Депутатите гласуваха лустрация за дипломати с досиета, БСП обеща разгром в съда

"Ако приемете този закон, с тази лустрация, в Конституционния съд ще я сразя", предупреди Любен Корнезов (БСП)

© Юлия Лазарова

"Ако приемете този закон, с тази лустрация, в Конституционния съд ще я сразя", предупреди Любен Корнезов (БСП)Парламентът прие на първо четене законови промени, които забраняват сътрудници на Държавна сигурност (ДС) да са посланици и да заемат ключови дипломатически позиции.


От БСП се заканиха да "разгромят лустрацията" в Конституционния съд. Политици от ДПС и "Атака" обявиха, че подкрепят изчистването на дипломатическата служба от бивши агенти на ДС, но са против двойния стандарт - напомниха, че такива критерии няма нито за областните управители, нито за изпълнителната власт.


Така промените в закона подкрепиха 92 депутати от ГЕРБ, "Синята коалиция" и независими, 21 от БСП бяха против, а 7 от ДПС и 6 от "Атака" се въздържаха.
Внесените от външния министър Николай Младенов промени в Закона за дипломатическата служба предвиждат хора, сътрудничили на  Държавна сигурност, да не могат да бъдат посланици, генерални консули и да заемат всички останали публични длъжности в дипломатическата служба. Тези, за които към момента на влизане на закона в сила е установена принадлежност към ДС, ще бъдат освободени от министъра на външните работи без предизвестие и преназначени на друга позиция.


До промените в закона се стигна, след като в края на миналата година комисията по досиетата оповести, че близо половината действащи и бивши посланици са били сътрудници на ДС, а президентът Георги Първанов отказа да ги отзове.


В призива си към депутатите да подкрепят промените Николай Младенов попита ДПС как ще обясни позицията си на своя електорат, който по думите му е "най-голямата жертва на системата на Държавна сигурност".


В двучасовата дискусия от левицата бяха най- критични към проекта. Атанас Мерджанов го нарече "опасен, лустрационен и предизборен". Той напомни, че консулите и посланиците организират изборите в чужбина и заяви, че бързането промените да минат преди лятната ваканция на депутатите цели да бъдат назначени нови дипломати, които да организират вота зад граница наесен.


Мерджанов и колегата му Ангел Найденов обявиха още, че в проекта е заложена "тотална реполитизация и партизация на българската дипломатическа служба". От левицата обвиниха ГЕРБ, че с промените се залага единоначалие в службата, а правомощията на министъра се разширяват, като се изземат основни функции от президента, премиера и правителството. 


Според Мерджанов "този закон е ярка демонстрация на невежеството на политическото ръководство на външно министерство, което показва непоносимост към компетентните и опитни професионални дипломати, създали основите на българската външна политика след 1989 г. и свързани с най-големите успехи на външната ни политика - членството ни в ЕС и НАТО".


"За мен е обидно твърдението, че ДС е вкарала България в НАТО и ЕС, тя влезе в съюза с последния вагон на последния влак благодарение на ДС, отвърна му министър Младенов.


"Това законче се свежда до лу-стра-ци-я и ди-скри-ми-на-ци-я, другото е камуфлаж", депутатът от БСП и бивш конституционен съдия Любен Корнезов. Той се позова на седем решения на Конституционния съд от 1992 до 2009 г., които по думите му определят лустрацията като противоконституционна. "Ако приемете този закон, с тази лустрация, в Конституционния съд ще я сразя", предупреди той.

Коментари (205)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Крайно време беше.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 2. 2 Профил на Charlie Harper
  Charlie Harper
  Рейтинг: 740 Неутрално

  21-а години трябваше да минат!
  Срамежливо и недостатъчно , но все пак начало!

  58
 3. 3 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  То и в КС са с досиета...

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 4. 4 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 882 Неутрално

  БСП за безочници , да се асоциираш със БКП и да твърдиш ,че си "партията столетница" и нагло и отвратително , да адмирираш присъствието на ДС-ейци в дипломацията ни е тоталенуродлък !

 5. 5 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 688 Весело

  На тоя нагъл дебелак корнезов не може ли да му се намери телефона ? Имам желание да му пратя 6 000 смса с текст
  "Л У С Т Р А Ц И Я "
  Да си знае какво го чака Щял да бори в съда - що бе кво ти пука ако си редовен ? Ама май не си а ? Останалите боклуци поне си траят а тоя изнаглява

  Accelerates Under Demonic Influence
 6. 6 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Едно добро начало, в близките години може да стигнем и до пълна лустрация.

  Дано е по-скоро, преди ДС сътрудниците да си отидат по естествен път.

 7. 7 Профил на Alice
  Alice
  Рейтинг: 1264 Весело

  БСП са стара баба без зъби и са леко куку! Даже вампирите не ги обичат, какво да говорим за човеците!

 8. 8 Профил на mladenk
  mladenk
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Първата част с отзоваването е супер, това което не ми харесва е втората част с преназначението..

 9. 9 Профил на Гръмотевичен
  Гръмотевичен
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Не бързайте с поздравленията - конституционния съд пак ще върне закона. Докато не се промени конституцията с ВНС нищо няма да се случи. Нито е първия, нито последния опит показателен поне за възгледите на партиите (кои подкрепят, кои не)

 10. 10 Профил на Charlie Harper
  Charlie Harper
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#9] от "noxs":

  Аз пък искам да се надявам.

  58
 11. 11 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 543 Разстроено

  "Ако приемете този закон, с тази лустрация, в Конституционния съд ще я сразя" - ей богу, ще го направи ! Та там, в КС, са само такива, а както знаем "гарван гарвану око не вади" . Жалко за нас, наивниците, че нещо може да се промени по законов, мирен път!

  Sic transit..
 12. 12 Профил на neobiasnim
  neobiasnim
  Рейтинг: 374 Весело

  Червените предатели планират за ползват за пореден път последния си бастион - кс, съставен предимно от 'наши хора'.
  Служейки си отново с литературни похвати се опитват да играят по нежната струна на хората, да ги плашат, да ги мачкат. Изглежда обаче не разбраха, че след блян рибенов и сюргюна хората вече не се плашат от нищо.

  Колкото до другаря курнезов няма да е лошо първо да изтрезнее и тогава да взима отношение по обществени въпроси. Но какво да се прави, при червендалестите партийната политика повелява да се ходи пиян на работа, иначе не става!

  Be smart, don't be a retard!
 13. 13 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 740 Весело

  "Политици от ДПС и "Атака" обявиха, че подкрепят изчистването на дипломатическата служба от бивши агенти на ДС, но са против двойния стандарт - напомниха, че такива критерии няма нито за областните управители, нито за изпълнителната власт".

  Ами нали ако имаше,половината кметове на ДПС да са изхвърчали бре,аланкоолу?Самият лидер Соколов е агент!Ама гьонсурати в тая партия...И "Атака" не падат по-долу,и те ревнали против ченгетата!

  Келепир му е майката!
 14. 14 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Като за начало е много добре ... но истината е да има абсолютно пълна ... ЛУСТРАЦИЯ ... както е във Полша , Чехия Унгария , Румъния ... за да стигнем техният стандарт на живот ... и да се оправи един път завинаги България ......

 15. 15 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#2] от "Charlie Harper":

  не ми прилича на никакво начало, а на поредната порция прах в очите

 16. 16 Профил на neorientirana
  neorientirana
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Най накрая.Това трябваше да стане още при Костов.

 17. 17 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  След още 21 години просто няма да има живи сътрудници на ДС. От това от Конституционния съд не могат да ги спасят.

  КС + ДС = КДС

  TAKE THE RED PILL!
 18. 18 Профил на neorientirana
  neorientirana
  Рейтинг: 374 Неутрално

  председателя на КС е много умен мъж,но за съжаление е син на баща си Танчев дето беше председател на БЗНС-комунистически.Със сигурност е ченгенце.

 19. 19 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 426 Весело

  Прав е , "за съжаление" Корнезов !
  Това " законче " ще падне, защото противоречи на конституцията по няколко пункта :
  - нарушава се равенството между гражданите . Защо бивши от ДС да са народни представители, министър-председатели, министри , областни управители, а не и дипломати ?
  - нарушава правомощията на президента. ТОЙ е този, който назначава и освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на Република България при международни организации и НЕ МОЖЕ със "законче", да се предастяват тези права на ДС мекерето и отрочето Николайчо .
  Значи агент Буда може да стане всичко , Цвъчко може да стане министър, а някой друг не може да стане един ...чиновник ! ...
  АМА ДЕ у " капацитетите " от ГЕРБ толкова акъл , ЧЕ ДА ЗНАЯТ ЩО Е ТОВА КОНСТИТУЦИЯ И ИМА ЛИ ПОЧВА ТЯ в Простакистан ! ...

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 20. 20 Профил на Alexander Lazarov
  Alexander Lazarov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ами ДС-тата в парламента?

  rm -rf /bin/laden
 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4360 Неутрално

  До кога БСП(БКП)/ДПС ще манипулират общественото мнение! Има ли някой който честно да каже чии са медиите (телевизии, вестници и радио) и защо те винаги застават зад интересите на измамниците социалисти (по-правилно е да ги наречем...феодали) Колко още ще бъдем заложници на финансовите интереси на червените олигарси! Кога БСП/БКП ще разберат, че България не е тяхно наследство и те нямат право да си играят с живота и бъдещето на нашите деца!
  Гласувайте срещу червените крадци и некадърници! Гласувайте за "Синята коалиция"!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#14:"Цезар"]за да стигнем техният стандарт на живот ... и да се оправи един път завинаги България ...... [/quote]
  По-леко бе, ще получиш инфаркт от злоба !
  Със " звезди " като Боко Картофа , като агент Виктор и други подобни , това НИКОГА няма да се случи драги !
  Зарежи дрогата и алкохола и излез на разходка -по-полезно е за здравето ти !

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 23. 23 Профил на neobiasnim
  neobiasnim
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#19] от "Naschenec":

  Прав си нашенец.

  За един едно нещо е лошо, но за друг е добро!
  Изглежда за теб е добро комунизма да продължава да ни люлее в робската си люлка и ти, твоето семейство и всички които познаваш да работят в полза на чужди сили.

  Но това за други е неприемливо. Грешките се поправят, но глупаците като теб си остават глупаци за дълго.

  Дано го правиш за пари, а не реално да размишляваш по този начин. Иначе би било жалко и направо престъпно. Към теб най-малкото.

  Be smart, don't be a retard!
 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4360 Неутрално

  До коментар [#16] от "neorientirana":
  Да бе да! Той Костов, за 4 години трабваше да изрине всичките лайна, които червените некадърници бяха насрали за повече от 50 години! Включително и тези дето същите крадци и интересчии насраха след него!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  Браво. Дано КС да не върне текста, въпреки, че се съмнявам. И все пак се надявам, да са го написали достатъчно грамотно.
  И, ако мине -копипейст и на други длъжности - министри, президенти, депутати, банкери, журналисти, ееех, мечти.....

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#19] от :

  Цъкайте минусите, за да демонстрирате колко ви е акъла и колко са ви познанията , нещастни и малоумни гъзолизци от ГЕРБ !
  Вие сте демонстрация на принципа ПРОСТ НАРОД-ТЪПОУМНО УПРАВЛЕНИЕ- СЛАБА ДЪРЖАВА !

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 27. 27 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Емоциите са си емоции, но за да сме точни трябва де се докаже, че тяхната дейност е била престъпна и с нея са нанесени щети на Република България. Колкото за лустрацията в посочените от №14 страни, това е заблуда,която след многократно използване е станала аксиома.Поинтересувайте се по-внимателно, в кои точно страни и кои точно категории администрация са били лустрирани. А дипломацията и разузнаването са се преплитали, преплитат се ще се преплитат докато има външна политика, отбрана и сигурност.Това ще ви каже всеки дипломат от САЩ,ЕС,НАТО и т.н.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на parche
  parche
  Рейтинг: 426 Неутрално

  може да е трудно но това е посоката

 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  [quote#17:"Beyond"]След още 21 години просто няма да има живи сътрудници на ДС. От това от Конституционния съд не могат да ги спасят. [/quote]

  Нда.
  Ама на техните места ще са синовете и дъщерите им, племенниците и племенничките, шуреите, шуринайките и останалите от кълбото свински черва.

  Те от това трябва да се спасявате.
  Ама както показвате дотук - не можете. Блеете!

 31. 31 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Пълна лустрация - тотална на всички нива и всички сфери на обществения живот! Защото където има куки, няма напредък! Доказан факт, гледайки как затъва България при ченгетата...

 32. 32 Профил на d2kr
  d2kr
  Рейтинг: 740 Неутрално

  БКП-БСП отдавна трябваше да бъде забранена и съдена! Докато тази сатанинска партия съществува, България е в опасност! Не ни е останало много време и това се вижда от всички!

  "Чашата е пълна поне наполовина" - казал оптимистът. "Чашата е пълна само наполовина" - казал песимистът. "В чашата има отрова" - казал реалистът."
 33. 33 Профил на Kamen Dimitrov
  Kamen Dimitrov
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Жалко, че няма кой да измисли една лустрация от мафиоти, които управляват държавата. Ако можехме и тях да лустрираме, нямаше да имаме премиер днес....жалко

  Да не говорим, че която и дипломатическа служба да вземем - Франция, Германия, САЩ, Израел, Великобритания - със сигурност повече от 50% от дипломатите са и служители на тайните служби, то това е целта в крайна сметка......ние да не сме открили топлата вода. Естествено, че всички на възраст годни да бъдат дипломати днес по един или друг начин е трябвало да работят за разузнаването, което е било част от ДС в онея времена.

 34. 34 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#31] от "deepdish":
  [quote#31:"deepdish"]Пълна лустрация - тотална на всички нива и всички сфери на обществения живот![/quote]


  Ами тогава Тиквата къде отива,кой ще поеме държавата?

  Келепир му е майката!
 35. 35 Профил на Kamen Dimitrov
  Kamen Dimitrov
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#30] от "xm...":

  Единия от тея синове е именно другаря Николай Младенов.....ма надали си давате сметка.

 36. 36 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#23:"neobiasnim"]За един едно нещо е лошо, но за друг е добро!
  Изглежда за теб е добро комунизма да продължава да ни люлее в робската си люлка и ти, твоето семейство и всички които познаваш да работят в полза на чужди сили.

  Но това за други е неприемливо. Грешките се поправят, но глупаците като теб си остават глупаци за дълго.

  Дано го правиш за пари, а не реално да размишляваш по този начин. Иначе би било жалко и направо престъпно. Към теб най-малкото. [/quote]

  Знаеш ли , драги ,
  ИЗОБЩО НЕ МИ ПУКА за ДИПЛОМАТИТЕ !
  Но за разлика от малоумниците от ГЕРБ разбирам от закони ...
  Защото не съм ги учил във ВИФ , в Симеоново или в РабФак ...
  А каква люлка ни люлее последните 22 години от "демокрацията " и особено с управленчески "капацитети" като Картофа, Цецка или Фидоска- нека ти го кажат хората от народа,а не от партийната централа на ГЕРБ !
  "Грешките" ще ги поправят със сигурност следващите управници, но глупаците като теб си остават глупаци ЗАВИНАГИ .

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 37. 37 Профил на Kamen Dimitrov
  Kamen Dimitrov
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#18] от "neorientirana":

  А бе неориентирана - а другаря Младенов на кой е син?

 38. 38 Профил на Charlie Harper
  Charlie Harper
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#15] от "Hierophant":

  Дори и само това да е , пак е повече от всичко правено до сега.

  58
 39. 39 Профил на ngrudev
  ngrudev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Лустрация моментално! Щом от БСП квичат, значи това е сигурен знак, че мярката е абсолютно наложителна.

 40. 40 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1006 Весело

  Гузен негонен бяга, нали другари?

  Fail with honour then succeed by fraud
 41. 41 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Тука БСП са прави. Не може само за дипламатите. Просто трябва да се приеме за ВСИЧКИ държавни служители от нач. отдел нагоре.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 583 Разстроено

  "От БСП се заканиха да "разгромят лустрацията" в Конституционния съд"
  Изобщо не сме изненадани от намерението на преименувалите се комунисти. И като знаем, че КС са подлогите на агент Гоце....

 44. 44 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  Депутатите гласуваха противоконституционен и несъответстващ на международните договори, по които Република България е страна текст за лустрация за дипломати с досиета, а БСП с основание им е обещала разгром в КС на РБ.
  С приемането на първо четене законови промени, които забраняват сътрудници на Държавна сигурност (ДС) да са посланици и да заемат ключови дипломатически позицииновия са нарушени основни права и конституционни принципи, установени в чл. 6, ал. 1 и 2, чл. 38 и чл. 57, ал. 1 от Конституцията и в международните договори - чл. 4 от Международния пакт за икономическите, социалните и културни права, чл. 2 от Международния пакт за гражданските и политическите права, Конвенция № 111 дискриминация в достъпа на определена професия и чл. 14 от Конвенцията за защита правата на човека, както и провъзгласените в чл. 2 от Всеобщата декларация за правата на човека, ратифицирани, влезли в сила и обнародвани, те са част от националното ни право, а с това е признат и приоритетът им във вътрешното ни право.
  .

 45. 45 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  не само, че КС ще отхвърли тази глупост, ами ще станем за смях пред ЕС, както и ще трябва да се плащат обезщетения на агентите за моралните щети.... рапон му кажи и повече не се занимавай

  Времето е наркотик, много от него убива.
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#43] от "moreto":
  Колкото и да ти е мъчно и да се напъваш над клавиатурата, Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната. Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество. Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.


 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#7] от "Alice":да , без зби е , но смучи до смърт

 50. 50 Профил на mickelle
  mickelle
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#12] от "neobiasnim":
  До коментар [#23] от "neobiasnim":


  Типичен пример си за максимата "Слепият" умствено никога няма да " прогледне" ...

 51. 51 Профил на Гръмотевичен
  Гръмотевичен
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Впрочем същата съдба ще имат и гръмките изказвания за промени в избирането на ВСС. Тия там по конституция никой не може и с пръст да ги пипне...

 52. 52 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#47:"latcho59"] Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната[/quote]
  ХАХАХА, съгурен ли си!

 53. 53 Профил на neobiasnim
  neobiasnim
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#50] от "mickelle":

  Другарю, стига ветровити пожелания, дай малко конкретика.

  Нека съм слепец щом предпочитам реалните резултати пред възвишените изказвания.
  Нека съм слепец щом предпочитам да имам реална възможност за избор, а не само когато някой 'отгоре' прецени да ми даде костилките от вече изядения компот.
  Нека съм слепец в очите на заслепени като теб, които защитавайки личните си интереси нехаят за съдбата на околните.

  Но може би ти имаше друго предвид..

  Be smart, don't be a retard!
 54. 54 Профил на mickelle
  mickelle
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#48:"neobiasnim"]Потъни в сивото боклук. [/quote]
  Това са ви аргументите на ГЕРБЕРИАНЦИТЕ !
  Но толкова си можете и доказахте, че сте последната дума от цитата...

 55. 55 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  С минуси не става, трябва и ум. А иначе, минусите си ги слагайте, мислейки, че тук се оценява вашия живот.
  Германски дипломат: Правната слепота кабинета "Борисов" е опасна. Правната слепота е един от най-големите недостатъци на сегашното българско правителството.Това казва германският дипломат Клаус Шрамайер, бивш втори човек в посолството на Германия в София, в интервю за радио "Дойче веле". Що се отнася до сегашните стъпки на управляващите, той ги оценява като скромни:"За съжаление Бойко Борисов не прави това, което твърдеше в първоначалната си декларация. Там заяви, че иска да подсили гражданското общество, а за подобно нещо не виждам нито един-единствен пример. Вместо да поощрява гражданите да участват в обществения живот, да дават идеи, да ги реализират и да стават съавтори на управлението, не виждам да става нищо подобно.
  Най-лошото обаче е в сферата на икономиката, където неизплащането на държавните задължения към фирмите доведе до задушаване на конюнктурата. А какво да кажем за безумното предложение фирмите да опростят 10% от задълженията на държавата към тях. Всичко това са безподобни глупости, които са неразбираеми за мен, още повече, че Борисов има толкова добри финансови съветници като Кристалина Георгиева, Дянков и министъра на икономиката. Някак си му липсва истински добрият съветник."
 56. 56 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Светлинка в тунела, три пъти ура . Още може де...

  Само дето КС са всички червени и агенти и ще обявят закона за противоконституционен .

  Няма шики-мики.
 57. 57 Профил на zeromancer
  zeromancer
  Рейтинг: 1107 Неутрално
 58. 58 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 950 Любопитно

  Проблемът на лустрираните КДС/КГБ ари е по дълбок. При отпадане от държавните служби във и извън Р. България те вече нямат влияние и тежест в държавата и отпадат от хранилката не само на държавата и от хранилката на международния комунистически интернационал и става агент НИКОЙ -кому ты нужен !/http://en.wikipedia.org/wiki/Novatek /
  А Масква не признава провалени агенти и умираш от глад и нищета и в ПОЗОР по комунистически !
  Иначе те са все милионери и не би трябвало да им пука, че са вече в пенсия или без работа.
  Поради тази "агенто - доносническа" работа надигат вой до небесата и квичат като свиня пред заколване !

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 59. 59 Профил на mickelle
  mickelle
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#46] и други от "Naschenec":
  БРАВО !
  Но НЕ СЕ НАДЯВАЙ, че ЕДНОКЛЕТЪЧНИТЕ от ГЕРБ ще те разберат !
  На тях им дай да повтарят идиотщините на Боко и Цвъчко и да цвилят като онождана кобила от глупостите на съратниците им, защото пространството по остта между ушите им е напълно празно .

 60. 60 Профил на Google
  Google
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Обещават разгром в съда, защото "съдът" особено конституционният е бъкан с ДСари.

  Don't be evil
 61. 61 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#52] от "moreto":
  Не! Германски дипломат: Правната слепота на кабинета ... но Борисов няма развито правно чувство и усещане за правова държава и това е ...който за момент забравя школовката си на дипломат от кариерата. Карате хората да забравят дори и школовката си на дипломат от кариерата. А юристът-дипломат и обобщава: "На всички е известно, ... а правовата държава е удушена още в зародиш." ...Ние, българските граждани, вярващи в справедливостта, върховенството на закона и правовата държава, трябва ли да чакаме Борисов да се сети да подаде оставка, при такава оценка? Вилфрид Мартенс, председател на ЕНП: Важно е в България да се създаде правова държава.
  http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2009/07/27/761542_vilfrid_martens_predsedatel_na_enp_vajno_e_v_bulgariia/

 62. 62 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#37] от "knowitall":

  Е и?

 63. 63 Профил на kodjauzun
  kodjauzun
  Рейтинг: 426 Неутрално

  За да се понатрупа повечко обществена нетърпимост към ченгетата, е нужно да се публикува поне нещо от писанията им в досиетата. Друго си е око да види, ръка да пипне. Иначе минава покрай ушите и само 4-5% от хората са наясно с детайлите.
  Изнася се, че Филанкишиев има картонче, пошуми се, па отмине. А досието му е достъпно за публикуване. Всички вестници са червени, но в нета може. После като завалят сензациите, хартиените вестници, щат не щат, няма как да пропуснат клюката.
  Досега само на Доган досието е публикувано, но колко е тиражът на в-к 7? И няколко странички от коритаровото досие, пуснати в нета от А. Лайчев-Пелтеков.

  Няма журналисти в България.

 64. 64 Профил на bored2009
  bored2009
  Рейтинг: 425 Неутрално

  И да падне в КС, според мен е важно кой ще е следващият президент и още преди да сме го избрали да си каже, ще подкрепи ли ченгетата или Младенов. Да знаем кой да избираме, интересно ми е "надпартийната" Кунева, какво ще каже по този въпрос.

 65. 65 Профил на truth
  truth
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "За мен е обидно твърдението, че ДС е вкарала България в НАТО и ЕС, тя влезе в съюза с последния вагон на последния влак благодарение на ДС, отвърна му министър Младенов."
  Много точен отговор! Наистина България бе приета в ЕС въпреки напъните на ДС да спрат този процес. Предлаганият сега закон предполага лустрация само в дипломатическите служби. А би трябвало да се изчисти целият държавен апарат от бившите сътрудници на ДС.Това трябваше да направи навремето Костов, но като се има предвид, че е слуга на БСП, това не може да се очаква от него. Въпреки всичко, законът е една крачка напред в реформирането на нашето общество.

 66. 66 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  Корнезов,адвокатът на червената мафия!От години обслужва червените барони,те му се отплащат щедро.Също така се грижи да бъдат приети"правилните "закони в парламента,така че да има вратички за измъкване,ако някой другар закъса.Стара парламентарна кримка,натрупа няколко мандата и познава всичко исновни играчи в магистратурата.Съдиите от КС са му дружки.И те за всеки случай,са от "нашите".КС е последният бастиоин на чугунарията.

  Та какво ще "разгромява"тоя и пред кого?
  Все едно да "критикува"др.Червенкв пред др.Живков!

  Гнус!

 67. 67 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#31:"deepdish"]Пълна лустрация - тотална на всички нива и всички сфери на обществения живот! Защото където има куки, няма напредък! Доказан факт, гледайки как затъва България при ченгетата... [/quote]

  .................................................

  Ако си мислите че ченгетата ще направят лустрация сте за 4-ти километър .Това се прави за да се сложат други ченгета вярни на Партията и на ББ .Отново прах в очите на хората .

 68. 68 Профил на majka
  majka
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ...бързането промените да минат преди лятната ваканция на депутатите цели да бъдат назначени нови дипломати, които да организират вота зад граница наесен...
  и
  ...седем решения на Конституционния съд от 1992 до 2009 г., които по думите му определят лустрацията като противоконституционна...

  В нашта държава нямаме действаща конституция то е ясно...

 69. 69 Профил на Лято
  Лято
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ЛИЦЕТО, КОЕТО СИ ПОЗВОЛЯВА ДА ЗАПЛАШВА С АГРЕСИВНИ ЗАКАНИ И ДИКТАТОРСКИ ЗАПЛАХИ, ЧЕ ЩЕ С Р А З И ЗАКОН НА БЪЛГАРСКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ. ЗОВЕ НА БУНТ СРЕЩУ ДЕМОКРАЦИЯТА. ТОЗИ ЧОВЕК Е ОПАСЕН ЗА ЕВРОПА И СТРЕМЕЖА НИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО И ЩЕ УДЪЛЖИ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА СЕ ОСЪКАТЯВАТ СЪДБИТЕ НА ОЩЕ СПОСОБНИ МЛАДИ ХОРА ОТ ЗАКОРАВЕЛИТЕ ИЗРОДИ НА БИВШИТЕ СЛУЖБИ. СПАСЕТЕ БЪДЕЩЕТО НА НОВИТЕ ХОРА ОТ ИНКВИЗИЦИЯТА!

 70. 70 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Уффф, Корнезов, нямаш ни един почитател тука май ?!
  Всички комунисти сте изроди.Не нормални хора, а простаци и разбирачи на руски униформи.

 71. 71 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3907 Неутрално

  до bored2009: коментар 64:"надпартийната Кунева "е надпартийна колкото е надпартиен Гоце.Всички знаят,че тя е свързана с руското лоби и е ясно ,че ако някой я попита ще направи реч от типа на "дайте да дадем","да се помирим""да работим"и още куп глупости.Характерно за нея е,че говори като типичен бюрократ-никога не можеш да изкопчиш нещо конкретно от нея...

 72. 72 Профил на Demetra
  Demetra
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ДАЙ БОЖЕ и Корнезов да го видим по телевизията в позата на Николай Цонев.

 73. 73 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Истината е много проста: мафия има още от 1990 година и тя е свързана тясно както с държавата, така и с политическите формации. По време на правителсдтвото на Димитър Попов е изготвен доклад №1 за наследството на комунизма и по-конкретно на Държавна сигурност. От този документ става ясно, че БКП е замислила, а Държавна сигурност осъществявала контрабанда в огромни размери, която е носела милиарди долари приходи. Става дума за канали, чиято първа копка е била при тоталитарния режим, но които и до ден днешен работят на пълни обороти. Това е единствената индустрия, която не е съсипана и на която нито едно правителство от двайсет години не е посягало. Имало е спречквания, заплахи за съд, дадоха се жертви, но всичко е било в името на усъвършенстване на грабежа.

  Като свързани с бившата Държавна сигурност се коментираха убийствата на Илия Павлов, Фатик, Емил Кюлев, Бай Миле, Тодор Толев, Стоил Славов, Иван Тодоров – Доктора и др. Този род екзекуции дори се представят като резултат от войната между наследниците на Второ и Шесто управление на Държавна сигурност за надмощие над контрабандните канали, създадени от ДС и известни в разработките й като “скрит транзит”. Казват, че в момента превес имало Второ главно, което задкулисно управлява редица отрасли в държавата. То е предшественика на Националната служба „Сигурност”, днес вече изписвана помпозно ДАНС и наричана галено „българското ФБР”. Или по-простичко казано – контраразузнаването. Сещате ли се колко скандала през последните години се развихрира именно около и в тази служба? Не са случайни и са плод на войната между различни лобита. Някогашните канали за оръжие и наркотици, за цигари и петрол, китайско, дубайско и турско карго, днес са приватизирани. Но не от работническо-мениджърски дружества или ентусиасти с ипотечен кредит. Каналите са в ръцете на мафията, т.е. под контрола на партийни централи и хора от властта. Някога спечелените милиарди долари са отивали в държавната хазна. С трохите, откръднати от неколцина децата им се фукали с японски коли и мотори, сваляли са най-известните мадами в държавата, пиели на корем шотландско уиски и пазарували в чужбина. Днес милиардите отиват директно в партийните каси, а една голяма част - в джобовете на хората от кръговете около най-висшите етажи на властта. Там някъде се подвизават и двайсетина олигарси, а под ях следва военизирана структура за рекет, сплашвания, саботажи, побоища и убийства. В Уикипедия пише: мафията е организирана престъпност, способна да се намесва негативно (чрез корупция, изнудване, директно насилие и други незаконни начини на оказване на влияние и облагодетелстване) в развитието и нормалното функциониране на държавата и в личните дела на хората. Компоненти, до един налични в нашето общество.

  Мафията има собствена йерархия, ритуали, система от поощрения и наказания.

  Трафикът на дрога и оръжия, скланянето към проституция, рекетът, хазартът и строителни поръчки са типичното й поле на изява. Можем спокойно да прибавим лихварството, отвличането на хора за откуп, обирите, нелегалното производство на алкохол и пр. Отначало „мафия“ се свързва само със сицилианската Коза Ностра, създадена първоначално да защитава слабите и да пази честта на бедните. Днес вече има неаполитанска камора, калабрийската ндрангета. По света действат руската мафия, албанската, чеченската и пр.

 74. 74 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1316 Весело

  Това е втората добра новина за днес, след тази за оправдателната присъда на Геерт Вилдерс.
  Макар това да е само началото, силно се надявам лустрацията все пак да се случи и то скоро, защото огромното й закъснение е едно от най-срамните петна на прехода.

  Иначе е нормално ченгетата от БСП и ДПС да са против. Гледах го одеве Корнезов как се пенявеше и заплашваше с гоцевия конституционен съд и щях да се напикая от смях.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 75. 75 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Като се спомене думата "лустрация" и червената сган започва да подскача като риба в горещ тиган. Какво по-добро доказателство, че има смисъл дори и сега да се приемат такива закони и БКП/ДС да бъде изхвърлена от топлите си места?

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 76. 76 Профил на sonyad
  sonyad
  Рейтинг: 583 Гневно

  До коментар [#3] от "Thermobee":

  И точно затова ще я обявят за противоконституционна тази поправка!

 77. 77 Профил на bored2009
  bored2009
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#71] от "yanne":

  до bored2009: коментар 64:"надпартийната Кунева "е надпартийна колкото е надпартиен Гоце.Всички знаят,че тя е свързана с руското лоби и е ясно ,че ако някой я попита ще направи реч от типа на "дайте да дадем","да се помирим""да работим"и още куп глупости.Характерно за нея е,че говори като типичен бюрократ-никога не можеш да изкопчиш нещо конкретно от нея...

  - цитат на коментар [#71] от "yanne":
  --------------------------------------------------------------

  И аз това имах предвид.

 78. 78 Профил на sonyad
  sonyad
  Рейтинг: 583 Разстроено

  За съжаление морал и закон са различни категории.

 79. 79 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 793 Неутрално

  В Румъния преди година е паднал при техния КС тъй като много от членовете му е трябвало да попаднат под ударите на закона за лустрацията.

  Важното е да се опитва и това ако мине ще се разчисти пътя и за другите като областните слуги и т.н. При нас изборите ще се печелят с обещания за лустрация за всички слуги без изключение.

  Частния сектор предлага прекрасни условия за кадърните и знаещите. Всички, без изключение да се изчистят както пароструйка чисти боя върху бронз.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 80. 80 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  От БСП се заканиха да "разгромят лустрацията"
  Новини от рода на тази трябва добре да се представи и обясни на българският народ. Всеки един българин трябва да е наясно какво точно става, кой е за и кой против и при следващите избори да разгроми БСП. Всички тези гадове трябва да бъдат изхвърлени от управлението на страната.

 81. 81 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 641 Неутрално

  За съжаление няма да мине лустрацията, защото в крайна сметка тези закони отиват в Конституционния съд, т.е. в отбор "Гоце".

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 83. 83 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Мдаа, герберско законче-балонче. пак направено така, че да вдигне шум, а да не върши работа.
  Не става с частична лустрация- противоречи на равните права за гражданите, гарантирани с конституцията.
  Премиерът ни назначи Сертов от ДС на държавна служба - това бе най-очевадната карфичка, която пука балона/закона.
  Традиционното отбиване на номера с : Ние ги ловим, те ги пускат....

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 84. 84 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#81] от "vicada":

  отбор "Гоце" си заминава, така че няма да може да отиде там. Много е важно какъв ще бъде новия отбор и как ще играе. Но най-лошото е че е много малко и много късно.
  Те отдавна са взели властта в ръцете си както и цялата икономика на страната. Видя ли какво стана около паметника? Той си стои и явно ще си стои, гаднярите имат пари да си го чистят и поддържат, десетки организации изразиха протест по повод боядисването и нито една организация не е подала протест относно съществуването му.
  Недоволните хора са сиромаси и единственото което могат да направят е да се оплакват. Безсилни са и са наплашени. Нещата са както си бяха преди 20 години.

 85. 85 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 531 Гневно

  Мазни, нагли, тлъсти, гадни комунисти! Седнали като робовладелци на ключовите места, обвързали се един с друг като свински черва, смучат от тоя кротък народ... Ах, как ще се радвам един ден кога Господ ви осъди на пъкъла... сган мръсна и долна!

 86. 86 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 479 Неутрално

  слънцето напече и маса хора изплющяха , на сянка стойте и параноята ще ви поутпусне , спокойно

 87. 87 Профил на Warrior
  Warrior
  Рейтинг: 426 Весело

  Във всяка държава членовете на ДС са елитни сили – висока интелигентност, екстремни способности и преданост на родината си. Ако са мотивирани, могат да направят много за България. Те са като нинджи и трябва да се гордеят с това.

  За България не е ли направено всичко, не е направено достатъчно.
 88. 88 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Лустрация в Чехия е въведена октомври 1991г и срока и е до края на 2000г. Т.е. преди 11 години чехите вече са забравили за тези неща. 20 години Чехия върви напред, и след 20 години България все още не знае накъде е тръгнала.
  http://www.ce-review.org/99/19/williams19.html

 89. 89 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#83] от "mi6osp":
  Не бутай "mi6osp" правителството, докато и последният гербер не увехне. Ще увехнат бързо бързо, дори и Бойко от девет магистрали вода да им носи да ги полива.
  През 2011 г. ще вехнат гербери и ще цъфтят нови цветя.

 90. 90 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 500 Неутрално

  от статията разбирам, че трябва да се хванат, да променят конституцията така, че да позволят лустрацията и после просто да гласуват за ПЪЛНА лустрация. Тъкмо ще се отворят позиции за по-млади и ентусиазирани специалисти

 91. 91 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Много е любопитно как ли са гласували трите ченгета от Герб Павел Илиев Димитров, Стефан Дедев и Румен Иванов. Сигурно са в командировка.

 92. 92 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 740 Неутрално

  О,Богове!!
  Колко мъка има на този свят!
  Ако Шива бе Бог по времето на Костов,всичко би било наред!
  Но не би!
  Боговете изпуснаха златното си време....

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 93. 93 Профил на Parvan P. Parvanov
  Parvan P. Parvanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Този закон поставя два важни въпроса. Единия политически, втория Конституционно-правен. Политическият е базиран върху това дали има логика на разправяне "в минало време." Няма кой знае какъв позитив от такива законодателни саморазправи от гледна точка на добавен стойност за обществото. Тези хора са служили на държавната администрация така както са намирали за правилно. Дейността, която са извършвали е била законна, а от гледна точка на тогавашния социален договор дори възприемана като много полезна.
  След демократичните промени в България този тип дейност се осъжда от голяма част от българското общество (обърнете внимание, не от всички) барабар с комунистическия режим. От този момент нататък има два варианта на действие; или се осъжда стария режим радикално или се приема за отминал и се гледа напред, с цел построяване на по-добрия, нов и желан строй. Очевидно този закон приема първия вариант. Без да влизам в емпирични показни, този подход е винаги губещ и никога конструктивен. Това ме довежда и до правния аспект на въпроса. Либералните Конституции на демократичните общества, каквото България твърди, че е, имат винаги за цел да опазят гражданите и обществото от политическите капризи на управляващото мнозинство когато то се опита да потъпка фундаментални човешки права налагайки личната си неприязън към отминалите политики на предишни системи или правителства. Това е случая с този закон. Понеже ние не харесваме ДС, ще отнемем ред права на служителите и занапред. Това противоречи на правото на труд по чл. 16 от Конституцията, чл. 37(1)изр. първо в началото, чл. 48(1). Отделно от тези норми закона е дискриминаионен защото отделя дискретна група български професионалисти и ги лишава от правото им на труд според квалификациите им спрямо други така квалифицирани професионалисти.
  Искам да кажа, за тези, които са били подтискани от онази власт, чиито основен инструмент беше ДС, че аз самият тая дълбока неприязън към тях. Качестовото да се разграничава емоционалната индивидуална неприязън към конкретни социални явления от правните им такива е основен показател за цивилизованост на нацията. Търсенето на мъст по такъв генерализиран начин пък е показател за незрялост и цивилизационна изостаналост.

 94. 94 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Въдицата е хвърлена. На нея е сложена прекрасната стръв /и безполезна от 3-4 год/ - лустрация и ДС.
  И балъците кълват.

 95. 95 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Комунетата и кадесетата разчитат на Конституционния съд, но не защото лустрацията противоречи на конституцията (http://www.dnevnik.bg/intervju/2011/03/17/1060373_stanislav_dimitrov_bivsh_sudiia_ot_konstitucionniia), а защото в КС са роднина, милиционер, роднина, милиционер - всичките назначени от Гоце.

 96. 96 Профил на Warrior
  Warrior
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всъщност в цялата тая дандания ДС изобщо няма значение. Това, което има значение, е отварянето на портите:

  „Той отваря вратите на града срещу обещанието да не бъде убит заедно с целият си род и така е превзет град Велико Търново. Този сюжет се е запазил в народното предание на града за падането му под турско робство.”

  За България не е ли направено всичко, не е направено достатъчно.
 97. 97 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Не разбирам какво се радвате? Явно в парламента има мазохисти които отново иска КС да ги напляска.

  Нима не разбрахте че в момента от 12 члена на КС 11 са Избрани от Гоце и тройната коалиция??????????
  Съда изцяло се контролира от Първанов ама СМС за оставки на тях няма! Да не говорим еч те превърнаха КС от конституционне съд в КОМУНИСТИЧЕСКИ СЪД!

 98. 98 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Чакай, чакай!!!
  Защо само във външно и то не в цялото министерство!
  Тотално за държавата!
  По-добре късно...
  Иначе дърпане напред няма и няма и да има!
  Егоо, и тоа хамстер щом се сдоби с наследник, значи нямат намерение да вървят на майната си!!!

 99. 99 Профил на Мухльо
  Мухльо
  Рейтинг: 506 Неутрално

  По-добре късно отколкото никога , все пак.Защо ли предходните правителства различни от БСП не го направиха?Отговора е защото или не бяха много различни от БСП или бяха зависими от тях.

 100. 100 Профил на Parvan P. Parvanov
  Parvan P. Parvanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Между другото, в крак с диалога за конфликт на интереси, който върви, се чудя каква трябва да е реакцията на Конституционните съдии, които са били свързани с ДС.

  Само за справка, Justice Stevens от Върховния Съд на САЩ се отведе сам по дело свързано най-общо с правото на собственост, защото той е собственик на апартамент във Флорида, където беше възникнал и спора. Справка: http://www.law.cornell.edu/supct/html/08-1151.ZS.html

  Между неговите права като собственик във Флорида и конкретния въпрос, който се разглежда по делото няма нищо общо, погледнато с най-либералното възможно око.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK