Екоактивисти: Цеко Минев упражнява диктат върху правителството

Президентът на ски федерацията Цеко Минев (вдясно) убеждава министрите Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков и Свилен Нейков в необходимостта от проекта "Мега Пирин". <a href="http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/02/27/1051150_opit_za_restart_na_ski_proekta_mega_pirin/" target="_blank">Представянето </a>му съвпадна със Световната купа по ски в Банско през февруари.<br />

© Юлия Лазарова

Президентът на ски федерацията Цеко Минев (вдясно) убеждава министрите Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков и Свилен Нейков в необходимостта от проекта "Мега Пирин". Представянето му съвпадна със Световната купа по ски в Банско през февруари.Коалицията от над 50 неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" изрази  остро несъгласие с намерението на правителството да предложи законодателна промяна, с която ще се узакони незаконното изсичане на близо 65 хектара гора от Националния парк "Пирин" над Банско от фирмата "Юлен" АД - концесионер на скизоната "Банско". Това съобщиха от българския офис на международната природозащитна организация WWF - член на коалицията, предаде БТА.


Според екоактивистите правителственото "решение е взето под диктата на Цеко Минев, акционер в Първа инвестиционна банка, председател на Българска федерация по ски и човекът, който стои зад ски зона Банско и зад опитите за незаконно разширяване на местата за каране на ски в Природен парк Витоша".


От коалицията заявяват, че правителственото решение "показва, че някои хора са винаги над закона без значение кое правителство е на власт". Според екоактивистите с намерението си кабинетът "подпомага разрушаването на българската защитена природа".
По-рано днес правителството реши да предложи законодателна промяна, с която ще регламентира незаконно ползване на близо 65 хектара от природен парк "Пирин" над Банско от фирма "Юлен" АД. В нарушение на концесионния си договор за ски зоната компанията е построила писти и лифтове извън дадените и от държавата 99.55 хектара.


Министрите предпочетоха този вариант пред прекратяването на концесионния договор, защото това би означавало ски зоната да бъде затворена за поне 5-6 години, поясни министърът на околната среда Нона Караджова. Тя добави, че ако площта на ски зоната се намали до разрешените граници, това ще означава да се събарят лифтове и да се затварят писти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK