Кабинетът предлага незаконните писти на "Юлен" да се узаконят

Кабинетът предлага незаконните писти на "Юлен" да се узаконят

© Цветелина Белутова, КапиталПравителството ще предложи законодателна промяна, с която ще регламентира незаконно ползване на близо 65 хектара от природен парк "Пирин" над Банско от фирма "Юлен" АД. В нарушение на концесионния си договор за ски зоната компанията е построила писти и лифтове извън дадените и от държавата 99.55 хектара. Това съобщи министърът на околната среда Нона Караджова. Решението е било взето на оперативно заседание на кабинета.


Тя обясни, че другото решение е да се прекрати концесионния договор. "Това означава, че ски зоната ще бъде затворена поне за 5-6 години, т.е. погребваме Банско", каза Караджова. Тя добави, че ако площта на ски зоната се намали до разрешените граници, това ще означава да се събарят лифтове и да се затварят писти.


Министрите на спорта Свилен Нейков, на икономиката Трайчо Трайков и на регионалното развитие Росен Плевнелиев били категорични, че това е безумно, каза Караджова. "Заради това решихме да се предложат текстове в Закона за концесиите, с който ще се даде възможност да се правят промени в концесионните договори. Животът е пъстър и е абсурдно при нужда да не се дава възможност да се правят промени в концесиите, когато това е в интерес на обществото", каза Караджова.
Тя определи узаконяването на незаконните писти и лифтове като действие "в интерес на региона и на страната". "Когато станат възможни промени в концесионния договор и ще намерим начин за едно по-справедливо възнаграждение. Договорът е много объркан. Ще бъдат търсени всички санкции, ако такива са заложени в договора. Можете да бъдете сигурни, че в никакъв случай не сме адвокати на "Юлен". Ние сме там и следим всичко, което се случва", увери Караджова.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK