Посолството на Русия и творчески съюзи се възмутиха от изрисувания паметник

Измиха паметника на Съветската армия

© Юлия Лазарова

Измиха паметника на Съветската армияЧетири дни, след като паметникът на съветската армия беше изрисуван и по-малко от ден, след като графитите бяха изтрити, от посолството на Русия за първи път излязоха с официална позиция. Дипломатите определят като "възмутителен акт на вандализъм...поругаването на паметта на воините, освободили България и Европа от фашизма".Според позицията, то е било "извършено с особен цинизъм, който няма прецедент в други европейски страни, където съществуват подобни монументи", пишат още от посолството, цитирани от агенция "Фокус".


"При това, в съответствие с положенията на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската Федерация и Република България от 4 август 1992 г. (член 14) и Споразумение между Правителството на Руската Федерация и Правителството на Република България за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката от 19 април 1993 г. (член 10) страните са задължени да предприемат необходимите мерки за запазване и полагане на грижи за намиращите се на териториите на двете страни паметници, свързани с тяхната история и култура".


Посолството изказва благодарност на българските обществени организации, творчески съюзи, представители на медии и на гражданското общество, "които се изказаха против оскверняването на Паметника, осъдиха този безотговорен и позорен акт и организираха възстановяване на първоначалния вид на монумента".


Неправителствени, творчески и бизнесорганизации също се възмутиха от изрисуването на паметника, предаде БТА. Те призовават държавното ръководство и столичното кметство да вземат незабавно мерки срещу вандалите и настояват държавните органи и Столичната община да включат паметника в системата за  охрана и да инсталират камери за наблюдение около него. "Опитите да се оневиняват осквернителите, приписвайки им чувство за "хумор" и "детска шега", е кощунство с паметта на милионните съветски хора, защитили човечеството от фашизма", се посочва в декларацията.   Документът е подписан от ръководствата на Българския антифашистки съюз, Съюза на ветераните от войните, Съюза на военноинвалидите в България, Съюза на сержантите и офицерите от резерва и запаса, Националното движение "Русофили", Форума "България-Русия", Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Фондацията "Устойчиво развитие за България", Дружеството "Александър Невски", Федерацията на съотечествениците, Българско-руската търговска промишлена палата, Българско-руския клуб "Шипка", Съюза на българските писатели, Славянското дружество в България, Съюза на архитектите в България, Дружество "Найден Геров", Съюза на филмовите дейци, Съюза на българските журналисти.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK