Паметникът отново посивя

Понеделник, 20.30

© Юлия Лазарова

Понеделник, 20.30
"Не приемам и не одобрявам действия през нощта за каквото и да било. Нямам нищо общо с каквито и да е партизански действия през нощта – било то рисуване, било то почистване.... Паметникът на Съветската армия е държавна собственост, а разрешение за почистване... е издадено от областния управител на София–град. Общината не е издавала разрешение. Това, което се случи през нощта, си е изцяло инициатива на обществени организации"
Кметът на София Йорданка Фандъкова


"Останах изненадан от решението на гражданската организация да почисти през нощта... Не съм смятал, че подлежи на дискусия въпросът кога точно да се извърши. Смятал съм, че под 21-ви се имат предвид рамките на нормалния делови ден. Затова и не съм посочил начален час, например осем или девет часа сутринта... Категорично някой друг свърши работата, която трябваше държавата да свърши в случая. За това не съм възразил, защото когато някой предлага със собствени сили и средства да замести изпълнението на държавна дейност, според мен, би следвало това да се разреши"
Данаил Кирилов, областен управител на София-град


Понеделник, 20.30 ч. Комикс на живо
Супермен, Капитан Планета, Дядо Коледа, Роналд Макдоналд и другите им колеги са пристигнали в центъра на София. Те не познават скулптурите на хората с автомати и изопнати лица, чиито места са заели, вероятно не ги и интересуват - те са "в крак с времето".


Около паметника се събират хора, които искат да се снимат с новите герои. Образуват се опашки, градината - любимо място на скейтъри, сега прилича по-скоро на туристическа атракция. Хората са усмихнати, изчакват се да позират пред фотоапаратите. С детето, с приятели, по смешен или сериозен начин.


"Днес е последният шанс", "Доживях са се снимам на паметника на Съветската армия", "Руското посолство е дало парите", "На скейтърите им е писнало да ги гледат тези грозници и са си го направили, за да им е шарено" - част от репликите на хората в понеделник вечерта. Атмосферата е като пред концерт, пият се бири, канят се на срещи пред паметника. Флашмоб, казва някой.


Чуват се мнения, че вероятно паметникът ще бъде почистен през нощта. Един от присъстващите се обърна към всички и предложи да се купят материали, с които да се намажат графитите, за да се затрудни измиването.


00.00 - 2.10 ч Унищожаване на метафората


До паметника се появяват три полицейски коли, които започват да разгонват присъстващите. Първите съобщения, че миенето е започнало, са от  Twitter и "Фейсбук" след 1 часа. След 2 часа на мястото има две полицейски коли, които охраняват акцията по миенето, няколко фотографи и двойка софиянци, които се възмущават от случващото се.


От време на време преминаващи момичета и момчета спират, реакциите им съвпадат - изненада, че монументът се чисти, и то през нощта. Измиването стана "по спешност" по думите на Александър Стефанов - едно от момчетата от фирма "Кю енд клийн" ООД, извършила услугата. 


Той обясни пред "Дневник", че са ги извикали по тъмно, защото се очаквали провокации срещу почистването сутринта. "Демонстрации, живи вериги", преразказва той. Фирмата е специализирана в чистене на графити и хората казаха само, че си вършат работата.


"Еми, какво да правиш, демокрацията не се дава лесно", така преминаващо момче коментира старателното чистене. То твърди, че миенето е започнало около 22:30 часа, и изчисли как над 5 часа боите не могат да бъдат премахнати напълно. Първо изчезва надписът "В крак с времето".


Заличаването на комиксовите герои отнема повече време. Две момчета в работни гащеризони смесват препарати и ги нанасят върху боите, а след това мият с пароструйка и това се повтаря няколко пъти. Чистачите използват малко скеле.


"Готино е, но не по този начин. Не може по паметника. Забранено е тук", отговаря на въпроса какво мисли едното от момчетата, които мият. Не се представя и продължава съсредоточено да търка с четката.


Колегата му Александър Георгиев също смята, че по паметника не бива да се рисува, каквото и да е посланието и какъвто и да е ефектът, не трябва да е тук и няма проблем, че точно тяхната фирма и те изтриват "попарт" акцията.


Той уточнява, че са правили пролетно почистване на паметника, но непрекъснато някой драска. Не за първи път мият през нощта - преди време фирмата им е изчистила НДК за пет денонощия, графити чистят почти непрекъснато.


Георгиев казва, че са една от няколкото фирми, които са наемани да чистят в центъра. От общината вчера са им се обадили и те са поели поръчката. Оставя без отговор въпросите не е ли по-силно да откажеш точно това измиване, нищо че за тях е бизнес, как се чувстват, че унищожават метафората...


Вторник, след 7.30 ч. Тихо примирение


Пред паметника на Съветската армия е тихо. Трябва да изглежда чисто, но е по-скоро сиво и мрачно. Няма ярки цветове, няма усмихнати хора, няма светкавици от фотоапарати. Двайсетина софиянци, много повече журналисти. Слънцето огрява само една част от монумента. Повечето хора оглеждат мълчаливо скулптурите.


Те отново са само войници с оръжия. Супермен, Капитан Планета, Дядо Коледа, Роналд Макдоналд и другите са си заминали. Усещането е за примирение. С това, че дебатът за съдбата на паметника вече години наред не води до никакво решение. С това, че хората, които подкрепиха яростно в интернет акцията на неизвестния художник, се оказват безсилни да спрат властите.


"Вандалски акт пред обществото" - така присъстващите определят измиването. Според тях хората ясно са показали какво искат да се случи с паметника. И все пак те не са учудени, че почистващата фирма е дошла през нощта - "така правят и комунистите".


Малко след 8.30 ч. Креслив спор


Пред паметника се обособяват две групи, които спорят за историята и акцията - "паметникът е част от културата", "не се чувствам признателен на тази армия", "това е пошла, лумпенска история", "младежка шега, не е вандалски акт", "това е гражданска позиция". Хората почти крещят. Те не се изслушват, ръкомахат, тръгват си, връщат се, зачервяват се, участват.


И колкото по-силно говорят, толкова по-безцелен става спорът им и повече хора се намесват. Остава усещането, че 22 години след началото на прехода хората все още не са се примирили. С него и с миналото, на което той (уж) сложи край.


Междувременно...


"Имаме си паметник на чужда окупационна армия в центъра на София", така Венцислав Кръстев коментира изчистването на монумента, докато наблюдава случващото се. Той е част от инициативния комитет за демонтирането на паметника. Казва, че акцията на неизвестния артист го е изненадала, но я оценява като положителна, защото е събудила големи дебати.


Марта Георгиева смята, че монументът е анахронизъм. "Рисуването е естествен, младежки, креативен акт, а миенето е неестествено." Определя като клише това, че паметникът говори за историята, и смята това за фалшификат. "Просто 20 години някакви хора се правят, че Берлинската стена не е паднала, и говорят същата пропаганда", казва още Георгиева, която често се усмихва.


Тя разказва, че когато е дошла отново около 2 ч. през нощта, едно от момчетата, които е почиствало, докато е миело скулптурите, в един момент е спряло и ги е снимало. "Ето това е поредното доказателство за позицията и на младите хора", казва още Георгиева.


И малко по-късно. Ще има още графити


"Харесва ми това, че всички се шашкат. Това е изкуството и е велико. Графитите са изтрити, после ще се появят нови, това е смисълът", заяви Ясен Гешев, който се представя като легалния организатор на графити събития. Той също е пред паметника сутринта. Там е и възрастна жена, която седи, ръцете й са скръстени, гледа вече сивите скулптури.


Засмива се, защото искала да види какво са нарисували, били показали малко по телевизиите, но е закъсняла. После започва да разсъждава: "Сега имаме американска инвазия, така както преди години всичко беше съветско. За това сме си виновни, ние, българите. Защото позволяваме всички големи държави да изразяват величието си."


В един момент пред паметника се появява възрастен мъж, който държи българското знаме. Започва да го развява, за да покаже, че е българин. "Всяко нещо, което започва с "де-", е вредно. Това е символ на героизма - тези войници са се били за свободата на Европа", разказва Андон Андонов, "бате Тони, както ми казват децата в "Младост". Казва, че е бил строителен работник и че няколко пъти е идвал да почиства паметника.


Сред събралите се са и няколко рускини, които живеят отдавна в България. Една от тях е Марина Дадикозян, която е и председател на "Федерация союз соотечественников". "Това беше оскърбително действие за всички, които помнят историята. За всеки руски човек по света – болно посегателство срещу героите, освободили Европа."


Според нея този паметник трябва да се разглежда и като благодарност на българите към руските войниците, които, като са преминавали през страната, не са изстреляли нито един куршум. "Трябва да възпитаваме децата си с памет, защото без памет ще са като дърво без корени", смята още Дадикозян. Тя заяви, че навсякъде, където Съветската армия е минавала, има подобни паметници и това било нормално.


След 9 часа.  Едно развяващо се знаме


Докато Дадикозян разказва, хората започват да се разотиват, споровете вече са по-тихи. Слънцето вече свети и от другите страни на монумента.Човекът с българското знаме още стои пред паметника и го развява от време на време."Не приемам и не одобрявам действия през нощта за каквото и да било. Нямам нищо общо с каквито и да е партизански действия през нощта – било то рисуване, било то почистване.... Паметникът на Съветската армия е държавна собственост, а разрешение за почистване... е издадено от областния управител на София–град. Общината не е издавала разрешение. Това, което се случи през нощта, си е изцяло инициатива на обществени организации"
Кметът на София Йорданка Фандъкова


"Останах изненадан от решението на гражданската организация да почисти през нощта... Не съм смятал, че подлежи на дискусия въпросът кога точно да се извърши. Смятал съм, че под 21-ви се имат предвид рамките на нормалния делови ден. Затова и не съм посочил начален час, например осем или девет часа сутринта... Категорично някой друг свърши работата, която трябваше държавата да свърши в случая. За това не съм възразил, защото когато някой предлага със собствени сили и средства да замести изпълнението на държавна дейност, според мен, би следвало това да се разреши"
Данаил Кирилов, областен управител на София-град

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK