"Партизанката", която организира среднощното почистване

Форумът "България - Русия" осигури необходимите 840 лв. за среднощното почистване на паметника на Съветската армия. И общината, и областната управа се оказаха изненадани от спешната акция, а кметът на София Йорданка Фандъкова определи акцията като "партизанска".


Председател на форума е Светлана Шаренкова, която беше забелязана от присъстващи на самото почистване. Тя обясни пред медии, че като чули, че в кметството търсят пари, веднага решили да се отзоват.


"Обръщаме се към други обществени организации, към православната църква, но и най-вече към властта в лицето на правителството и общината – да включат паметника в системата за сигурност на Столичната община и да сложат и видеокамери, защото ако имаше видеокамери, това не би се случило", каза още тя. 
Светлана Шаренкова, родена е през 1961 г., е завършила Московския университет. Името й е замесено в скандал пред 1997 г., когато е уволнена от поста директор на фонд "13 века България". Според публикация в "Капитал" в периода 11 - 14 февруари 1997 г. с разпореждане на Шаренкова са извършени няколко превода на фирми, близки до бившия шеф на Шесто управление на Държавна сигурност и бивш вицепрезидент на "Мултигруп", с когото имат съвместно участие в още редица дружества, Димитър Иванов.


Според портала ДАКСИ Шаренкова е съсобственик на рекламна агенция "Евромедия" заедно с Димитър Иванов, с когото издават и в. "Земя".


От 1997 г. се занимава с издателски бизнес, създател и директор е на Българо-руския информационен пул и на в. "Русия днес". Издател е на книги на Борис Елцин, Владимир Путин, Евгений Примаков и Юрий Лужков. Съставител е на сборника за президента Георги Първанов - "Гражданинът президент".    
Форум "България - Русия" е създаден през 2002 г. от 90 представители на бизнеса, браншови организации.


Любопитен факт от биографията й е сигнал до омбудсмана от миналата година за текстове от закона за досиетата, които според нея противоречат на конституцията.Руското посолство: Цинизъм без прецедент


"Поругаването на паметта на воините, освободили България и Европа от фашизма, бе извършено с особен цинизъм, който няма прецедент в други европейски страни, където съществуват подобни монументи. Не може да не ни тревожи фактът, че това стана в навечерието на 70-ата годишнина от началото на Великата отечествена война, когато целият свят прекланя глава пред многомилионните жертви на народите на СССР в името на мира в Европа. Ние решително сме против конюнктурното изкривяване на историята и демонстративните прояви на неуважение към една от най-трагичните й страници."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK