След сагата с търговския регистър - обещания за по-ниски такси и безпроблемен достъп

Виолета Николова

© Юлия Лазарова

Виолета НиколоваНамаляване на таксите на търговския регистър обмисля Агенцията по вписванията. Това обяви директорът й Виолета Николова.


Тя отказа да съобщи кои такси ще бъдат намалени, но каза, че ще е по-голямата част от тях. "Целта ни е да станат адекватни и съразмерни на услугата, която се предоставя", обясни Николова. Тя даде пример, че за регистрация на нова банка или застраховател се плащат 1700 лв.


Помолена да даде пример с такса, която засяга по-голяма част от бизнеса, Николова посочи, че може да се стигне до намаляване на сумата за вписване на годишните финансови отчети. В момента всяка фирма плаща 50 лв., за да подаде отчета си в агенцията, а срещу това служителите й не предоставят кой знае каква услуга, а само сканират документите и ги добавят към досието на дружеството. По-евтино – 35 лв., е подаването по интернет.
Николова отказа да даде повече примери, тъй като работна група в момента анализирала тарифата и до два месеца ще излезе с предложения кои такси да бъдат намалени. Ако агенцията се съобрази с изискванията на закона всички такси да се определят според разходите на администрацията за предоставянето на услугата, тогава вписването на финансов отчет може да струва от 2 лв. до 5 лв.


Има и други нелогични такси – например за създаването на ново ООД се иска уставен капитал от 2 лв., а за вписването му агенцията събира 160 лв.


Николова коментира и темата с ограничаването на достъпа до търговския регистър след 1 януари 2012 г. "Няма да има платен достъп, той просто ще се осъществява с електронен подпис или цифров сертификат, издаван от нас", заяви шефът на агенцията. На въпрос дали сертификатът няма да струва пари и да натовари гражданите и бизнеса тя отговори: "Издаването му ще е напълно безплатно."


За блокирания достъп


На първата си пресконференция Виолета Николова обяви, че повече потребителите на търговския регистър няма да виждат съобщението service unavailable, когато опитват да правят справки за фирмите. Месеци наред справките за фирмите бяха изпитание и на практика не бяха възможни в работно време, а за няколко дни достъпът беше блокиран изцяло.


Обясненията за това варираха от претоварване до обновяване на системите и бяха повторени и вчера от Николова. Агенцията обеща до 20 юни проблемите да бъдат решени и действително от два дни, макар и малко по-бавно, справките са възможни.


Една невероятно плодотворна инвентаризация


"Инсталирахме нови мощности, които позволяват достъпът да бъде безпроблемен и в момента се правят по 3000 справки в секунда", заяви тя. Николова допълни, че "нови мощни машини" ще бъдат инсталирани през септември, като не даде обяснение какви машини са това, но каза, че са направени големи крачки напред в обновяването на регистъра. Тя обвини предишните ръководства, че не са правили никакви инвестиции в развитието му, а само за поддръжка са плащали 1.7 млн. лв. на частна фирма.


На въпрос от къде са се взели сега новите мощности, тъй като агенцията не е обявявала обществени поръчки за тях, Николова отговори: "Използвахме налична техника." Това предизвика логичното питане защо след като е имало техника, тя не е използвана по-рано, за да се избегнат неколкомесечните проблеми с достъпа до фирмените досиета, а обяснението директорката беше: "Сега приключи инвентаризацията, при която се установи, че агенцията има техника."


Николова отхвърли информацията, че е получила за временно ползване техника от частна фирма, тепърва ще се види дали системите на регистъра ще издържат при най-голямото натоварване до края на месеца, когато отчети подават всички собственици на ООД.


Отчетите на едно място, ама друг път


Директорката на агенцията обяви, че е разговаряла с шефа на Националния статистически институт (НСИ) Мариана Коцева за това как да се организира така, че всяка година фирмите да не пращат отчетите си на три места, а само на една институция и тя да ги препраща към останалите заинтересовани ведомства. Сега всеки търговец носи отчета си в Агенцията по вписванията, НСИ и Националната агенция за приходите (НАП). От статистиката са предложили те да разпращат информацията до другите две ведомства, но според Николова ръководената от нея Агенция по вписванията трябва да прави това. Преговори с НАП не са водени.


Николова обяви, че е установила практика от адреси на банки да се тегли информация от регистъра след края на работното време във финансовите институции. "Писах писма до всички банки и до асоциацията им, но още нямам отговор, но всяко източване на базата данни е в закононарушение", каза тя.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на unreal
  unreal
  Рейтинг: 450 Любопитно

  На обещания сме много силни...

 2. 2 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1391 Гневно

  "Целта ние да станат адекватни и съразмерни на услугата, която се предоставя", обясни Николова.
  Вие трябва да плащате на фирмите - такова е нивото на "услугата"!

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 3. 3 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Подигравка с хората - това е търговския регистър в момента.
  Кокошката снасяща златни яйца на един автобус адвокати.

  The biggest risk in life is not taking one.
 4. 4 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  държавата печели от такси, които просто трябва да покриват размера на услугата. законна форма на рекет.

  Времето е наркотик, много от него убива.
 5. 5 Профил на Асен Калчев
  Асен Калчев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Браво! Много ми харесва как Виолета Николова управлява

 6. 6 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Гневно

  Няма да има платен достъп, той просто ще се осъществява с електронен подпис или цифров сертификат, издаван от нас",


  ...........................

  Изглежда другите са балъци кой ще плаща електронния подпис .
  Агенцията трябвада плаща за предоставените данни след като след това ще ги продава . В тази държава се знае само плащане ..

 7. 7 Профил на Slarty
  Slarty
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Абе аз се чудя напоследък как тъй сайта на ТР работи сравнително бързо и безотказно, пък то нови "мощности" имало...
  Дано да се сбъдне предсказанието "... че повече потребителите на търговския регистър няма да виждат съобщението service unavailable, когато опитват да правят справки за фирмите", щото вече имам пет бели косъма повече заради нервите, които изхабих покрай липсата на достъп ...
  Иначе, добре би било някои от таксите да се променят, дадения пример за подаване на ГФО е много добър - безумна такса - за нищо!

  Без паника!
 8. 8 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 506 Разстроено

  Пак неква дебела и не толкова грамотна офца... Добре де, хора, тая за себе си не може да се грижи (или поне не го прави добре), а я назначавате да се грижи за всички фирми в България... егаси

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 9. 9 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  чудя се дали от таксите и дмс-тата тази женица ще си спука костюмчето, което вероятно струва доста пари

  Времето е наркотик, много от него убива.
 10. 10 Профил на гого
  гого
  Рейтинг: 506 Весело

  Напред към светлото бъдеще
  Все пак , да не забравяме,че идват избори и обещанията тепърва започват

 11. 11 Профил на ayouei
  ayouei
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Всеки път се моля всичко да мине възможно най-бързо и гладко, когато ми се наложи да ходя до държавно, общинско или др. учреждение - нерви, опашки, такси, нацупени и мързеливи служители, неясни правила, хиляди уточнения и бележки по стените...

 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2795 Весело

  "В момента всяка фирма плаща 50 лв., за да подаде отчета си в агенцията, а срещу това служителите й не предоставят кой знае каква услуга, а само сканират документите и ги добавят към досието на дружеството..." - копи пейст и на ТАКСИТЕ...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 13. 13 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 489 Весело

  Къвти проблема пешеходецо, какво и има на жената - добре гледана е Всичко си има

 14. 14 Профил на Arexander
  Arexander
  Рейтинг: 672 Любопитно

  Хм, нищо не коментира за това как възнамеряват да реализират технически този "контролиран достъп", което им е надвиснало над главите със страшна сила. То за тези да осигурят нормалното функциониране на системата е страшно предизвикателство, та сигурно не смеят и да си помислят как могат да я променят, без да я сринат. Щом не знаят и с каква техника разполагат, та правят "инвентаризация" за целта.... Абе с две думи положението е "Пази Боже"

 15. 15 Профил на u2h2
  u2h2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Искам да мога да правя справки на сайта през работно време!

  Ако той не работи, се обезмислят 4-5 закона!

  Толкова ли е трудно при тези високи такси??????

 16. 16 Профил на Arexander
  Arexander
  Рейтинг: 672 Любопитно

  И още нещо - тази мома как стигна до извода, че "всяко източване на базата данни е в закононарушение"? Кой закон се нарушава и какво разбират под "източване"? Да не каже утре Цв. Цв., че всяка справка в ТР е "източване на базата" и да ни праща на специалния трибунал?

 17. 17 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Сега всеки търговец носи отчета си в Агенцията по вписванията, НСИ и Националната агенция за приходите (НАП).

  Хората и фирмите са затова-да обслужат държавния служител и да му платят за благоволението.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 18. 18 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  нищо да не намаляват,защото това в българия не с бизнес мени,а само лапачи

 19. 19 Профил на tsetsin
  tsetsin
  Рейтинг: 229 Весело

  Сега и ако спрат да отказват документи, подписани с електронен подпис, защото нямат ръчен подпис, ще е още една крачка напред. Голяма некомпетентност цари там за жалост!

 20. 20 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Весело

  След сагата с търговския регистър - обещания за по-ниски такси и безпроблемен достъп
  Храмът тесен за мойта душа е...а сакото е тясно за обещанията на Виолета Николова за по-ниски такси и безпроблемен достъп.
  Това установи фотограф Юлия Лазарова.

 21. 21 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 782 Неутрално

  В България всяка административна услуга става с много редене по опашки и много нерви. Наскоро имаше една статия за Естония или Латвия и електронното им правителство. В сравнение с тях сме истински индианци.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 22. 22 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Каква дирекция по вписванията бе хора? Това го съчиниха мнозинството на БСП в парламента през мандата на Станишев, за да открият лешперски хиляди места за хора от партията и техните протежета на ТИМ и други мафиоти.

  В държавата има публичен регистър от 1185-та година и той не е престанал да действа. Какви агенции по вписвания, какви регистри? Дублиране и триплиране на административни синекурни местенца, за ограбване на работещите хора и охранване на парекселанс негодяи и нагли мързеливци.

  Да се закрива цялата агенция и всичките й регистри, които дублират Публицния регистър!! Да се махат и то веднага.

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 23. 23 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тая същата каза пред БНР че предлага гражданите и фирмите да си предават отчетите в Търговския регустър пък те от ТР да ги дават на НСИ и НАП.
  Т.е. тя смята че трябва да се извършат промени в ДОПК, така че вече данъчно задължените фирми да не са задължени да декларират нищо пред НАП а само пред ТР.
  Абе тия малоумни госпожици като Илиева, оная на НЗОК и плеядата лежачки из агенции и агенцийки на климатиче и сенчица поред бюрце няма ли кой да ги разрине бе?

  The biggest risk in life is not taking one.
 24. 24 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 782 Весело

  Когато погледнах снимката се сетих какво казваше баба: "Тази шия не е от туршия". А от какво ли е? А, сетих се: от бонусите взети за отличната и безпроблемна работа на регистъра. И от още кой знае колко скрити поръчки и поръчици.

 25. 25 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 616 Весело

  Мани, мани аз пък чух че фирмите носили инфо на дискети!?

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 26. 26 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Не знам какви мощности инсталират и какъв го д**вят в тоя регистър но от 07.2010 още ми обработват един отчет а вече съм подал и тазгодишния.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 27. 27 Профил на marchgrey
  marchgrey
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Днес исках да направя справка в търговския регистър, но ми излиза едно малко странно съобщение, когато кликна на справки или . Моля, ако някой има представа какво е това, да ми помогне.

  This Connection is Untrusted

  You have asked Firefox to connect
  securely to public.brra.bg, but we can't confirm that your connection is secure.  Normally, when you try to connect securely,
  sites will present trusted identification to prove that you are
  going to the right place. However, this site's identity can't be verified.


  What Should I Do?


  If you usually connect to
  this site without problems, this error could mean that someone is
  trying to impersonate the site, and you shouldn't continue.

  Благодаря за всякакво инфо по въпроса!

 28. 28 Профил на pachino
  pachino
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#27] от "marchgrey":

  Пробвай с Експлоръра, регистърът май е адаптиран да работи най-добре с този браузър. Ако и тогава се получи проблем, значи имаме...проблем

 29. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  "Сега приключи инвентаризацията, при която се установи, че агенцията има техника."


  Егаси наглоста..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 30 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 450 Разстроено

  ГЕРБ ще ги разкарат тия - тия са тесногръди и некомпетентни! Ужааас. Дребни душици Андрешковски...

 31. 31 Профил на ngrudev
  ngrudev
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Пак развалиха нещо добре работещо, престъпници

 32. 32 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  "Има и други нелогични такси – например за създаването на ново ООД се иска уставен капитал от 2 лв., а за вписването му агенцията събира 160 лв."

  >>> Точно казано, с електронен подпис ни излезна 110 лева. Което може да се преглътне, след като и регистрацията стана за 3 работни дена. То за отпечатването на една шофьорска книжка за 10-дневна услуга таксата е 56 лв. Другото обаче не мога да преглънта - че 2-те лева учредителен капитал се изисква да е внесен в набирателна сметка. А сега банките както са изгладнели, се почва едно 50 лева такса откриване, 35 лева такса издаване на удостоверение (на което тържествено пише, че в сметката има 2 лева подпис и печат на шефа на клона ), после следва такса закриване - ама и то не е проста работа - хем такса, хем висене на гишето за глупости...Да не говорим, че ако я карат съвсем по устав, ще искат нотариално заверено пълномощно за боравене със сметката, съгласие и пр. - все за тези 2 лева. Накрая си тръгваш със 150 лева банкови такси и 1 пълен работен ден загуба на време. А толкова беше просто да сложат една кутийка за чекване, че сумата е в касова наличност и това да важи за всички суми под примерно 5000 лева.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 33. 33 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 465 Неутрално

  както казваше добрият, стар АЛФ - "филмът свърши. Светвайте лампите и давайте сандвичите"

 34. 34 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Така става когато всички чакат последният момент. Така беше и с подмяната на личните документи и номерата на колите преди години, но явно никой не си е взел поука.

  :-)
 35. 35 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Дано да се случи всичко това. Ако махнат и тъпата проверка за спам ще е много добре. Само дразни и нищо не защитава.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 36. 36 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#6] от "bokko":

  Електронният подпис има много други функции, освен подаване на документи към Агенцията по вписванията, а издаването на цифровия сертификат ще става безплатно.

  Аман значи от "бизнесмени" скарни с технологиите, само гледат да мрънкат, ама когато си подават декларациите в последната минутка - все някой друг им е виновен за глупостта.

 37. 37 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#16] от "Arexander":

  Логично е да се приеме за нарушение в тези мащаби, в които се прави - който точи създава собствен регистър и един ден, когато ограничат достъпа до Търговския регистър, този някой ще ти вземе пари, за да направи проверка в неговия регистър, който е всъщност източения Търговски. Чиста печалба на гърба на данъкоплатеца, която не трябва да се допуска.

 38. 38 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Фидосова малко отслабнала.

 39. 39 Профил на Люси Слав
  Люси Слав
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Виж ти за новите мощности : "Използвахме налична техника." (Николова) и то без обществени поръчки.
  Е как пък стана това? Тази техника в мазето ли е била? Сигурно!
  А обслужването и таксите - оставям ги без коментар - с тях всички сме се сблъсквали. и знаем, че финансираме както АП, така и държавата.
  Но,... да са ни честити новите намаления , много ще ни помогнат...( поне едно намаление да ме застигне в този живот).
  ... пу, пу.... дано не урочасам намеренията им, че ако не стане, ще си удрям главата в стената после...

  Люси Слав
 40. 40 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Отменяш контрола за законосъобразност чрез въвеждане на търговски регистър с цел публичност. А после се прекратява публичността му. Идилия.

 41. 41 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#40] от "m_todorov":

  Всъщност търговския регистър е място от където крадци и рекетьори набелязват своите цели .
  А държавата понеже както винаги е услуга на айдуците трябва достъпа до лични данни да е лесен и облекчен !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK