Търговският регистър ще намалява таксите

Достъпът и догодина ще е безплатен, обещава шефът на Агенцията по вписванията

Виолета Николова, директор на Агенцията по вписванията

© Юлия Лазарова

Виолета Николова, директор на Агенцията по вписванията
След инвентаризация се установи, че агенцията има техника и вече няма да има service unavailable
Виолета Николова, директор на Агенцията по вписванията

Намаляване на таксите на търговския регистър обмисля Агенцията по вписванията, обяви директорът й Виолета Николова. Тя отказа да съобщи кои такси ще бъдат редуцирани, но уточни, че ще са повечето.


"Целта ни е да станат адекватни и съразмерни на услугата, която се предоставя", обясни Николова. Тя даде пример, че за регистрация на нова банка или застраховател се плащат 1700 лв. Помолена да даде пример с такса, която засяга по-голяма част от бизнеса, Николова посочи, че може да се стигне до намаляване на сумата за вписване на годишните финансови отчети.
В момента всяка фирма плаща 50 лв., за да подаде отчета си в агенцията, а срещу това чиновниците не предоставят кой знае каква услуга, а само сканират документите и ги добавят към досието на дружеството. По-евтино - 35 лв., е подаването на отчетите по интернет. Николова отказа да даде повече примери, тъй като работна група в момента анализирала тарифата и до два месеца ще излезе с предложения кои такси да бъдат намалени.


Ако агенцията се съобрази с изискванията на закона таксите да се определят според разходите на администрацията за предоставянето на дадената услуга, тогава вписването на финансов отчет може да струва от 2 до 5 лв. Сега има и други нелогични такси - например за създаване на ново ООД се иска уставен капитал от 2 лв., а за вписването му агенцията взима 160 лв.


Николова коментира и темата с ограничаването на достъпа до търговския регистър след 1 януари 2012 г. Няма да има платен достъп, той просто ще се осъществява с електронен подпис или цифров сертификат, издаван от нас, обеща шефът на агенцията. На въпрос дали сертификатът няма да струва пари и да натовари гражданите и бизнеса, тя отговори: "Издаването му ще е напълно безплатно."


На първата си пресконференция вчера Виолета Николова обяви, че повече потребителите на търговския регистър няма да виждат съобщението service unavailable, когато опитват да правят справки за фирмите. Месеци наред справките не бяха възможни в работно време, а за няколко дни достъпът до регистъра дори беше блокиран изцяло.


Обясненията за срива варираха от претоварване до обновяване на системите и бяха повторени и вчера от Николова. Агенцията обеща до 20 юни проблемите да бъдат решени и действително от два дни, макар и малко по-бавно, ровенето в регистъра отново е възможно.


"Инсталирахме нови мощности, които позволяват достъпът да бъде безпроблемен, и в момента се правят по 3000 справки в секунда", заяви Николова. Тя допълни, че "нови мощни машини" ще бъдат инсталирани през септември, като не даде обяснение какви са тези машини. Тя обвини предшествениците си, че не са правили никакви инвестиции, а само за поддръжката на системата са плащали 1.7 млн. лв. на частна фирма.


На въпрос откъде са се взели новите мощности, тъй като агенцията не е обявявала обществени поръчки, Николова отговори: "Използвахме налична техника." Това предизвика въпроса защо, след като е имало техника, тя не е била използвана по-рано, за да се избегнат неколкомесечните проблеми с достъпа до фирмените досиета.


Обяснението на директорката беше: "Сега приключи инвентаризацията, при която се установи, че агенцията има техника." Николова отхвърли информацията, че всъщност не са открити никакви нови "машини", а агенцията е получила за временно ползване сървъри от частна фирма. Дали системата ще издържи - ще се види при голямото натоварване в края на месеца, когато отчети подават всички собственици на ООД.


Николова твърди, че имало практика от IP адреси на банки да се тегли информация от регистъра след края на работното време във финансовите институции. "Писах писма до всички банки и до асоциацията им, но още нямам отговор. Всяко източване на базата данни е в закононарушение", каза тя.


Николова обяви, че е разговаряла с шефа на Националния статистически институт (НСИ) Мариана Коцева как да се организира така, че всяка година фирмите да не изпращат отчетите си на три различни места, а само на една институция и тя да ги препраща към останалите ведомства. Сега всеки търговец носи отчета си в Агенцията по вписванията, НСИ и Националната агенция за приходите (НАП).


От статистиката са предложили те да разпращат информацията до другите две ведомства, но според Николова Агенцията по вписванията трябва да прави това.След инвентаризация се установи, че агенцията има техника и вече няма да има service unavailable
Виолета Николова, директор на Агенцията по вписванията

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK