Парламентът отхвърли исканата забрана за митинги близо до молитвени храмове

Поправките в закона бяха внесени в Народното събрание след като през май активисти на "Атака" атакуваха вярващи пред софийската джамия по време на петъчната им молитва.

© Георги Кожухаров

Поправките в закона бяха внесени в Народното събрание след като през май активисти на "Атака" атакуваха вярващи пред софийската джамия по време на петъчната им молитва.Парламентът не забрани събрания, митинги и манифестации да се организират в непосредствена близост до обредни, молитвени или богослужебни домове, храмове или манастири по време на служба.


Със 17 гласа "за", 11 - "против" и 57 въздържали се депутатите отхвърлиха на първо четене промени в закона за митингите и манифестациите, предложени от Христо Бисеров (ДПС).


Зам.-председателят на ДПС внесе поправките, заедно с предложения за промени в Наказателния кодекс, провокирани от нападението на активисти на "Атака" над мюсюлмани при петъчната молитва в софийската джамия "Баня Башъ" на 20 май. Преди това от десницата също се обявиха за ограничаване на митинги и шествия около храмове, когато там има служба.
Промените на ДПС предвиждаха да се разширят териториалните ограничения за организиране на публични прояви, заради зачестилите напоследък агресивни опити за ескалация на верска нетърпимост, са аргументите на вносителя. Според мотивите му целта е да се опазят основните човешки права.


На противоположно мнение беше Павел Шопов  от "Атака". Според него поредните териториални ограничения силно орязват възможностите на гражданите да протестират и биха били "черна  точка" за страната ни в сферата на опазването на човешките права.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK