Районният съд в Сливен въвежда електронни призовки

Районният съд в Сливен въвежда електронни призовки по Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), съобщават от съдебната институция. От новата услуга желаещите ще могат да се възползват, след като подадат заявления в администрацията на съда и посочат активна електронна поща. На гражданите, които желаят да разглеждат материали и да получават призовки по електронен път, ще им бъде създадена папка в сървъра на съда, от която те ще могат да следят информацията. В рамките на деня, в който е изпратена призовката, съдебната администрация ще следи дали писмото не е върнато по технически причини. При връщане на съобщение, че писмото е получено, то ще бъде приложено към делото в писмен вид. Ако е посочен неверен електронен адрес, съобщенията и призовките ще бъдат изпращани по обичайния начин, на настоящ или постоянен адрес.
При възникване на технически затруднения поради характера или обема на съответното съобщение и изпращането им чрез електронна поща не е възможно, то те ще се изпращат на посочения от страната съдебен адрес, като съдът ще извести, че книжата се изпращат по друг начин. В този случай процесуалните срокове започват да текат от момента на получаване на книжата.
Електронни изявления на страни по делата няма да бъдат приемани и ще се считат за неприети. Единствено призовки и съобщения ще бъдат връчвани по електронен път.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на potresena
  potresena
  Рейтинг: 531 Весело

  Ама какво ще правят сега призовкарите? Дълги години работеха на принципа няма ли го човек на адреса ще я пусна в пощата му или под вратата. А защо да не го разпише призовкаря, все едно е получена от титуляра?!

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3496 Весело

  Браво на първопроходците от Сливен!
  Сега да побързат и Ямбол, Карнобат, Айтос, Факултето, Асан Маала и другите подобни концентрации на най-съдените, които си държат непрекъснато пръста на пулса на елекронната си поща и работят само и единствено с елекронен подпис.

  А и защо, ако "не мине" по нета, ще се връщат направо към обичайната практика?
  Например преди това може да опитат да извикват имената на стъпалата пред общината или да бият тъпан на площада.
  И чак тогаз - призовка срещу подпис.

 3. 3 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  До коментар [#2] от "xm...":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Революционери!

 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  ГПК
  Чл. 42. (4) На страната могат да се връчват съобщения и на посочен от нея електронен адрес. Те се смятат за връчени с постъпването им в посочената информационна система.
  Чл. 44.(3) Връчването на електронен адрес се удостоверява с копие от електронния запис за това

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Браво! Време е вече!

  Поредната крачка към онлайн администрацията и пряката демокрация!!!

  Интересно как точно ще обяснят, че точно съдът е първопроходецът и новатор ...

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK