Безпристрастността на магистратите трябва да се контролира, смята правосъдният министър

Маргарита Попова е категорична, че политиците не само у нас винаги са се опитвали да влияят на съдебната система и трябва да се намерят начини да се противодейства на това.

© Надежда Чипева, Капитал

Маргарита Попова е категорична, че политиците не само у нас винаги са се опитвали да влияят на съдебната система и трябва да се намерят начини да се противодейства на това.Безпристрастността на магистратите и тяхната обективна преценка трябва да се контролира. Това каза днес по БНТ министърът на правосъдието Маргарита Попова. Според нея трябва да се намери механизъм за това, за да се повиши общественото доверие в съдебната система.


Попова смята, че е неприемливо магистратите да могат да се оправдават за решенията си със своята лична преценка. "Ако не въведем подобен контрол на безпристрастността, ще продължим да имаме правосъдие на две писти", категорична е Попова.


Според правосъдния министър има три стъпки, които биха променили отношението на хората към съдебната система. Става дума за по-добра работа на магистратите, промяна на облика на хората в съдебната система и да не се обругава тя за всичко. Маргарита Попова призова всички, които имат претенции към работата на прокурорите и съдиите, да посочат конкретните проблеми, за да се търсят решения.
Правосъдният министър смята, че промяната на общественото мнение зависи и от присъдите по т.нар. знакови дела. Според Попова присъдите по тях трябва да са такива, че да удовлетворяват очакванията на хората.


Министърът на правосъдието посочи, че правителството на ГЕРБ вече е приело правила за професионална оценка на работата на магистратите, първоначалния подбор на кадрите и въвеждане на конкурсното начало за израстването в кариерата, но те все още не са заработили. Попова е на мнение, че когато тези законови промени влязат в сила, работата на съдебната система ще се подобри.


По повод препоръката на вицепремиера Цветан Цветанов от вчера правосъдният министър да се занимава с Търговския регистър и да не коментира действията на магистрати (в частност скандала около председателя на СГС Владимира Янева), Попова заяви, че никой не е в състояние да й казва какво да говори, когато става въпрос за лично мнение.


Както е известно в хода на дискусиите около избора на Янева на поста, Маргарита Попова заяви, че ако е на нейно място, би подала оставка. Междувременно по Би Ти Ви говорителят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова препоръча на Цветанов да спре да защитава Янева, той като с това само й вреди.  


По отношение на скандалите във Висшия съдебен съвет Маргарита Попова заяви, че проблемът на ВСС е в това, че не провежда диалог с нито една част от съдебната система.
Нели Куцкова пък изрази мнение, че при регламентирането на работата и избирането на членовете на ВСС се действа на принципа проба-грешка.

Коментари (271)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Ха -ха това е оксиморон:Контролирана безпристрастност- а кой ще контролира беспристрасността на контрольорите

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 2. 2 Профил на lom4o
  lom4o
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Безпристрастността на магистратите и тяхната обективна преценка трябва да се контролира.
  .... с пачки

 3. 3 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1948 Разстроено

  "...въвеждане на конкурсното начало..." - в България, стран(Н)ата от ЕС?!?
  Може би след ХХХ години...

  Коментиране на анализираното, вече...
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  Имам чувството, че търсим да открием колелото в съдебната практика. Г-жа Попова защо не направи справка как е организиран процеса в страни, където правосъдието е ефективно, и да предложи такива промени за коментар у нас, вместо да развива локуми?

  Конкретните проблеми на системата са кадруване и корупция (както и законите, по които се работи). Да не би от вчера да наблюдава процесите, та да се прави на разсеяна?

 5. 5 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ...Попова заяви, че никой не е в състояние да и казва какво да говори, когато става въпрос за лично мнение...
  Край! Сега вече "Кралица Марго" ще изхвръкне от семейната библиотека на един министър - и без това няма картинки...

  А иначе всеки магистрат - с чип, или поне гривна на глезена! И всеки месец разпечатки на разговорите по "жьесьема"...

 6. 6 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Боко си е избрал всички министри да са по-тъпи от него, за да може да ги контролира.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 7. 7 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#6] от "kuty":

  Е ли възможно Боко да събере на едно място такава група от по-тъпи лица? Съмнява ме!!!

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  До коментар [#2] от "lom4o":

  Като гледам какви консултанти има сред депутатите (законотворци), брокери сред магистратите (раздаващи морал и правосъдие) и социално слаби сред последните, очевидно там е разковничето, ала няма кой от властта, дори и Премиера-слънце, да го назове. Същият може само да реже лентички и да скърца със зъби, вместо да реформира процесите, по които се развива държавата. Публичната му представа за развита европейска държава стига до магистралите, при все че идва от кухнята на МВР и много добре знае кое, как и защо.

 9. 9 Профил на conservator
  conservator
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Всеки човек като започне нова работа или партия като дойде на власт, в началото всичко му изглежда страннно и неправилно, мисли всички за глупави и е решен да се наложи и да промени нещата. На втората година се успокоява и започва като всички други да работи лека полека и да се слива с пейзажа.При политиците е характерно, че идват на власт с цел да управят народа, а после се занимават само с администрацията и казват, че не могат да се бъркат в хорските неща защото така не е демократично, истината е че не го правят защото за това трябва ъкъл, а и гениялност понякога.Накрая винаги упират до обещание за вдигане на заплатите в администрацията, но никога не го правят, защото това са единствените хора, които са им подчинени и винаги ще си мълчат. Сега така им се струва съдебната система -адски объркана и неподредена, за разлика от полицията и частния бизнес, но пък не я управляват.
  Съда е отражение на високите идеали на чиновника в изпълнителната власт, на гражданина в частната фирма, на професура в университета, на доктора на хирургическата маса. Не може да сееш профанност, да насаждаш смирение и глад, да си самовлюбен и да жънеш демокрация, справедливост и любов. В несправедливо общество (финансово и духовно) няма справедливи съдебни решения.

 10. 10 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Предлалгам им подготвено и известно на обществеността лице, което да контрлира. Познат е на доста магистрати, а даже му имат и номера. Става дума за доказания специалист Кара Красьо Магистрата.

  malart.blog.bg
 11. 11 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Интервюто на м-р М. Попова по БНТ днес много приличаше на една кандидат-студентска работа, при която читателят се сблъсква с един огромен обем (буквално водопад от думи), но накрая остава озадачението какво всъщност се казва. "Трите стъпки", които според м-р Попова биха променили отношението на хората към съдебната система /по-добра работа на магистратите, промяна на облика на хората в съдебната система и да не се обругава тя за всичко/ са "програма" на нивото на много слаб абитуриент. Със същия успех примерно би могло да се каже, че за да бъде един автомобил добър, се нуждае от перфектен двигател, стилно купе, качествени материали и точна сглобка. С подобни лозунги всъщност нищо не казва. Хаос на мисълта и безкрайно многословие.

  Но изказването на Попова, че "присъдите по т.нар. "знакови дела" трябва да са такива, че да удовлетворяват очакванията на хората" в една цивилизована държава би трябвало да означава само едно - незабавна оставка. Това не може да бъде изказване на юрист. Не е проблемът в "хората и техните очаквания", а проблемът е преди всичко в чл. 303 от НПК:
  "Присъдата не може да почива на предположения. Съдът признава подсъдимия за виновен, когато обвинението е доказано по несъмнен начин." Едва ли има студент, който би взел изпита си по наказателен процес, без да си е набил в тиквата това правило.

 12. 12 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Трябва да се приказва много, за да се създаде впечатление, че нещо се върши, без реално нещатат да се променят - или още по-добре, ако се променят в "желаната" от някои посока

 13. 13 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "Безпристрастността на магистратите и тяхната обективна преценка трябва да се контролира". Смислена преценка. Само че във връзка с другото изказване, "всички, които имат претенции към работата на прокурорите и съдиите, да посочат конкретните проблеми, за да се търсят решения", Попова прави точно ОБРАТНОТО на това, за което говори!!! В мое заявление № 4-КК-200/09.10.2009, посочих множество безобразия, беззакония и престъпления в съда, дори във ВКС, които се прикриват от ВСС!
  http://kkabakciev.blogspot.com/2009/10/blog-post.html
  Вместо да поиска среща и още информация, Попова изпрати писмото ми във ... ВСС!?!?

 14. 14 Профил на velkotod
  velkotod
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#4] от "Читател":

  Ама няма смисъл да гледат в други страни. Просто да пита Цецо или Боко. Те знаят всичко. А пък Дянков, който е работил в 100 страни, той ще оправи съдебната система на 6. Само да не го занимават сега - той се занимава с касовите апарати.

  Иначе като за начало ето едно конкретно предложение, г-жо министър: Прокурорите да минат курс по български език. Поне като пишат глупости - да ги пишат правилно. Просто е смешно - сфидетели, свадби, иштец, учевитци, мястопроизшествие...

 15. 15 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#4] от "Читател":

  Допълвам към ПРОБЛЕМИ в съдебната система:

  НЕКОМПЕТЕНТНОСТ! На всички нива и дейности - не само магистрати, но и адвокати.

  Самите закони не са чак толкова лоши. Има лобистки текстове, наистина. Но съдебните решения по знакови дела - "Борилски", "Стависки", "Дженерали срещу Горсова", показват не само корупция, но и непознаване на процедурите и материята ("материалния закон", основите и структурата на Правото) по казусите.

  И още един пример за некомпетентност - преди година-две бяха изпратили 3-4-ма бг-представители за съдии в ЕС и НИКОЙ от тях не успя да мине (вземе) изпита, въпреки че на наша територия се водят "издигнати" магистрати.

  Имам наблюдения, наистина единични, върху прокурорски актове с невъзможни текстове. Любимото ми е за "влизане с взлом в нива".

  Не ми е известно да има "международен одит" върху Съдебна система (подобно на направения в БАН), нито за "лиценз", издаван от небългарска изпитна комисия, за съжаление. По всичко изглежда, че ни е необходим "съдебен борд" успоредно с въвеждането на истинска система за подбор на кадрите.

  Едно добро начало би било да се разреши на небългарски адвокати да имат дейност в България. Сегашните норми фактически я забраняват. И като всякакви подобни ограничения, всъщност защитават туземната ни некадърност.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 16. 16 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Най-после да чуем нещо смислено. Идеята е казана и .... до тук!

  Сега, г-жо министър, ако кажете и как да се контролира....?

 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#11] от "inn":
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Имам чувството, че г-жа Попова не е учила в ЮФ, за да твърди:"
  [quote#11:"inn"]"присъдите по т.нар. "знакови дела" трябва да са такива, че да удовлетворяват очакванията на хората"[/quote]
  Може би все пак трябва да си припомни основните правни принципи, които са заложени и в законодателството на ЕС, и в НПК....По-добре е да се заложи на по-добра практическа и законосъобразна подготовка на разследващите органи относно процеса на събиране на доказателства...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  Още един достоен човек в кабинета на кучкаря. Дано не се започне с жълтите картони. Макар че тя би трябвало съвсем да не се поддава на каквото и да било въздействие. Сега остава хубавите идеи да влезнат в действие

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 19. 19 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Значи,имаме нужда от съд на съда,а?И кой човек ще извършва този човешки съд над друг човешки съд?Не се ли налага тогава да има и съд за съда на съда,и така,докато съвсем се осъдим и перколясаме?Или това е идеята на госпожата?Наистина,г-н първия ни министер си избира тиквичките по свой образ и подобие,само дето страната ни вече заприлича на "Приключенията на Лукчо" от толкова зеленчуко-плодови персонажи,облечени във власт...

  Келепир му е майката!
 20. 20 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Един въпрос от сферата на "контрола", коментиран в сп. "Правен свят", е гражданският контрол. Директно ще копирам КОМЕНТАР под изказването на Нели Куцкова в качеството й на "говорител на ССБ":

  http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=23617&p=0

  20 юни 2011 | .........
  Защо толкова ви е страх от гражданската квота ? Цитирам от срещата на членове на ВСС на 17.06.2011 с делегация от Националната школа на магистратурата на Франция. :"От своя страна г-жа Спитери-Дофе разказа как е устроена конкурсната система за подбор на магистрати във Франция. Любопитен за българските магистрати бе фактът, че за част от кандидатите за съдии и прокурори във Франция няма изискване за юридическо образование." По този начин ще се вижда от граждани с различен вид образование как се лобира, как се извършват назначенията , и защо конкурсното начало е опорочено, какви са очакванията на обществото от конкретни промени за осигуряване на безпристрастно правосъдие. А и след като присъствието на граждани като съдебни заседатели е само проформа - поне за България.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 21. 21 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Съдебната система в този си вид е създадена от комунистическите бандити-прависти. Тя не може да бъде реформирана. Целта й е хора като Гоце, Божков, Гергов, Златев и т.н НИКОГА да не бъдат съдени. Това е главната й цел и затова стои нереформирана. Тя чудесно си върши работата. А обикновените хора, които чакаха по 20 години за апартамент и кола, ще чакат по 5 години за един обикновен процес за имотна делба.

 22. 22 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 1055 Весело

  [quote#16:"kndmv"]Сега, г-жо министър, ако кажете и как да се контролира....? [/quote]

  Тъй като според повечето мнения живеем в мафиотска държава, предлагам контролът да се извършва според принципа на Пабло Ескобар - „plata o plomo“ – „сребро или олово“, което означавало „вземи подкупа или поеми куршума“.

  Cogito ergo sum
 23. 23 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Вижте, в конституцията пише, че един съдия съди спрямо законите и съвестта си. Тоест, по лична преценка може да увеличи или намали присъдата, за да възтържествува справедливостта. Само че на нашите магистрати явно съвестта им липсва, или е добре подплатена с пачки (не случайно в декларациите им пред сметната палата са декларирали един куп заеми). Така че трябва да се намери механизъм за контрол на съвестта им (като например за забрана да изпълняват съдийска дейност и конфискация на цялото имущество на тях и на роднините им при доказано неправилни решения), както и възможността да бъдат отзовавани, която в момента липсва.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 24. 24 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 810 Неутрално
 25. 25 Профил на Slarty
  Slarty
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#11] от "inn":
  Перфектен коментар! Не виждам какво повече може да се добави!

  Без паника!
 26. 26 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Докога , ооооо... кучета от ГЕРБ, ще злоупотребявате с нашето търпение , бълвайки безсмислен ЛАЙ по телевизии и радиа ?? :)))

  BIG AL
 27. 27 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 648 Весело

  +++++++++++++++++++++++++++++

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 28. 28 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Съдебното решение на лицата Куцкова, Баева и Божкова: същина на казуса. 17 г. работих в т.н. институт при БАН (днес кръстен на сталинист). През всичките 17 г. не беше направена атестация на научноизследователската ми дейност в нарушение на чл. 42 ЗНСНЗ (атестация на всеки 5 г.). Интститутът е осъден за периода 1988-1997 г. Трите лица, вместо да преценят дали през исковия период (нач.2000-март 2002 г.) и три години преди това съм атестиран, отсъждат, че съм бил отказал да бъда атестиран в края на исковия период. Това е все едно да не ти плащат заплата от началото на 2000г. до март 2002 г., ти да ги съдиш, и съдът да каже, че не ти присъжда заплатата за двете години, защото си отказал да получиш заплата за м. март 2002 г.

 29. 29 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#23:"epoc"]Тоест, по лична преценка може да увеличи или намали присъдата, за да възтържествува справедливостта.[/quote]
  Вижте - има си юридическа обосновка за термина" вътрешно убеждение" и не трябва да се бърка с гражданското понятие" лично убеждение"
  НПК
  Чл. 14. (1) Съдът, прокурорът и разследващите органи вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, като се ръководят от закона.
  (2) Доказателствата и средствата за тяхното установяване не могат да имат предварително определена сила.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 30. 30 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#29:"dqdomart"]Вижте - има си юридическа обосновка за термина" вътрешно убеждение" и не трябва да се бърка с гражданското понятие" лично убеждение" [/quote]

  Много добро уточнение!

  [quote#29:"dqdomart"]вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, като СЕ РЪКОВОДЯТ ОТ ЗАКОНА.[/quote]

 31. 31 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  "Криво седи право съди стар къдия"
  Тези думите на наш писател възрожденец показват, че и тогава в турско е имало справедливост. Нека си признаем в онези времена хората са имали страх от Бога. Днес повечето от нас нямат този страх. Следователно нравствеността трябва да се гарантира по друг начин. Не че има толкова ефективен начин колкото религиозната нравственост, трябва да ще се търсят сурогати - някакви процедури и организационни мерки.

  подпис
 32. 32 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#6:"kuty"]

  Боко си е избрал всички министри да са по-тъпи от него, за да може да ги контролира.[/quote]
  Явно в България ако не крадеш и правиш нещо за народа се счита за тъпота...предпочитам такива ,,тъпи" пред ,,умните" крадци от тройната...

  الرجل الكبير
 33. 33 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ВСС е конструиран да изпълнява политически поръчки и няма как да бъде по друг начин. Висшата администрация в България както навсякъде представлява политическа номенклатура.

  Yet another blue planet.
 34. 34 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  Страдаме от тежък дефицит на нравственост. Това е най-болезнено в съда и медиите, но тази липса тежи в политиката, бизнеса, личния живот. Нямаме друг изход освен обществото да създава механизми за ограничаване на безнравственото поведение.

  подпис
 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#30] от "Красимир Кабакчиев":
  Ето какво казва закона- НПК изм. ДВ. бр.33 от 26 Април 2011г.
  Признаване на подсъдимия за виновен
  Чл. 303. (1) Присъдата не може да почива на предположения.
  (2) Съдът признава подсъдимия за виновен, когато обвинението е доказано по несъмнен начин.
  Признаване на подсъдимия за невинен
  Чл. 304. Съдът признава подсъдимия за невинен, когато не се установи, че деянието е извършено, че е извършено от подсъдимия или че е извършено от него виновно, както и когато деянието не съставлява престъпление.
  А ето и застъпените правни принципи:
  Разкриване на обективната истина
  Чл. 13. (1) Съдът, прокурорът и разследващите органи в пределите на своята компетентност са длъжни да вземат всички мерки, за да осигурят разкриването на обективната истина.
  (2) Обективната истина се разкрива по реда и със средствата, предвидени в този кодекс.
  Презумпция за невиновност
  Чл. 16. Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.
  Непосредственост
  Чл. 18. Съдът, прокурорът и разследващите органи основават решенията си върху доказателствени материали, които те събират и проверяват лично, освен в случаите, предвидени в този кодекс.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#29] от "dqdomart":

  Точно така е, както го казваш. Но колцина от съдиите се съобразяват със Закона в пълния му вид и дух? Не се ли получава както "дяволът чете Евангелието"?!

  И отново за контрола: Какво стана с тези съдии, които оправдаха убийците на Борилски? Следващият съдебен състав написа 10 страници описаниЯ на нарушенията по процедурата и материалния закон при процеса. Има ли за тях някакви (!) наказания? Или стана точно обратното - председателката беше издигната на по-висока позиция???

  По-общ въпрос: имаме ли ние, гражданите, някаква възможност да съдим съдиите? Реална, не само "на книга"? Както непрекъснато пише Кабакчиев - наличието на съдебно решение в негова полза не води до никакви последствия. Кой, ако не Съдът, трябва да следи за изпълнението на собствените му актове?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 37. 37 Профил на Parvan P. Parvanov
  Parvan P. Parvanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Истинският проблем се крие в липсата на качество на решенията на съдиите и най-вече късите и нелогични мотиви. Единственият обективен критерии за оценяване на качеството на съдебните решения е как е стигнал до заключението си съдията, а не какво точно е постановил. Това работи и в двете посоки; например ако съдииката беше описала в двадесетина страници защо въпреки това, че има конфликт смята, че въз основа на пълно и всестранно разглеждане на фактите и обстоятелствата по делото смята, че то трябва да се прекрати, всички можеха по същество да оценят какво е минавало през главата на тази съдиика и да си правят изводи за пристрастността й.
  Българското общество продължава да робува на разбирането, че един текст в закона може да придобие такъв перфектен лингвистичен и логически вид, който да не позволява превратности в прилагането му. Това е не само грешно разбиране, а показва правно-културна наивност. За да имаме безпристрастни съдии, които решават делата на обективен принцип трябва да има качествен контрол чрез граждански натиск.
  Вчера един форумец беше обобщил процеса много добре: "Democracy is a device that ensures we shall be governed no better than we deserve" Bernard Shaw

 38. 38 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#36:"Музар"]Но колцина от съдиите се съобразяват със Закона в пълния му вид и дух? [/quote]
  Ами точно несъобразяването със Закона - най- общо казано- е основание за обжалване на решението или присъдата на 1во инстанционния съд на въззивна инстанция.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 39. 39 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#36:"Музар"]Както непрекъснато пише Кабакчиев - наличието на съдебно решение в негова полза не води до никакви последствия. Кой, ако не Съдът, трябва да следи за изпълнението на собствените му актове? [/quote]
  Музар, тук и аз бях на мнението, че съдът си е свършил работата, осъдил е ответника-институт, а държавата не е създала необходимата правна уредба за изпълнение на решението. Според решенията на Съда в Страсбург обаче изпълнението на едно решение трябва да се разглежда като част от самото дело. Това означава, че бих могъл да търся и от съдебната система отговорност за това, че не е реализирано решението. Как точно - друг въпрос.

 40. 40 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#36:"Музар"]Кой, ако не Съдът, трябва да следи за изпълнението на собствените му актове?[/quote]
  КРБ бр. 12 от 6.02.2007 г.
  Чл. 124.
  Върховният касационен съд осъществява върховен съдебен надзор за точно и еднакво прилагане на законите от всички съдилища.
  Чл. 125.
  (1) Върховният административен съд осъществява върховен съдебен надзор за точното и еднакво прилагане на законите в административното правораздаване.
  (2) Върховният административен съд се произнася по спорове за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите, както и на други актове, посочени в закона.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 41. 41 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 381 Неутрално

  В края на краищата, не може да има истински съд без тия, които го правят да имат морал.

  Започнете оттам: безкомпромисни мерки срещу всеки, които наруши правилата. И наказанията да са завинаги

 42. 42 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#40] от "dqdomart":

  Колега, Музар говори тук за неизпълнение С ГОДИНИ на влезли в сила съдебни решения. Ето публикации за случая (в който пострадалият съм аз): http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2006/01/29/187378_paragraf_399_ili_pravova_durjava_li_e_bulgariia/
  http://www.politika.bg/article?id=13784 Отразен е и в юридическо издание, вж. текста: http://kkabakciev.blogspot.com/2010/11/blog-post.html
  А след малко ще коментирам и казаното за това, че ВКС следи ....

 43. 43 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Имам две НАПЪЛНО ПРОТИВОПОЛОЖНИ решения на два състава на ВКС на елементарен казус относно 19 г. неизпълнение на задължение от страна на Министерския съвет, вменено му в закон! Лицата, издали драстично погазващите Конституцията решения, са Найденова, Цачева, Бонева, Зяпкова, Богданова, Декова Всичко е описано подробно в сигнал до ВКП: http://kkabakciev.blogspot.com/2010/06/blog-post.html Върховната прокуратура отговори, че била нямала правомощия!?!? Е, добре, "dqdomart", какво от това, че пише в Конституцията, че ВКС осъществява надзор?!? Фактът е, че ВКС ДРАСТИЧНО ПОГАЗВА КОНСТИТУЦИЯТА, КАТО ИЗДАВА ПРОТИВОПОЛОЖНИ РЕШЕНИЯ! А освен това те са профански от юридическа гледна точка - вж. сигнала ми до ВКП!

 44. 44 Профил на Стефан Генов
  Стефан Генов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Че съдебната система трябва да бъде лекувана, е безспорно! Не трябва, а и е видно, че не може да функционира ползотворно никаква власт, която се остави без никакъв контрол. Ефективният контрол може да бъде само гражданския. За тази цел ни е необходимо ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО. Аз имам един много показателен пример, каква е същността на "независимата" съдебна власт: съдбата на съдия Константин Пенчев. Когато някой покаже, че има съвест и се стреми да бъде обективен и безпристрастен системата го изплюва, защото го чувства, като чуждо тяло.

  Стефан Генов
 45. 45 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ВАС е същата работа. Всички дела срещу държавата се гледат под "указание" да не се отсъжда срещу държавата.

  Резултатът е: цинични увъртанищи "съдебни" решения от страна на ВАС.
  (Кавичките се налагат, тъй като писаниците на ВАС няма нищо общо със истински съд).
  Не случайно му викат ВАС ООД.

 46. 46 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#41:"kndmv"]В края на краищата, не може да има истински съд без тия, които го правят да имат морал.[/quote]
  http://www.vss.justice.bg/bg/start.htm
  РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  В И С Ш С Ъ Д Е Б Е Н С Ъ В Е Т
  КОДЕКС ЗА ЕТИЧНО ПОВЕДЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МАГИСТРАТИ
  ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ
  Основните принципи установяват стандартите и очертават рамката за регулиране на поведението на магистратите във и извън службата, която изпълняват.
  НЕЗАВИСИМОСТ
  Независим по смисъла на Кодекса е този магистрат, който при изпълнение на служебните си задължения се ръководи единствено от вътрешното си убеждение и закона като не се поддава на натиск, заплахи, стимули, преки или косвени влияния от представители на която и да е друга власт – публична или частна, вътрешна или външна за съдебната система.
  БЕЗПРИСТРАСТНОСТ
  Безпристрастен е този магистрат, който установява истината за фактите единствено на основата на обективен анализ на доказателствата по делото, създава условия за равнопоставеност между страните и техните процесуални представители и избягва поведение, което може да се възприеме като привилегироване, предразположеност, предубеденост или предразсъдък, основан на раса, произход,етническа принадлежност, пол, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
  СПРАВЕДЛИВОСТ И ПРОЗРАЧНОСТ
  Справедлив е този магистрат, който в рамките на общите и абстрактни норми на закона отчита особеностите на всеки конкретен случай и го решава, опирайки се на критерии, свързани с общочовешките ценности и ценностите на демократичната правна уредба.
  Прозрачността в действията и актовете на магистрата е гаранция за справедливостта на взетите от него решения.
  ВЕЖЛИВОСТ И ТОЛЕРАНТНОСТ
  Вежлив е този магистрат, който чрез действията и актовете си винаги изразява уважението, което дължи на своите колеги, гражданите, адвокатите, страните и останалите участници в процеса. Толерантен е магистратът, който е открит и търпелив за изслушване и възприемане на нови или различни аргументи, мнения и гледни точки.
  ПОЧТЕНОСТ И БЛАГОПРИЛИЧИЕ
  Почтен е този магистрат, който извън рамките на закона не приема материални или нематериални облаги, независимо от естеството им и които могат да поставят под съмнение неговата независимост и безпристрастност.
  Благоприличието е въздържане от всякакви действия, които биха могли да компроментират честта на магистрата в професията и обществото.
  КОМПЕТЕНТНОСТ И КВАЛИФИЦИРАНОСТ
  Компетентен и квалифициран е добре подготвеният магистрат, който познава нормативната уредба на Република България и правото на Европейския съюз и е развил способности и умения за тяхното коректно прилагане. Компетентността и квалифицираността са предпоставка за надлежното изпълнение на задълженията на магистрата и за неговото професионално израстване.
  КОНФИДЕНЦИАЛНОСТ
  Конфиденциален е магистратът, когато е дискретен и пази като служебна тайна фактите или сведенията, станали му известни при или по повод изпълнение на служебните му задължения.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 47. 47 Профил на МУНЧО
  МУНЧО
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Първоначално, позицията на г-жа Министърката изглеждаше срещу ВСС, но КОНТРОЛИРАНО, а сега ни праща в трета глуха с някакви реформи......
  Искаме сега и веднага оставка на съдийката, приятелка на Цв.Цв.
  Искаме сега и веднага оставка на ВСС и смяна на всичките му членове дето не виждат, не чуват и не говорят за корупцията в съдебната система....
  без отлагане, веднага.....
  Реформите след това.....

 48. 48 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 517 Неутрално

  "По повод препоръката на вицепремиера Цветан Цветанов от вчера правосъдният министър да се занимава с Търговския регистър и да не коментира действията на магистрати (в частност скандала около председателя на СГС Владимира Янева), Попова заяви, че никой не е в състояние да й казва какво да говори, когато става въпрос за лично мнение."

  Повечето неща в политиката приемам с насмешка, но този сериозно взе да ме вбесява.
  Цяла България вече знае че сделката е да назначават неговите хора срещу протекция на Цветанов срещу опитите на прогресивно мислещите хора като Попова в ГЕРБ да оправят нещата.
  И този има наглостта хем да коментира че няма нищо общо с назначението, хем най-явно и то в медиите да декларира тази протекция.

 49. 49 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#44:"Стефан Генов"]Ефективният контрол може да бъде само гражданския[/quote]
  Вие какво предлагате- американската правна система или правна система, в която непрофесионалисти ще вземат решение дали съдията е изпълнил законосъобразно задълженията си и ще осъществяват надзор за законност на неговите решения, вместо по-висшестоящ съд с друг съдебен състав? Не мисля, че това е добре!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 50. 50 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#4] от "Читател":

  За съжаление, част от процеса на Запад се гради върху моралните принципи на съдиите. Такива случаи като с Янева няма, защото един принципен човек няма и да си помисли да приема такива назначения, ако ще и само заради евентуалната обществена реакция. На Запад не са предвидили тоталната корупция, наглост и безочие, които срещаме в България.

 51. 51 Профил на neorientirana
  neorientirana
  Рейтинг: 381 Неутрално

  За съжаление не са само знаковите дела.За всеки човек неговото дело е знаково.Такива невероятни и явно "обработвани" решения видях напоследък в Пловдивски окръжен съд,че свят ми се зави.То бива то може,но някои неща не може да стават-четеш решението и се кръстиш.Доскоро съдиите се страхуваха да пишат откровени глупости.Сега им е паднало пердето и правят каквото си искат.

 52. 52 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 381 Неутрално

  За съжаление малко са българските съдии с чувство за справедливост. И които работят по призвание.

  Повечето са отишли там, за да "направят някой лев"... или малко повече лева.

  Докато има пълна липса на контрол в цялата система, няма как да се промени каквото и да било.
  И Страсбург не ги стряска особено....

 53. 53 Профил на Parvan P. Parvanov
  Parvan P. Parvanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#49] от "dqdomart":

  Не съм сигурен че точно разбирам какво казваш с този коментар, но съдебните решения на щатските и федерални съдии са пример за качество. Сравнение въобще не може да има между тях и Бг.

  ВАС пък да не говорим за какво качество става въпрос. Пълна боза. Тези хора са не само неквалифицирани за позицията си те са некомпетентни да отсъждат по обществените отношения, върху, които имат юрисдикция. Пример: Конкуренция.

 54. 54 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#49] от "dqdomart":

  В моя пост[#20] цитирах мнение от сп. "Правен свят", където се коментира именно смисъла на гражданския контрол. Даден е пример от френската правосъдна система.

  Затварянето на една система единствено в рамките на "посветените" води до превръщането й почти в каста. Такова поведение противоречи на Конституцията, тъй като всеки гражданин има правото и задължението да познава законите. Много прависти се изживяват като единствено компетентни по правните въпроси, но тук говорим повече за системата на назначения, а не за самото правораздаване. Тази част от работата на висшите съдебни органи - подбора на кадрите, трябва да е безусловно прозрачна и КОНТРОЛИРАНА от гражданите.

  Нещо повече - самите правни актове - като се почне от законите в НС и се стигне до прокурорските актове - също трябва и могат да бъдат наблюдавани от неюристи. Отделно има (засега само на хартия у нас) система за граждански контрол в полицейските управления. Поне такава е практиката на държавите с ефективен граждански контрол.

  Просто не забравяй, че законите трябва да са така написани (има го като норма), че да отговарят на правилата в българския език и да са разбираеми за всеки грамотен гражданин.

  За разлика от някои науки, където действително е необходимо твърде специализирана подготовка, в правото е достатъчна елементарна грамотност. Защото всички правни актове засягат всеки един от нас, дори да не е пряко.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 55. 55 Профил на Parvan P. Parvanov
  Parvan P. Parvanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#45] от "kndmv":

  Напълно съм съгласен. Аз съм се отказал вече да ги следя, но преди години когато се явявах по такива дела четях всичко и бях потресен. Отчайваща некомпетентност, която се прикрива с догматични едностранични решения.

  Представете си как Върховен съд на цивилизована държава, която и да е, ще решава знакови въпроси от конкуренцията или защитат на интелектуалната собственост в две страници, от които една и половина е процесуално положение на делото.

 56. 56 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#53:"parvan_parvanov"]Не съм сигурен че точно разбирам какво казваш с този коментар[/quote]
  Пиша за структурата на правната система във България и неприложимостта на американската правна система.
  Не зная с какви очи виждате 2те правни системи, но има принципна разлика между тях. Какъв граждански контрол искате и върху какво? Искате засилване на ролята на съд. заседатели, както е в Америка? А познавате ли в детайли бг. правна система?
  [quote#53:"parvan_parvanov"]Тези хора са не само неквалифицирани за позицията си те са некомпетентни да отсъждат по обществените отношения, върху, които имат юрисдикция. [/quote]
  Имала съм и много добри решения от ВАС, както съм се запознала и с доста решения на ВАС, в които е налице ясно изразена политическа нишка, която и мотивира съдебния състав за вземане на решението....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 57. 57 Профил на tdmils
  tdmils
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Бойко и Цецо, махнете този "троянски кон" в правителството Попова!!! Тя вместо да внесе в НС ПРОЕКТОЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПО ВИСШИТЕ ЕТАЖИ, тя Ви носи вода от 9 кладенци за заблуда, че върши нещо, като се занимава с дребни незначителни неща и мноого държавни престъпници са на свобода и недосигаеми от законите!!! НА БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА СМЕЛ И ДЕЙСТВЕН ПРАВОСЪДЕН МИНИСТЪР, а не тази мижитурка и МАША НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ!! ОК?

 58. 58 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 674 Неутрално

  [quote#49:"dqdomart"]Вие какво предлагате- американската правна система или правна система[/quote]

  Защо не, какво й е лошото на американската система? Поне е ясно, че работи. И е морално точно моралната страна на въпроса може да се остави в ръцете на заседателите, т.е. на обществото. След като "по съвест" означава да се дават присъди "от-до", нека поне това да го прави обществото. Така няма да има прецеденти като този на Ковачки - откраднал милиони с условна присъда. Убил за 5 лева - с подписка или пробация. Сега някой ще каже, че и у нас има съдебни заседатели по знаковите дела. Да, но са максимум трима и са лесно манипулируеми. А ако са 10? Или 15? Става доста по-трудно да ги заплашиш или подкупиш. Има начин как да се пригоди тази система и към нашите условия, само трябва желание. Бюджета на съдебната власт е толкова голям, че може да го поеме. Е, няма да взимат 13 и 14-та заплата стотина или петстотин човека, ама системата ще дръпне напред.

 59. 59 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#51:"neorientirana"]То бива то може,но някои неща не може да стават-четеш решението и се кръстиш.Доскоро съдиите се страхуваха да пишат откровени глупости.Сега им е паднало пердето и правят каквото си искат. [/quote]

  Ето за тази "неграмотност" писах по-рано. И не е необходимо човек да знае всички членове, алинеи и параграфи, за да се изуми от езика, логиката и правната НЕмотивираност на куп съдебни решения.

  Вече е безспорно ясно, че системата НЕ МОЖЕ да се промени ОТВЪТРЕ! И никъде по света не разчитат, че една капсулирана система е в състояние да се "самоконтролира" .

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 60. 60 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#54:"Музар"]Затварянто на една система единствено в рамките на "посветените" води до превръщането й почти в каста. Такова поведение противоречи на Конституцията, тъй като всеки гражданин има правото и задължението да познава законите[/quote]
  Да ги познава - ДА!, но не всеки човек може да извършва тълкуване на правните норми/ законите в най- общ смисъл/, а още по- малко - систематическо тълкуване на правните норми - това се учи 5-6 години в Ю.Ф.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 61. 61 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тогава- защо ни са филолози, архитекти, лекари- дайте всеки да си мисли, че може без да учи 5-6 години да стане филолог, архитект и лекар, за да не се "капсулират" тези професии и да има граждански надзор над дейността им

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 62. 62 Профил на Parvan P. Parvanov
  Parvan P. Parvanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#56] от "dqdomart":

  ОК. Просто не беше ясно уводното изречение. Аз самия не смятам, че България може успешно да въведе журита. Едно заради ниската култура на средния българин, две защото е много скъпо да се администрира и дори американците, които са силно дисциплинари, богати и опитни имат проблеми, и три защото нездравата среда също толкова лесно корумпира журита, колкото и еднолични съдии.

  Аз се изказвам по-този начин за Бг. системата както и за американската защото познавам и двете много добре.

  Относно решения от ВАС трябва да се съглася с вас, че "да" има и проблясъци, но този диалог не му е това целта. Некачествените решения са стандарта. Това е проблема.

 63. 63 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Таймс класира най-странните закони в света

  „http://news.bulgarianpost.com” / 16.08.2007

  Британският „Таймс" публикува класация на най-странните закони по света. Изданието е събрало 25 закона от цял свят, които звучат смешно и абсурдно. На първо място „Таймс“ поставя закона, че главата на мъртъв кит, открит на британското крайбрежие, принадлежи на краля, а опашката е собственост на кралицата, ако тя иска костите за корсета си. Във Франция пък е забранено да кръстите прасето си Наполеон.

  Ето и класацията на 25-те най-странни закони на света, според „Таймс“:

  25. В Лондон е забранено на такситата да превозват кучета, зайци или трупове.

  24. Във Великобритания е незаконно да умрете в сградата на парламента.

  23. Акт на измяна е да поставиш пощенска марка с британското знаме наобратно.

  22. Във Франция е забранено да кръстите прасето си Наполеон.

  21. Според британския закон за данъчно облекчение от 2006 г. е противозаконно да не кажете на данъчния инспектор нещо, което не искате той да знае, въпреки че можете да не му казвате неща, които нямате нищо против той да знае.

  20. В Алабама е забранено да шофирате с вързани очи.

  19. В Охайо е забранено да напиете риба.

  18. Кралските военноморски кораби, които влизат в пристанището на Лондон, трябва да осигурят буре с ром на управителя на Лондонската кула.

  17. Във Великобритания бременна жена може законно да се облекчи навсякъде, където поиска – дори ако поиска – в полицейски шлем.

  16. В Ланкашир, Великобритания, никой не е пускан след като е бил помолен от полицай да спре на брега, за да подстрекава куче да лае.

  15. В Маями, Флорида, е нелегално е да се кара скейтборд в полицейски участък.

  14. В Индонезия, наказанието за мастурбация е обезглавяване.

  13. Във Великобритания всички мъже над 14 години трябва да се упражняват два часа на ден с голям лък.

  12. В Лондон на свободен човек му е разрешено да води стадо овце през лондонския мост без да му се иска такса за това, на тях им е позволено също да прекарат гъски пред Чийпсайд.

  11. В Сан Салвадор пияни шофьори могат да бъдат наказани със смърт.

  10. Във Великобритания, човек, който изпитва неудържима нужда да уринира, публично може да го направи само, ако той се прицелва към задното колело и задържа дясната си ръка на своето превозното средство.

  9. В щата Флорида в САЩ, ако неомъжена жена скача с парашут в неделя, може да бъде арестувана за това.

  8. В щата Кентъки в САЩ е незаконно да се носи скрито оръжие по-дълго от 1.80 см.

  7. В Честър на хората от Уелс е забранено да влизат в града преди изгрев слънце и да стоят след залез слънце.

  6. В град Йорк е легално да убиеш шотландец, но само ако той носи лък със стрели.

  5. В Булдър, Колорадо, е незаконно да убиеш птица в града и също така да притежаваш домашен любимец – гражданите на града казват, че са легално само „мислинни собственице на домашни любимци“.

  4. В щата Върмонт (в САЩ) жените трябва да искат писмено разрешение от съпруга си, за да си сложат изкуствен зъб.

  3. В Лондон е нелегално да се спре такси, ако имате чума.

  2. В Бахрейн мъж, който е доктор, може легално да прегледа женски гениталии, но е забранено да гледа директно в тях по време на прегледа; той може само да види тяхното отражение в огледало.

  1. Главата на всеки мъртъв кит, открит на британския бряг, принадлежи на краля. Опашката, от друга страна, принадлежи на кралицата – в случай, че се нуждае от костите за своя корсет.

 64. 64 Профил на caravagqio
  caravagqio
  Рейтинг: 434 Весело

  КОЙ И Е ДАЛ ДИПЛОМАТА НА ТАЗИ КОЗА ?

  "Безпристрастността на магистратите и тяхната обективна преценка трябва да се контролира."

  Какво , "И ПРОЦЕНТ на достоверните доказателства " като критерий ли ще заложи ?
  И кой ще контролира правилното изчисление на " процента " ?

  " ... знакови дела. Според Попова присъдите по тях трябва да са такива, че да удовлетворяват очакванията на хората. .."
  Ама ГЛУПОСТИ на ТЪРКАЛЕТА и ИДИОТСКИ ПОПУЛИЗЪМ !...

  Необходимо е съдът да правораздава въз основа на доказателствата, а не на базата на изказвания на държавни органи или на обществените очаквания.
  Защото отидем ли там, става много страшно и се дискредитира самата идея за правосъдие ...

  Или казано по друг начин, трябва да има призната и неоспорима от никого върховна власт на съда да решава спорове и да прилага закона, без да е подвластен на какъвто и да било авторитет !
  Ако нещо не ви харвесва - ПРОМЕНЕТЕ ЗАКОНА,но не хулете съдиите, че го прилагат !!!
  Отделен е въпросът, че си избирате ДЪПИ СЕЛСКИ МАЛОУМНИЦИ не само за мин-пред и министри, но и за ДА ВИ ПРАВЯТ ЗАКОНИТЕ !!!!

  НЕ МОЖЕ присъди да се издават на база приказките на Цвъчко или Боко , но писания по вестниците или на база променливите страсти и желания на тълпата…

  Ние искаме ли мъст без съд?
  Присъди, постановени или предрешени от полицията или "службите"?
  Ако не е това целта, дошло е време да приемем, че съдът е над всички и да разберем, че само съдът може да отсъди кое е право, кой е виновен и кой - не.
  ”ГЕРБЕРСКАТА” полицейщина иска и цели точно обратното !!!
  А се намират и такива, които да ги подкрепят, за съжаление !

  За тях точно ще кажа :
  И понеже много сте знаещи , пожелавам ви с анонимен свидетел , че сте „ сгазили лука” , да ви пратят в затвора .
  Ама нищо, че той би глух или кьорав ,
  ама нищо, че той ви бил обиден, че сте чукали жена му ,
  ама нищо, че той просто искал да ви отмъкне бизнеса, защото ви е конкурент ,
  ама нищо , че ченгетата са ви вдигнали мерника, защото не сте им симпатични ,
  ама нищо че ...
  ПРОБЛЕМЪТ ВИ Е, че изобщо нямате мисловна дейност!...
  И не се замисляте, че няма оправдан престъпник, когато ИМА безспорни и категорични доказателства по което и да е дело !!!

  Когато ПОЛИЦЕЙСКАТА НЕКАДЪРНОСТ Е НАДДЕЛЯЛА , когато няма доказателства , а само клюки и празни приказки , когато ...

  "Ако доказателствата срещу обвиняемите са много силни и убедителни, съдът на практика не е в състояние да вземе оправдателно решение.” казва германският експерт Ролф Шлотерер, съветник по борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

  НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ , че важни за гаранциите на всички са и твърденията че не е нужно да си бандюга, за да те сгази милиционeрщината , както това не веднъж се е случвало !!! И дано го усетите на собствения си гръб, че тогава да тръгнете да доказвате, че „ нямате сестра” , а още по-малко сестра ,която е курва ... Ще е безкрайно късно !

  А тази кухоглава баба Яга на снимката, да си хвърли дипломата в яз. Искър и на най-близкото дърво да се обеси !
  Така ще направи най-голямата услуга на държавата и народа ...

 65. 65 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  "Лош закон, но закон!", казват юристите. Хората създават законите, за да изградят ред както в обществото си, така и в собствените си желания и пориви. Законите определят разликата между добро и зло, правилно и грешно, етично и неморално. Човешкото съществуване се гради върху опорите на писани и неписани норми. Но в стремежа си да уредят "черно на бяло" всяко действие "законотворците" създават текстове, които будят смях. "Дойче веле" представя някои от най-абсурдните закони по света.

  Германия

  В германската провинция Мекленбург-Предна Померания има закон за въжените мостове. Една клауза определя начина на ходене по тези съоръжения - забранено е "маршируването" на многочислени групи. Странното е, че в провинцията няма нито един въжен мост. Европейското законодателство наложило обаче приемането на този закон - "за всеки случай".

  Франция

  На двойките във Франция е забранено да се целуват на перона. За законова аргументация служи факта, че твърде много двойки, които са се прегръщали, са били прегазени от приближаващи влакове.

  През септември 2000 г. разположеното на Френската Ривиера градче Ле Лаванду забранява на жителите си да умират без предварителна резервация в градското гробище. Абсурдната ситуация възникнала, след като гробището се препълнило, а природозащитници се разбунтували срещу строежа на ново.

  Строга санкция може да получите и ако си позволите да кръстите добитък с името "Наполеон".

  Великобритания

  Ако пък получите писмо от Англия с марка с лика на кралицата, залепена на обратно – имате късмет, че не сте англичанин. Великобритания забранява на поданиците си да залепват с главата надолу пощенски марки с образа на кралица Елизабет. Неспазването на разпоредбата се счита за държавна измяна, която се наказва строго.

  Интересно е, че във Великобритания глобите за неправилно паркиране важат само, ако полицейският служител носи фуражката си при поставянето на талона на предното стъкло на автомобила. Ако жегата е нетърпима, полицейските служители могат да свалят за кратко фуражката си, но при поставянето на талона са длъжни да са в пълна бойна екипировка. Тя е условие за валидността на глобата.

  Америка

  Много от най-абсурдните американски закони са от периода на пуританското влияние. Така в Кливлънд на жените все още е забранено да съчетават лачени обувки с пола. Защо ли? Ами защото мъжете могат да надникнат в рефлектиращата повърхност на обувките под полите.

  В Мичигън пък все още е в сила един закон от 1897 година, който изрично забранява на мъжете вулгарен речник в близост до жени и деца.

  В окръг Монтгомъри от 2001 година пушенето вкъщи може да струва до 750 долара. Глоба се заплаща обаче само, ако носът на съседа усети вредния дим.

  Пак в Монтгомъри е забранено да отваряте чадър на улицата. Това ограничение датира от времето на конските каруци и има следното обяснение: рязкото отваряне на чадър плаши конете.

  25 години затвор ви грозят, ако отсечете кактус в Аризона. Законът влязъл в сила, защото много жители на каубойския щат запълвали свободното си време със стреляне по кактуси.

  Сингапур

  Там за табу се определя дъвченето на дъвка. Хигиенно-естетически подбуди накарали законодателите да въведат ред строги мерки. В азиатската държава има пълна забрана за производство и внос на дъвки, защото те замърсявали градовете. Дъвки без захар се намират единствено в аптеките.

  Узбекистан

  В Узбекистан играта на билярд е престъпление. Законодателите са на мнение, че тя разваля морала на населението.

  От Веселина Фотева

  източник:дневникбг

 66. 66 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#56:"dqdomart"]Какъв граждански контрол искате и върху какво? Искате засилване на ролята на съд. заседатели, както е в Америка? [/quote]

  Хм, "граждански контрол" не е единствено системата на съдебни заседатели. То и у нас има нещо подобно, но тези хора са само статисти без реално влияние.

  Гражданският контрол трябва да е повсеместен за всички държавни разходи! А магистратите получават заплати от бюджета. На първо място е задължително назначенията в съдебната система да се контролират от неюристи. Нещата ги виждам най-вече така: професионалната оценка се дава от колеги, но изборът да се прави от външни за системата хора. Желателно е да са различни всеки път, да не са партийно или административно "поръчани", за да се гарантира достатъчно тяхната гражданска позиция.

  На второ място - моля те, не отричай съществуването на парадоксално неграмотни (и езиково, и правно) съдебни актове. След като настояваш, че единствено юристи могат да ги контролират, обясни ми как авторите на тези правни абсурди, като част от самоконтролираща се система, ще са в състояние да осъществяват някакъв контрол!?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 67. 67 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#62:"parvan_parvanov"] Едно заради ниската култура на средния българин,[/quote]
  Никаква ниска култура няма, а има наличие на правна система, възприела принципите на римското право, а не механичен сбор от комън лоу, местни правни обичаи и римска правна система
  Говорим за ПРИНЦИПНИ разлики, а не за личността на съдебните заседатели - става въпрос за това каква е ролята на съд. заседатели във бг. правна система и за това, че тя не случайно е ограничена Впрочем, в доста държави от ЕС е така, защото техните правни системи са изградени върху принципите на римското право - континенталното право, а не комън лоу

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 68. 68 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1030 Любопитно

  "Безпристрастността на магистратите и тяхната обективна преценка трябва да се контролира. Това каза днес по БНТ министърът на правосъдието Маргарита Попова."

  "Попова смята, че е неприемливо магистратите да могат да се оправдават за решенията си със своята лична преценка. "Ако не въведем подобен контрол на безпристрастността, ще продължим да имаме правосъдие на две писти", категорична е Попова."

  А къде остава "вътрешната убеденост' на съдиите за взимането на едно или друго решение? Ако се елиминира напълно "личната преценка" правораздаването може да се възложи на машина,напр. компютър-въвеждаш данните и твърденията на страните по делото и компът "изплюва" за секунди решение.Няма да има,в такъв случай,никакава нужда и от съдебни заседатели.Това ли е пътят към бързо и евтино производство?

 69. 69 Профил на Parvan P. Parvanov
  Parvan P. Parvanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#67] от "dqdomart":

  ОК, този разговор е много дълъг и не му е тук мястото. Само ще отбележа, че не са толкова големи разликите, колкото твърдите, особено между качествените гражданско правни системи и англо-саксонските.

  Относно гражданския контрол, защо не вземат да избират съдийте. Мисля дори, че сме имали такава система в един период преди 50-60 години.

 70. 70 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#60:"dqdomart"]Да ги познава - ДА!, но не всеки човек може да извършва тълкуване на правните норми/ законите в най- общ смисъл/, а още по- малко - систематическо тълкуване на правните норми - това се учи 5-6 години в Ю.Ф. [/quote]

  Не, ти си правиш някакъв майтап с нас, неюристите!

  Кажи ми, какво е правното тълкуване на последното съдебно решение по гражданското дело на Горсова срещу Дженерали????
  http://legalacts.justice.bg/ShowAct.aspx?actId=904440

  Обясни ми, каква е подготовката на съдия, постановил, че:
  1. Дарението не принадлежи на дареното лице!?
  2. Дарителите освобождават застрахователя от задължението му по закон, а виновното лице - от задължението му поради влязла в сила присъда???

  Обясни ми с прости думи, защо да не мога да видя и разбера пълното безумие на това (и подобни) решение??? Нещо повече, мога да ти изброя поне няколко издевателства върху правната терминология, непознаване на системата и структурата на правните норми, липса на елементарен усет за абсурдност за множество от написаните официални "мотиви" на съдебния състав.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 71. 71 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#69:"parvan_parvanov"]Само ще отбележа, че не са толкова големи разликите, колкото твърдите, особено между качествените гражданско правни системи и англо-саксонските.
  [/quote]
  Познавам предимно принципите на континенталното право и правото на ЕС. Нямам наблюдения върху функционирането, структурата и принципите, върху които е изградена американската правна система в дълбочина, така, че не мога да споря с Вас. Мога единствено да Ви кажа, че общностното право на ЕС е в доминираща позиция в доста правни области и е необходимо задължителното му познаване, както и навременното му правоприлагане.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 72. 72 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#70:"Музар"]Обясни ми с прости думи, [/quote]
  Виж какво, аз с това "простичко" обяснение обикновено си изкарвам хляба- нарича се "писмена правна консултация" и се дава , след като видя ВСИЧКИ документи и писмени доказателства, и Заключения на вещи лица по експертизи, както и най- малките и незначителни вносни бележки за депозирана сума,- които се съдържат в книжата по делото...Не са толкова прости нещата, колкото си ги мислиш. Още повече- замисли се- когато си кандидатствал за дадена позиция, защо са предоставили мястото на друго лице, което е имало висше образование? Нали образованието е нищо- важно е какво умееш и знаеш

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 73. 73 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 741 Неутрално

  права е Попва с изключение на "Според Попова присъдите по знаковите дела трябва да са такива, че да удовлетворяват очакванията на хората."

  и най-знаковото дело да е, ако не е доказана вината, каква присъда?...все пак се мъчим да сме правова държава, така че да си сядат на задниците прокурори и следователи и да обвиняват качествено!

 74. 74 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#72:"dqdomart"]Виж какво, аз с това "простичко" обяснение обикновено си изкарвам хляба- нарича се "писмена правна консултация" [/quote]

  И какво? Нещо ми се скатаваш по тъча! Не ти искам правна консултация. Искам ти обяснение за тоталното пренебрегване на Закона, демонстрирано с това съдебно решение. Не ти е необходимо да гледаш която хартийка по делото. Съдът просто постанови нещо невъзможно в която и да е правна система - доброволният акт (дарителството) освобождава от отговорност задължените лица! Това е АБСУРД, под който са се подписали съдии с 5-6 години обучение в ЮФ. И никакви бумажки не могат да го "оправдаят". Та, когато говориш за "комън лоу" се има предвид точно този общ смисъл на постановения акт. Или в случая - неговото пълно безсмислие!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 75. 75 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  [quote#53:"parvan_parvanov"]"..,н съдебните решения на щатските и федерални съдии са пример за качество. Сравнение въобще не може да има между тях и Бг. [/quote]

  "Жител на американския щат Тексас бе обявен за невинен в сряда след като е прекарал 30 години в затвора и е имал поне две възможности да бъде амнистиран и пуснат на свобода, но при условие, че признае, че е извършил сексуално престъпление.
  Но Корнелиус Дюпри отказал да признае вина и продължил да настоява, че е невинен по обвинение за изнасилване и обир от 1979 година. Никой друг в щатаъТексас, попаднал зад решетките поради грешка, не е прекарвал толкова дълго в затвора преди да се докаже невинността му с ДНК тест.
  "Каквато и да е истината, не трябва да се отказваш от нея", заяви 51-годишният Дюпри малко след като съдия в Далас отмени присъдата му.
  В САЩ само двама души, оневинявани чрез ДНК, са прекарвали по-дълго в затвора. Джеймс Бейн е лежал 35 години във Флорида, а Лоурънс Макини - 31 години в Тенеси.
  Данните са от Innocence Project - нюйоркска организация за помощ на невинни, попаднали в затвора, която се зае със защитата на Дюпри."

 76. 76 Профил на Parvan P. Parvanov
  Parvan P. Parvanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#71] от "dqdomart":

  Не знам какво отношение има тук правото на ЕС. Разговорът ни беше за качество на решенията, мотивировка и граждански контрол. По-конкретно, че българските съдии не знаят да пишат и пишат много кратко. Още по-конкретно, решението, което "Музер" цитира. От облигационна гледнат точка решението има логика и аз мога да се сългася с него, но от гледна точка на това как е написано, моите уважения, но то повтаря пет пъти напълно иррелевантни факти, за да стигне най-накрая до страница 12, изречението което започва "С оглед на горното..." където говори по същество. Това решение е изцяло по правен въпрос, няма нужда да повтаря всичките процесуални действия преди това, както и какво е намерил по-долния съд пък камоли точните факти на произшествието.
  "Музер" между другото, не знам дали го каза това защото е обучаван или защото така го чувства, но е повече от прав в иронията си. Доброто решение трябва да е така написано, че 6 годишен да може да го разбере. По този повод трябва да споделя, че идеята на правното образование не е да те учи да тълкуваш, това трябва да го знеш преди да си влзнал да учиш. Идеята да разбирараш обществените отношения и да можеш да ги подвеждаш към правната уреголировка и да можеш да защитаваш всяка позиция.

 77. 77 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#76:"parvan_parvanov"]Не знам какво отношение има тук правото на ЕС. Разговорът ни беше за качество на решенията, мотивировка и граждански контрол. [/quote]
  Ами има и явно не го познавате в достатъчна степен , за да разберете правната връзка. Ето инфо от Уикито- напълно вярно е!"Регламентът е вид правен акт,има общо приложение, обвързващ в своята цялост и е пряко приложим спрямо всяка държава.Това е най авторитетния акт приеман от институциите на ЕС и е основен източник на вторичното право.Регламентът може да се сравни с закон , дотолкова да създава норми от общ характер,без конкретен адресат и без срок,приложим спрямо всички държави - членки."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 78. 78 Профил на Parvan P. Parvanov
  Parvan P. Parvanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#75] от "benkovski11

  Говорим за обосновка на решенията, не за тяхната правилност, кеото само по себе си е релативно понятие. Не съм твърдял, че няма грешки. Да се вадят отделни случаи от контекст, за да доказват, че цялата система е нискокачествена е несериозно. Освен това решението, че е виновен е взето от жури. Тук проблема е съвсем различен от това, за което говорим в този форум.

 79. 79 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 648 Неутрално  Като чета постингите направо започвам да завиждам на циганите за тяхното мешере - бързо, лесно, просто и веднага изпълнимо. Пък и по масраф може да излезе по-евтино съотносимо със загубеното време........та питам що при тях може и хората възприемат отсъжданията за справедливи, а при нас всичко е сложно?

  un buen dia empieza con un solo rayo
 80. 80 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#76:"parvan_parvanov"]По този повод трябва да споделя, че идеята на правното образование не е да те учи да тълкуваш, това трябва да го знеш преди да си влзнал да учиш." - С това изобщо не съм съгласна и това е една принципна разлика! Знаете какво значи "добросъвестно владение" в юридически смисъл, нали? Хайде сега. обяснете на всички съфорумци има ли разлика между това, което се разбира под "добросъвестно владение" в житейски и човешки смисъл и значението му в юридическата терминология Или обяснете какво значи "сложен юридически факт" на човек, който няма никакво понятие от право,но не с примери, а с терминологията и чакайте той да разбере нещо
  " Идеята да разбирараш обществените отношения и да можеш да ги подвеждаш към правната уреголировка и да можеш да защитаваш всяка позиция.[/quote] Тук му казваме " да се познава духа и буквата на закона"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 81. 81 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 648 Неутрално


  И да допълня, че издържането на мешерето излиза без пари за тяхната общност, отделно членовете му се броят на пръстите на двете ръце я има, я няма...... ние издържаме огромна машина, от която никаква полза няма щом сме длъжни да бъркаме допълнително в джоба си за грешните им отсъждания пред Страсбург......
  Правилата за коректност в личните, трудовите, бизнес отношенията може да са много прости, но явно не ни стиска да ги наложим, или пък не ни дават да усетим, че това може да го постигнем

  un buen dia empieza con un solo rayo
 82. 82 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#76:"parvan_parvanov"] Това решение е изцяло по правен въпрос, няма нужда да повтаря всичките процесуални действия преди това, както и какво е намерил по-долния съд пък камоли точните факти на произшествието. [/quote]
  Напротив- ТРЯБВА ясно да се опишат всички процесуални действия, и разбира се- задължително описване на решенията - ВТОРА съществена ПРИНЦИПНА разлика Стр. 12 - "От приетите по делото основно и допълнително заключение на съдебно-счетоводната експертиза, се установи, "т.е. това са правните факти, установени в хода на съдебното дело и приети като доказателства по делото, на които се опира съдията, за да направи правните изводи! Мисля, че Вие практикувате предимно в САЩ и май изобщо не познавате бг. правна система Поне 1 път да сте обжалвали съдебно решение пред въззъвна или касационна инстанция?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 83. 83 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ГРАЖДАНСКИ ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС
  изм. ДВ. бр.5 от 14 Януари 2011г.
  Чл. 235. (1) Решението се постановява от съдебния състав, участвал в заседанието, в което е завършено разглеждането на делото.
  (2) Съдът основава решението си върху приетите от него за установени обстоятелства по делото и върху закона.
  (3) Съдът взема предвид и фактите, настъпили след предявяване на иска, които са от значение за спорното право.
  (4) Решението заедно с мотивите към него се изготвя в писмена форма.
  Чл. 236. (1) Решението трябва да съдържа:
  1. датата и мястото на постановяването му;
  2. посочване на съда, имената на съдиите, на секретаря и на прокурора, когато той е взел участие в делото;
  3. номера на делото, по което се постановява решението;
  4. имената, съответно наименованието и адреса на страните;
  5. какво постановява съдът по съществото на спора;
  6. в тежест на кого се възлагат разноските;
  7. подлежи ли решението на обжалване, пред кой съд и в какъв срок.
  (2) Към решението си съдът излага мотиви, в които се посочват исканията и възраженията на страните, преценката на доказателствата, фактическите констатации и правните изводи на съда.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 84. 84 Профил на Parvan P. Parvanov
  Parvan P. Parvanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#77] от "dqdomart":

  Наистина не разбирам какво общо има въпроса, по който говорим с материалното Европейско Право. Мотивировка, качество на решенията, граждански контрол, това е темата. Правото на ЕС е едно от материланите права, котио могат да бъдат вплетени в решенията на съдиите, но това няма никакво значение относно колко добре ги пишат тези решения с цел постигане на златния стандарт за право писане. Да бъде ясно и логично написано, така че проблема, който се разисква да е ясен веднага и аргументацията да е разумна. Например решението цитирано от Музер е пак повтарям, напълно защитимо от правна гледна точка, но за да стигна до това трябваше да се измъча, а аз съм трениран как да чета съдебни решения и за мен би трябвало да е безпроблемно. Всъщност ако проследите решението от начало до край, ще видите, че никъде съдииката не уточнява кой всъщност въпрос решава по това дело. Чак на страница 12 говори по същество и както е видно от реакцята на Музер, който няма правно образование (по негово твърдение), че решението е абсурдно. Ами, моите уважения, но толкова криптично написано решение и аз нямаше да мога да разбера ако не трябваше да се напъвам. Имайте впредвид, че когато ги казвам тези неща аз ги базирам върху опит от правни системи където това качество е постигнато. Пише се логично, пространно, но и без излишни рецититации на иррелевантно право или факти или процесуално положение.

 85. 85 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#80] от "dqdomart":

  Първо - извинения към Първан Първанов, че изземвам отговора му .

  Дядо Март, зададох въпрос по конкретен казус. Приложих линк към съдебното решение. Да поясня, че самото съдебно решение трябва да съдържа цялата необходима информация по делото, т.е. то е напълно достатъчно, за да може да се коментира казуса. Вместо да го направите - питате съфорумец за някакви задачки от учебник като четвъртокласник!

  Моля, коментирайте как един доброволен акт отменя задължение по закон и по силата на влезнала в сила съдебна присъда! Както и какви са "облигационните" отношения между дарителите на Мануела и застрахователя на Стависки! А и със самия Стависки!

  Няма да задавам по-сложния въпрос (който би трябвало да в програмата за първи курс) за структурата на правните норми и видовете йерархични зависимости между тях. Нито още по-сложния въпрос за обхват на една норма и нейните обекти.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 86. 86 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#66] от "Музар":


  Гражданският контрол трябва да е повсеместен за всички държавни разходи! А магистратите получават заплати от бюджета. На първо място е задължително назначенията в съдебната система да се контролират от неюристи. Нещата ги виждам най-вече така: професионалната оценка се дава от колеги, но изборът да се прави от външни за системата хора. Желателно е да са различни всеки път, да не са партийно или административно "поръчани", за да се гарантира достатъчно тяхната гражданска позиция.

  -------------------------------------

  Напълно споделям, в обратния случай виждаме, че нещата първо циклят на едно място с години, после недоволството е огромно, юристите нямат истински стимул да се доказват в това си качество пред обществото, защото назначенията им зависят не от неговото одобрение, а от политически, бизнес съглашателства или пък познанства.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 87. 87 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#84:"parvan_parvanov"]Всъщност ако проследите решението от начало до край, ще видите, че никъде съдииката не уточнява кой всъщност въпрос решава по това дело. [/quote]

  Вижте, наистина няма специално правно образование, което не значи, че нямам никаква представа от право. Аз също изчетох решението, но на екран и отпратката "стр. 12" не е никакъв ориентир за мен.

  Ще помоля и вие да отговорите на въпросите от моя коментар [#85] относно облигационните и административните отношения. Както и въпросите, свързани със структурата на правните норми.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 88. 88 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 744 Неутрално

  В моите очи ВСС са МАНГАЛИ(Хора с крадлив манталитет и без морал)!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 89. 89 Профил на Parvan P. Parvanov
  Parvan P. Parvanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#82] от "dqdomart":

  Работил съм по дела във всички съдебни инстанции в България и моята позиция както сама виждате не е, че трябва леко да се попроменят нещата, а че трябва да се преосмислят изцяло. Не разбирам защо защитавате система, която ражда продукта, който виждаме ден след ден.

  Това че ВАС или ВКС прави нещо по определен начин не е аргумент в полза на тази практика. Няма нищо по-лошо от дълги години на грешната практика. А това писане е абсурдно. Нелогично, неясно, пълно с плява, от която няма никаква нужда. От това ниско качество страдат всички, включително и адокатите, които практикувате в България. Помислете само какво представляват правните становища, които адвокатите са принудени да дават. Работили сте с дни, за да ги напишете перфектно и да бъдат доволни клиентите ви, но поради липсата на добре написани съдебни решения сте принудени да давате уклончиви заключения и да правите уговорки относно евентуалните последствия на определени действия. Единственото нещо, на което може да стъпите е текста на закона, което е крайно недостатъчно, за да може да бъде извършвана качествена правна консултация.

  Ще отмина с усмивка инсинуациите относно моите познания на правни термини и доктрина. Недейте да снижавате разговора до това ниво.

 90. 90 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#89] от "parvan_parvanov":

  Не разбирам защо защитавате система, която ражда продукта, който виждаме ден след ден.
  ----------------------------------

  Обикновено хората, които от дълги години работят в една система свикват с нейните недостатъци и престават да ги забелязват от птичи поглед. Това могат да направят странични хора, най-често такива, които имат различен опит в същата област или пък са изпитали на гърба си неадекватността й

  un buen dia empieza con un solo rayo
 91. 91 Профил на Parvan P. Parvanov
  Parvan P. Parvanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#90] от "rayo":

  Съгласен.

 92. 92 Профил на georgedailiev
  georgedailiev
  Рейтинг: 168 Неутрално

  Тя от 2 години само констатира неща, които знаем.. Но нищо не е направено.. А какви са идеите и ? "Става дума за по-добра работа на магистратите, промяна на облика на хората в съдебната система и да не се обругава тя за всичко. " Това може и дете да го каже.. Глупаво е и друго казано от нея "Маргарита Попова призова всички, които имат претенции към работата на прокурорите и съдиите, да посочат конкретните проблеми, за да се търсят решения." .. Аз веднага мога да го кажа . КОРУМПИРАНИ СА ДО МОЗЪКА НА КОСТИТЕ СИ ! И по-лошото ЧУВСТВАТ СЕ АБСОЛЮТНО БЕЗНАКАЗАНИ за очеизвадната корупция, която проявяват! Пример новата кифла в СГС ...

 93. 93 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  1.[quote#85:"Музар"]Да поясня, че самото съдебно решение трябва да съдържа цялата необходима информация по делото, т.е. то е напълно достатъчно, за да може да се коментира казуса[/quote]
  Отговор- не е достатъчно за мен като адвокат с 10 годишен стаж - моля те, не ме учи как да си върша работата
  2.[quote#70:"Музар"]Обясни ми, каква е подготовката на съдия, постановил, че:
  1. Дарението не принадлежи на дареното лице!?[/quote]
  Отговор- от решението е видно точно обратното на Вашия въпрос- стр.11 по средата от абзаца" Съдът, въз основа на така установената фактическа обстановка, намира от правна страна следното:" и стр. 12 " С оглед на горното, се установи по делото, че всички направени разходи за лечението на М.Г. са заплатени от постъпилите дарения.За да бъде ангажирана отговорността на ответника-застраховател за обезщетяване на имуществени вреди, такива следва да са действително претърпени от пострадалото лице и имуществената вреда следва да е реална-т.е. от патримониума на пострадалия да е излязло имущество и това имущество да е било насочено конкретно към репариране на вреди, които са в пряка и непосредствена последица от произшествието.В конкретния случай сумите направени като разход за лечението на М.Г. в И. не са влошили имущественото състояние на пострадалата и на нейните родители, тъй като същите не са нито лични средства на М.Г. , нито средства придобити по силата на възмездна сделка, която би довела до негативи за имущественото състояние на пострадалата /заем, банков кредит/. Паричните средства са предоставени безвъзмездно и не се дължи тяхното връщане, а от там съдът прави извода, че няма влошаване на имущественото състояние на ищцата.От друга страна, тези парични средства са предоставени от дарителите с определена цел-лечението на М.Г. на заболяването, получено от процесното ПТП.Поради което, съдът приема, че разходването по предназначение на дарените за лечение средства не води до настъпване на имуществени вреди за пострадалата." Щом владеете систематичното тълкуване на правните норми , сам си го разтълкувайте защо така е постановил съда.
  3. [quote#70:"Музар"]2. Дарителите освобождават застрахователя от задължението му по закон, а виновното лице - от задължението му поради влязла в сила присъда??? [/quote]
  3. Отговор- ЗЗД - чл. 45 , чл. 51, чл. 52, чл. 54, чл.225 , Кодекс на застраховането- чл 226 - когато ги прочетете и направите систематическо тълкуване, тогава сам ще разберете юридическата връзка между тях и отговора на въпроса.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 94. 94 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#84:"parvan_parvanov"]Пише се логично, пространно, но и без излишни рецититации на иррелевантно право или факти или процесуално положение.[/quote]
  Не съм магистрат - не мога да давам съвет на съдиите как да си пишат съдебните решения, а и не съм преподавател в НИП - в крайна сметка има задължително обучение с определено времетраене, където се учат много конкретно тези неща - като напр. как се пише съд. решение, задължителни елементи, изказ и т.н.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 95. 95 Профил на Parvan P. Parvanov
  Parvan P. Parvanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#87] от "Музар":

  Отвори решението и търси в него стр. 12 по описа на решението. Излглежда така "- 12 -" и разделя текста. Почни от втория параграф "С оглед на горното, се установи по делото, че всички направени разходи..." и чети до края.

  Това отговаря на всичките ти въпроси, и от гледна точка на българксото облигационно и гражданско-процесуално право е логично. Това, което можеше да обясни съдът по-надълго и нашироко, е какво смята за сумите, които М.С. дължи по силата на отговорността си по гранжданския иск и, че те не бива да се смесват със сумите, за които тук се претендира. Спорът е много прост: Ако ме увредиш и ми дължиш 1 лв., мога ли да искам още от теб в случай, че изхарча повече от това, кеото съда е намерил за монетизирана моя вреда, която съм претърпял. Отговорът на този съд е "не можеш." Това, че си намерил парите от други хора под формата на дарения не може да задължи отговорните по силата на деликтното основание (М.С.) нито Застрахователното Дружество (по силата на застрахователния договор.)

  Надявам се да е по-ясно.

 96. 96 Профил на Parvan P. Parvanov
  Parvan P. Parvanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#94] от "dqdomart":

  Явно обучението не е дало резултат. Между другото този проблем не е само български, но в България е много силно изразен.

 97. 97 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#89:"parvan_parvanov"]Нелогично, неясно, пълно с плява, от която няма никаква нужда. От това ниско качество страдат всички, включително и адокатите, които практикувате в България. Помислете само какво представляват правните становища, които адвокатите са принудени да дават.[/quote]
  В качеството си на адвокат Ви уверявам, че конкретно моите правни становища са ясни, и достъпни- съобразявам се със степента на правните познания на лицето, на което ги предоставям. Що се отнася до съдиите- моля, докажете с абзац от решението кое за Вас е плява? Факта, че е налице преюдициално решение на съд- това ли е плявата???? Наричате "плява" изброяването на онези факти, които съдът намира за установени и онези доказателства, които приема за доказателства по делото????? Значи- според Вас в едно решение трябва да съществуват само правните изводи на съда -на стр. 12 в решението - без в него да се описват онези факти, които съдът намира за установени????????????????????????????????

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 98. 98 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#96] от "parvan_parvanov":
  Е, отговорността е ЛИЧНА, а не колективна Нека боравим с правилните понятия....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 99. 99 Профил на r3v0lv3r
  r3v0lv3r
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В България законите са направени по такъв начин,че винаги има вратичка,която може да използваш .Стига да мотивираш правилните фигури с нужните финикийски знаци ,може да ти се размине всичко.Нормално е съдебната власт да е корумпирана,ако ти бутат в ръцете пачки и ти знаеш,че дори да се докаже,че си прибирал няма да ти се случи нищо,всеки ще взема.Така,че съдебната власт е независима само по име,а реално обслужва интереса на олигархията.Не случайно във всеки доклад на ЕК ни теглят ушите по тази точка и не случайно съдилищата не могат да изградят проста информационна система.Аз,няма да повярвам,че тази институция работи докато не видя осъдени политици и съдии.

 100. 100 Профил на Parvan P. Parvanov
  Parvan P. Parvanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#98] от "dqdomart":

  Не знам за какво говорите. Такъв въпрос не съм коментирал. Относно плявата ето ви кратък пример: целият текст отначалото до страница 4 може да бъде сумиран с един къс параграф. Например: "Това дело възниква в следствие на продължащото коматозно състояние на ХХХ причинено от ИИИ в резултат на пътно произшествие произтекло на ....." Понастоящем ХХХ се намира в България след като е прекарла ... месеца в болница в град ...., Израел. За нейното лечение в ...... са похарчени.... Признатият за виновен с влязло в сила и не подлежащо на обжалване съдено решение (тук под линие опис на делата) е заплатил....
  Днес ищцата иска от нас да намерим, че .... е длъжно да покрие разликата. Дружестовото използва правото си по чл... и привлича .... като помагач, предявайвки обратен иск.
  От фактите по делото е видно, че ..... (тук се обсъждат само относими факти осмислени от пишещия и сумирани в логичен ред, а не безкрайно хвърляне на дати и документи, от които няма видна логична пътека). След това правен анализ (общо взето това на страница 12 до края, като аз лично бих обяснил по-подробно какви са правоотношенията и защо не се задължава ЗД или М.С.) Това е и същината на решението. Коментира се изцяло правен въпрос, базиран върху установени факти, за които никой не спори. Цялото това нещо преди тази обосновка на стр. 12 е затова и плява.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK