Куфарчета с пари и безгласни букви - субсидията за независимите депутати скара партиите

Куфарчета с пари и безгласни букви - субсидията за независимите депутати скара партиите

© Георги Кожухаров, АрхивДепутатите отново влязоха в спор за разпределянето на държавната субсидия, след като тази сутрин изненадващо мнозинството прие предложението на "Атака" да обсъждат на първо четене внесените от тях поправки в Закона за политическите партии. Измененията предвиждат да се забрани принципът държавната субсидия да следва депутата – ако един народен представител напусне група, той става независим, декларира принадлежност към дадена партия, на нея се превежда полагаща му се субсидия. От "Атака", които от началото на мандата се разделиха с четирима представители, настояха поправките, внесени още през февруари, да бъдат обсъдени спешно.


Държавната субсидия се превежда на партиите и коалициите в зависимост от броя получени действителни гласове на парламентарните избори – по 12 лв. на глас. По изчисления на депутатите сумата за един народен представител е около 160 хил. лв. годишно. В момента в парламента има 17 народни представители, 6 от които в декларация подкрепиха кабинета и се предполага, че са декларирали и принадлежност към ГЕРБ, която получава субсидията за тях.


По време на дебата Михаил Миков от БСП призна, че първият отцепил се от "Атака" - Камен Петков, "се е определил към тях" и левицата получава парите му. От партията на Сидеров подозират, че и друг напуснал – Кирил Гумнеров, също е предпочел левицата, но те отричат.
За останалите независими не е ясно дали и към кого са декларирали принадлежност и как получават отредената субсидия. Затова депутатите в момента очакват финансовият министър Симеон Дянков да дойде в пленарната зала и да даде разяснения по въпроса.


От БСП и ДПС отправиха обвинения, че с тази практика се стига до скрито политическо представителство, след като мнозинството преди беше от ГЕРБ и от "Атака", а сега то се крепи на депутатите от ГЕРБ и на финансово обвързани с тях независими.


Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че е дълбоко порочен Законът за политическите партии, защото според правилника на парламента депутатите не могат за номадстват между парламентарните групи, но се оказва, че парите им могат. Той попита как се обявява принадлежност към някоя партия – не става ли това с членство в нея. "Излиза, че държавната субсидия е член на партия, а съответният народен представител може да не е", посочи той.


Костов обяви, че ще подкрепят промените в закона. Той постави и въпроса за това кои партии са приели тази декларирана от депутатите принадлежност и отчитат ли тези пари пред Сметната палата. "Вземете депутатите, но оставете тези пари на данъкоплатеца", призова той. Продължи: "Как ще ме убедите, че тази субсидия не се връща в независимите депутати?" По думите му принципът на държавно подпомагане на партиите е помощ на политическите субекти, а не на физическите лица от партията, тоест депутатите напуснали впоследствие парламентарната група. От десницата заявиха, че така всъщност се ражда политическата корупция вътре в парламента.


Костов уточни, че от десницата са отказали на четирима независими да декларират принадлежност към "Синята коалиция", но отказа да посочи кои са "от коректност към тях".


Бившият депутат от ДПС Корман Исмаилов заяви за "Дневник", че е говорил с депутати от десницата с такова предложение, но не е получил отговор.


Михаил Миков от БСП пък попита какво би се случило, ако на следващите избори бъдат избрани независими депутати – и те ли ще декларират принадлежност и дали ще получават субсидия. Поиска въпросът да се обсъди на по-широки консултации между политическите сили.


Лидерът на "Атака" Волен Сидеров напомни на БСП за "куфарчетата с пари, с които обикаляхте всеки ден депутатите от "Атака" в миналия парламент преди инфарктни среднощни гласувания, когато трябваше Сергей Станишев да бъде избран за премиер". "Обработвахте ги, давахте им пари, купувахте ги и в последния ден на парламента успяхте да разбиете групата на "Атака", обърна се той към Миков. Нарече отцепниците от "Атака" ренегати и ги попита къде е била съвестта им, когато партийните лидери са ги слагали на избираемо място в листите. "От кое точно се разочаровахте, господа ренегати, предателството днес се награждава с огромни пачки пари. По думите му 200 хил. лв. от субсидията годишно на един депутат от "Атака" отиват в касата на БСП. Той попита и как субсидията се връща при независимите – "може би като консултант, както е модерно напоследък". Критикува и отцепниците от РЗС, които се обявили за последователи на Европейската народна партия (ЕНП).


Корман Исмаилов посочи, че много често партиите искат да вкарат в парламента безгласни букви - последователи на лидера и тесния кръг около него, и така се прокарват много повече скрити интереси и лобизъм. Партийните ръководства много се страхуват от депутати с независимо мислене, каза той и призова да се помисли за вариант, при който независимите депутати да могат да получават субсидия, без да се обвързват партийно.


Екатерина Михайлова от ДСБ посочи, че ако се следва тази логика, то всеки депутат ще ходи с 15 000-20 000 лв. на месец в джоба си. Лютви Местан от ДПС каза, че този принцип е приет от предишния парламент, в който и те бяха част от мнозинството, и го определи като грешка. Затова хората на Ахмед Доган ще подкрепят промените.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  герб няма да позволи да мине предложението на атака, защото така ще загубят 'независимите' си депутати

  Времето е наркотик, много от него убива.
 2. 2 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 668 Неутрално

  ... даааа ... какво става с мажоритано избраните народни представители????
  Май дупетатите . . пак я оплескали нещоооо....
  Да връщат пари, да не получават заплати - така се наказват работниците в предприятия

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2796 Весело

  Най добре е държавната субсидия да бъде държана в избирателния район от който е избран депутата!!! Ако избирателите преценят ,че не са доволни от депутата си да могат да си направят един банкет със субсидията му!!!
  Разбира се за да няма злоупотреби и бюлетината трябва да се промени(напр. втори индигиран екземпляр) за да служи като куверт за банкета!

 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Трябва да дадат парите на Шестака да си купи още апартаменти.

 5. 5 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 955 Гневно

  Баси сбърканата система с тези субсидии за гласове, за принадлежност и т.н...!!! По света така ли е, ве?

  Какво ще рече независимия депутат да заяви "принадлежност" към някоя партия? И би трябвало да е ЗАДЪЛЖЕН да обяви публично принадлежността си! И как така не знаели по какъв начин се получават субсидиите, та чакали Дянков да разяснявал?!? [email protected]

  Направо за пред стената са всички!!!

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  Естествено този проблем изниква на първо място след като управлението вече се крепи на независимите ... ъъъъ ... с извинение

  Трябва да се плаща!
  Освен под масата и все пак нещо официално. Че иначе ще има въпроси.
  Не че и сега ги няма...

 7. 7 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 624 Разстроено

  Мнооого лоши времена настанаха за Барончо Луфтханзен ! Как ли не се разтяга и опъва в парламентчето, ма дума декиш не хваща . Изплъзват му килимчето изпод краката и гарсончето яката се е шашнало . Че нали и то "семейство" храни , Атака му се викало . А там като се навъдили едни нашмъркани синчета , женички ЕВРО-туристки , дет от време на време и до Япония прескачат , свекър - координатор на ЕООД-то , чичовци Капкини - портиери с по 2-3 офшорки на калпак ! Е как кокъла да пуснеш ?!?

 8. 8 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Цитат от статията горе>>>>>Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че е дълбоко порочен Законът за политическите партии, защото според правилника на парламента депутатите не могат за номадстват между парламентарните групи, но се оказва, че парите им могат. Той попита как се обявява принадлежност към някоя партия – не става ли това с членство в нея. "Излиза, че държавната субсидия е член на партия, а съответният народен представител може да не е", посочи той.

  Браво, Иване! Когато си прав няма как да не го признаем!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 9. 9 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#1:"LZ161"]герб няма да позволи да мине предложението на атака, защото така ще загубят 'независимите' си депутати [/quote]

  Независимите няма да се загубят/ гласовете им при гласуване на закони/ , но определено ще загубят субсидията! Ако е избран мажоритарно депутат е по-различно от такъв, влязъл в Парламента по пропорционалната система!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 10. 10 Профил на stolichanin
  stolichanin
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Аман от такива като тебе, Волене. Всички ламтите за пари! Добре, че е Бойко, че иначе вече да сте разграбили и малкото, което остана в страната ни!

 11. 11 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Никакви пари не трябва да им се дават на келешите в парламента,те и без тях се уреждат прекрасно!А,че цялата система за финансиране е в ущърб на народа е видимо и от самолет...щото никой политик досега за 20 години не се нае да промени системата!

 12. 12 Профил на Sara
  Sara
  Рейтинг: 411 Любопитно

  Бойко ги следи изкъсо ,няма да има проблеми

 13. 13 Профил на Admiral
  Admiral
  Рейтинг: 367 Неутрално

  От БСП и ДПС отправиха обвинения, че с тази практика се стига до скрито политическо представителство, след като мнозинството преди беше от ГЕРБ и от "Атака", а сега то се крепи на депутатите от ГЕРБ и на финансово обвързани с тях независими.

  Какво друго да очакваме от БСП и ДПС.Само в търсенето на провокацийки ги бива, за работа не ги търсете...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK