Протестиращите: Законът ще ни принуди да крадем, трябва да строят по-големи затвори

Протестиращите: Законът ще ни принуди да крадем, трябва да строят по-големи затвори

© Георги КожухаровЛюбчо е от Дупница, работи в пункт за приемане на вторични суровини. Кълне се, че неговата фирма не приема метал от железопътния транспорт. Братята Димо и Митко, оксиженисти, са от Димитровград и обясняват, че има "достойни клиенти", но и такива, на които отказват да приемат метални изделия.


"Законът ще ни принуди да крадем", обяснява разпалено Никифор, който работи на депо в Орландовци. Освен че всички работят в бизнеса със скрап, другото общо е, че всички споделят, че имат по няколко деца и твърдят, че това, от което живеят, е под въпрос. Сред най-гласовитите на площада е Веселин от Свиленград, който има собствена площадка за метали.


"Като ми затворят базата, ще ме принудят да крада. Ще трябва да направят по-големи затвори", крещи той. Според него законовите промени целят да смажат малкия бизнес и ще облагодетелстват "надинджиите" (явно има предвид една от най-големите фирми в бранща -  "Надин").
Всички те са в тълпата, която прекара над 4 часа на площад "Народно събрание" в столицата в организирания от Гражданска инициатива на търговците на отпадъци протест. Поводът е новият закон за управление на отпадъците (ЗУО), разработен от министерството на околната среда.


Според полицията на жълтите павета са се събрали над 3000 човека, а според организаторите между 4000 и 6000 човека, дошли от 150 фирми от цялата страна. Повечето работници или собственици в дружества за търговия с черни и цветни метали са мъже от ромски произход. Най-коментирани от тях са проблемът и обвиненията, че се краде или се приемат крадени части за преработка.


Не отричат, че има такива случаи, но отричат да се случва в техните фирми. Почти като заплахи обаче звучат прогнозите на всички какво ще се случи, ако законът ги остави без работа - ще трябва да крадат, за да хранят децата си.  


Площадът пред парламента се оцвети от българското и знамето на ЕС и от плакати с надписи "МОСВ обрича на глад 300 000", "Затворете нелегалните пунктове и леярни, а не легалните" и "Нов ЗУО = монопол и дискриминация", "Ние не сме крадци, МВР тях да ги лови". Реакциите на протестиращите се дирижират от "водещия" на събитието.


На трибуната е Светлозар Николов, който е по-официално облечен и не е точно от бранша, а от Национална асоциация на българския бизнес. "Бихте ли си подарили металните отпадъци на държавата? Искат да си подаря радиатора – това никъде го няма. А министърката Нона Караджова ще купи ли дрехи на децата ми?", пита риторично той присъстващите.


И продължава с призиви да не позволяват правителството да ги обрича на мизерия. Докато наелектризира тълпата с викове "Оставка" и "Искаме работа", Николов прикани властта за диалог по законопроекта. Никой от депутатите обаче не излезе да чуе лично протестиращите.


Правителството иска пунктовете за вторични суровини да получават "гратис" старо метално оборудване от физически лица, като по този начин премахне стимула за кражби например на кабели, релси и капаци на шахти. Според хората пред парламента проблемът е, че държавата не контролира какви материали постъпват за рециклиране и се опитва да реши проблема с административни мерки.


"Всяка фирма има лиценз и трябва да бъде контролирана, а това в закона е монополизиране на бранша", обясни пред журналисти Николов, докато от тонколоните се лееше "Тих бял Дунав". Пред "Дневник" експерт по отпадъците, който също беше на протеста, но пожела анонимност, коментира, че в много случаи фирмите си плащат, за да не бъдат проверявани.


Адвокат Иван Груйкин, който консултира организаторите, твърди, че законопроектът противоречи на ресорната евродиректива, защото премахва гаранциите за разделно събиране на боклуците. 


Протестиращите са и срещу идеята пунктове за старо желязо да бъдат вписани в общите устройствени планове на общините, с каквито две трети от местните власти в България не разполагат. От екоминистерството твърдят, че 2400-те площадки за скрап в страната са прекалено много и трябва да се съкратят, за да се пресече престъпността.


"В Австрия има 4000 площадки, а това, че се обират банкомати и апартаменти, значи ли, че не трябва да ги има", попита икономическият директор на "Екометал инженеринг" Владимир Николов. Експерти обясниха, че в евродирективата няма изискване площадките да станат общински или да се искат високи гаранции срешу приемане на крадени материали.


"Подкрепяме идеята за нов закон заради изискванията в евродирективите, но не подкрепяме монополистичния стил на законопроекта. Безвъзмездното предаване на метали е насочено срещу народа", обяви Иво Георгиев от Българската асоциация по рециклиране (БАР). По думите браншът е инвестирал много през последните години, а "сега трябва да се съревноваваме с някаква вятърна мелница".


От трибуната Георгиев прочете петиция, която протестиращите работници бяха призовани да подпишат и по-късно тя беше внесена в деловодството на парламента. В текста екоминистерството е обвинено в "прибързано създаване на норми, без да се отчитат социалните, икономическите и правните им последици", а "новият закон ще унищожи цял стопански сектор, ефикасно функциониращ на принципите на пазарната икономика и свободната конкуренция".


Под прежурящото слънце и националния химн тълпата подкрепи бурно гласовете от трибуната, които настояваха законопроектът да бъде оттеглен и написан наново, но този път с участието на бизнеса и гражданите.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Внимавайте какво си пожелавате !!!
  С това правителство и министър Плевнелиев, може до три, четири месеца и това да имаме.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 2. 2 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Гневно

  Ами те досега , какво правеха???

 3. 3 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Ще се намери ли някой , който да ни уведоми , колко пъти е била подменена заради кражби енергопреносната мрежа на България??? Може би Националният Статистически Институт , ще си влезе в ролята???
  Същата е картинката и с кражбите на желязо. Колко пъти се окрадоха дори капаците на шахтите от улуците!!! Чии бяха фирмите, които всеки месец ги подменяха с нови , ще ни кажете ли???
  Ще се намери ли обаче и кой да ни каже, чии бяха фирмите "кърлежи" , които стоейки на входа на държавните електроразпределителни дружества ги снабдяваха с нови проводници в замяна на окрадените стари , за да стане ясна картинката ???
  Мястото на всички протестиращи днес крадци пред парламента безспорно е в затвора , а защо не са там, питайте полицията и съдебната ни система.
  Но какво да се чудим , пияният убиец Ставийски и доказаният крадец на 16.000.000 лева не са в затвора - та тези тарикати ли???

 4. 4 Профил на totyu
  totyu
  Рейтинг: 466 Гневно

  Пълна забрана за изкопуване на метали от нелицензирани фирми. Омръзнаха ни тези кражби и беззакония.

 5. 5 Профил на se_nau
  se_nau
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Новият затвор го строя вече във Волуяк

 6. 6 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Всъщност строежът на нови затвори трябваше да бъде първата работа на това правителство.

 7. 7 Профил на panagurec
  panagurec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#3] от "kimba3":

  Абсолютно си прав! Но... този закон е поредното недоносче на сегашното правителство. Вече им загубих бройката. Отново не решава проблеми, а създава нови от друго естество!

 8. 8 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Весело

  В САЩ при население от около 300 милиона имат над два милиона и половина затворници!!! Или на всеки 100 пълнолетни един е в затвора, а у нас при население от 7.500.000 жители , само девет хиляди затворници, или само около един пандизчия на 700 пълнолетни!!!
  Да но дори крадливите сливенски цигани са поискали при завчерашното си посещение от посланника Уолрик да ги вземе със себе си в САЩ!!!
  Дали е само заради социалните помощи там , или защото се надяват и там да не ги съдят както у нас???
  А може би се надяват да ги натикат в някой индиански резерват и да им отпуснат по 2000$ на месец като на местните индианци?

 9. 9 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  [quote#2:"kimba3"]Ами те досега , какво правеха???[/quote]
  +++++++++++

 10. 10 Профил на freedom
  freedom
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кой ще ги храни в затворите,защо не помислите малко? По добре да се накажат с полагане на безплатен труд.А като им затворят пунктовете за цветни метали ще си намерят нова работа.

 11. 11 Профил на yanev_1961
  yanev_1961
  Рейтинг: 532 Весело

  Какво се получава, купил съм си тенжера ,тиган, някаква бяла или черна техника за която държавата е начислила еко такса за преработка. Сега според този законопроект аз трябва да ги предам безплатно за рециклиране. Питам аз, кой ще печели за моя сметка още повече? След като няма безплатен обяд за мене, няма да има и за общини и държава и за събирателния пункт за вторични суровини. Ще метна железата и медта от изгорялата прахосмукачка някъде по полето и да си ги търси и събира който ще. Няма да ми пука за екологията.

  А колкото до кражбите, най лесно е пункта където се установи че изкупува крадени метали( а те си личат), да бъде затворен а собственика осъден по бързата процедура. Но за кой ли път на държавния чиновник му е по лесно да измисля все по-тъпи правила за да не си върши работата за която му се плаща. Но има и друго, може би му се плаща за да не си върши работата.

 12. 12 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#6] от "R
  Не само да ги строят, ами даже би трябвало да ги правят много комфортни, защото най - вероятно до година две и те ще ги използват, заедно със всичката организирана политическа престъпност, която ни краде и се гаври с народа вече 20 години.
  Та до 1-2 години всички ще ги натикаме в затвора, и пожарникари и политици геове бивши министър председатели и царчета и сини джуки и соколи и всичките им министри до момента ДС производни

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 13. 13 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 638 Гневно

  До коментар [#3] от "kimba3":

  А доста добър въпрос е и защо държавен служител каза по ТВ на скоро, че една такава малка шахта заедно със сменянето струва 500 ЛЕВА!!! Не е ли малко много такава цена имайки в предвид, че ЕДИН ТОН ЖЕЛЯЗО струва около 250 лева. Т.е. 2 тона желязо = 30 кг (ако не и по-лека) шахта с труда за слагането... Отделно тези шахти се слагат до метал, а не съм забелязал да ги заваряват, че да не се крадат лесно. Дневник би трябвало да задава такива въпроси към общините и прокуратурата да разследва защо толкова високи цени се избират за нещо толкова видимо просто по-конструкция.

  Драконови закони ще оправят държавата!
 14. 14 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  До # 10- freedom- Явно не си чувал , че има затворнически общежития с облегчен режим. Желаещите пандизчии , които ги обитават могат да полагат труд в частни и държавни фирми и организации , а 2 отработени дни им се считат за 3 излежани!!!Заработените от тях пари ще са им достатъчни за издръжка на тези затвори с облекчен режим.Може да се помисли за отделни затвори за неграмотните цигани по подобие на трудови войски в които не само да излежават присъдите си, но и да получават елементарна грамотност и сръчности в областта на строителството и земеделието , та като излязат от там да имат алтернатива...а не да крадат жици и релси...
  Армията имаше и има много бивши поделения , които с малко постягане и 2-3 реда бодлива тел могат да свършат идеална работа за целта.
  На избягалите от тези обекти, да им се присъжда автоматично по- строг режим на изтърпяване на наказанието.
  Начини има. Желание няма от страна на кукловодите управляващи Булгаристан, защото риба се лови най-лесно в мътни води...

 15. 15 Профил на Борислав Георгиев
  Борислав Георгиев
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  От лични наблюдения мога да кажа, че Надин участват активно в претопяването на общински метални активи. В квартала ми работят с най-големите отрепки и престъпници и изнасят с камиони събраното. При подаден сигнал, полицията дори не влиза в обекта. Да не кажа, че вече дори не идват. Явно понеже са "големи", си плащат и никой нищо не им казва. "Лобито" в този сектор се оказва едно от най-силните.

  Иначе, този закон не изглежда да издържи пред ЕК предвид невъзможността на общините да осигурят конкурентна среда.

  С други думи - поредният абсурд, който не ми вдъхва грам доверие и оптимизъм!

 16. 16 Профил на rimohit
  rimohit
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#6] от "Rael":

  И всички от предното вътре!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK