Парламентът отхвърли исканата забрана за митинги близо до молитвени храмове

Поправките в закона бяха внесени в Народното събрание след като през май активисти на "Атака" атакуваха вярващи пред софийската джамия по време на петъчната им молитва.

© Георги Кожухаров

Поправките в закона бяха внесени в Народното събрание след като през май активисти на "Атака" атакуваха вярващи пред софийската джамия по време на петъчната им молитва.Парламентът не забрани събрания, митинги и манифестации да се организират в непосредствена близост до обредни, молитвени или богослужебни домове, храмове или манастири по време на служба.


Със 17 гласа "за", 11 - "против" и 57 въздържали се депутатите отхвърлиха на първо четене промени в закона за митингите и манифестациите, предложени от Христо Бисеров (ДПС).


Зам.-председателят на ДПС внесе поправките, заедно с предложения за промени в Наказателния кодекс, провокирани от нападението на активисти на "Атака" над мюсюлмани при петъчната молитва в софийската джамия "Баня Башъ" на 20 май. Преди това от десницата също се обявиха за ограничаване на митинги и шествия около храмове, когато там има служба.
Промените на ДПС предвиждаха да се разширят териториалните ограничения за организиране на публични прояви, заради зачестилите напоследък агресивни опити за ескалация на верска нетърпимост, са аргументите на вносителя. Според мотивите му целта е да се опазят основните човешки права.


На противоположно мнение беше Павел Шопов  от "Атака". Според него поредните териториални ограничения силно орязват възможностите на гражданите да протестират и биха били "черна  точка" за страната ни в сферата на опазването на човешките права.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  "Според него поредните териториални ограничения силно орязват възможностите на гражданите да протестират"

  Ако се оправдаят страховете на атакистите за демографската картина след 50 години, има да ги е яд, че не са гласували тоя закон докато са били мнозниство ...

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 2. 2 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Весело

  17 гласа "за", 11 - "против" и 57 ...

  Абе то и за кворум няма дори ... 85 депутата от 240 .....егати смешковците.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 3. 3 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  И правилно! Откъде накъде 90% от българите ще се съобразяват с простотиите на ислямските фундаменталисти и ще променяме законите така, че шумната им и нежелана от никого пропаганда да тероризира мнозинството?!

  Напомням, че тротоарите около джамиите са общинска собственост и всеки може да ги ползва, за да протестира, ако е получил разрешение от съответната община.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 4. 4 Профил на Левскар
  Левскар
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мустафанка": Щом ти си тук, и 20 като помака Пайне да се дъберат - спокоен съм. Аре мачкай ги!

 5. 5 Профил на Левскар
  Левскар
  Рейтинг: 605 Любопитно

  И де го видеха тва нападение над тихо и съзерцателно молещи се???Аз пък видях, как агресивни и нагли ислямисти провокираха гражданския мир в Европейската столица София. Вчера минах покрай Халите и там на групичка стояха, пушеха и си говореха, няколко човека с вид на араби, а не български мюслита. Единият от тях беше оня плешивия с ножа? Значи не работят и по цял ден набират агресия? И вместо да е по районните за дознание, въпросното лице гледа нагло, обидено и подозрително всеки минувач.

 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  Абе, как 17 гласа ЗА решават държавни нормативни актове бе? Алоооооооооооооо? на 17 тъпанара ли трябва да разчитам?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на Левскар
  Левскар
  Рейтинг: 605 Весело

  В случая да. Те са се оказали последния бастион пред попълзновенията на петата колона ДПС да ограничат гражданските ни права и свободи. С две думи гласуването е било за това, -дали ислямистите да влизат спокойно в домовете ни и нашето единствено право да е - да мълчим.

 8. 8 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#6] от "Тони!":

  Абе от една страна интелекта на една група хора е обратнопропорционален на броят на хората... Т.е. повече тъпанари на едно място само ще скофтят груповите мисловни способности...

  Но все пак, ей така от кумова срама да се бяха събрали поне 150 души...нали 240 сме ги иъбирали.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 9. 9 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Проблемът с "Баня башъ джемеси" е заложен още с градоустройствения план на столицата отпреди повече от век,когато булевард "Мария Луиза" минава в определен участък под западната колона на храма,и така влиза под арката с тротоара си.Пространството отдолу е тротоар,но практически е под сградата на джамията,получава се малко сложна ситуация и дори по-крайните гласове в общината и парламента настояват джамията да бъде съборена,защото пречи на градския план за разширение на улиците!Интересен сблъсък на интереси между западно и източно градоустройство,продиктувно съответно от отношението на градовете към религиите,изповядвани в тях...
  Християнските градове преди векове са съобразени с ориентацията на църквите,и улиците около храмовете са ориентирани спрямо посоките изток и запад,поради същата ориентация на църквата-вход откъм запад,олтар към изток.При мохамеданите ориентацията на джамията е не спрямо главните световни посоки,а спрямо местоположението на Мека,и това прави възможно да има безброй различно ориентирани джамии в зависимост от местоположението на града,в който се намират.Когато освободената София става столица на младото Българско княжество,днешния булевард "Мария Луиза" е далеч по-невзрачен сокак,тесен и доста по-кривуличещ от днешния.И когато се налага да бъде "изправен" и приведен в модерен европейски вид,идва сблъсъка с разположилата се досами него джамия от XVI-и век,ориентирана не като близката църква "Св.Крал" в посока изток-запад,а към града Мека и "завъртяла" се неудобно по диагонал на булеварда...

  Келепир му е майката!
 10. 10 Профил на truth
  truth
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Някои български" политици" заслужават само да ги нариташ.Този Бисеров се перчеше като Сивият кардинал при управлението на Костов, а сега е пръв защитник на правата на муслимите. Българските политически хамелеони са сред най-гадните, защото за тях няма род о родина, интересуват ги само парите и властта.

 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  До коментар [#7] от "Левскар":

  Пич, изобщо не е пролема в дпс. Турски проблем тук няма - има изкуствено създаван турски проблем, от различни отдели в ДС - Атака и ДПС- партийките близнаци.

  Проблема тук е в мизерно малката бройка от депутати, от които зависи взимането на някакво решение. Че това означава, че произволна партия с повечко дисциплина може да наложи каквото си иска!  До коментар [#8] от "NPaine":

  Мда, както казва любимия ми автор - коефициента на интелигентност на тълпата е равен на коефициента на най-тъпия, разделен на броя на участниците.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на Левскар
  Левскар
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тони!": Аз смятам, че не е така. ДПС е проклятието на България по моему. Освен това, аз лично съм благодарен на Волен, че разду проблема. Щото беше прикриван преди това.

 13. 13 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#11] от "Тони!":

  Тъй де, тъй ... за един и същи любим автор говорим...

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 14. 14 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Светска държава сме. Не християнска, не мюсюлманска, не юдейска и прочие. Като им е малка джамията, да си купят земя, и да си построят нова. Ако е малка църквата, имат не малко имоти, да си заменят, продадат, и построят друга. Нито християни, нито мюсюлмани искам аз пък лично да виждам по улиците. Всякакви религии, да си стоят по "храмовете" и да не притесняват останалите. Така я разбирам аз "верската търпимост". В моят случай като "верска" нетърпимост. Не мога да търпя вявращи от всякакъв сорт, включая и вярващи в "национални" идеи и "гейски" прайдове. Да организираме "съюз на атеистите" и да започнем да се борим

 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  До коментар [#12] от "Левскар":

  Въпрос на виждане. Аз смятам, че ДС организира нарочно възродителния процес, за да има с какво да плаши турците, и след това им даде ДПС като пазител от нов възродителен процес. Смятам, и че когато стана ясно, че не може да има втори възродителен процес, се появи атака, за да върне страха. Съвсем категорично, подкрепата за дпс се увеличи откакто атака се появи.
  Затова съм убеден, че и двете партийки са скачени съдове, затова и в двете партии е бъкано с ченгета и затова ченгетата трябва да си тръгнат от власта.

  Но все още ме притеснява силно как една шепа депутати могат да съставляват мнозинство. Герб щяха да въвеждат нов морал уж, пълни зали, глупости, дръндрън, накрая 17 човека приемат закон, бил той добър или лош- това е недопустимо.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#14] от "sasvirco":


  От светската държава крачката до съветската е една,и е малка!Тази криворазбрана толерантност и равнопоставеност към религиите води до отричането на нашата собствена-Християнството,която ни е пазила през вековете като българи.И тази мнима толерантност и светско лустро всъщност не са атеистични в основата си,а са продукт на юдеите,които налагат атеизъм само на гоите,но не и на своите единоверци...А и видяхме докъде ни доведе атеизма,официализиран през 40-те години на миналия век!

  Келепир му е майката!
 17. 17 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2406 Весело

  17+11+57 = 85
  Леле, кога съм проспал намаляването на броя на депутатите до 160, щото кворум от 240 е 121.

 18. 18 Профил на mara
  mara
  Рейтинг: 768 Неутрално

  ей, големи въздържатели са в тоя парламент...

 19. 19 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Ама ...пред народното събрание ...май неможе??? Хеле КАТО ПОСТОЯННО Е ВСЕ ПЪЛНО С ПОЛИЦАИ!!!???

 20. 20 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#9] от "dante": Е какво сега??? Да вземем и да изместим джамията както искат такивата като тебе ли??? Имало градоустройствен план??? Ами някой го прави така, че да пречи на джамията, то това е ясно! Ако го правеше някой мюсюлманин, щеше да го направи съвсем по друг начин! Еи какво, остава да предложиш и да съборят джамията? това ли предлагаш!??? Иначе ние мюсюлманите и християните ще живеем в мир, нали??? Да но с такива сатанисти като вас, това май е ДОСТА ТРУДНО, особенно когато са ШАБЕЦ-ГОЙМИ?!!!

 21. 21 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 768 Любопитно

  До коментар [#20] от "ebter":

  Намали агресията,пречи ти да асимилираш посланията на другите!Това като първо пожелание.Второто е свързано с първото и е във вид на въпрос:къде в поста ми съзря всичко това,в което ме обвиняваш?

  Келепир му е майката!
 22. 22 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#16] от "dante":

  Каква религия бре, ти сигурно нямаш и представа какво пише в Библията, а влизаш в църква на сватба, великден и погребение. К

 23. 23 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 768 Любопитно

  До коментар [#22] от "sasvirco":

  Защо реши така?

  Келепир му е майката!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK