извършила услугата. Александър Стефанов обясни пред "Дневник", че са ги извикали по-рано, защото се очаквали провокации срещу почистването сутринта. "Демонстрации, живи вериги", допълни той това, което е чул като причина за изтеглянето на миенето по тъмно.


"По спешност"
Екип на "Дневник" беше на паметника между 2:10 и 3:30 часа през нощта. Първите съобщения, че миенето е започнало се появиха първо в Twitter и "Фейсбук" след 1 часа. След 2 часа около паметника имаше две полицейски коли, които охраняваха акцията по миенето, няколко фотографа и двойка софиянци, които се възмущаваха от случващото се. От време на време спираха минаващи от там момичета и момчета, чиито реакции съвпадаха - изненада, че монументът се чисти и то през нощта.


Фотогалерия: Среднощното почистване на паметника на Съветската армия >


От "Кю Енд Клийн" казаха, че за започнали измиването в полунощ и прогнозираха, че до сутринта трябва да са готови. Те са фирма, специализирана в чистене на графити и бяха лаконични, че си вършат работата.


"Еми, какво да правиш, демокрацията не се дава лесно", така преминаващо момче, коментира дългото чистене. То твърдеше, че миенето е започнало около 22:30 часа и изчисли как над 5 часа боите не могат да бъдат премахнати напълно.


Първо беше изчезнал надписът "В крак с времето", докато заличаването на героите отнемаше повече време. Две момчета в работни гащеризони смесваха различни препарати и първо с четка мажеха боите, а след това измиваха с пароструйка и това се повтори няколко пъти. Чистачите използваха малко скеле.


"Готино е, но не по този начин. Не може по паметника. Забранено е тук", отговаря на въпроса какво мисли едното от момчетата, които миеха. Не се представя и продължава съсредоточено да търка с четката. Колегата му Александър Георгиев също смята, че по паметника не бива да се рисува, каквото и да е посланието и какъвто и да е ефектът, не трябва да е тук и няма проблем, че точно тяхната фирма и те изтриват "поп-арт" акцията.


Той уточнява, че са правили пролетно почистване на паметника, но непрекъснато някой драска. Не за първи път мият през нощта - преди време фирмата им е изчистила НДК за пет денонощия, графити чистят почти непрекъснато. Георгиев казва, че са една от няколкото фирми, които са наемани да чистят в центъра. От общината вчера са им се обадили и те са поели поръчката. Оставя без отговор въпросите не е ли по-силно да откажеш точно това измиване, нищо че за тях е бизнес, как се чустват, че унищожават метафората...


На питанията на "Дневник" за използваните бои, приличат ли на стила на някого, има ли някакви незабелязани знаци, отговаря, "не разследвам графити, само ги чистя". Знае доста за уличното изкуство и казва, че е по-добре да пишем за него, отколкото за тази акция.


Кой организира бързото чистене


Нужните за излъскването 840 лева са събрани от неправителствени организации, стана ясно вчера. Според БНТ парите са предоставени от Форум "България - Русия", чийто председател е Светлана Шаренкова.


Снощи пред "Фокус" тя коментира "Обърнах се към г-жа Фандъкова и тя каза, че имат ангажимент да почистят паметника, но търсят спонсори и средства и ние от Форум "България-Русия" се отзовахме. Те ни помогнаха с фирма, с която са работили, тъй като имат повече опит, разбира се, почистили са много сгради и ни насочиха към професионална фирма за почистване. Ние се свързахме с тях, взехме разрешение от областната управа, тъй като се оказа, че паметникът е собственост на държавата в лицето на областния управител, и утре сутринта ще бъдем там".


Шаренкова заяви още, "обръщаме се към други обществени организации към православната църква, но и най-вече към властта в лицето на правителството и общината – да включат паметника в системата за сигурност на Столична община и да сложат и видеокамери, защото ако имаше видеокамери това не би се случило". 


Последни кадри за спомен


Вечерта след 23 часа около паметника все още имаше десетки хора, които спокойно седяха и се снимаха за спомен пред композицията. Преди това в социалните мрежи някои се организираха да ходят "на по бира" пред монумента и след 19 часа там се стичаха все повече хора, които минаваха, снимаха, коментираха и си тръгваха. Още тогава се появи версията, че той може да бъде почистен през нощта.


Първите реакции на читатели на "Дневник" за нощната акция с измиването бяха най-вече остри критики, че това е "милиционерски" рефлекс по тъмна доба и много преди обявения час да се приключи всичко, както и че "властимащите са жалки в неспособността си да разберат населението, което управляват".


Други иронизират, търсят кой е общинският служител, свършил светкавично работата и казват, че сега остава да се почистят толкова бързо и старателно подлезите и стотици улици.


Трети заявяват, че е трябвало да се прояви уважение към паметника, защото "ако не беше Съветската армия и милионите загинали през Втората световна война, Хитлер щеше да завладее цяла Европа".


За сутринта останаха само споровете


Макар вече да беше известно, че почистването е свършило, около 8 сутринта пред паметника се бяха събрали хора "за" и "против" измиването.


Едните твърдяха, че изрисуването на бойците е обругаване, а другите настояваха за събарянето му. Спорът между страните - вижте във видеото.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във вестник "Дневник"

Камера и монтаж: Георги Марчев

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK