Екоактивисти: Цеко Минев упражнява диктат върху правителството

Президентът на ски федерацията Цеко Минев (вдясно) убеждава министрите Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков и Свилен Нейков в необходимостта от проекта "Мега Пирин". <a href="http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/02/27/1051150_opit_za_restart_na_ski_proekta_mega_pirin/" target="_blank">Представянето </a>му съвпадна със Световната купа по ски в Банско през февруари.<br />

© Юлия Лазарова

Президентът на ски федерацията Цеко Минев (вдясно) убеждава министрите Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков и Свилен Нейков в необходимостта от проекта "Мега Пирин". Представянето му съвпадна със Световната купа по ски в Банско през февруари.Коалицията от над 50 неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" изрази  остро несъгласие с намерението на правителството да предложи законодателна промяна, с която ще се узакони незаконното изсичане на близо 65 хектара гора от Националния парк "Пирин" над Банско от фирмата "Юлен" АД - концесионер на скизоната "Банско". Това съобщиха от българския офис на международната природозащитна организация WWF - член на коалицията, предаде БТА.


Според екоактивистите правителственото "решение е взето под диктата на Цеко Минев, акционер в Първа инвестиционна банка, председател на Българска федерация по ски и човекът, който стои зад ски зона Банско и зад опитите за незаконно разширяване на местата за каране на ски в Природен парк Витоша".


От коалицията заявяват, че правителственото решение "показва, че някои хора са винаги над закона без значение кое правителство е на власт". Според екоактивистите с намерението си кабинетът "подпомага разрушаването на българската защитена природа".
По-рано днес правителството реши да предложи законодателна промяна, с която ще регламентира незаконно ползване на близо 65 хектара от природен парк "Пирин" над Банско от фирма "Юлен" АД. В нарушение на концесионния си договор за ски зоната компанията е построила писти и лифтове извън дадените и от държавата 99.55 хектара.


Министрите предпочетоха този вариант пред прекратяването на концесионния договор, защото това би означавало ски зоната да бъде затворена за поне 5-6 години, поясни министърът на околната среда Нона Караджова. Тя добави, че ако площта на ски зоната се намали до разрешените граници, това ще означава да се събарят лифтове и да се затварят писти.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Цеко, Вальо и Цецо - шефчетата на Боко! Държат го като българско куче изкъсо!

 2. 2 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Защо някой умен екоактивист или организация не заведат дело. Това е нагла кражба, по-нагла и от кражбата на релси. Цигански министерски съвет.

 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Чак пък диктат... просто си плаща, да купиш Боко е по-лесно, отколкото да купиш някоя жрица на околовръстното.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Отличен" предизборен PR. Последните новини около управляващите стават все по-интересни.

 5. 5 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 759 Разстроено

  Заради един банкер бате Бойко може да попадне в голяма каша. WWF си е сериозна организация. Да внимава, да не предизвика и Грийнпийс, че тогава пред цял свят ще стане за смях.
  Дори батко му Путин гледа да не дразни екоактивистите от чужбина.
  Лошото е, че имиджът на България ще пострада.

  Миша
 6. 6 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 531 Неутрално


  Хайде да изберем едно място в Банско. Всеки, който мине оттам да хвърля по един камък и да казва "Проклет да е Цеко". Може да се обясни като почит-възстановка на поема от народния поет Иван Вазов.

 7. 7 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Ако искате да направите нещо в интерес на обществото, имам едно скромно предложение за вас управляващи:
  Наложете глоба на Юлен за превишаване на правата си и за ощетяване на природен парк. Нека глобата да е от размера на около 0,5-1 млрд. лева и тя да отиде за подобряване на инфраструктурата в региона.
  Така ще спечели и туризма и населението!

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 8. 8 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 471 Весело


  "Министрите предпочетоха този вариант пред прекратяването на концесионния договор, защото това би означавало ски зоната да бъде затворена за поне 5-6 години"
  А сега - превод от ГЕРБерски:
  "Министрите предпочетоха да погазят шест-седем закона, в т.ч. и Конституцията, пред прекратяването на финансовите потоци към Цеко Минев"

 9. 9 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Да си купиш Правителство - промоцията е някъде в Европа, на югоизток, СЕЛО БЪЛГАРИЯ.

 10. 10 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Като допълнение господа управляващи може наистина да направите законодателни промени изразяващи се в повишаване на рестрикциите и наказанията за компании разрушаващи или влияещи по негативен начин на природните паркове и природата като цяло.

  Така ще направите добро за обществото, ще оставите красива природа за нашите деца и ще дадете позитивен сигнал на Европа...пък от там може да се прочуеме като защитници на природата и така да дадем тласък в развитието на така нужния ни ТУРИЗЪМ.

  Само МОЛЯ аршинъд да е еднакъв за всички!!!

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 11. 11 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 426 Гневно

  Никакъв, диктат не оказва Цеко Минев на правителството просто си плаща на Боко и компания, а премиера ни е такъв "пич", че като поеме ангажимент винаги го изпълнява. На фона на това което става в защитената зона на Пирин, с тъга си спомням онзи очаян и безпаричен пенсионер, чието барака край яз. Искър помляха за минути и той остана с пружинения си креват на голата поляна.

 12. 12 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Министрите предпочетоха този вариант пред прекратяването на концесионния договор, защото това би означавало ски зоната да бъде затворена за поне 5-6 години, поясни министърът на околната среда Нона Караджова. Тя добави, че ако площта на ски зоната се намали до разрешените граници, това ще означава да се събарят лифтове и да се затварят писти."
  ----
  Миналата седмица ДЪРЖАВАТА източи водата от незаконите басейни и запечата крановете им в Слънчев бряг в разгара на сезона, пред очите на стотиците чуждестранни летовници, платили си за тази услуга.
  Еднакъв ли е аршинът, или едните са по-прегрешили?
  За кои законите и правилата важат и за кои, не, и защо?

 13. 13 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Това министерският съвет и уж народното събрание съвсем спокойно, по шопски можем да ги наречем свинярници защото там има само ПЛЮСКАЩИ И ГРУХТЯЩИ СВИНИ!!! По добър изказ и речник за тях не мога да ползвам!

 14. 14 Профил на Norie
  Norie
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Наближават избори и са позволени всякакви средства. До изборите ще чуем и ще видим какви ли не плюнки.
  А защо не кажат, на тези еко активисити кой е техния диктатор?!
  Точно тези влиятелни еко организации са подлоги на други бизнес среди, чийто единствената цел е да завземат територии. Истинските еко активисти никой не им обръща внимание.

 15. 15 Профил на ivan77ivan77
  ivan77ivan77
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Напоследък все по-лесно започнаха да се продават някои неща, все по- благосклонно се правят отстъпки пред париимащи хора,само и само да тръгне нещо едикое си да се развива колкото може,па дано се открие някое ново работно местенце,за да се поиздигне обруления реитинг на пича - премиер , все по-ярко лъсват разни задничета,да ме простите моля ви,не исках да взучи цинично, и след като лъснат вече избирателя по-бързо и по-директно си прави преценката, защото то бива и бива,но вече на лъжата не се издържа !!! Решението е глоба,глоба и пак глоба,та да работи изцало за държавата тези 5-6 години,та да разбере къде зимуват раци и глупаци !!!

 16. 16 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#8] от "e2e4":

  Много точно казано!
  И браво на "За да остане природа", хора със съвест!

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 17. 17 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 479 Разстроено

  До коментар [#4] от "conTXT":

  Щяха да са интересни, ако не ни касаеха.

 18. 18 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Снимката обяснява всичко...

 19. 19 Профил на Ники
  Ники
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Някак си в цялата суматоха никой не се сети за дребния факт, че братът на Росен Плевнелиев - Христо, е шеф на ски-училището на Юлен. Така че "топлата връзка" е налице... с това правителство повече от всяко досегашно!

 20. 20 Профил на popvn
  popvn
  Рейтинг: 374 Гневно

  НАЙ-ПРОДАЖНИТЕ управници до сега.......
  Банско го няма вече, те се сетили, че ще го разсипят.Ама то е ясно - председател на федерация, банки ....... щом има банки видяхме що стана по света - криза и кой го отнесе .......
  Да подарят Пирин на ПИБ и готово - това остава.
  Изровиха Пирин като профани така, че и тревата няма да се задържа вече.Излъгаха банскалии и им взеха за без пари всииичко и сега .......?????
  Няма кой да спре алчността човешка май......

  POPVN-строг но справедлив :)
 21. 21 Профил на ivan77ivan77
  ivan77ivan77
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#20] от "popvn":

  Говориш като банскалия,но си много прав

 22. 22 Профил на katrin82
  katrin82
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Юлен се оказаха сред спонсорите на МВР, прочетете статията:
  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=9562&sectionid=16&id=0000101
  ...какво да говорим повече...?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK