На Еньовден билките имат най-силни лечебни свойства

На Еньовден билките имат най-силни лечебни свойства

© ДневникДнес православната църква чества рождението на св. Йоан Кръстител, а денят е известен във фолклора още като Еньовден.


Св. Йоан Кръстител е син на Йерусалимския свещеник Захарий и жена му Елисавета. Той се ражда половин година преди Христос по времето на цар Ирод управлявал Юдея от 30 г. преди Рождество Христово до 3 г. след Рождество Христово. Известен е още като св. Йоан Предтеча. През живота си светецът прокарва християнското учение сред юдейския народ. Родителите на св. Йоан получават вест, че ще им се роди дете, когато са вече на преклонна възраст:


"Св. архангел Гавриил възвестил на Захарий: "Елисавета ще ти роди син и ще го наречеш с името Йоан; и ще имаш радост и веселие; и мнозина ще се зарадват за раждането му; защото той ще бъде велик пред Господа, няма да пие вино и сикер и ще се изпълни с Духа Светаго още от утробата на майка си."
Според народното поверие на днешния ден цветята и билките имат най-голяма сила да лекуват. Освен че имат лечебни свойства набраните билки служат и за гонене на духове, както и за правенето на магии. Те обаче трябва да се съберат преди да изгрее слънцето. Преди първите лъчи се берат и полски цветя, от които се прави голям венец. През него се преминава три пъти за здраве, а после се пази през цялата година.


На Еньовден хората се изкачват по високи хълмове, за да видят изгрева на слънцето и след това гледат сенките си. Ако те са цели, това е знак, че ще са здрави през цялата година.


Днес всички се къпят в реки и потоци, тъй като се смята, че на Еньовден слънцето се е окъпало във водата.


В нощта срещу 24 юни заровеното имане свети със син пламък. Който види пламъка трябва да пъхне нещо под него или да хвърли дрехата си отгоре. След това богатството може да се вземе.


На някои места в България има поверие, че Еньовската роса също има лечебна сила. Смята се също, че от Еньовден времето постепенно започва да клони към зима.


Днес имен ден празнуват: Деян, Дияна, Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янина, Янка, Янита, Янко, Янчо.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Зад християнския образ още се вижда ясно празника на древните траки - нашите истински прародители. Да почитаме Христос, но да говорим повече и за нашите далечни дядовци и баби.

 2. 2 Профил на 4e6it
  4e6it
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Преди изгрев слънце, бос в росата...безценно !

  Мъдрецът сочи луната, а глупакът гледа в пръста му.
 3. 3 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#1] от "smej":

  Що се наричаш българин тогава, а не трак?

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 4. 4 Профил на danailov
  danailov
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Този празник има много дълбоки предхристиянски корени, свързани с ритуали, гадания и лечения. Ненапразно в християнството е свързан с името на Предтечата Йоан, както се чества в наши дни, тоест с предизвестието за промяната. Честито на именниците, да са живи и здрави!

 5. 5 Профил на гого
  гого
  Рейтинг: 479 Весело

  Честито на именниците!

 6. 6 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Честито на всички именници!

  Да Ви е живо и здраво името и го носете със здраве!

 7. 7 Профил на Mr.Dog
  Mr.Dog
  Рейтинг: 841 Весело

  Какви траки какви българи????
  Празникът е по цял свят.И най-в католическия!
  Магическата нощ с огъня у клададите.
  В Португал-"Fogueras se Sao Joao",В Швеция-"Midsommar"В Англия-"Midsummer"..........Испания "La noche de San Juan"...........
  Най-добре обаче е в Ciudadela-Menorca-коне,секс и"помада"/джин+лед+лимнада/
  Празника е почивен ден!
  Честито на имениците!

  "O usted se ha muerto,o mi reloj se ha parado"
 8. 8 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Всъщност празникът е по-скоро езически, удобно нагоден към християнските традиции. Както повечето празници, междувпрочем

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 9. 9 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1316 Весело

  Снощи ходих в парка с един приятел и една приятелка. Страшна работа! Първо на една поляна бяха запалили огън и около 30 самодиви изпълняваха странен ритуал. След това минахме покрай една рекичка и видяхме 3 русалки, които ни махаха приветливо, ама ние избягахме бързо. По пътя се разминахме с десетина елфа, няколко джуджета и един еднорог. Когато спряхме в една беседка, притича на 2 метра от нас един кентавър, а след него една вещица, която явно беше на въздушна възглавница, защото настигаше кентавъра. Когато тръгнахме отново, стигнахме до малка дървена къща, от която се носеше странна музика. Когато погледнахме през прозореца, видяхме вътре горски животни, които пееха, а малък оркестър от хобити свиреше "Странници в нощта" на Франк Синатра! Послушахме двайсетина минути и се запътихме към Симеоново, защото вече се съмваше. Там живее прочутият билкар Еньо, ама много е прочут, щото всяка година го дават по ТВ. Та заедно с Еньо направихме един обход по поляните над селото и набрахме огромни букети с билки. Сега, бодри и засмени, вече сме на работа, защото не може човек да се умори след такава приказна нощ.

  Да живее Еньовден, свети Йоан Кръстител и всички именници. И днес поне по 5 билкови чая за отскок!!!

  Дудо ви обича!
 10. 10 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#9] от "dudo":

  А преди разходката на колко билкови чая бяхте?...

  Боян Р.
 11. 11 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1061 Весело

  До коментар [#9] от "dudo":

  Залагам 10 лева, че в момента четеш "Хари Потър"!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 12. 12 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  Честито на всички именници !!! Здраве и късмет им пожелавам !!!
  Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Човек е част от Вселената и като всичко в този свят е подвластен на космическите закони. Това време е връхна точка и за много човешки дейности - изминала е половин година, в която е вложен много труд и е изразходвана много енергия. Както Слънцето спира на този ден в небето, за да огледа Земята, така и човек трябва да спре своя бяг, да се огледа около себе си и най-вече в себе си, да си даде сметка какво добро и лошо е сторил през това време и по какъв път да продължи по-нататък. На този ден той е с половин година зад себе си и с половин година надежда пред себе си. На Еньовден, най-виталния ден през годината, да спрем надпреварата с времето, да откъснем стръкче росна билка, да се усмихнем на Слънцето(РА) и заредени с енергия да извървим пътя до края на годината.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 13. 13 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#10:"Donix"] преди разходката на колко билкови чая бяхте?... [/quote]
  Смес от: зелен чай, плодов от манго и шипков! Върховно - моя рецепта!

  [quote#11:"ТНТ"]Залагам 10 лева, че в момента четеш "Хари Потър"! [/quote]

  Започнах да чета за втори път Артър Кларк! И ще почвам Тери.

  Дудо ви обича!
 14. 14 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  По принцип правилното изписване е Св. Йоанн Златоуст, Св. Йоанн Кръстител , по същия начин са Йоанн, Йоанна , Joann, Joannа (Yôḥānnāh) , които са производни на библейското Анна.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 15. 15 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 217 Весело

  Ами, дето каза една позната, честит рожден ден на Енио Мориконе!

 16. 16 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#9] от "dudo":

  В Испания е нещо подобно. На плажа снощи имаше запален голям огън, в който, според традицията, трябва да изгориш всички лоши неща, които са ти се случили през годината, за да не се повтарят - написваш си ги на едно листче и го хвърляш в огъня. Също така се яде прясно изпечена на жар сардина и се пие много бира, а хората трябва да се облечени в бели дрехи. Абе, много беше готино.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 17. 17 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  Според народното поверие на Еньовден, дядо ЕНЬО си облича кожука и тръгва на север за сняг. От росата по мащерката, събрана през тази утрин се подквасва най-хубавото кисело млако, сирене и кашкавал.

 18. 18 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  "В нощта срещу 24 юни заровеното имане свети със син пламък. Който види пламъка трябва да пъхне нещо под него или да хвърли дрехата си отгоре."

  Този феномен е известен като "имането играе"!
  Научното му обяснение е, че навремето имането се е съхранявало в кожени торбички или мешки, направени от конска или катърска кожа. При гниенето на тези кожи в земята и при отсъствие на въздух се образува газът фосфин (РН3), който излизайки на повърхността, при досег с кислорада от въздуха се самозапалва и изгаря с бледосин пламък. Това явление обаче, може да се наблюдава не само на Еньовден! "Блждаещи огньове" понякога се наблюдават нощем и в гробищата. Обяснението им е същото!

 19. 19 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#13] от "dudo":

  И аз съм страшен фен на тематиката! Наскоро си купих Магиизточник и Жътварят на Тери... Супер са!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 20. 20 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#12] от "ARRI":

  Точно така! Всички основни празници в християнството са всъщност чествания на основните точки в обиколката на Земята около слънцето: пролетно и есенно равноденствие, и лятно и зимно слънцестоене. С времето датите леко са се изместили от съвременните точни астрономически положения...

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK