Председателят на ВКС подкрепя идеята за двуинстанционно производство

Председателят на ВКС подкрепя идеята за двуинстанционно производство

© Юлия ЛазароваПредседателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев подкрепя изразената от правосъдния министър Маргарита Попова идея в България да се въведе отново двуинстанционното производство.


Преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет Груев посочи, че по този начин ВКС
ще може да упражнява функцията, която има - уеднаквяване на съдебната практика и надзор по законността на съдебните актове.


По думите на Груев, ако в България делата се гледат на две инстанции, така ще се съкрати времето. Той допълни, че и сега действащата конституция позволявала въвеждането на този модел.
Членът на Висшия съдебен съвет Георги Шопов заяви, че е получил около 100 есемеса, след като преди дни в интернет се пусна призив членовете на съвета да бъдат приканвани за оставка чрез есемеси.


Шопов допълни, че първите есемеси били "цивилизовани", но след това нещата ескалирали и се стигнало "до заплахи и просташки обиди". Не съм убеден дали подателите на съобщенията
знаят за какво го правят, коментира Георги Шопов, който не намира повод да подаде оставка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK