Паметникът отново посивя

Понеделник, 20.30

© Юлия Лазарова

Понеделник, 20.30
"Не приемам и не одобрявам действия през нощта за каквото и да било. Нямам нищо общо с каквито и да е партизански действия през нощта – било то рисуване, било то почистване.... Паметникът на Съветската армия е държавна собственост, а разрешение за почистване... е издадено от областния управител на София–град. Общината не е издавала разрешение. Това, което се случи през нощта, си е изцяло инициатива на обществени организации"
Кметът на София Йорданка Фандъкова


"Останах изненадан от решението на гражданската организация да почисти през нощта... Не съм смятал, че подлежи на дискусия въпросът кога точно да се извърши. Смятал съм, че под 21-ви се имат предвид рамките на нормалния делови ден. Затова и не съм посочил начален час, например осем или девет часа сутринта... Категорично някой друг свърши работата, която трябваше държавата да свърши в случая. За това не съм възразил, защото когато някой предлага със собствени сили и средства да замести изпълнението на държавна дейност, според мен, би следвало това да се разреши"
Данаил Кирилов, областен управител на София-град


Понеделник, 20.30 ч. Комикс на живо
Супермен, Капитан Планета, Дядо Коледа, Роналд Макдоналд и другите им колеги са пристигнали в центъра на София. Те не познават скулптурите на хората с автомати и изопнати лица, чиито места са заели, вероятно не ги и интересуват - те са "в крак с времето".


Около паметника се събират хора, които искат да се снимат с новите герои. Образуват се опашки, градината - любимо място на скейтъри, сега прилича по-скоро на туристическа атракция. Хората са усмихнати, изчакват се да позират пред фотоапаратите. С детето, с приятели, по смешен или сериозен начин.


"Днес е последният шанс", "Доживях са се снимам на паметника на Съветската армия", "Руското посолство е дало парите", "На скейтърите им е писнало да ги гледат тези грозници и са си го направили, за да им е шарено" - част от репликите на хората в понеделник вечерта. Атмосферата е като пред концерт, пият се бири, канят се на срещи пред паметника. Флашмоб, казва някой.


Чуват се мнения, че вероятно паметникът ще бъде почистен през нощта. Един от присъстващите се обърна към всички и предложи да се купят материали, с които да се намажат графитите, за да се затрудни измиването.


00.00 - 2.10 ч Унищожаване на метафората


До паметника се появяват три полицейски коли, които започват да разгонват присъстващите. Първите съобщения, че миенето е започнало, са от  Twitter и "Фейсбук" след 1 часа. След 2 часа на мястото има две полицейски коли, които охраняват акцията по миенето, няколко фотографи и двойка софиянци, които се възмущават от случващото се.


От време на време преминаващи момичета и момчета спират, реакциите им съвпадат - изненада, че монументът се чисти, и то през нощта. Измиването стана "по спешност" по думите на Александър Стефанов - едно от момчетата от фирма "Кю енд клийн" ООД, извършила услугата. 


Той обясни пред "Дневник", че са ги извикали по тъмно, защото се очаквали провокации срещу почистването сутринта. "Демонстрации, живи вериги", преразказва той. Фирмата е специализирана в чистене на графити и хората казаха само, че си вършат работата.


"Еми, какво да правиш, демокрацията не се дава лесно", така преминаващо момче коментира старателното чистене. То твърди, че миенето е започнало около 22:30 часа, и изчисли как над 5 часа боите не могат да бъдат премахнати напълно. Първо изчезва надписът "В крак с времето".


Заличаването на комиксовите герои отнема повече време. Две момчета в работни гащеризони смесват препарати и ги нанасят върху боите, а след това мият с пароструйка и това се повтаря няколко пъти. Чистачите използват малко скеле.


"Готино е, но не по този начин. Не може по паметника. Забранено е тук", отговаря на въпроса какво мисли едното от момчетата, които мият. Не се представя и продължава съсредоточено да търка с четката.


Колегата му Александър Георгиев също смята, че по паметника не бива да се рисува, каквото и да е посланието и какъвто и да е ефектът, не трябва да е тук и няма проблем, че точно тяхната фирма и те изтриват "попарт" акцията.


Той уточнява, че са правили пролетно почистване на паметника, но непрекъснато някой драска. Не за първи път мият през нощта - преди време фирмата им е изчистила НДК за пет денонощия, графити чистят почти непрекъснато.


Георгиев казва, че са една от няколкото фирми, които са наемани да чистят в центъра. От общината вчера са им се обадили и те са поели поръчката. Оставя без отговор въпросите не е ли по-силно да откажеш точно това измиване, нищо че за тях е бизнес, как се чувстват, че унищожават метафората...


Вторник, след 7.30 ч. Тихо примирение


Пред паметника на Съветската армия е тихо. Трябва да изглежда чисто, но е по-скоро сиво и мрачно. Няма ярки цветове, няма усмихнати хора, няма светкавици от фотоапарати. Двайсетина софиянци, много повече журналисти. Слънцето огрява само една част от монумента. Повечето хора оглеждат мълчаливо скулптурите.


Те отново са само войници с оръжия. Супермен, Капитан Планета, Дядо Коледа, Роналд Макдоналд и другите са си заминали. Усещането е за примирение. С това, че дебатът за съдбата на паметника вече години наред не води до никакво решение. С това, че хората, които подкрепиха яростно в интернет акцията на неизвестния художник, се оказват безсилни да спрат властите.


"Вандалски акт пред обществото" - така присъстващите определят измиването. Според тях хората ясно са показали какво искат да се случи с паметника. И все пак те не са учудени, че почистващата фирма е дошла през нощта - "така правят и комунистите".


Малко след 8.30 ч. Креслив спор


Пред паметника се обособяват две групи, които спорят за историята и акцията - "паметникът е част от културата", "не се чувствам признателен на тази армия", "това е пошла, лумпенска история", "младежка шега, не е вандалски акт", "това е гражданска позиция". Хората почти крещят. Те не се изслушват, ръкомахат, тръгват си, връщат се, зачервяват се, участват.


И колкото по-силно говорят, толкова по-безцелен става спорът им и повече хора се намесват. Остава усещането, че 22 години след началото на прехода хората все още не са се примирили. С него и с миналото, на което той (уж) сложи край.


Междувременно...


"Имаме си паметник на чужда окупационна армия в центъра на София", така Венцислав Кръстев коментира изчистването на монумента, докато наблюдава случващото се. Той е част от инициативния комитет за демонтирането на паметника. Казва, че акцията на неизвестния артист го е изненадала, но я оценява като положителна, защото е събудила големи дебати.


Марта Георгиева смята, че монументът е анахронизъм. "Рисуването е естествен, младежки, креативен акт, а миенето е неестествено." Определя като клише това, че паметникът говори за историята, и смята това за фалшификат. "Просто 20 години някакви хора се правят, че Берлинската стена не е паднала, и говорят същата пропаганда", казва още Георгиева, която често се усмихва.


Тя разказва, че когато е дошла отново около 2 ч. през нощта, едно от момчетата, които е почиствало, докато е миело скулптурите, в един момент е спряло и ги е снимало. "Ето това е поредното доказателство за позицията и на младите хора", казва още Георгиева.


И малко по-късно. Ще има още графити


"Харесва ми това, че всички се шашкат. Това е изкуството и е велико. Графитите са изтрити, после ще се появят нови, това е смисълът", заяви Ясен Гешев, който се представя като легалния организатор на графити събития. Той също е пред паметника сутринта. Там е и възрастна жена, която седи, ръцете й са скръстени, гледа вече сивите скулптури.


Засмива се, защото искала да види какво са нарисували, били показали малко по телевизиите, но е закъсняла. После започва да разсъждава: "Сега имаме американска инвазия, така както преди години всичко беше съветско. За това сме си виновни, ние, българите. Защото позволяваме всички големи държави да изразяват величието си."


В един момент пред паметника се появява възрастен мъж, който държи българското знаме. Започва да го развява, за да покаже, че е българин. "Всяко нещо, което започва с "де-", е вредно. Това е символ на героизма - тези войници са се били за свободата на Европа", разказва Андон Андонов, "бате Тони, както ми казват децата в "Младост". Казва, че е бил строителен работник и че няколко пъти е идвал да почиства паметника.


Сред събралите се са и няколко рускини, които живеят отдавна в България. Една от тях е Марина Дадикозян, която е и председател на "Федерация союз соотечественников". "Това беше оскърбително действие за всички, които помнят историята. За всеки руски човек по света – болно посегателство срещу героите, освободили Европа."


Според нея този паметник трябва да се разглежда и като благодарност на българите към руските войниците, които, като са преминавали през страната, не са изстреляли нито един куршум. "Трябва да възпитаваме децата си с памет, защото без памет ще са като дърво без корени", смята още Дадикозян. Тя заяви, че навсякъде, където Съветската армия е минавала, има подобни паметници и това било нормално.


След 9 часа.  Едно развяващо се знаме


Докато Дадикозян разказва, хората започват да се разотиват, споровете вече са по-тихи. Слънцето вече свети и от другите страни на монумента.Човекът с българското знаме още стои пред паметника и го развява от време на време."Не приемам и не одобрявам действия през нощта за каквото и да било. Нямам нищо общо с каквито и да е партизански действия през нощта – било то рисуване, било то почистване.... Паметникът на Съветската армия е държавна собственост, а разрешение за почистване... е издадено от областния управител на София–град. Общината не е издавала разрешение. Това, което се случи през нощта, си е изцяло инициатива на обществени организации"
Кметът на София Йорданка Фандъкова


"Останах изненадан от решението на гражданската организация да почисти през нощта... Не съм смятал, че подлежи на дискусия въпросът кога точно да се извърши. Смятал съм, че под 21-ви се имат предвид рамките на нормалния делови ден. Затова и не съм посочил начален час, например осем или девет часа сутринта... Категорично някой друг свърши работата, която трябваше държавата да свърши в случая. За това не съм възразил, защото когато някой предлага със собствени сили и средства да замести изпълнението на държавна дейност, според мен, би следвало това да се разреши"
Данаил Кирилов, областен управител на София-град

Ключови думи към статията:

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mih
  mih
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е стига с този паметник вече де!

 2. 2 Профил на email
  email
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Стига вече с този паметник, бе! Аман! Като, че това е най-важното нещо което се е случило в тази държавица. До война ще се стигне с възможно най-незначителната и нищожна новина... започвам да се чудя дали наистина "материалът" ни не е гнил... ако е така, тежко на тази държава.

 3. 3 Профил на email
  email
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Както и да го погледнеш това си е вандализъм, а не изкуство (въпреки, че изглеждаше интересно), харесван или не паметникът си е паметник. Работата му е да е сив и да напомня, на едни едно, на други, друго... народ без памет е нищо!

 4. 4 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Браво на Лора Филева! Взела е присърце тая работа.
  Също като мен - и като много други!

 5. 5 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 932 Весело

  Да се премахне и ако РФ държи да го има, плаща стойността и, демонтаж, транспорт до Масква и разтоварване в Кремъл!
  Последното промоция !

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 6. 6 Профил на polipavl
  polipavl
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Просто там не му е мястото.Да се демонтира и да се сложи в военния музей.

 7. 7 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#3:"email"]народ без памет е нищо! [/quote]

  Каква памет, бе, колега? Минала една армия от тук, инсталирала един варварски режим. Това ли ти е "паметта"?
  Не говоря за Съветската армия, не говоря за войниците, аз написах другаде. Говоря, че този паметник е символ на натрапването на варварството на комунизма.
  Да издигнат друг паметник на съветския воин - нямам нищо против. Този, който нанесе удара над хитлеризма, този, който даде повече жертви от своите - СМЕРШ и т.н.
  Но този конкретен паметник трябва да се махне - той напомня единствено за 50-те години комунизъм. И дори повече.

 8. 8 Профил на rikardo
  rikardo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "mih":що стига до като не се махне този символ на окупацията на Б-г няма стига.

 9. 9 Профил на yanev_1961
  yanev_1961
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Каква окупация ви гони?
  Та нали тримата велики Рузвелт, Сталин и Чърчил не си спомням на коя от срещите им си разпределят зоните на следвоенно влияние. Нали и последното правителство преди 09.09.1944година се опита да сключи мир с Англия и САЩ. Някой ще познае ли какъв отговор е получило? За тези които не познаят ще кажа. Заявено им е, че България е включена в съветската зона на влияние и да си ходят по живо по здраво.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на prodanov_
  prodanov_
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ахинора":

  А ти бе акъл, така ли те кефи паметника повече? Сега е още по-грозен. Еее, аман от кьорави глупаци.

  До 9. ІХ. 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След девети той направи съдбоносната крачка напред! - Тато
 12. 12 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Болен, който не разбира причината за разболяването си и всичко свързанос нея, причините и последствията , никога няма да оздравее и да му се случи да загине е много вероятно, даже е абсолютно сигурно.

 13. 13 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 889 Любопитно

  Лошо и неадекватно за България в този момент е че най-големите паметници са на комунистическата,всесъюзн и окупаторска Червена армия...и какво сега да ги бутаме ли или да правим по-големи...например 30 метров... Ботев! Комунистите ни спретнаха сложно уравнение!

 14. 14 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Е, доживях най-накрая да ме цитират. Предварително се извинявам за спама, но който е недоволен от премахнатия нов слой на паметника, нека се присъедини към нас на следния адрес:

  http://vkraksvremeto.org/

  Рано или късно, войната с тези тъпанари България ще я спечели. Важно е да покажем, че имаме желанието да я водим.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 15. 15 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1374 Весело

  Коментара на Анастасия Петрова искрено ме развесели. Браво! Представяте ли си американския посланик наистина да възрази срещу почистването!? Ще настане голям смут и веселба...

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 16. 16 Профил на email
  email
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#7] от "Красимир Кабакчиев":

  И какво като е символ на натрапването на нещо си? Не трябва да го има ли? За да не помним, по-скоро за да няма и следа от това, че някой, някога е натрапвал нещо? Всеки паметник си има своята функция. Не че днешното поколение му дреме, не че и утрешното ще има понятие изобщо за какво си говорим, но поне ще има нещо което да ги боде в очите и вероятно да се питат какво е това нещо и какво прави там? Аз по-скоро мисля, че всеки един такъв паметник би трябвало днес да бъде категоризиран така както го възприемаме днес и това да бъде изписано... мисля ще е по-добре отколкото да бъде премахнат. Не, че не може на негово място да се направи нещо по-хубаво и полезно. Пък и не ми пука чак толкова за паметника... просто не съм пристрастен както повечето коментиращи. В крайна сметка не разбирам истерията която ви е обхванала. Говоря за всички и противниците и поддръжниците на този паметник. То настана едно оплюване едни престрелки, майко мила... за какво бе хора?
  А и накрая да попитам къде ги видя тези 50 години комунизъм? В България никога не е имало комунизъм. Уж сте големи и начетени хора. Познавайки човеците мисля, че не е възможно на Земята да съществува не само днес, ами и след много години комунизъм освен в малки общности (комуни)... човешкото его и завист не биха допуснали това да се случи!

 17. 17 Профил на toshkata
  toshkata
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Наистина ли никой още не знае какво е струвало на България "освобождението" й? Нашите "братушки" са ударили джакпота с нас - затова сега всички комунисти и деца на комунисти си се радват на грозните монументи за сметка на българското страдалчество. Чистете ги, лъскайте ги и си ги слагайте като тапет на телефоните си, снимайте, посещавайте ги и учете децата си на гнет. Има много в нашата страна - това не са паметници на "съветската армия освободила България", това е Грозотията на хората, подарили националното ни богатство на Русия.. все още няма демокрация в нашата страна, всички призиви за такава се чистят с пароструйка http://samvoin.blog.bg/politika/2011/05/10/osvobojdenie-ili-dalavera-niakoi-pozorni-fakti-za-slepite-ru.744389

  Ако не знаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде..
 18. 18 Профил на kratuncho
  kratuncho
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#7] от "Красимир Кабакчиев":

  Ама много ограничено пишат много хора в този форум. Съветската армия безспорно е понесла най-голямата тежест в победата на Съюзниците през Втората световна война. Дали е окупатор на нашите земи - ми да видим какво става например с Австрия, Гърция, Берлин ... Коректно изпълнение на споразуменията от конференциите в Ялта, Техеран и Потсдам между Съюзниците. Презазпределението на влиянието между съюзническите сили няма нищо общо с желанието на народите, хеле пък на сателитите на хитлеристка Германия. Този паметник не е срамен за нас, просто е показателен за съдбата на малките народи. Между другото в Германия 9-ти май е празник, посветен на Р. Шуман - ползвайте търсачка, да разберете за тази личност ...

 19. 19 Профил на 1000
  1000
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Писна ми от тоя паметник. Хубаво беше изрисуван, после партай-югенд се събра да го излъска, за да се радва посолството на СССР и другаря Станишефф.
  Мястото на паметника е в каменоломната. На парчета и да не стърчи на входа на Борисовата градина. Да не сме тука гробница на Соц., че чак туристи да забавляваме с него. Има какво да покажеме на туристите от тази страна. Предостатъчно. Но акъл липсва.

  So wenig eine Hyäne vom Aase läßt, so wenig ein Marxist vom Vaterlandsverrat!
 20. 20 Профил на rikardo
  rikardo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#18] от "kratuncho":http://meto76.blog.bg/politika/2011/03/20/ruskite-varvari-v-iztochna-evropa-1947-godina-instrukciia-za.712552 Прочети и недей писа глупости...

 21. 21 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Където е вапцано ( оцветено),
  пак ще се вапца.
  Макдоналдс да се възползват от рекламата и да подкрепят бъдещите цветни идеи.
  Честита баня след 60 г. !
  Казват че след 'банята' бронзовите ''патоци и п.чоци'' се по подмили от малко малко.

 22. 22 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 624 Любопитно

  До коментар [#9] от "yanev_1961":
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/0/0e/Percentages_agreement2.jpg
  Чърчил е спазарил със Сталин България на 25% английска и 75% руска съгласно тая ръчно написана бележка от Чърчил. Оригинала на % бележка се пази в държавната библиотека на Австрия във Виена.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 23. 23 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Може ли същата бърза реакция за покритите с графити влакове, в които постоянно пътувам?

 24. 24 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1086 Весело

  И на мен много ми хареса остроумната премяна на паметника, но май моята интерпретация за символизма ѝ е малко по-различна от тази на мейнстрийма. А именно, замяната на култа към едни "освободители" на българския народ с култа към едни други, също в кавички!
  Иначе черно-белите категоризации прилягат повече на епохата и "майндсета", от които повечето хора тук уж се разграничават!

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 25. 25 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#16:"email"]Не трябва да го има ли? За да не помним, по-скоро за да няма и следа от това, че някой, някога е натрапвал нещо?[/quote]
  Има логика, че паметниците на някакво ужасно наследство трябва да остават, такива има много по света, но тук има сложна многопластовост, която дразни. Първо, тези войници донасят един отвратителен режим. Без самите те да знаят, разбира се. Те са много повече от роби - хвърляни на смърт и напред, и най-вече назад (СМЕРШ). Второ, тези войници ликвидират злото нацизъм. Трето, тези войници заслужават паметник като жертви на сталинизма. Но първото обстоятелство дискредитира вторите две. Може би най-доброто решение би било този паметник да се махне, а да се направи съвсем друг на съветските войници, който да показва ТРАГЕДИЯТА - и на войниците, и на народите на СССР, и на комунизма, и на войната изобщо. Нужен е съвсем друг тип паметник.

 26. 26 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#18] от "kratuncho":
  Съгласен съм, че въпросът е сложен, а тук се пише малко ограничено, ама ... толкова може баба, толкова бае. Значи, един такъв паметник на иначе заслужаващи хора (войниците) сам по себе си не е срамен. Но е срамно това, че българите днес продължават да го търпят - защото е издигнат от шайка комунистически изроди, които използват заслужаващи хора не, за да им направят паметник, а за да наложат своя варварски режим. Затова виждам решение, при което днешният обект да се махне и да се сложи в музей на тоталитаризма. А, за да не сме несправедливи към войниците, на тях да се издигне друг паметник - символ на трагедията на войната.

 27. 27 Профил на Мусо Гоносуке
  Мусо Гоносуке
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#26] от "Красимир Кабакчиев":

  Шефе, благодарение на този варварски режим, България беше на 7 място по медали в Сеул 88, произвеждаше компютри и беше лидер в износа на мотокари. Родителите не се притесняваха да оставят децата си да играят от сутрин до вечер на улицата, а самите те ходеха на опера и театър.

  Ако възприемаш паметника като символ на този режим, значи трябва да си остане, за да се помни хубавото и лошото. Но това си е твоя интерпретация. Аз лично предпочитам стотиците деца, които карат скейтборд около него да го виждат, за да питат за втората световна война, за последвалия режим и т.н.

  И според мен са прави малцината, които смятат, че графитите изобразяват подмяната на едни герои с други. От тази гледна точка - идеята на неизвестния художник е гениална.

 28. 28 Профил на Мусо Гоносуке
  Мусо Гоносуке
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Една поправка към мнението ми по-горе.
  Нека "благодарение на този варварски режим" да се чете като "по времето на този варварски режим"

  Така като че ли е по-коректно

 29. 29 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 983 Гневно

  Уфф, тоз паметник стана НОВИНА НО.1 на седмицата!
  Не преиграваме ли малко? Пука ми, че ми дреме за някакъв паметник дали ще е сив или розов, или шарен.
  Друго важно няма ли с какво да се занимаваме???

  Fail with honour then succeed by fraud
 30. 30 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Да се демонтира и сложи в някакъв парк на червените чудовища. Редом с паметници на Гошо Тарабата, Ленин Сифилистика, Сталин, Вълко Червенков, Тошо Плешивия и т.н.

  Не може в центъра на столицата на една независима държава да има паметник на нейното насилствено колонизиране и съсипване. Паметник в прослава на колонизатора-насилник ... не става.

 31. 31 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 880 Любопитно

  [quote#3:"email"]народ без памет е нищо![/quote]

  За каква памет става дума !? Питай сега тези на по 20 години кой е Тато, малцинство са тези, които знаят. А как се е живяло по негово време и какво се е слу4вало в комунисти4еския режим по4ти никой от тях не знае!!! Най-добре е да го махнат, да не дразни поне тези, които знаят и помнят!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 32. 32 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#27:"Тошко Гугъла"]България беше на 7 място по медали в Сеул 88, произвеждаше компютри и беше лидер в износа на мотокари[/quote]
  Аз казвам така. Да си на 7-мо място в света по медали означава, че за в една миниатюрна държава има прекалено много хора, които си жертват здравето с медикаменти заради пари и слава. Произвеждаше компютри!? Ха-ха-ха! Те бяха, първо, откраднати, второ, некачествени, трето - заминаваха автоматически за консумация в качествените съветски територии. Защо сега Бг не прозвежда компютри? Щото се иска дисциплина и ум, а такива работи тук няма. Мотокари?!?!? Дето японците ги купуваха заради оловото и после претопяваха. И що сега Бг не прави мотокари? Щото се иска дисциплина и ум...

 33. 33 Профил на rnerkel
  rnerkel
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#7] от "Красимир Кабакчиев":
  А ти защо служи на най-варварската върхушка от "варварския комунизъм" - Държавна сигурност , като доносник , Генерал Коболт ?!
  Най-отвратителните са такива мисловни пигмеи и пригожденци-фурнаджийски лопати , без собствена мисъл и идея , а само търсещи плячката от промяната в политическата ситуация ...
  Вониш, Кабакчиев , вониш на мърша и селска клоака ...

  ИЗГОНЕТЕ БОЙКО -СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ!
 34. 34 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 954 Гневно

  "Според нея този паметник трябва да се разглежда и като благодарност на българите към руските войниците, които, като са преминавали през страната, не са изстреляли нито един куршум. " Това казва една съветска тьотка,дошла да живее в гадната и неблагодарна България!!!!Според нея трябва да сме благодарни на СССР,че само са избили нашия елит,че са обрали зърнения резерв,резерва на БНБ,че са сложили крадци и убийци на власт(БКП),че унищожиха живота на милиони българи от няколко поколения,вместо да ни избият до крак още 1944-та година!!Все съм им се чудил на такива тьотки-защо все са гледали да избягат от "самъй передовой СССР" и да дойдат тук!!А после имат смелостта на наша земя да ни обиждат........

 35. 35 Профил на Мусо Гоносуке
  Мусо Гоносуке
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#32] от "Красимир Кабакчиев":

  ОК, шефче, разбрахме, че за теб управлението на БКП е един омразен период от нашата история.
  Но той се е случил и по негово време е имало освен лошо и хубаво.
  И всичко това трябва да се помни.
  Плюс, както и се съгласяваш, паметникът почита паметта на милионите загинали съветски войници.

  За мен това са достатъчни причини той да си стои там.

  Мисля, че повече полза ще има, ако насочиш енергията и усилията си в разясняване на младите защо е толкова лош този режим, вместо да се пънеш за кауза с малко съмнителен ефект.

 36. 36 Профил на Ивайло  Велинов
  Ивайло Велинов
  Рейтинг: 8 Гневно

  Редно ли е в центъра на София да има паметник на армия ръководена от ЗЛОДЕЙ избил 30 милиона човека заради личното си его През Втората световна война загинаха 20 милиона съветски граждани от които половината заради --военият гений Сталин окупаторите стигнаха за шест месеца до Москва но на на стратега Сталин му трябваха 3 години да ги изгони от територията на СССР след като изби през 1938 год военният си елит---армия която ни окупира и изби 30 000 човека от елита на България Явно в България още се страхуват да направят точна политико -икономичéска оценка на съветската окупация в България на колко много години ни отдалечи от постиженията на Европа Уважавам много руския народ постижения в наука изкуство и др Обичам широката душа на обикновения руски човек но желанията на великоруската имперска политика не Да не забравяме че в 1878 год те освобождаваха братята славяни а не българската държава в 1944 год окупираха на наложиха простотията на малограмотните партийни секретари Е за това ли този паметник трябва да стои на центъра на София

 37. 37 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#33] от "rnerkel":

  Той е бил активен рубладжия, но пропуска да се качи на новата вълна и да стане активен доларджия! Това му е проблемът на Кебапчиев!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 38. 38 Профил на rnerkel
  rnerkel
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#2:"email"] дали наистина "материалът" ни не е гнил.[/quote]
  За съжаление е гнил !

  Това е племе,което в голямата си част се люшка в емоциите си ,породени от неспособността самостоятелно да мисли и разсъждава ,а зомбирано от това, което шепа егоистично настроени меркантелисти му нашепват...

  Паметникът на съветсктата армия бил ненужен, защото нямало убити в сражения войници в България - това е паметник на УБИТИТЕ ВОЙНИЦИ СПАСИЛИ ЧОВЕЧЕСТВОТО ОТ ФАШИСТКАТА ЧУМА !
  Колкото и на фашизоидната част от т.н. български народ да не му се харесва - това е факт!
  А точно те биха били първите потенциални клиенти на хитлериските концлагери , като неарииско население, независимо от гъзолизнечеството пред Хитлер, при победа от негова страна ...

  Паметникът на Съветската армия бил паметник на армия окупаторка - ами като в безумието си това племе е допуснало една гнила монархична структура да обяви война на коалиционните и партньори И СИ ПОБЕДЕН ОТ ТАЗИ КОАЛИЦИЯ , ще си търпи последиците от това .

  Победителите НЕ ГИ СЪДЯТ - ПОБЕДИТЕЛИТЕ ги ВЪЗХВАЛЯВАТ !
  Но вие НИЩО НЕ КАЗВАТЕ за паметника на американските летци -убийци на безпомощни жени , деца и старци ,защото сте помияри - гъзолизници на световния жандарм ...

  Паметникът на Съветската армия бил на армия, която била наложила един неприемлив за народа строй ...
  Но дърдорковците не какват разбирането си за понятието " неприемлив за народа " ...
  Защото огромната част от народа го е приемала и венцеславела , а и мнозина тъгуват за него!...
  Представете си, че сегашната т.н. демокрация се обяви за неприемлив за народа строй - кои ще ревнат първи, че това не е така ,а ? Ами това ще са мошениците фабриканти, забогателите престъпници ,курвенският гъзолизнически файлайф и все такива "юнаци " , "честни и почтени " бизнесмени ... Ами и през 1944 година е било така ! Що окрадени ценности има от Македония и Гърция ,домъкнати в България от такива " герои " !...


  Спирам да ви дразна с истините !...

  Но не мога да не споделя, че като гледам естетическия вкус и тъпашко-селските физиономии на онези горе, на снимката, достатъчно ми е да си направя извода и кои са били ВАНДАЛИТЕ , посегнали на един паметник и какви са техните защитници !
  Хайде чао !
  Започвайте да блъскате минусите , нещастни малоумни идиотчета...

  ИЗГОНЕТЕ БОЙКО -СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ!
 39. 39 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 749 Любопитно

  До коментар [#22] от "KK 1917":

  Да бе станало... и коя щеше да е английската?

  За едни благата, за други ла*ната
 40. 40 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 749 Весело

  Бойко Борисов се обадил на Цв. Цв.:
  - Цецо, прави, струвай, да хванеш тоя художник, дето е изрисувал всички супергерои на паметника на Съветската армия!
  - ОК, шефе! Ще го вкараме в затвора веднага!
  - Абе Цецо, няма да го затваряте, ще го водите на паметника да нарисува и мен, "щото ме е пропуснал!"

  За едни благата, за други ла*ната
 41. 41 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 429 Весело

  да бе къде се покри тази шушумига уорлик? и в сащ да е пак може да вземе отношение!

  държа уорлик веднага да бъде издирен за (без)ценен коментар!!

  дневник и колеги? ще увеличите тиражите действайте!

 42. 42 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Една от тях е Марина Дадикозян, която е и председател на "Федерация союз соотечественников".

  Тоя будала , арменец, дето го е овъртяла тази шафрантия , трябва един хубав бой да и хвърли на тьотката. А пък ако много знае , да си я изпраща обратно в Нижни Тагил.

 43. 43 Профил на frederiko
  frederiko
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Чудесен паметник!Жалко,че няма подобни паметници в нас за Василий Българоубиец и на Баязид,които са ни "подредили" не по зле от СССР.Липсва такъв и на Хитлер,макар че той поне ни върна южна Добруджа.
  Къде в София е паметника на основатела на Българската държава-хан Аспарух,а на княз Борис първи-модернизирал новоснованата държава?Интересно защо нашариха само комунистистическите паметници в София и Пловдив,а вече десетилетия се пазят чисто РУСКИТЕ паметници непокътнати.Е вярно че "другарите" смениха надписа на цар Освободител на "на братята освободители".Защо тогава никой не се намери да протестира за преиначаване на историята,както сега правят ортодоксалните комунисти?

 44. 44 Профил на frederiko
  frederiko
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Коментариите в целия свят са,че руската икономика вече е на равнището на второстепенните държави И това е резултат не от действията на други,а от подобните на Путин които искат да възродят една вредна идеология.Но нека руснаците, които иначе са кадърен народ да проумеят,че с продажба на оръжие,газ и петрол финансите се оправят до време.Иска се работа и умни хора,а не от партиини функционери.Китай е на прага им и не е далече момента когато Сибир може да стане китайски.А и назрява конфликта Путин Медведев.

 45. 45 Профил на Веселин Василев
  Веселин Василев
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#16] от "email":

  ЕМАIL, не се хаби... няма да те разберат.
  Напълно съм съгласен с теб, тук-там из коментарите можеш да видиш някакво зрънце рационалност, но като цяло мнения няма - просто защото трябва да има кой да го измисли това мнение със собствената си глава.
  Да, паметникът и политическата система, която го е създала, са натрапени, но това не означава, че трябва да заличаваме историята. Лошото е, че част от идеологически обременените паметници на комунизма просто физически са прекалено големи, за да бъдат напъхани в музей - а такъв е нужен , но пък може да се преместят и обособят естетически - в парк, градина, друго специално пространство, което да ги вписва по-хармонично. Но дотогава, докато не се намери едно добро решение, е жива вандалщина да се разрушават.
  Не че Альоша в Пловдив е толкова добър или лош - просто тия автомати, гранати, целият този вид и мирис на грозота и сивота потиска. Самите тези паметници навремето са носили на скулптурите си и определени привилегии и затова те са се стремили да създадат нещо "разбираемо" за масовия вкус на соц-елита, който ще ги оценява. Затова и лъха на безвкусица от подобен род творчество.
  В Стара Загора си имаме паметник на Самарското знаме: там също са представени руски воини, но от Освобождението, и композицията му не е натрапваща се, няма го това насилване на лицата и телата в някакви героични пози, с размахани оръжия, както е при паметника на Съветската армия.
  Но пак казвам: не и разрушаване...


 46. 46 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 499 Неутрално

  всъщност , това което се случва е ного полезно - започват нещата да излизат на светло и се възвръща традиционното противопоставяне русофили - русофоби. България е малка държава и е време да свикнем с това. Имперските амбиции на князовете ни (нарекли се царе , тоест императори) са ни донесли общо 7 века робство и един куп други проблеми. България не може да бъде голяма независима държава, но може да избира партньорите си. В модерния свят изборът пред нас е Русия или ЕС. Очевидно хората осъзнават това , а този избор хич не е труден в момента.

  Впрочем, най-хубавото случило се на България в периода 1878 - 1944 е дело на русофобските партии - обединението, независимостта, икономическия възход. Русофилите през този период са останали в историята с една взривена катедрала, няколко икономически кризи, гнусни преврати и подмолни номерца. Не, благодаря.

 47. 47 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Да се помни, казвате. Да се помни, когато сме били слуги на комунистите...

  Забравихте ли за Мойсей, който 40 години разхожда евреите из пустинята, за да умре и последния, който е роден в робство, вкл. и той самия ?
  Не са ни нужни паметници, които да ни напомнят, че сме били слуги и подлоги на руските империалисти.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 48. 48 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 954 Разстроено

  Вчера гледах едно предаване по БНТ1,няма да споменавам името му(за да не му правя реклама).Един от гостите каза,че този паметник е българската "Берлинска стена".замислих се и си спомних,че малко преди да бъде разрушена,Берлинската стена беше нашарена със спрейове и беше заприличала на една голяма картина...Представих си за момент как вместо да се разруши на 9ти срещу 10 октомври 1989,на 10 октомври да бяха започнали да я почистват и пребоядисват,а "патриотични"организации от типа на "Сдружение Чегевара" ,източно-германски антифашистки съюзи да говорят,че стената трябва да се запази,като част от историята,и че миналото не бивало да се руши...Вие представяте ли си го!???Все още голяма част от българите са си роби в сърцето,а онзи,размахващ шмайзер заканващо им е в главите!!Затова и Германия си е Германия,а България си е България!!

 49. 49 Профил на rikardo
  rikardo
  Рейтинг: 470 Гневно

  До коментар [#35] от "Тошко Гугъла"Ти нормален ли си какви глупости пишеш за това че децата си играели спокойно ....та те прасетата си играят спокойно и храна си имат като не си живял през това време си изтрий жълтото около устата мълчи и слушай.

 50. 50 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#16] от "email":

  Даваш ли си сметка, защо ТОЧНО ТОЗИ паметник беше боядисан? Не паметника Цар Освободител пред Народното Събрание, а точно този! Ето ти я и паметта и признанието! И никой няма да иде да нашари другия!

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 51. 51 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  До коментар [#50] от "mto":

  Точно!

  А имаме още и Руски паметник, и Докторски паметник. И двата са даже по-неохранявани и от този.
  Но Паметникът на Савецката армия е символ на друго.

  Апропо, защо не се стене по повод на наистина безобразното оцапване на Братската могила? Това там си е тъпо, безобразно и вандалско. Ама за това - нито гък!
  Ама не е савецки паметник.
  И рублички никой няма да кихне.
  Далавера няма, далаверааа!

 52. 52 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  [quote#45:"Веселин Василев"]Самите тези паметници навремето са носили на скулптурите си и определени привилегии и затова те са се стремили да създадат нещо "разбираемо" за масовия вкус на соц-елита, който ще ги оценява.[/quote]

  Тц! За "вкуса" по-точно, не за кошницата с номенклатурни благинки за "творците" ...
  Има достатъчно мат'рял по въпроса за соцестетиката.

  Но най-добре изгледай филма на Михаил Ром "Обикновен фашизъм".
  Това е достатъчно.

 53. 53 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Ако това се бе слу4ило в Полша,тази комунисти4еска мръсотия,за нула време щеше да е куп строителни отпадъци и никои нямаше да гъкне

 54. 54 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 684 Разстроено

  Хм,
  Тези които си затварят едното око може да се спънат;
  Съветският филм Обикновен фашизъм е добре направен филм, но той е едната страна на медала. Защо няма филм Обикновен комунизъм? Нашият народ казва , когато сочиш с пръст другите , погледни първо себе си.
  Стана така, че с поражението си през 45-та, фашизмът беше развенчан , осъден , опрян в стената. Войските на съюзниците влязоха , видяхя, снимаха, забраниха Национал-социалистическат партия. Германците изпиха до дъно горчивата чаша и днес са най-пацифистката нация в Европа.

  За разлика от фашизма , по-старият му брат комунизма мина някак си между капките. Той не бе победен военно, съветските лагери през които минаха много повече хора отколкото фашистките днес не са музеи, като много от хитлеристките. В Русия същесвува гузно мълчание и доста успешни опити за отричане на исторически факти. Страната която изнасяше комунизма по света, днес плаши открито с нови оръжия и с "врътване на кранчето". Оказа се че , комунизмът е бил просто форма на руския империализъм...

 55. 55 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  [quote#54:"Петър Иванов"]Съветският филм Обикновен фашизъм е добре направен филм, но той е едната страна на медала. Защо няма филм Обикновен комунизъм?[/quote]

  Ами защото:
  1. Няма нужда.
  Аз например го гледах като малък. "Ненадъхан" още. Обаче веднага ми се наби в очите, че "визията" е същата.
  2. Как Михаил Ром да направи филм "Обикновен комунизъм" тогава, по ония времена?
  3. Струва ми се, че все пак Ром прави и едно "намигане".

  Иначе - комунизмът си беше заклеймен. Вече и в един куп официални, макар и донякъде витиевати и пожелателни документи и декларации.
  Освен това не бива да забравяме, че заради оценката на въпросния комунизъм трябва и джанкане с днешна Русия. Което от гледна точка на "реалполитиката" все още не е съвсем удобно. Пък и възникват и един куп неудобни въпроси и към "осъждащите"...
  Не е нито просто, нито лесно.

  Ама все пак, както виждаш, процесът си върви. Неумолимо!
  Само погледни и четирите снимки към тази статия.
  Виж как и кои с усмивка се снимат с него във "разкрасения" му вариант, как по тъмни доби по терлици го лъскат, кой, как и с какъв хъс се зъби "спасявайки" го и ... на какво мяза накрая.
  Няма спасение за комунизма и метастазите му и това си е!

 56. 56 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 684 Любопитно

  Обикновен фашизъм - леко намигване за обикновен комунизъм.
  Може би, но филмът е поръчан и направен и насочен към обикновената, масата хора, които не разбират от намеци и намигвания , а от декларации.
  Затова и Михаил Ром е станал лауреат на всичките съветски награди, като се е ползвал от съветските привилегии без намигване.

  Интересно , всички пишат за фашизма визирайки комунизма, а никой /вкл и Ж.Желев/ , не е писал за комунизма визирайки фашизма.
  Причината е ясна. При комунизма бият така през пръстите, че повече да не можеш да никога пишеш...

 57. 57 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#33] от "rnerkel":

  Алоооу, колега! Ти хич не си добре! Да не си бил в една болница с оная лудата жена, дето дрънка глупости по мой адрес?

 58. 58 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Всички коментират съвети, комунисти, Втори световни войни и куп други неща от преди поне 50 години.

  Никой не коментира очевидното - паметникът беше като нов, красив, забавен и хората се снимаха с усмивка до него. Сега изглежда покъртително зле, потискащ и грозен, а всеки който се снима с него е явно побъркан.

 59. 59 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Аз викам да нашарим сега пирамидите в Египет, а фараона Тутанкамон да го направим на Спайдър мен.

 60. 60 Профил на Н.Н.
  Н.Н.
  Рейтинг: 521 Любопитно

  [quote#38:"rnerkel"]Но не мога да не споделя, че като гледам естетическия вкус и тъпашко-селските физиономии на онези горе, на снимката[/quote]
  А как бихте коментирали навика да се обиждат хора, които не познаваме, удобно използвайки анонимността на интернет?

  Земята е космическият първенец по брой на идиоти на глава от населението.
 61. 61 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Мисля че Руснаците трябва да ни направят паметник за това че са минали през нашата държава без един изстрел, а не ние на тях.

  Този паметник си е чиста пропаганда - целящ да натрапи на хората величието на Руската военна машина и да ги сплаши. За жалост нашите комунисти винаги са били просто кукли на конци - парашутисти, които никога не са отстоявали националните ни интереси.
  Къде е паметника на Българските войници загинали във Втората Световна война?
  Руснаците съвсем са им промили мозъците да мислят че те сами са победили Хитлер. Ако не са били Американците да им пращат провизии и оръжие, а после и да открият втори, та и 3ти фронт (Италия, Франция) дали щяха да стигнат до Берлин?

 62. 62 Профил на patriotbg123
  patriotbg123
  Рейтинг: 572 Весело

  Автора хубаво е подбрал седерунгелски коментари в подкрепа на тезата ,ама от уважение към истината и журналистическата обективност ще е хубаво и коментари от другата позиция също да се постнат!Телевизия не гледам отдавна, но вчера разбрах че в референдум подкрепата в полза за паметника е била смазващо спрямо теза на седерунгелската ибрикчийска агитка!

 63. 63 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Наглостта на руската пета колона няма край. Тя много обича да се кичи с Левски, предаден от Граф Игнатиев.
  Скоро се разбра Шаренкова и Митьо кагебето участвали в дружеството "Стефан Стамболов. "
  Едно от обслужващите издателства на болшевиките пък се казва "Захари Стоянов"

 64. 64 Профил на rikardo
  rikardo
  Рейтинг: 470 Гневно

  До коментар [#62] от "patriotbg123":Нормално подкрепата да е понационалните предатели са много за това тъпчем н а едно място толкова години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK