Руското външно министерство поиска наказания за "хулиганите, омърсили паметника"

Акцията по измиването на паметника в малките часове на нощта срещу вторник предизвика почти толкова остра реакция, колкото и самото изрисуване на монумента.

© Юлия Лазарова

Акцията по измиването на паметника в малките часове на нощта срещу вторник предизвика почти толкова остра реакция, колкото и самото изрисуване на монумента.Пет дни след като паметникът на съветската армия беше изрисуван и ден след като графитите бяха изтрити, министерството на външните работи на Русия реагира с официално изявление.


Оттам изразиха съжаление във връзка с непрекъснатите актове на вандализъм по отношение на паметника на съветската армия в центъра на София и опитите на представители на отделни политически сили в България паметникът да бъде премахнат. "Поредният възмутителен инцидент стана буквално преди дни – хулигани омърсиха с цветни бои фигурите на воините на един от барелефите на монумента", гласи официалното изявление на министерството.


Оттам посочват още: "Убедени сме, че подобни прояви не отразяват настроенията на широките слоеве на българския народ, с когото ни свързват многовековни исторически връзки на приятелство, сътрудничество и взаимопомощ."
"Разчитаме, че официалните власти в страната най-накрая ще предприемат мерки за това занапред да не се допускат подобни гаври с паметта на съветските воини, загинали в името на освобождението на България и Европа от нацизма, а виновните за оскверняването на мемориала ще бъдат разкрити и наказани", се посочва още в изявлението.


Вчера руското посолство също реагира с официална позиция - дипломатите определиха като "възмутителен акт на вандализъм... поругаването на паметта на воините, освободили България и Европа от фашизма". Според позицията им, това е било "извършено с особен цинизъм, който няма прецедент в други европейски страни, където съществуват подобни монументи", написаха от посолството.


И допълниха: "При това в съответствие с положенията на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската Федерация и Република България от 4 август 1992 г. (член 14) и Споразумение между правителството на Руската федерация и правителството на Република България за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката от 19 април 1993 г. (член 10) страните са задължени да предприемат необходимите мерки за запазване и полагане на грижи за намиращите се на териториите на двете страни паметници, свързани с тяхната история и култура."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK