Отцепниците в парламента увеличиха държавната субсидия на ГЕРБ и на БСП

Отцепниците в парламента увеличиха държавната субсидия на ГЕРБ и на БСП

© Красимир ЮскеселиевОтцепниците в парламента са увеличили държавната субсидия на ГЕРБ и БСП, стана известно днес при обсъждането на внесените от "Атака" поправки в Закона за политическите партии.


Хората на Волен Сидеров искат да отпадне принципът парите от бюджета да следват депутата – ако народен представител напусне група, става независим, а ако декларира принадлежност към дадена партия, тя получава полагаща му се субсидия. Парламентарните групи получават по 12 лева месечно на получен действителен глас на изборите през 2009 г.


От БСП признаха, че първият отцепил се от "Атака" Камен Петков "се е определил" към тях. Волен Сидеров обяви, че по "достоверна информация" и Кирил Гумнеров - един от тримата напуснали "Атака" с обвинения към лидера за финансова схема, по която депутатите се оказали гаранти по заем, също е минал в лагера на левицата.
Сидеров изчисли, че на година един депутат от "Атака" струва на бюджета 200 хил. лв. - пари, които отиват в партийните каси на БСП и ГЕРБ, тъй като другите двама отцепници - Валентин Иванов и Огнян Пейчев, се насочили към ГЕРБ. Сидеров поиска БСП и ГЕРБ да върнат парите на "Атака", защото иначе се подменя волята на избирателите.


За кое те боли, Волене


Боли те, че съм напуснал "Атака", или, че не получаваш парите за вестници, телевизия, скъпи вина", попита Камен Петков. "Бях зависим да всявам етническо напрежение, сега съм независим", обяви той.
По непотвърдена информация към управляващата партия са пренесли субсидия и шестимата депутати, които през февруари декларираха, че подкрепят кабинета.


Това са Венцислав Върбанов от "Синята коалиция" и петима напуснали РЗС. Изключеният от ДПС Касим Дал също е причислен от колегите си към ГЕРБ, а в левицата говорят, че вече обикалял Търговищко и агитирал за ГЕРБ.


Последователят му Корман Исмаилов твърди, че не е към никоя партия, но разговарял със "Синята коалиция", откъдето му отказали. Исмаилов каза пред "Дневник", че предстои съдебната регистрация на политическа фондация "Свобода и достойнство" и се надява да може да насочи полагащата му се субсидия към нея.


Лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че четирима са искали да се определят към "Синята коалиция", но им е отказано.


ГЕРБ отхвърли закона с "въздържал се"


ГЕРБ отхвърли искането на "Атака" с 9 "против" при 60 въздържали се. Към тях "против" бяха и шестима независими. Всички присъствали 15 депутати от БСП, 17 от ДПС, 14 от "Атака" и 10 от "Синята коалиция" подкрепиха "Атака".


В двучасовата дискусия депутатите от управляващата партия останаха безмълвни, ако не се броят подвикванията от място. Пред "Дневник" зам.-председателят на групата на ГЕРБ Тодор Димитров каза, че гласувал "въздържал се", защото отпадането на принципа субсидията да следва депутата било популистко и темата за държавната помощ на партиите се нуждаела от "широк консенсус".


Другият зам.-председател Искра Фидосова мотивира гласуването си "въздържал се" с това, че целта на предложението била да се решат вътрешнопартийни проблеми.


Куфарчета с пари, ренегати и СРС-та


От ГЕРБ така и не отговориха на многобройните въпроси отляво и отдясно получават ли субсидия за причислили се към тях независими. "Със СРС-та ли трябва да получим информация към коя политическа сила са се определили", възмути се Екатерина Михайлова от десницата.


Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан обяви, че са изпратили до председателя на парламента Цецка Цачева запитване по реда на Закона за достъп до обществена информация кои партии за кои независими депутати получават държавна помощ. И от "Атака", и от ДПС настояха финансовият министър Симеон Дянков да отговори, но заради служебно пътуване в страната той не дойде.


От БСП очакват той да отговори утре в парламентарния контрол на тяхно питане. Волен Сидеров пък недоволства, че получил писмен отговор от Дянков по въпроса, но в него не се казвало нищо. Куфарчета с пари, безгласни букви, кръгли нули, ренегати - това бяха сред основните обвинения на Сидеров към отцепниците.17 са независимите депутати
6 подкрепят твърдо ГЕРБ, 5 от тях се отцепиха от РЗС и 1 от "Синята коалиция"
2 излезли от "Атака" гласуват с ГЕРБ
2 изключени от ДПС често са с ГЕРБ
2 напуснали от "Атака" клонят към БСП
5 са от РЗС (партията остана без група)

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK