Държавата и общината си прехвърлят отговорността за съдбата на монумента

Паметникът на Съветската армия става тема за спорове веднага след падането на тоталитарния режим,  решение за демонтирането му е взето от Столичния общински съвет на 18 март 1993 г. Съветът е доминиран от СДС.


След пет дни кметът Янчулев възлага на заместника си д-р Христо Димов демонтирането на бронзовите фигури. На 12 април 1993 Димов уведомява с докладна записка общинските съветници за започването на демонтажа: "Взети са необходимите мерки за цивилизованото демонтиране на фигурите с оглед тяхното запазване като история на София по време на комунистическия режим." 


Зам.-кметът предлага да се създаде музей на открито на паметниците на тоталитарния режим.
В следващите дни обаче се случва нещо, което остава неизяснено и до днес. На 14 април 1993 кметът Янчулев уведомява с писмо премиера Любен Беров, че същия ден сутринта "въпреки съгласувания със СДВР план за навлизането на строителната техника в района на паметника с устна заповед на министъра на вътрешните работи не е било разрешено на строителя да започне работа".
Вътрешен министър е юристът - специалист по конституционно право, Христо Данов, покойник. Писмена заповед на министъра не е открита и досега, а мнозина от свидетелите на онези дни се съмняват, че е имало и устна заповед.


Оттогава решаването на проблема е блокирано, тъй като общината и държавата в лицето на Министерството на културата си прехвърлят топката, смесвайки хитро собствеността и разпореждането с паметника.


На писмото на Валентина Маринова, председател на инициативния комитет за демонтирането на паметника, до Министерството на културата зам.-министърът Тодор Чобанов отговаря на 15.12.2010 г., че паметникът е "на разпореждане на Столичната община" и към нея трябва да адресират проекта си. Зам.-кметът Христо Ангеличин пък отговаря, че паметникът не е общинска собственост.


Заради подновената кампания за премахването на паметника през януари призив до премиера Бойко Борисов за запазването му изпратиха от Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД на Захари Захариев.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на манол
  манол
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Я СОС да запретне ръкави, и след като хубаво изчисти паметника, чист и хубав да го праща на боклука. Ако пак кажат, че нямат пари - ще им съберем

  manol
 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  А защо не го занесете е Почивният дом на Руски за деца / през пролетта а есен Ветераните от Вийните / в курорта Камчия ?
  Хем ще подхожда на интериора а и ще вдъхновява

  Най - искренно се радвам на Подрастващото Бъдеще на България, че предпочита Терминал - 2 защото точно Те крепят потреблението на страната с изпращането на пари на роднините си по пряка линия де
  Да не помислите , че някой ще прати на наш Боце ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 3. 3 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Ами супер, имуществото - паметник явно няма собственик. Следователно който го взриви няма да носи наказателна отговорност за унищожаване на чуждо имущество - то не е чуждо,а ничие.

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 4. 4 Профил на cecivoy
  cecivoy
  Рейтинг: 5 Гневно

  КРАЙНО ВРЕМЕ Е ТОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ НАРЕЧЕНО ПАМЕТНИК НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТО! ПЪРВО: НЯМА ТАКАВА АРМИЯ! ВТОРО: НЕ СЪЩЕСТВУВА И ТАКАВА ДЪРЖАВА! ТРЕТО: ТАЗИ БИВША ДЪРЖАВА НИ Е ОБЯВИЛА ВОЙНА И НИ Е ОКУПИРАЛА! И НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО: СТИГА СМЕ ПЛАШИЛИ ДЕЦАТА С РАЗНИ ШМАЙЗЕРИ, ВАТЕНКИ И УШАНКИ! ОБЩИНАТА НЯМА КАКВО ДА СЕ ОСЛУШВА! ТОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ НАРЕЧЕНО ПАМЕТНИК Е НА ОБЩИНСКА ЗЕМЯ И ЩОМ Е ВЗЕТО РЕШЕНИЕ ЗА НЕГОВОТО ДЕМОНТИРАНЕ, ТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПЪЛНИ "НЕМЕДЛЕНО"! ХАЙДЕ, КАКВО ЧАКАТЕ!

 5. 5 Профил на email
  email
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Взети са необходимите мерки за цивилизованото демонтиране на фигурите с оглед тяхното запазване като история на София по време на комунистическия режим."

  Правилният начин за запазване на фигурите като история на София по време на комунистическия режим е да си стоят на паметника, там където им е мястото. както казах, народ без памет е нищо, такъв народ кучета го яли!

  И не мога да разбера защо постоянно се повтаря комунизъм и комунистически режим за изминалото тоталитарно време. Ние никога не сме виждали комунизъм. Това което е било е много, ама много далеч от комунизма... човешката същност и неговото его не предполагат в близко време вероятността да съществува такова нещо като комунизъм. Може би няколко хиляди години по-късно ... ако не сме се самоунищожили до тогава.

 6. 6 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1024 Весело

  народ безпамет, кучета-милицюйнери, дърва без корени... и съсухрени от воняща пърцуца мухлесали рушняшки мозгове...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 7. 7 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Направо да казват колко ше струва паметника и цар Путин да праща 2-3 транспортни Ил-76 с чували със зелени хартийки. На тъпите алкохолизирани руснаци не им трябват, те искат паметници и водка.
  Друг вариант е пак със същите пари да се направят няколко стотин чалга заведения, където се сервира базплатно марково уиски производство "цар Киро". Народа няма да излиза от тях и съответно ще се забавлява ден и нощ и няма да мисли за разни глупости като история и култура.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 8. 8 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#7] от "Реконструктор":
  ++++++++++++++

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 9. 9 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#7] от "Реконструктор":
  Без да искам натиснах + но да се чете -
  Деконструктор много по - добре от мен знаете руснаците какво обичат и какво могат ако им кипне '' чаят в самовара ''

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 10. 10 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Кметът на Димитровград го иска, да го взимат и да си правят музей на комунизма.
  http://www.monitor.bg/article?id=278349

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 11. 11 Профил на ojo72
  ojo72
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Дневник,що не пишете за паметника на американските летци бомбардирали София?Страх ви е да не обидите Уорлик ?

 12. 12 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#11] от "наблюдател":

  Всъщност, къде точно се намира тоя паметник?

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 13. 13 Профил на ojo72
  ojo72
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#12] от "Реконструктор":
  Не съм от София и не знам къде се намира,но има.Уорлик го откри миналата есен.

 14. 14 Профил на ojo72
  ojo72
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Пред посолството на сащ е

 15. 15 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 977 Весело

  То ако това беше единственото недоразумение по време на Янчулевия мандат да го позлатиш. Ама се случиха много по-големи. Спомням си, че нямахме вода в София дни наред, например! Янчулев ще остане в историята като най-некомпетентния софийски кмет.

  heruvim
 16. 16 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#15:"херувим"] Спомням си, че нямахме вода в София дни наред, например! Янчулев ще остане в историята като най-некомпетентния софийски кмет.[/quote]

  А на '' Националния Съвет по Водите '' председател беше
  инж. Георги Петров Файтонджиев / дългогодишен началник на СПСОВ / Софийска Пречиствателна Станция за Отпадни Води /
  и през нощта София светеше като Прогимназия защото хората тогава переха и се къпеха . Просто нямаше вода беше източена ор яз. Искър и превъртяна през турбините на ВЕЦ - Пасарел а произведената ел.енергия познаите къде е отишла ?
  Кога Комисията по Досиетата ще се произнесе дали инж. Файтонджиев има съпричастност към ДС ?
  Нищо лично просто е бил високопоставен Държавен Служител и поста който е заемал след това закрит.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 17. 17 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 627 Неутрално

  какво 4удно има,след като държавата и общината винаги са се управлявали от комунисти.без зна4ение цвета им

 18. 18 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#17] от "kitaec__":

  Вече не ти чета постингите - направо ти пиша плюс само като ти видя НИК-а.

  Проклета да е Русия!
 19. 19 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 658 Неутрално

  "юристът - специалист по конституционно право, Христо Данов" си беше фурнаджийска лопата и червена гнида откъдето и да го погледнеш. Така че нищо чудно да е издал такава "устна заповед" и да не я е написал после, за да си върже гащите.

  По същия начин една друга червена гнида Живко Сталев отказа да подпише протоколите за ВНС, тотално фалшифицирани от комунягите и червената жаба жельо желев, та се наложи да ги подписва заместника му Димитър попов (За бога, братя, не купувайте!".

  И така, с фалшифицирани избори за ВНС и нередовни протоколи за резултатите от същите, неподписани от титуляра председател на ЦИК червените гадове си спретнаха конституцийка за чудо и приказ - ще ни тежи като букаи на краката докато не ги насметеме некой ден и не увиснат по дърветата.

  Проклета да е Русия!
 20. 20 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#19] от "КДС":
  Без помощ от Евросъюза,няма да можем да се избавим от ДС,а преди това,наистина рускатая измет трябва да бъде изритана от Бг.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK