Владимира Янева е в болница, изслушването й във ВСС беше отложено

Владимира Янева

© Анелия Николова

Владимира ЯневаПредседателят на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева е постъпила в болница и състоянието й не е добро. Това съобщи членът на Висшия съдебен съвет Стефан Петров. Той е председател на антикорупционната комисия, която трябваше да изслуша днес Янева във връзка с делото за злоупотреби в общинското дружество "Софийски имоти", водено от нея.


По думите на Петров Янева е в Александровска болница от петък (бел.ред. - бащата на Янева завежда клиниката по урология в МБАЛ "Александровска"), а днес в съвета е получено удостоверение, че тя е в лечебното заведение. Председателят на СГС ще бъде изслушана, когато здравословното й състояние го позволи, каза още Петров.


Миналата седмица съдебният инспекторат откри четири нейни нарушения по делото. На заседанието си миналия четвъртък обаче ВСС не ги разгледа, а отложи темата, докато инспекторатът обяви данните за цялата наказателна колегия в СГС.

В заключенията си инспекторите не дават предложение за наказание на шефа на градския съд. С внасянето на доклада им във Висшия съдебен съвет обаче това може да стане. Миналата седмица Янева обяви, че няма да си подаде оставката и няма да си направи отвод по делото, за което има съмнения за конфликт на интереси.
Ако бях на мястото на избраната за председател на Софийския градски съд Владимира Янева, сигурно щях да се откажа от поста, макар да съм убедена, че съм го получила правомерно. Това каза вчера министърът на правосъдието Маргарита Попова пред Би Ти Ви.


По-рано днес вътрешният министър Цветан Цветанов, който е семеен приятел на Янева, защити избора й, като го определи за "безупречен". За мене е важно дали е спазена процедурата, а тя е безупречна", коментира той пред Би Ти Ви.Стефан Петров отказа да коментира твърденията на говорителя на Европейската комисия Марк Грей, който определи като "неоснователни и клеветнически" изявления на члена на ВСС пред "24 часа". В интервю пред изданието Петров поставя под съмнение обективността на преценките на представител на комисията заради "неправилна" фамилия. "Като следя събитията в последно време, се питам дали е случайно съвпадението на имената на г-жа Яна Бюрер-Тавание, мениджър "Кампании и комуникации" на Българския хелзинкски комитет - един от организаторите на кампанията срещу ВСС, и на служител към Европейската комисия у нас, който отговоря за механизма за сътрудничество и оценка. Ако съвпадението на имената не е случайно, дали преценката на този служител за случващото се в България е обективна."Визираният служител на ЕК е Юри Тавание, постоянен представител на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка в България."


Обвиненията към Европейската комисия в липса на безпристрастност са напълно неоснователни и клеветнически, се казва в изявление на Марк Грей за БТА. В изявлението си Грей посочва: "В интервю за вестник "24 часа" от 22 юни по повод продължаващите протести на хората срещу Висшия съдебен съвет обективността на Комисията в нейната преценка в контекста на Механизма за сътрудничество и оценка бе поставена под съмнение. Механизмът за сътрудничество и оценка на ЕК е публично признат за независим, честен и обективен. Докладите на комисията се пишат от екип от различни експерти и се позовават на множество източници", заявява Марк Грей.
 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK