Отцепниците в парламента увеличиха държавната субсидия на ГЕРБ и на БСП

Отцепниците в парламента увеличиха държавната субсидия на ГЕРБ и на БСП

© Красимир ЮскеселиевОтцепниците в парламента са увеличили държавната субсидия на ГЕРБ и БСП, стана известно днес при обсъждането на внесените от "Атака" поправки в Закона за политическите партии.


Хората на Волен Сидеров искат да отпадне принципът парите от бюджета да следват депутата – ако народен представител напусне група, става независим, а ако декларира принадлежност към дадена партия, тя получава полагаща му се субсидия. Парламентарните групи получават по 12 лева месечно на получен действителен глас на изборите през 2009 г.


От БСП признаха, че първият отцепил се от "Атака" Камен Петков "се е определил" към тях. Волен Сидеров обяви, че по "достоверна информация" и Кирил Гумнеров - един от тримата напуснали "Атака" с обвинения към лидера за финансова схема, по която депутатите се оказали гаранти по заем, също е минал в лагера на левицата.
Сидеров изчисли, че на година един депутат от "Атака" струва на бюджета 200 хил. лв. - пари, които отиват в партийните каси на БСП и ГЕРБ, тъй като другите двама отцепници - Валентин Иванов и Огнян Пейчев, се насочили към ГЕРБ. Сидеров поиска БСП и ГЕРБ да върнат парите на "Атака", защото иначе се подменя волята на избирателите.


За кое те боли, Волене


Боли те, че съм напуснал "Атака", или, че не получаваш парите за вестници, телевизия, скъпи вина", попита Камен Петков. "Бях зависим да всявам етническо напрежение, сега съм независим", обяви той.
По непотвърдена информация към управляващата партия са пренесли субсидия и шестимата депутати, които през февруари декларираха, че подкрепят кабинета.


Това са Венцислав Върбанов от "Синята коалиция" и петима напуснали РЗС. Изключеният от ДПС Касим Дал също е причислен от колегите си към ГЕРБ, а в левицата говорят, че вече обикалял Търговищко и агитирал за ГЕРБ.


Последователят му Корман Исмаилов твърди, че не е към никоя партия, но разговарял със "Синята коалиция", откъдето му отказали. Исмаилов каза пред "Дневник", че предстои съдебната регистрация на политическа фондация "Свобода и достойнство" и се надява да може да насочи полагащата му се субсидия към нея.


Лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че четирима са искали да се определят към "Синята коалиция", но им е отказано.


ГЕРБ отхвърли закона с "въздържал се"


ГЕРБ отхвърли искането на "Атака" с 9 "против" при 60 въздържали се. Към тях "против" бяха и шестима независими. Всички присъствали 15 депутати от БСП, 17 от ДПС, 14 от "Атака" и 10 от "Синята коалиция" подкрепиха "Атака".


В двучасовата дискусия депутатите от управляващата партия останаха безмълвни, ако не се броят подвикванията от място. Пред "Дневник" зам.-председателят на групата на ГЕРБ Тодор Димитров каза, че гласувал "въздържал се", защото отпадането на принципа субсидията да следва депутата било популистко и темата за държавната помощ на партиите се нуждаела от "широк консенсус".


Другият зам.-председател Искра Фидосова мотивира гласуването си "въздържал се" с това, че целта на предложението била да се решат вътрешнопартийни проблеми.


Куфарчета с пари, ренегати и СРС-та


От ГЕРБ така и не отговориха на многобройните въпроси отляво и отдясно получават ли субсидия за причислили се към тях независими. "Със СРС-та ли трябва да получим информация към коя политическа сила са се определили", възмути се Екатерина Михайлова от десницата.


Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан обяви, че са изпратили до председателя на парламента Цецка Цачева запитване по реда на Закона за достъп до обществена информация кои партии за кои независими депутати получават държавна помощ. И от "Атака", и от ДПС настояха финансовият министър Симеон Дянков да отговори, но заради служебно пътуване в страната той не дойде.


От БСП очакват той да отговори утре в парламентарния контрол на тяхно питане. Волен Сидеров пък недоволства, че получил писмен отговор от Дянков по въпроса, но в него не се казвало нищо. Куфарчета с пари, безгласни букви, кръгли нули, ренегати - това бяха сред основните обвинения на Сидеров към отцепниците.17 са независимите депутати
6 подкрепят твърдо ГЕРБ, 5 от тях се отцепиха от РЗС и 1 от "Синята коалиция"
2 излезли от "Атака" гласуват с ГЕРБ
2 изключени от ДПС често са с ГЕРБ
2 напуснали от "Атака" клонят към БСП
5 са от РЗС (партията остана без група)

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ако един депутат е в парламента чрез партийна листа, а не като мажоритарен кандидат, ако реши да напуска партията, трябва да напусне и парламента, иначе се подменя вота!

 2. 2 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 909 Весело

  Аз пък предлагам,държавната субсидия на партиите да бъде обвързана взавимост от % на участвалите в изборите гласоподаватели.За 100% гласували- процент от МРЗ,за всеки 10% по-малко избиратели - по 10 ст. по-малко.Иначе те,завалиите,що да се пънат да печелят общественото доверие,като парламента им е в кърпа вързан.
  Найс,а?

 3. 3 Профил на sena5
  sena5
  Рейтинг: 402 Гневно

  мен кой ме е питал дали желая всеки месец да се изплащат 12 лв субсидия за партиите заради това, че сум гласувала. това са пари на данъкоплатците, а се разпределят на партиите. по-добре да се дават за здравна вноска или за нещо по-полезно, а не за охранените политици.
  трябва да има референдум за тези партийни сусидии.

 4. 4 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 703 Любопитно

  Всичко опира до пари, понякога и до жени.

 5. 5 Профил на pachino
  pachino
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Интересно кои прилапват депутати - управляващите ГЕРБ и доскоро управляващите БСП, тези, които доскоро държаха властовия и финансов ресурс и тези, които го държат сега. Тези, които имат пари да купуват. ГЕРБ стават все по-нагли и от конюнктурните си съображения режат една нормална идея. Докато в България се прилага пропорционалния принцип на избори, субсидията трябва следва партията, а не някакви мишоци, решили да се правят на "принципни".Като са много принципни да се махат от парламента и да се пробват на следващите избори да си създадат партия или да се явят като мажоритарни. Цялата държава - заложник на няколко плужека, които доскоро никой не ги знаеше.

 6. 6 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  независимите имат доста депутати. без проблем могат да изместят дпс като балансьор.

  Времето е наркотик, много от него убива.
 7. 7 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#6] от "LZ161":

  Точен анализ! ++++++++++

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 8. 8 Профил на lord_stark
  lord_stark
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Предлагам да няма такива субсидии. Но кой депутат ще ме послуша?

 9. 9 Профил на hristo1951
  hristo1951
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ТАКА Е ПРИ БОЙКО!!!!!!!!!!!!ХА ХА ХА ?????????????

 10. 10 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  До коментар [#1] от "ban", До коментар [#5] от "pachino":
  +++++++. Абсолютно правилно!

  Въпроса е и как е определена сумата от 12 лв. месечно за получен глас? Защо да не е 1 лв? Криза е, хората ровят в кофите за боклук от глад... 11. 11 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  [quote#6:"LZ161"]независимит имат доста депутати. без проблем могат да изместят дпс като балансьор.[/quote]

  Логично, но...те са силно зависими от финикийските знаци и от облагите, които в момента само Герб може да им даде. Да не говорим, че има и заплахата от операция "Депутатите" когато свърши мандата...

 12. 12 Профил на Пламен Василев
  Пламен Василев
  Рейтинг: 627 Весело

  Тези "независими" са доста зависими,защото са теглили мощни кредити за купуване на гласове !

  Талантът боде бездарниците в очите !!!
 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Гневно
 14. 14 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Гневно
 15. 15 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Страшни хора са това политиците. За пари са готови и всеки ден ако трябва да си сменят партиите и убежденията.

  :-)
 16. 16 Профил на Анди
  Анди
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Само кръгл идиот може да гласува за независим кандидат, както и да търпи вотът му от обвързан с конкретна партия която е носила отговорността за него да мине като независим.
  Независим политик няма, не е имало, няма и да има и дори теоретически не е възможно да има такъв.

 17. 17 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Депутати гладни няма все за пари мислят.

 18. 18 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 627 Неутрално


  До коментар [#3] от "sena5":

  В тази цифра 12 лв на месец за всеки гласувал избирател няма нищо вярно. Медиите вече се страхуват да посочат истинската издръжка, която плащаме ние за всеки избран депутат, защото тя е огромна за нашата бедна страна - беше 15000 лева на кресло на месец. С голям зор в голямата криза депутатите се съгласиха да я намалят на 14000 лева миналата година.......... сега се карат пак къде отиват парите.
  Всички партии имат фирми, от които си докарват средства, отделно спонсори......защо трябва да ги издържаме с такива суми. 40 милиона на година платени за хора, които дори не се напъват да облекчат положението на тези, които гласуват за тях.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 19. 19 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 657 Неутрално

  [quote#0:"Камен Петков"]Бях зависим да всявам етническо напрежение, сега съм независим.[/quote]

  Абе пич, абе Камене!
  Ти като влиза в Атака не знаеше ли каква е тази партия? Или- казваш- така е докато се наместиш, а после- "излизаш" на търг...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 20. 20 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  "Парламентарните групи получават по 12 лева месечно на получен действителен глас на изборите през 2009 г."

  12 лева на месец за получен глас!!! Че това е истинско безобразие ако е вярно. Изглежда ми сгрешено.

  Излиза че за 4 години всеки глас носи на съответната партия 576 лева! Ами че това си струва инвестицията да вложиш и по 200 лева на спечелен глас за да ти се върнат 576. Как няма да се купуват гласове тогава! Излиза че тия дето дават по 50 лева на циганин даже минават тънко.

  Ако тия 12 лева са верни тогава партия спечелила с 1.5 милиона гласа получава 216 милиона на година и почти 1 милиард за 4 години!

  Дневник, има нещо чудовищно грешно тук. Моля проверете не е ли 12 лева на получен глас, но еднократно. Т.е. около 18 милиона ако си спечелил изборите.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 21. 21 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 657 Неутрално

  [quote#20:"emil_"]Ако тия 12 лева са верни тогава партия спечелила с 1.5 милиона гласа получава 216 милиона на година и почти 1 милиард за 4 години! [/quote]

  Ама Емо, какво му е чудовищното на 216 милки- к'во са тези пари за България? То това пари ли са- дайте да им отпуснем по още малко... Като за начало предлагам да вдигнат ДДС на 50 %, и да свалят пенсиите с 50 %...

  Гòрките партии- живи да ги оплачеш!

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 22. 22 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Гнус и повърня.. бесилото не е лоша идея като се заамисли човек.
  А и кой друг да се облагодетелства ако не бсп и герб..

 23. 23 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 740 Неутрално

  А и как може да се казваш гумнеров и да си депутат, тази тафтология не можах да я разбера..

 24. 24 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 657 Неутрално

  [quote#23:"Hristo'o"]А и как може да се казваш гумнеров и да си депутат, тази тафтология не можах да я разбера.. [/quote]

  1. Аз пък смятам за тъпо да се бъзикаш с името на когото и да било. В смисъл- човек не си го избира сам- особено фамилията.

  2. Случайно да знаеш какво означава тафтология? Щото Гуменаров може и да знае:
  tinyurl.com/66y7328

  3. Много ми е интересно каква е твоята фамилия... Не за друго- искам да гласувам за теб!

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 25. 25 Профил на yanev_1961
  yanev_1961
  Рейтинг: 518 Весело

  Аз предлагам депутатите които се отцепват и преминава в друга партия да ги пуснем на магистралата. След като са политически проститутки и прескачат от един сводник на друг, да си заработят още някое левче. Аз съм хетеросексуален, но на тях ще се пробвам. И без това двадесет години ни яздят ту едни ту други политици. Нека малко им го върнем все пак.

  Хей модератори, не ми трийте написаното. Постарах се все пак да смекча тона.

 26. 26 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1456 Гневно

  "Парламентарните групи получават по 12 лева месечно на получен действителен глас на изборите през 2009 г."

  тези милиони не може ли , като антикризисна мярка , да отпаднат

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 27. 27 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Май такава крадлива шайка като ГЕРБ и слугите им от РЗС,Атака и ДПС, досега не е яхвала властта в Републиката.

 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  До коментар [#27] от "svoboden":

  Портиерите се оказаха по-злобни, нагли и крадливи от шефчетата им?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на stasi8
  stasi8
  Рейтинг: 627 Неутрално

  4345450 гласували през 2009 (според сайта на ЦИК) Х 12 лева= 52 145 400 (52 млн.) месечно

  52 145 400 Х 12 месеца = 625 744 800 (626 млн.) годишно

  На кратко- половин милиард и 126 млн. годишно в партийните каси.

  Супер закон си имаме, сигурен съм че е приет с гласовете на всички партии

 30. 30 Профил на JPG
  JPG
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#29:"stasi8"]Супер закон си имаме, сигурен съм че е приет с гласовете на всички партии [/quote]

  С горното едва ли някой може да спори!

  Богата държава, ей!

  Шапка свалям!

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 31. 31 Профил на JPG
  JPG
  Рейтинг: 515 Весело

  [quote#29:"stasi8"]Супер закон си имаме, сигурен съм че е приет с гласовете на всички партии [/quote]

  Ама не се хващай на бас- може някой да е "въздържал се"... Причини много- малка е сумата, или просто- защо да се дава на партията- не може ли направо на мен...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 32. 32 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Така ще е при ненаситната глутница от герб, тия са ебахти и алчните изроди!!!!! ДОЛУ ГЕРБ, ДОЛУ МУТРАТА, ДОЛУ МИЛИЦИОНЕРЩИНАТА!!!!!!

 33. 33 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1416 Весело

  Не знаех че от Синята коалиция има отцепник минал към ГЕРБ...А трябва да е обратното...всички от ГЕРБ да минат към Синята коалиция...

  الرجل الكبير
 34. 34 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Значи отцепниците не могат да влезат в ГЕРБ и БСП по правилиник, но може да им се прехвърли субсидията. Курвенско, много курвенско.....

 35. 35 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 571 Гневно

  До коментар [#20] от "emil_":

  Всичко е вярно но матряла е далече от истината ..

 36. 36 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Откакто е демокрацията с многопартийни и свободни избори, винаги съм гласувал за партия с програма, която очертава горе-долу каква политика ще провеждат. Никога от такава партия не е имало ренегати. Иначе отцепниците трябва да напускат парламента. Тъй като са избирани като част от партийни листи, дизертирайки от парламентарната група към друга парламентарна група предават интересите на избирателите, а това е недопустимо.

 37. 37 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 965 Любопитно

  "Отцепниците в парламента са увеличили държавната субсидия на ГЕРБ и БСП, стана известно днес при обсъждането на внесените от "Атака" поправки в Закона за политическите партии."

  Разбира се нали и за тях ще има лапачка под масата. Парламентът е съставен само от мекерета!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 38. 38 Профил на roko17
  roko17
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#6] от "LZ161":
  LZ161
  Рейтинг: 1225
  Неутрално
  620:54 22 юни, 2011 Отговор независимите имат доста депутати. без проблем могат да изместят дпс като балансьор.


  Какъв балансьор чакаш от дупедавци, или политически номади, както ги наричат. За парата бащи и майки предават тия мишоци. Ако имаха малко от онова, което се нарича морал, отдавна да бяха напуснали парламента.
  ПОЗОР!!!
  Вальо варакса от Добрич е обиколил всички възможни партии през последните 20 години. И съм абсолютно сигурен, че се е клел в клетва за вярност към комунистите преди това.
  Впрочем то други има ли в хубавата ни татковина!?

 39. 39 Профил на Admiral
  Admiral
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ГЕРБ какво са виновни, че Атака се разпада и депутатите й се намердват към ГЕРБ с идеята да се облажат нещо ?? Те не могат да се укрепят сами себе си Атака, РЗС и т.н. тръгнали да реват...

 40. 40 Профил на stolichanin
  stolichanin
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Волен Сидеров да се замисли, с какво може да задържи депутатите си, вместо да реве за пари. С такова държание и такива публични изяви е нормално хората му да преминават в други редици и по-конкретно в тези на ГЕРБ! Там поне няма такава порнография като в "Атака"

 41. 41 Профил на Sara
  Sara
  Рейтинг: 451 Неутрално

  ГЕРБ неговорят ,те деистват

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK