Инспекторатът откри четири нарушения на Владимира Янева по делото "Софийски имоти"

Владимира Янева

© Анелия Николова

Владимира ЯневаЧетири нарушения откри инспекторатът в работата по делото "Софийски имоти" на новоизбраната за председател на Софийския градски съд семейна приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов Владимира Янева.


Първото е още при образуването на делото. Инспекторатът е установил, че Янева е получила обвинителния акт за неизгодни сделки срещу бившия шеф на общинското дружество Тошко Добрев и още 13 подсъдими на 22 юли 2010 г. Едва на 20 декември тя се произнася, че делото трябва да бъде прекратено. "Делото е било при съдията близо 5 месеца от образуването му, следователно 3 месеца след изтичане на законоустановения срок", констатира инспекторатът.


Прави впечатление и периодът между датата на разпореждането на съдията за прекратяването – 20 декември, и изготвянето на съобщенията за него – последното е получено в прокуратурата чак през април 2011 г.
"За връчването на съобщение са били необходими 45 дни, независимо, че адресът е бил на територията на София, а при оформянето на призовката не са отразени причините за този продължителен период", пишат инспекторите.


Делото е било изпратено в Софийския апелативен съд на 1 април. Това става, след като прокуратурата още на 14 февруари оспорва прекратяването на процеса за злоупотреби в "Софийски имоти". По закон трябва да се изчака да изтече срокът за обжалване за всички страни в процеса, за да се изпрати делото на горната инстанция. Този срок е изтекъл на 22 март, но вместо тогава делото само да бъде свалено един етаж по-надолу в Съдебната палата в София, това става 7 дни по-късно.


Последното, четвърто нарушение на закона при воденото от Янева дело е, че до ден днешен процесът срещу Тошко Добрев не е насрочен. Янева е задължена да направи това до два месеца, след като получи папките по случая от апелативния съд. Тези два месеца изтекоха на 12 юни.


В заключенията от проверката инспекторите не дават предложение за наказание на шефа на градския съд. С внасянето на доклада им във Висшия съдебен съвет обаче това може да стане.


Практиката показва, че наказанията за неспазване на сроковете, които ВСС налага на магистратите, са предимно забележка или порицание. Едва, ако те системно бавят работата си, се стига до по-тежка санкция като намаляване на заплатата.


Инспекторатът няма право да извърши най-важната проверка по това дело – дали Янева е в конфликт на интереси, тъй като е купила от името на фирмата на баща си два магазина от "Софийски имоти", докато дружеството е било ръководено от Тошко Добрев. Янева отказва да си направи отвод от делото. А централната комисия за конфликт на интереси, която има право да я провери, още не е започнала работа.

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Имам натрапчивото усещане, че организираната престъпна група, която притежава територията България (разбирай ДС) нарочно ни пробутва скандали, като настоящият, така щото да ни обезверява още и още, а в същото време да ни граби още и още.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на Georgi Sevov
  Georgi Sevov
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Как спи нощем тази жена не ми е ясно,.аз ако бях сън нямаше да ме хване,.

  vimeo.com/11693318
 3. 3 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Добре де тая жена я дъвчат във всички медии откак е избрана , ако имаше малко срама заради всичките скандали около нея трябваше да се махне вднага , толкоз ли е нагла ?

 4. 4 Профил на Люси Слав
  Люси Слав
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Абе тази жена не разбра ли, че трябва да освободи "стола" и да се покрие? То бива наглост, бива нахалство...но това е прекалено!
  "Инспекторатът няма право да извърши най-важната проверка по това дело – дали Янева е в конфликт на интереси..." - дълга е ръката на ЦЦ...

  Люси Слав
 5. 5 Профил на Ежко
  Ежко
  Рейтинг: 1316 Весело

  Едва ли Янева е най-грешният човек в съдебната система. Но пак е спазена старата българска традиция за началник да се слага магаре. Професионализъм, етика, чиста биография.. кой обръща внимание на тия остарели понятия по нашите географски ширини.

 6. 6 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Забележете: "забележка" или "порицание". Значи четири нарушения в работата на Янева и то по едно дело и ще се размине само с една забележка. Да не говорим, че е в конфликт на интереси, откъдето и да го погледнеш! Но да видим какво ще каже Комисия за конфликт на интереси. Но като гледам как правораздавателните и контролиращи органи се явяват адвокати и върли защитници на управляващите, погазващи законите на страната от всички страни, страшно се съмнявам, че ще има последици за тази некомпетентна и безочлива новоизбрана председателка на съд. Това като награда ли беше?

 7. 7 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 663 Неутрално

  лелееее ... за две дела - четири нарушения ... с такива показатели във футбола ще я искат най-класните отбори .... такава резултатност...
  От статията (много добра!) става ясно и друго, че само в България когато си некадърен, некомпетентен и със закононарушения, вместо да "опереш пешкира", ти изписват вежди - вместо да е наказана - мъмрене, намаляне на заплатата, ОТНЕМАНЕ НА ПРАВАТА ... тя става шеф на най-големия съд - ужас и безумие!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 8. 8 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  След идването на власт на ГЕРБ съпругът на Янева, състудент на Шестака от ВИФ е назначен за зам. генерален директор на РВД, интересно че при него Шестака е проявил скромност и не е осигурил на видния физкултурник поста на ген. директор!?

 9. 9 Профил на Гръмотевичен
  Гръмотевичен
  Рейтинг: 576 Любопитно

  "Практиката показва, че наказанията за неспазване на сроковете, които ВСС налага на магистратите, са предимно забележка или порицание. Едва ако те системно бавят работата си, се стига до по-тежка санкция като намаляване на заплатата."

  Какво да очакваме, след като наказанията са по-леки от на децата в детските градини?

 10. 10 Профил на Alexander Lazarov
  Alexander Lazarov
  Рейтинг: 479 Гневно

  ей сега ще почнат да я защитават мънкайки "ами то такова, всички правим грешки на работа понякога, пък тя иначе е добро момиче"

  rm -rf /bin/laden
 11. 11 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Вече трябва да почнем да ги бием.

 12. 12 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1428 Любопитно

  Да обобщим - 1 дело = 4 + 1 нару6ения.....

  Завива ми се свят какъв корифей е начело на едно от най-важните съдили6та в БГ.
  А че въпросната личност е гьонсурат - това не е нужно да се коментира. Може да е посредствена (в работата си, за друго не знам) но за сметка на това е нагла и агресивна.

  А Цвъки е изпаднал в нехарактерно за него физкултурно мълчание. Иначе бе неуморен да плюе по "съдиите", а сега, стана тя каквато стана.

  Смрад, вместо уволнение, най-много мъмрене (и вероятно повишение) на тази женица, която явно отдавна е надминала нивото си на НЕкомпетентност.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 13. 13 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 728 Неутрално
 14. 14 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#1] от "kuty":

  Пич върви си купи апартамент в София за 18500 лева и тогава защитавай Янева.От такива като теб сме натова дереже

 15. 15 Профил на hunin
  hunin
  Рейтинг: 426 Гневно

  Безочие !!! Старата песен на нов глас.

 16. 16 Профил на mahalaudi
  mahalaudi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Инспекторатът няма право да извърши най-важната проверка по това дело – дали Янева е в конфликт на интереси, тъй като е купила от името на фирмата на баща си два магазина от "Софийски имоти". Ало господа независими съдии, да не би да сте пропуснали важни лекции по ГПК, в които категорично е разяснено кои са преките наследници на родител. Я сега като си отворите учебниците ми кажете Янева е ли наследник или не е на бащината фирма и активите й, и ако е ..... съжалявам много, но това момиченце не гледа ли дело тип потенциална конфискация на имущество, на което е пряк наследник? Явно мнението на Цв.Цв. (1 от топ приматите в правителството) за съдиите (корупционната им практика) се формира на база на добре познатата му семейна приятелка. Пък и в народопоговорките има 1 мисъл - с какъвто се събереш такъв ставаш. открийте 7 разлики между Цв.Цв. и Вл.Ян.

 17. 17 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Страхотен автогол си набутаха ГЕРБ с тая кака...

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 18. 18 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Eдинственият начин за Боко да покаже, че иска чисти хора в управлението е незабавно разделяне с Лъчо Мозъка, Владимира Янева, Цветан Цветанов и Вежди Рашидов.
  Разбира се, не очаквам доказателство за принципност и мисъл за България - това означава оставка и за Боко.

 19. 19 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  До коментар [#12] от "B52":
  Делото "Софийски имоти" не е обикновено дело. Става въпрос за на практика повече от милиард мангизи прилапани, независимо че по делото става въпрос за много по-малко пари.
  И ако мишоци като Тошко Софийски (същото важи и за оня другия плъшок - Вальо Топлото) почнат да влизат по панделите ще се получи сериозен пробив в системата. Просто няма да бъде толкова лесно и безопасно да намериш някой, колкото и да е тъпоумен, да си сложи главата в торбата.
  Докато тия двамата (единия с отдавна прочетена 14-годишна присъда, чакаща от години последна инстанция) са навън, далаверата може спокойно да си продължава, защото е налице пълна гаранция, че каквото и да направиш винаги ще бъдеш измъкнат от "нашите хора", които както се вижда от горния случай продължаватда заемат позиции и към настоящия момент няма сила, която да ги спре.

 20. 20 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 773 Неутрално

  "Тройната коалиция това, тройната коалиция онова..." Назначават свои хора, конфликти на интереси, приятелски кръгове, хора без нужния опит, а често и без нужното образование в управлението. За кого всъщност става дума?

 21. 21 Профил на maloumno_pleme
  maloumno_pleme
  Рейтинг: 374 Гневно

  До коментар [#3] от "ямболия":
  По наглост се конкурира със " семейния приятел " Цвъчко Апартамента ,който я " монтира " на този пост

 22. 22 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#14] от "bokko":

  Бръкаш, бро, не я защитава, а точно обратното, ама да се чете и мисли едновременно е трудно. Весел ден!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 24. 24 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  4-ри нарушения само по едно дело, което не е започнало. а какво ли се случва в другите, а

  Времето е наркотик, много от него убива.
 25. 25 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Добре де, нещо не ми е ясно.
  Скандала с Янева и подозреништа за корупция са известни от две седмици вече. Боядисването на паметника е от дни.
  Защо имаме производство за боядисването на паметника, а нямаме такова за корупция срещу тази съдийка?

 26. 26 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#3] от "ямболия":

  Да, толкова е нагла. Това е вероятно най-добре развитото качество на лицата, заемащи висши постове в настоящата съдебна система - Гьонсуратлък. Подпишете петицията! Да свалим тези паразити от власт.

 27. 27 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Практиката показва, че наказанията за неспазване на сроковете, които ВСС налага на магистратите, са предимно забележка или порицание."

  Забравяте най-тежкото наказание - мъмрене

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 28. 28 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  "Въшката като се наяде, па излиза на челото". Обяснение от баба ми-македонката. В случая обаче имаме пример с типичен представител на герберския манталитет.

 29. 29 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 482 Неутрално
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 31. 31 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1099 Любопитно

  Колко време ще и отнеме на тази госпожа да осъзнае, че няма да я бъде на този пост?

  Това ни е едно от най-тежките наследства от комунизма - дебелокожието. В нормална държава досега всички замесени да са хвърлили оставки и да са си посипали главите с пепел.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 33. 33 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 700 Весело

  До коментар [#13] от "malart":

  част от Наглите!

  Цв. Цв. самосезирай се!

 34. 34 Профил на Ваня
  Ваня
  Рейтинг: 580 Неутрално

  След като констатират четирите нарушения, инспекторите не предлагат наказание. Това ми звучи като: "Имам мнение, но не съм съгласен с него." Оставят решението за наказание да го вземе върховният съд! Как се е казвал инспекторът? Пилат Понтийски?!

  Аз
 35. 35 Профил на Parvan P. Parvanov
  Parvan P. Parvanov
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Реакцията на българските органи, отговорни за администрацията на правосъдието и техният очевиден опит да избегнат истинския въпрос, който по същество е "Защо съдия не се отвежда по дело, в което има очевиден интерес?" След резултатите от проверката е видно, че съдията не само не се е отвел а е прекратил делото. Това действие спокойно позволява да се говори за умисъл в действията на съдията да използва професионалното си положение, за да се възползва лично. Това прави случая по-тежък отколкото щеше да бъде ако съдията просто беше преценил, че може да разгледа делото безпристрастно, но делото още беше живо.
  Мисля, че ако този съдия не бъде уволнен за това поведение, българските органи ще се подпишат под заключението, че това е нивото на професионализъм и правовост в Българската съдебна система.

 36. 36 Профил на Parvan P. Parvanov
  Parvan P. Parvanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  пропуснах "е показателен" след края на първото ми изречение

 37. 37 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3270 Неутрално

  Тия ( и тая ) явно си мислят, че като протакат ще се размине.
  Тоя път обаче не са познали. Със сигурност.

  И колкото повече протакат - толкова по-зле и по-болезнено ще става.
  Такива цитеи като тази гьонсуратка се режат по принцип веднага и от корен. Иначе възпалението е голямо ...

 38. 38 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  В България се търси посредствен персонал, за да не осъзнае колко неморални и вредни са задачите, които изпълняват.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 39. 39 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#2] от "omnioni":

  ПРЕДВИД НА ОБЛАГИТЕ, С КОИТО СЕ Е СДОБИЛА, И ТИ ЩЕШЕ ДА СПИШ ПРЕКРАСНО!!!

 40. 40 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Таз булка просто иска да е в медиите... вижте как хубаво позира на фотографите... нейната мечтата от детството е била да стане поне мис България....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3270 Весело

  До коментар [#40] от "KOBOLD":

  Едно е да искаш - друго да можеш.

  Засега го е докарала само до Мис "Цвъкива задруга".

 42. 42 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2121 Любопитно

  Смята ли ОЩЕ някой, че скандалът около това назначение е последната пробоина, която ще потопи гнилото корито ВСС, а може би и съдебната система в този й вид? Аз, както се разбира, смятам , че това ще се случи !

 43. 43 Профил на pavel1989
  pavel1989
  Рейтинг: 889 Весело

  Когато Цецо каза че знае такива работи за някои съдии че ако се разприказва ще им паднат зъбите - сигурно е имал предвид семейната си приятелка... Щот не съм чул да познава толкоз добре друг съдия освен тази..... Явно под падане на зъби даскала по физическо има предвид издигане в йерархията!!!

 44. 44 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#41] от "xm...":

  Малко е и наблегнала на бонбонките, които носят хорицата с проблемите... и ханша расте ли расте... бъл. чиновници си имат пантофки в службата... и сутрин като додат на работа си изуват обувките и хоп в топличките пантофки...

  Иначе ако аз бях режисьор щях да и дам главната роля в "Изворът на Белоногата".... вервайте ми....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 45. 45 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Отврат!

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 46. 46 Профил на komba
  komba
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#8] от "svoboden":
  Изобщо не е скромно. Точно тази длъжност държи парите на РВД-то, а те са мноого. Толкова много, че миналата година държавния бюджет беше закърпен с тях, въпреки че нямат право да ги пипат.

 47. 47 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 579 Весело

  Цецоооо, ко праим ся? Тук не става, ще и търсим друго място, наш човек е!!

 48. 48 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  де да беше само тя - и другите, дето я обвиняват, и те са същите боклуци

 49. 49 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2121 Весело

  До коментар [#46] от "komba":


  "държи парите на РВД-то, а те са мноого. "

  Държа да направя една поправка : "мно-о-о-о-о-о-о-о-о-о-го" (икономисал си някое и друго "о".

 50. 50 Профил на gan4ovets
  gan4ovets
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#3] от "ямболия

  Да, да. Нагло е, колкото не можеш да си представиш ама колкото си иска тя. Ти го плюеш, то вика дъжд вали. Гьон сурат отвсякъде, ако трябва да си го кажем, как си е. Има цял отбор като нея в цялото правосъдие и парламент и правителство и навсякъде. Има матрял, колкото за няколко Премиършипи, баце.

 51. 51 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1206 Любопитно

  До коментар [#8] от "svoboden":

  В РВД заплатите са доста приятни- Сигурно въпросният господин, завършил ВИФ, прибира към 4 бона от заплата. Премиите отделно. Далаверите не ги броим. 52. 52 Профил на vania_03
  vania_03
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Практиката показва, че наказанията за неспазване на сроковете, които ВСС налага на магистратите, са предимно забележка или порицание. Едва, ако те системно бавят работата си, се стига до по-тежка санкция като намаляване на заплатата."

  А ЕТО КАКВО Е ЗАПИСАНО В ЗАКОНА ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ, КОНКРЕТНО ЗА ИНСПЕКТОРАТА КЪМ ВСС:

  "Правомощия на Инспектората
  Чл. 54. (1) Инспекторатът:
  1. проверява организацията на административната дейност на съдилищата, прокуратурите и следствените органи;
  2. проверява организацията по образуването и движението на съдебните, прокурорските и следствените дела, както и приключването на делата в установените срокове;
  3. анализира и обобщава делата, които са приключени с влязъл в сила съдебен акт, както и приключените преписки и дела на прокурорите и следователите;
  4. при противоречива съдебна практика, установена при осъществяване на дейността по т. 3, сигнализира компетентните органи за отправяне на искане за приемане на тълкувателни решения или тълкувателни постановления;
  5. при нарушения, установени при осъществяване на дейностите по т. 1 - 3, сигнализира административния ръководител на съответния орган на съдебната власт и Висшия съдебен съвет;
  6. прави предложения за налагане на дисциплинарни наказания на съдии, прокурори, следователи и административни ръководители на органите на съдебната власт;
  7. отправя сигнали, предложения и доклади до други държавни органи, включително до компетентните органи на съдебната власт;
  8. изготвя и представя на Висшия съдебен съвет годишна програма и отчет за своята дейност;
  9. обсъжда предложения от министъра на правосъдието проект на бюджет на съдебната власт в частта му относно бюджетната сметка на Инспектората и го представя на Висшия съдебен съвет;
  10. ежегодно предоставя публично информация за своята дейност и публикува отчета за дейността си на страницата на Висшия съдебен съвет в интернет.
  (2) Инспекторатът приема решения с мнозинство повече от половината от членовете си."

 53. 53 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1206 Любопитно

  http://www.bivol.bg/sfimotiyaneva.html
  Закупеният през 2005 г. от Владимира Янева и мъжа й Илия Манолев апартамент в кв. Стрелбище е в сграда, която е построена на имот купен от скандалната фирма "Софийски имоти."

  Както Биволъ вече писа, през 2007 г. Янева и Манолев теглят ипотечен кредит от 50 хил. евро от Пиреос Банк, като ипотекират апартамент и гараж в столичния кв. Стрелбище на ул. Нишава.

  Самият апартамент е купен от строителя "Метрон Инжинеринг" през септември 2005 г. срещу 23884 лв.

  Оказва се, че "Метрон" е купила терена върху който е построена сградата от общинското дружество "Софийски имоти". В Имотния регистър липсват данни каква е стойността на сделката.

  Това е втората допирна точка между дружеството и семейната приятелка на Цветан Цветанов. Тя беше избрана от ВСС за шеф на Софийски градски съд, който съгласно НПК е единственият компетентен да гледа дела срещу действащи министри.

  Първата допирна точка е през 2002 г., когато Янева е представлявала фирма на баща й Яне Янев при покупката на два магазина в София от "Софийски имоти".

  След разкритията на Биволъ за завидното имотно състояние на Янева, която успява да се сдобие със 6 имота като начинаещ съдия, сайтът Медияпул съобщи, че Янева е докладчик по едно от делата за "Софийски имоти", но не си е дала отвод.

  Според Наказателно-процесуалния кодекс съдия, съдебен заседател или прокурор трябва да бъдат отведени от съдебното заседание, ако при определени "обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото".

  Новоизбраната шефка на СГС обаче не счита, че се намира в конфликт на интереси и не възнамерява да подаде оставка, а етичната комисия на ВСС отказа да разгледа казуса.

  Скандалът около избора на Янева и последвалите разкрития за конфликт на интереси ескалира поради нежеланието на ВСС да се сезира за казуса и опитите му да замаже нередностите. Съюзът на съдиите в България призова за оставки и реформиране на ВСС.

  В ход са и две граждански акции, една от които е инициирана от Биволъ, с призиви по SMS и мейл до членовете на ВСС да подадат оставки.

 54. 54 Профил на vania_03
  vania_03
  Рейтинг: 531 Неутрално

  В КОНСТИТУЦИЯТА НА РБ Е ЗАПИСАНО:

  "Чл. 132. (Изм. - ДВ, бр. 85 от 2003 г.) (1) При осъществяване на съдебната власт съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното е умишлено престъпление от общ характер.

  (2) (Отм. - ДВ, бр. 12 от 2007 г.)

  (3) (Отм. - ДВ, бр. 12 от 2007 г.)

  (4) (Отм. - ДВ, бр. 12 от 2007 г.)"

  Ето защо са недосегаеми!

 55. 55 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#16] от "mahalaudi":

  Прав сте! Лекциите обаче са по наследствено право.

  По темата - като юрист мисля, че най-несъмненото качество на един съдебен ръководител трябва да е на първо място безупречната репутация и на второ отличната правна подготовка. Не мога да коментирам правната подготовка на съдия Янева, но вече е ноторно,че репутацията и не е безупречна и по-добре сама да подаде оставка. Та какъв авторитет ще има пред всички магистрати от СГС?

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 56. 56 Профил на Parvan P. Parvanov
  Parvan P. Parvanov
  Рейтинг: 479 Весело

  Мисля че, тези изисквания трябва да са доста по-конкретни. Например, колко от делата на този съдия са били отмененти на втора инстанция, заради грешки в установяването на факти или очевидни грешки в прилагането на правото към фактите. За съжаление, с тези кратки мотиви, които съдиите пишат, и това не може да бъде преценено на обективен принцип.

 57. 57 Профил на komba
  komba
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "Дон Кихот":

  вярно съм изпуснал

 58. 58 Профил на Could_Fly
  Could_Fly
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#56] от "parvan_parvanov":

  Те и когато не са кратки са такива че нищо не се разбира от тях. Без да има промяна в законите се сменя съдебната практика- стига да си платиш... Егати тъпата държава,как можахме точно тук да се родим,няма оправяне...

 59. 59 Профил на mahalaudi
  mahalaudi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  до #55 Приемам корекцията понеже съм все пак само строителен инженер, но въпреки това явно логическата ми мисъл и общата ми кутура в тази насока май са на по-високо ниво от на Янева, макар че тя не е най-подходящия пример за сравнение. Надявам се обаче съда да докаже че наистина се състои от високоерудирани хора и да вземе спешни мерки. не може 1 да назначаваме после да проверяваме. 1 се проверява после се назначава. Я да видим в коя частна фирма искаща да просперира ще назначат някой многократно дисциплинарно уволняван без интервю примерно?!?!

 60. 60 Профил на tst54
  tst54
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ред е сеа да се подмени инспектората,как може да се намират грешки на нашето момиче

 61. 61 Профил на Parvan P. Parvanov
  Parvan P. Parvanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Stanlee. Напълно си прав. Аз съм изумен от решенията, които се пишат от ВКС и ВАС, та камо ли районен или друг съд. Тази тема обаче ако я разчепкаме се стига до тъжната истина за една бананова република. Обикновено мнозинството от българи не обича когато реалноста не им допада на патриотизма.

 62. 62 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Меркел идвай на помощ!

 63. 63 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Тая Янева не разбрали, че като й чуем името, ни се убива апетита? Ууууууууууууууууууууууууууууууууууууууу!!!!!

  Дудо ви обича!
 64. 64 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ох, вчера ме хванаха да крада, къде ли ще стана началник?

 65. 65 Профил на totka46
  totka46
  Рейтинг: 374 Неутрално

  От началото още при избора й е ясно, че това си е ачик гербаджийска афера! То, че и доста от други членове на ВСС (хеле па тия назначени от Гоце и тройната коалиция) не са стока, но изглежда тази наглост преля чашата!?! Тъжно е, обаче, че не се вижда оправия в тази конспиративно замислена и приета с Конституцията уредба за функционирането на Съдебната ни система??? Никак не ми се вярва да видим скоро светлина в тунела на Полицията, Прокуратурата и ВСС. Колкото и да се хвалят с това-онова, ГЕРБ са пълни нещастници по отношение на свестни кадри способни да правят реформи и да управляват компетентно!!! Да видим само докога онези от ЕНП в ЕС ще ги галят с перо и ще ги търпят под крилото си?!?

 66. 66 Профил на totka46
  totka46
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#2] от "omnioni": До коментар [#3] от "ямболия":
  До коментар [#4] от "Люси Слав":
  Какъв ти срам, чест и отговорност от елементарните интересчии от ГЕРБ?!? Та те почти всички (с малки изключения) са отражение на "великия" си шеф - Бойко!!!

 67. 67 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Кой съд може да осъди хора който са откраднали стотици милиони а може би и милиарди?
  Познавам поне двама който се споминаха от нерви причинени от далаверите в "софийски имоти"
  Ако имахме черни ескадрони тези хора нямаше да спят спокойно !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 68. 68 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Свестни няма..
  В съдебната система свестни няма.И критикуващите и критикуваните са една стока.
  Да се измитат всички и да се назначават след избори от народа.

 69. 69 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Аз пък видях само едно нарушение - неспазване на срока за насрочване. Няма как да е голямо наказанието за това нарушение, защото има една много проста причина за тези нарушения, които между другото са масови - огромен брой на делата и обема на всяко едно от тях. И като казвам голям обем, нямам предвид десет тома, а примерно десетина кашона със хиляди документи вътре. Това само по себе си не може да е основание за "свалянето й" от поста. Другите описани нарушения не са нейни - това е чисто административна работа и не се извършва от съдията - едва ли тя е носила папките до прокуратурата. По отношение на основанията за отвод - това пък е абсолютно правомощие на съда - сам да прецени дали има основание, но пък е основание за отмяна на присъдата. За това, че един съдия не се е отвел от воденето на едно дело не е нарушение, за което да се търпи наказание. Единственото, което у мен буди недоумение е как можеш да седиш на един пост, на който колегите ти масово не те искат и как ще работиш ти с тези колеги. Другото, което е, че не е избран съдия със 20 год стаж и отлична атестация. Ето това са основните въпроси, а не пропуските в призовките и съобщенията или времето, през което едно дело не е било насрочено.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 70. 70 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  2О ГОДИНИ В ЛАЙНАТА..
  От кога 20 годишния престой в презиранта,неработеща и вредна за обществото българска съдебна система се смята за голямо постижение????
  По-логичното е с по-малък стаж да си по-малко омърсен....
  Макар,че тая Янева явно се е гмурнала в лайната съвсем в началото на кариерата си..

 71. 71 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 636 Неутрално  До коментар [#70] от "aramissss":

  Ами да приветстваме тогава Янева - без реално натрупан стаж...

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 72. 72 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Цецо Рушвета още ли е министър?

 73. 73 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Като чета такива статии почвам да разбирам народите, които практикуват наказание "утрепване с камъни"

 74. 74 Профил на laicos
  laicos
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Интесерсно за колко ли съдии ще се окаже, че са нарушили законовите срокове по дела в нашата съдебна система, която е прословута с мотаенето? Нашите са си измили ръцете - ето, Янева има нарушения, видите ли. Хайде сега едно порицание, или малко мъмрене, а после една седмица колеги няма да й говорят по коридора, да види тя! Конфликт на интереси ли? Апартаменти ли? Оо, това не е наша работа. А Комисията "не бше открита за коментар".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK