Паметникът на разделението

Паметникът на разделението

© Юлия Лазарова
Съдът ще върши работата на политиците

Докато участниците в дискусията в сряда на тема "Княжеската градина и паметникът на Съветската армия" очакваха да дойдат общинските съветници и се чудеха защо в общината вземат решения, преди да са чули гражданските мнения, дойде новината: не само че никакво общинско решение няма, но и обсъждането не стигнало доникъде, тъй като съветниците от ГЕРБ се разотишли през почивката.


Случката обяснява защо в България през изтеклите 20 години не се решават важни за гражданите въпроси. Отговора го дадоха избраниците на софиянци - защото не искат да носят отговорност. Очевидно мнозинството на ГЕРБ в общинския съвет няма позиция по отново поставения въпрос за съдбата на паметника на Съветската армия, въздигащ се на 37 метра височина на фона на Витоша в сърцето на столицата.
Дискусията беше организирана от Хелзинкския комитет и обявена като експертна с участие на политолози, архитекти, учители по история. Темата е стара - от началото на прехода паметникът е обект на горещи спорове за неговото значение и бъдеще.


Подновяването й дойде с учредяването на иницативен комитет през декември 2010 за преместването му, а нарисуваните преди две седмици върху една от скулптурните композиции герои от американски комикси взривиха всички страни в спора.


В защита на паметника се посочва аргументът, че той е символ на уважението към приноса на Съветската армия за разгрома на фашизма и на паметта към жертвите. И че подобни паметници има и в други европейски страни.


Инициаторите за преместването казват, че суверенна държава не би позволила подобен паметник в центъра на столицата си, тъй като на 5 септември СССР обявява война на България въпреки запазените през цялата война дипломатически отношения между София и Москва. А според международното право това си е окупация.


Че е окупация, и то с доста сериозни материални измерения, разказа икономистът и преподавател в Нов български университет Калин Минков. Той цитира данни на някогашния управител на БНБ Никола Стоянов, който е участвал в качеството си на финансист и в двете съдбоносни за България международни конференции през XX век: в Парижката мирна конференция през 1947, която легитимира резултатите от Втората световна война, и в Ньой през 1919.


Според сведенията на Стоянов, които се пазят в архива на БНБ, издръжката на съветските окупационни части в България от 1944 до 1947 е възлизала на 30% от бюджета на страната. А репарациите, наложени на България като победена страна, измерени в злато, надвишавали с една трета репарациите, на които България е била осъдена от Ньойския договор като победена в Първата световна война.


Няма изгледи - както се видя от поведението на общинарите (а областната управа не откликна изобщо на поканата за участие в дискусията), темата за съдбата на паметника да получи някакво институционално развитие.


Експертната активност на инициативния комитет за демонтиране и преместване на паметника, председателстван от психоложката Валентина Маринова, в момента е впрегната в юридически коловоз. През декември комитетът поиска от кмета на София да изпълни решението на общинския съвет, взето на 18 март 1993, именно за демонтиране и преместване.


Последва мълчание. А на предложения проект до Министерството на културата за демонтиране и преместване оттам отговарят, че паметникът е извън техните компетенции, тъй като е "в разпореждане на Столичнатеа община". От общината пък отвръщат писмено, че паметникът не е общинска собственост.


След това прехвърляне на отговорност комитетът се обърна към Софийския административен съд с искане да задължи общината да изпълни решението на СОС от 18 март 1993. През май 2011 съдът прекрати делото с мотив, че не може да издава подобни разпореждания. Комитетът обжалва прекратяването пред Върховния административен съд и се очаква насрочване на делото във ВАС.


Прогнозата е трудна. Първо, и досега не е ясно какво точно е станало на 21 март 1993, когато цялата документация на общинския съвет е готова, съгласувана е със СДВР и строителната фирма и техниката е била готова да започне демонтирането в насрочения ден.


Само едно писмено доказателство има за напрежението, възникнало тогава - писмо на кмета Янчулев до премиера Беров, в което той съобщава, че научил за устна заповед на вътрешния министър, с която не е било разрешено на строителите да започнат работа. И до днес не е намерена писмена заповед на вътрешния министър Виктор Михайлов.


Според проучване на Иво Инджев същия ден руският посланик Александър Авдеев се е обадил директно на министъра, а според други източници - на премиера Беров, и Михайлов тутакси наредил на СДВР да не допусне машините в района на паметника.


Към онзи момент паметникът е собственост на общината и не е имало никаква друга пречка за изпълнение на решението на СОС. Години по-късно - през 2004, областният управител Тодор Модев (БСП) го деактува като държавна собственост. Така се слага бариера пред изпълнението на решението от 18 март 1993. Според мнозина юристи обаче това не е пречка, тъй като земята под паметника е общинска. И според Валентина Маринова след преместването общината би могла да я ползва по свое усмотрение.


От друга страна, самото културно министерство признава в писмо (с цел да отхвърли от себе си отговорността), че паметникът не е в списъка на недвижимите културни ценности. Но тогава би трябвало общината да е улеснена да се занимава с въпроса, смятат от инициативния комитет.


Каквото и да се случи, след изрисуването на скуптурните фигури "в крак с времето" паметникът ще остане сюжет за спорове.


Посланикът на Унгария, която председателстваше ЕС доскоро, Юдит Ланг разказа по време на дискусията за опита на нейната страна в осмислянето на тоталитарното минало. Край Будапеща е създаден парк "Мементо", в който са събрани артефактите на тоталитаризма. Паметникът на съветския войник освободител е оставен в техния парк на свободата. Само дето Унгария е освобождавана от Съветската армия след окупацията й от нацистите (след излизането й от пакта). За разлика от България, която не е била окупирана от никого до 8 септември 1944. Освен това унгарският паметник не е 37 метра и не се извисява над всички държавни символи.


Споровете продължават. Инициативният комитет очаква решението на съда, преди да предприеме следващите си стъпки.


Историята: митове и факти


"На Съветската армия освободителка от признателния български народ."


Този надпис на паметника според мнозина нанася по-тежката травма върху българското историческо съзнание. Докато извисяващият се автомат в небето е въпрос на художествено решение, надписът е груба фалшификация на близката история.


Съветската армия не е освобождавала България от никого. Нито от чужд окупатор, нито от фашизъм, показват историческите факти, без да се отрича заслугата на Съветската армия за разгрома на фашизма и нацизма в Европа. Историците са вече единодушни, че в България фашизъм не е имало, разминаванията по този въпрос между учените вече са само идеологически, интерпретаторски, емоционални, но не и фактологични.


Всъщност понятието фашизъм се нуждае от уточнение. Фашизъм има в Италия, но без гонения на евреите. За разлика от режима на Хитлер в Германия, който е открито антисемитски, но се нарича националсоциализъм, за по-кратко нацизъм или хитлеризъм, на името на партията, създадена от Хитлер ("Националсоциалистическа работническа партия на Германия" е точното й име). Общото и за двата режима е наличието на изявен и неоспорим от никого лидер (фюрер), който се олицетворява със създадените лично от него идеология и партия.


Такъв режим България не е имала не само в периода на Втората световна война. Нещо повече – правителствата след 1940, включително и това на дежурно сочения за германофил "от глава до пети"  акад. Богдан Филов, който подписва включването на страната в тристранния пакт, имат в парламента освен опозиция от ляво - земеделци и социалдемократи, и друга отдясно – в лицето на малка група депутати от т.нар. Народно движение на проф. Александър Цанков, които остро нападат властта, че не била достатъчно прогерманска и антисъветска.


След началото на Втората световна война (1 септември 1939) България остава неутрална година и половина. Влиза в тристранния пакт на 1 март 1941, когато Германия и СССР са съюзници. Благодарение на съюзничеството с двата колоса и съгласието на Англия и Франция става възможно връщането на Южна Добруджа по дипломатически път (7 септември 1940). България ликува с нескривания лозунг "Първата верига на Ньой падна, дай боже скоро да паднат и другите вериги".


Нападението на Хитлер срещу СССР обаче обърква българските планове и над официална София и особено над царския дворец надвисва погребална атмосфера, тъй като политиката на България занапред силно се усложнява, обяснява акад. Георги Марков, директор на Института по история към БАН. Въпреки всички последвали предизвикателства страната ни устоява на нацисткия натиск и остава единствената държава от съюзниците на Германия, която не воюва срещу СССР. И единствената в Европа, в която еврейското население след войната не само не е намаляло, но е по-многобройно, отколкото преди това.


А проф. Витка Тошкова, един от най-задълбочените изследователи на българската политика през Втората световна война, озаглавява  две от изследванията си доста показателно: "България – своенравният съюзник на Хитлер" и "България – непризнатият противник на Хитлер".


Историци описват най-кратко специфичния характер на българското участие в тристранния пакт и въобще външната политика на България по време на войната така: "Съюз с Германия, защото тя подкрепя българската претенция за ревизия на Ньойския диктат, но никога против Русия, защото ще ни смачка."


Чрез тази лавираща политика България запазва дипломатическите си отношения със СССР през цялата война. До 5 септември 1944, когато СССР обявява война на България и след броени дни Съветската армия минава Дунава. И то след като ден по-рано кабинетът на Муравиев е обявил война на Германия. Правителството разпорежда да не се оказва никаква съпротива. В България няма германски части, нито фашистко правителство.


Къде в тази ситуация е основанието за обявяването на война на България от страна на СССР? Има ли въобще някакво основание освен едно: окупация.


Този е въпросът, който застъпниците на преместването на монумента задават на опонентите си.


Ялта все още предстои – едва през февруари 1945 Сталин, Рузвелт и Чърчил ще се съберат там, за да си поделят Европа. Акад. Марков разказва, че Чърчил  цинично успокоявал антуража си, който бил озадачен от големите отстъпки пред Сталин: "Няма страшно, комунизмът рано или късно ще падне."


"Е, падна, но на каква цена", пита риторично академикът.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 754 Любопитно

  Паметник тук,паметник там...Не става ли малко като "Тука има,тука нема" тая тема?Досега публикувахте 15 статии за това чучело,и всеки път коментарите са по над 200!

  Келепир му е майката!
 2. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Браво Госпожо Владимирова!
  Чудесна статия, уважение, чест и почитания за толкова добре написаната позиция. Чест е за мен да съм съгражданин на човек като вас.
  А що се отнася до архивите - ето ги:

  http://bit.ly/jAcvK2

  Всичко сме си платили до стотинката и отгоре.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 3. 3 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "Паметникът" трябва да се премести и СЪХРАНИ като монумент на НАГЛАТА ЛЪЖА!

  Освен горното да се сложи и ДОПЪЛНИТЕЛНА плоча с много кратък текст на български, английски, немски и руски.
  Да се опишат само важните факти от Септември 1944 насам.

  1. Фактът, че България не скъсва дипломатически отношения с СССР, не изпраща войници на Източния фронт и СПАСЯВА своите евреи.

  2. Фактът на нахлуването на 'освободителната" армия България с обявяването на война от СССР.

  3. Фактът, че в България няма съпротива срещу окупаторската СА, няма убити "съветски" войници, но има ИЗБИТИ с типичната за комунистите жестокост, варварщина и садизъм ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ българи!!!

  4. Фактът, че чрез СА и "другарите" от БКП Сталин установява в България жесток и човеконенавистен ТОТАЛИТАРЕН строй, който днес е осъден от българите и висшия орган на държавността - Народното Събрание.

  След всичко това ТРЯБВА да се напише, нещо от рода на:
  "Паметникът се съхранява от признателните БСП, горди наследници на БКП и палачите от Белене"!!!

  И ТАКА тоя паметник ТРЯБВА да стърчи и да се показва на всички - от децата до гости на България.


  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 4. 4 Профил на panta60
  panta60
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Защо не хвърляте същата енергия за премахване на паметника на турските терористи които взривиха гарата в Пловдив,вагона със деца ?Тогава ще призная че седесарите не са вредни за България.

 5. 5 Профил на ombre
  ombre
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Страхотна статия,и на туй отгоре ИСТИНСКА.
  Ето вижте как си защитават страните другите:
  http://nnm.ru/blogs/Dmitry68/rossiya_priznala_sovetskuyu_okkupaciyu_latvii/

  И, по-видимому, недалек тот день, когда «международное сообщество» может прямо указать России (как правопреемнице СССР): вы обязаны компенсировать ущерб за «советскую оккупацию» Литве, Латвии, Эстонии, Украине, Белоруссии, Молдавии, Грузии, Румынии, Венгрии, Польше, Финляндии.

  Защо я няма България ---Явно в Русия още считат Б-я за Съветска република благодарение на такива нищожества като БСП

 6. 6 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#5] от "ombre":

  Има съветска поговорка:курица не птица,и Болгария не заграница...
  Освен да научим курочката да лети?

  Келепир му е майката!
 7. 7 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#5] от "ombre": Доста от тези "нищожества" изпитваме същите чувства към паметника, подобни на описаните в статията. Така, че - малко мяра в приказките винаги е за препоръчване.

  и най-умният си е малко прост....
 8. 8 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 914 Любопитно

  Нощно време, както обичат комунистите -русофили....бум и да го няма! После с оправданията...

 9. 9 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Дакато тук, в София, се спори дали Паметникът на съветската армия да бъде запазен или преместен...и какво да се прави с този мастодонт в центъра на българската столица
  То днес, в центъра на Буда Пеща е открит паметник на Роналд Рейган!
  Това е разликата между Унгария и България!

  The best way out is always through Robert Frost
 10. 10 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#8] от "krasivel":

  Сакън! Ние сме в собствената си страна и в нея правим каквото ние си решим а не каквото ни нарежда някой от Кремъл че да се крием по нощите като терористи и престъпници!
  Очевидно е че в обществото има консенсус че паметника няма място там а в музей на тоталитарното изкуство и символи.
  Министъра който казваше че боядисването е вандалски акт - да заделя терен нейде у нови пазар и да викаме един автокран - и за шията и бай бай - натам на където му е мястото.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 11. 11 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1175 Разстроено

  ". От общината пък отвръщат писмено, че паметникът не е общинска собственост. -Въпрос номер едно: -Защо , ако паметника не е "общински" общината се "грижи" за него ? -Въпрос номер две: Според проучване на Иво Инджев същия ден руският посланик Александър Авдеев се е обадил директно на министъра, а според други източници - на премиера Беров, и Михайлов тутакси наредил на СДВР да не допусне машините в района на паметника.--Защо Александър Авдеев има решаващ глас за паметника ????? -Въпрос номер три : --Защо в България продължава да се лъже , че не е имало "фашизъм" ??? В България , фашизмът , започва на 14 септември 1944 година и официално завършва ноември 1989г . Той е от една особено "разпостранена" форма наречена -комунизъм. -Фактът че все още гражданите на Б-г не притежават правото да махнат въпросните паметници говори ,че в България не само ,че няма демокрация , а и че "тя " е все още колония на тези дето взимат решенията от този характер.

 12. 12 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#11] от "vagabond66": иди се оплачи на Съюзната Контролна Комисия ................. хубаво е като пишем и да мислим. Че иначе ептем сме, като вица "Чукче - писател, чукче - не читател".

  и най-умният си е малко прост....
 13. 13 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Поклон за историческата справка. Истината трябва да излиза наяве, да се повтаря и да се отстоява!

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 14. 14 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#12] от "kardinalat":

  И като се оплача какво ??? -Тези които им задаваме въпросите ни обявяват за луди. А иначе форумът е пълен с "мислещи", дето им идва на нагорно да поръсаждават малко .

 15. 15 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Има паметници , които трябва да изчезнат от публичните места..Този е от тези.Заради тая армия 45 години ни мачкаха и разсипаха живота на 5 поколения..За какво да съм и благодарен , както пише на паметника?! Вторият е този , в памет на убийците на мирни българи , който се мъдри в американското посолство..Това е гавра с паметта на невинните цивилни , загинали при бомбандировките на Съюзниците. Нямат място и двата паметника..А историята я помним и без тях..Нека не ни броят за толкова малоумни някои хора.

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 16. 16 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Очевидно мнозинството на ГЕРБ в общинския съвет няма позиция по отново поставения въпрос за съдбата на паметника на Съветската армия"

  Петя, Петя! Отново ги галиш с перо еди къде си.

  ИМАТ ПОЗИЦИЯ! Това е ясно на всички.
  Техната позиция е позицията на БКП (у-у-упс - БСП) и СССР (пак У-У-упс - Русия или ОНД, не знам вече как се нарича сега Империята на злото).

  Техната позиция е позицията на Рапонестата Тиква от Банки - най-високопоставената тиква в Българската история.

  Проклета да е Русия!
 17. 17 Профил на koko2000
  koko2000
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Извънредно заседание на общинския съвет, предложено от Мартин Заимов точно по време на гражданската дискусия!!??? Заимов нали подкрепяше гражданското общество или греша! Мноооооого се побъркват хората преди избори!!!! За кмет ли се бори или просто е на пазара!

 18. 18 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 897 Неутрално

  С комунисти не може да се спори, защото те разбират само от бой (и то от много бой).
  Още повече, когато са национални предатели и руски подлоги.
  Командвани от агентите на КГБ в България, които така и никога няма да бъдат официално разкрити.
  Макар че ние си ги знаем.

 19. 19 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Разстроено

  "Случката обяснява защо в България през изтеклите 20 години не се решават важни за гражданите въпроси."

  Само отявлени манипулатори могат да наричат това " важни за гражданите въпроси", цел да отвличат вниманието от ИСТИНСКИТЕ важни въпроси!

  А кой има изгода от това- всеки сам да си отговори.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 20. 20 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3182 Неутрално

  Истината, към това няма какво повече да се добави, червената армия е окупаторка, а комунетата назначените надзиратели на новата Тюрма добавена към "Северно- азиатската Тюрма на народите". Този паметник трябва да бъде премахнат, това е част от нашето себеуважение като нация, което трябва да си възвърнем:

  "Според сведенията на Стоянов, които се пазят в архива на БНБ, издръжката на съветските окупационни части в България от 1944 до 1947 е възлизала на 30% от бюджета на страната. А репарациите, наложени на България като победена страна, измерени в злато, надвишавали с една трета репарациите, на които България е била осъдена от Ньойския договор като победена в Първата световна война."

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 21. 21 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  "И единствената в Европа, в която еврейското население след войната не само не е намаляло, но е по-многобройно, отколкото преди това..."

  Ех, ако можехме да кажем същото и за окупираните от бългаската армия територии.
  Иначе авторката е права - фашизъм не е имало, само малко приложна расова хигиена.

  "Да, България"
 22. 22 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  След като авторката твърди, че в България не е имало фашизъм, интересно ми е да науча мнението и за "Закона за защита на нацията", който е бил в сила в България от 23 януари 1941 г. до 27 ноември 1944 г.

  "Да, България"
 23. 24 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Още един линк за авторката относно "липсващия" фашизъм в България:

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%82_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

  "Да, България"
 24. 25 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1344 Любопитно

  До коментар [#24] от "errata":


  Не разбра ли, че фашизъм и "комунизъм" има само там, където действа еднопартийна система и няма свободни избори и парламент? В този смисъл, фашизмът се появява в България на 09.09.44г.
  "Законът е внесен от първото правителство на Богдан Филов. Приет е въпреки опозицията на част от народните представители..."
  "XXV ОНС е открито на 24 февруари 1940 г. и закрито на 9 септември 1944 г. Народното събрание се разпуска след Деветосептемврийския преврат от 1944 г. Отечественият фронт начело с Кимон Георгиев съставя правителство, което в противоречие на Търновската конституция чрез декрет разпуска Народното събрание."

  Интересно, след като е имало фашизъм в България,
  защо бойните групи на БКП и изгладнялата паплач наричаща себе си партизани,
  в периода
  23.08.1939 - 22.06.1941г.
  прекратяват всякаква дейност, заравят томахавките и пушат лулата на мира.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 25. 26 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Петя,
  Кой ти го каза, че Унгария била освобождавана от СССР? Някой не ти ли каза, че основните отбраняващи Будапеща са унгарци?
  И след като са ги освобождавали, защо след превземането на Будапеща е започнало едно неприятно явление (образно ще го нарека тормоз от съветските войски над част от населението), което дори кара Чърчил да пише на Сталин да спрат с тези издевателства?

 26. 27 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 222 Неутрално

  И още нещо Петя - Германия и тя ли е била освобождавана от съветската армия?
  Или не са били така благосклонни и са освободили само до Берлин?

 27. 28 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Хайде стига, бе Владимирова, от десет кладенеца вода изкара, само и само да тълкуваш историческите факти така, както ти отърва. А попита ли историците защо американците и англичаните бомбардират София през Втората световна война? Случайно може би са изтървали някоя и друга бомба и са разрушили 14 000 сгради или защото сме на съюзници на лошите? Няма съмнение, че ние сме били фашистка държава, макар и в смехотворния балкански вариант, преследвали сме евреите, макар и да не сме ги избивали бесни кучета, както са направили, например, румънците в град Яш, окупирали сме територии на чужди държави. И със 100% сигурност сме били слуги на Хитлер, вярно, малко опърничави слуги, но слуги. Вярно е, че под различни предлози (силно партизанско движение и т.н.) България отказва на Хитлер да се включи във войната на Източния фронт, но това единствено и само, защото все още са ни насрани гащите от Балканската и Първата световна война. Пръв приоритет на цар Борис, пряк свидетел на националната катастрофа от предишните войни и управлявал със или без парламент България по онова време, е бил НЕучастието ни във военни действия. Благодарение на тази политика жертвите ни в тази война възлизат на САМО 65 хиляди души при 80 милиона загинали европейци, от които 30 милиона германци, 20 милиона руснаци, 7 милиона евреи. Макар и не окупирана, България си е била в лапите на Хитлер. И българите посрещат изключително радушно и сърдечно съветската армия, точно като освободители. Друг е въпросът, че от трън скачаме на глог, но и никой не ни е питал. Във всички държави от бившия източен блок има паметници на съветската армия, която изнесе основната тежест на войната – така е редно. Нациите, преживели с далеч повече жертви войната, като немците, нидерландците, белгийците, англичаните, французите, датчаните, норвежците, поляците, чехите, унгарците, сърбите, беларусите, украинците, руснаицте и т.н. и до ден днешен правят филими, пишат книги, творят на тази тема. Тези събития не трябва да се забравят. И аз мисля, че мястото на паметника е в някой парк, но там където стои на практика на никой не пречи. Там пак си е парк, макар и малък, макар и в центъра на София. Това, че ръката с автомат била по-високо от некакви си държавни символи някъде, е толкова маловажно, че е дори пръднята на едно улично куче има по-голям смисъл. Наместо случилото се да даде повод да се направят стени за изява на такъв тип художници, ние българите пак проявихме типичното национално малоумие в безсмислени и сеещи омраза спорове, ужасяващо глупави ИДЕОЛОГИЧЕСКИ спорове с елементи на тъпанарска пропаганда, и това през 2011 година.

 28. 29 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#25] от "СДС":

  По твойта логика Китай и всяка друга държава с еднопартийна система е фашистка.

  Хубаво убдеи ме. България не е била фашистка, а демократично нацистка държава до септември 1944. Ако темата не беше толкова сериозна, щях да сложа няколко смеещи се емотикона.

  Относно партизаните, не виждам каква е връзката.

  "Да, България"
 29. 30 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#28] от "the_european":

  Ти си толкова европеец, колкото аз съм прима балерина на софийската опера!
  Статията на Петя Владимирова заслужава всичките положителни оценки, писани тук.
  А ни намери някъде другаде да пишеш за пръдните на твоето куче и за радостното посрещане на съветската армия-освободителка.

  The best way out is always through Robert Frost
 30. 31 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#28] от "the_european":

  американците и англичаните бомбандират защото сме им обявили война, на руснаците не сме, но явно е трудно да се проумее, посолството на СССР е действащо през цялата ВСВ и никога не сме скъсвали дипломатически отношения, разлика между режимите в Германия и СССР, има режима в Германия е някакво смешно бледо копие на режима в СССР и войната с тях е междуюзническа

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 31. 32 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#30] от "Realistka":

  Статията е пълна с фактологични грешки, които е безсмислено дори да бъдат изброявани.
  А вие няма защо да демонстрирате невежеството си.

  "Да, България"
 32. 33 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  насладете се на тази статия
  http://www.bulgaria-weekly.com/the-week/analysis/2358--tiho-da-ne-sabudim-bulgarite.html

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 33. 34 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#16] от "КДС":
  Точно !!!

 34. 35 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1090 Неутрално  [quote#33:"svd"]насладете се на тази статия[/quote]

  След като се насладите на статията, отворете и следния линк и обърнете внимание на заградения в червен кръг текст:

  http://www.prikachi.com/images/975/3454975L.jpg

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 35. 36 Профил на petiav
  petiav
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар № 32
  "Статията е пълна с фактологични грешки, които е безсмислено дори да бъдат изброявани."
  ---------
  Моля Ви да изброите фактологичните грешки, ще Ви бъда благодарна, честно.

 36. 37 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#14] от "vagabond66": ОТ НЯКЪДЕ СЕ ЗАПОЧВА, ДОБРЕ БИ БИЛО ТОВА ДА Е ОТ НАС САМИТЕ....

  и най-умният си е малко прост....
 37. 38 Профил на Charlie Harper
  Charlie Harper
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#36] от "petiav":

  "На Съветската армия освободителка от признателния български народ."

  58
 38. 39 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#32:"errata"]Статията е пълна с фактологични грешки, които е безсмислено дори да бъдат изброявани. [/quote]

  Не, грешки няма. Статията е добра, особено заглавието. Имам и една препоръка. Иска ми се да има повече острота. По смело. г-жо Владимирова!

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 39. 40 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Знам, че ще получа безброй минуси, но за мен премахването на паметника ще е демонстрация на слабост, не на сила.
  Обществото ни няма да се излекува с премахването на някаква глупава конструкция.

  Ще се задоволят само някакви болни блянове на пещерните анти-комунисти, но пък ще ми е интересно след това, към кой обект ще насочат омразата си (защото обществото ни очевидно няма да помръдне ама на йота). Напълно безсмислено мероприятие.

  Малко в страни от темата, но все пак свързано, прави ли ви впечатление, че единствения ДОНОСНИК, на който обаче му се прощава този дребен факт от кариерата е г-н Иво Инджев? Мислите ли, че това е свързано с факта, че за пещерния антикомунизъм е важно просто да се плюе комунизма и нищо друго

  http://braveanonymous.blogspot.com/
 40. 41 Профил на Alexander Lazarov
  Alexander Lazarov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не знам за вас, но на мен цялата история около паметника ми подейства като лъч надежда, че все още има останали хора със всичкия си. Хора като неизвестния художник, като авторката на статията, както и на доста от коментарите под нея.

  rm -rf /bin/laden
 41. 42 Профил на truth_hurts
  truth_hurts
  Рейтинг: 434 Гневно

  Ето как изглеждат паметниците на Съветската армия в Берлин - http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_War_Memorial_(Treptower_Park) Там, както и в цяла Европа подобни паметници се охраняват и са обект на туристически интерес, само в България се драскат и има подобни безумни дискусии дали да бъдат премахнати. Ама ние не сме европейци, това си го знаем и сами..

 42. 43 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#36] от "petiav":

  ОК. Ето някои от тях:

  "Фашизъм има в Италия, но без гонения на евреите."

  Закони за "расова хигиена" (подобни на тези в България) са приети още през 1938. На евреите им е забаранено да заемат държавни длъжности, да встъпват в брак с италианци, да работят в областта на банковото дело, образованието и т.н.
  Има и конфискация на имущество им:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Manifesto_of_Race#cite_note-fascismjews-0

  "И единствената в Европа, в която еврейското население след войната не само не е намаляло, но е по-многобройно, отколкото преди това."

  Това може и да е вярно за територията на България от преди войната, но по време на войната в границите на монархията влизат и беломоркса тракия и македония. От тези области местните български власти събират и изпращат около 14 000 евреи в лагерите на смъртта (едва около 100 от тях оцеляват).


  "Правителството разпорежда да не се оказва никаква съпротива. В България няма германски части, нито фашистко правителство."

  В България (граници до 41) има немски военни части почти през цялото време на войната. В България (граници от 41 г.) има военни части включително и на 8 септември. Част от българските гарнизони в Македония се предават на силите на вермахта. Други се опитват да се доберат до предвоенните граници на монархията избягвайки големи немски подразделения.

  "Историците са вече единодушни, че в България фашизъм не е имало, "

  Редно е да споменете имената на поне няколко от тези историци. Не мисля, че такова единодушие съществува, особено, ако се вземат предвид законите за расова хигиена опериращи в държавата по време на войната.

  Все пак трябва да подчертая, че статията ви е поне едно ниво над предишните две (на Лора и другия т.нар. журналист) в опита си да внесе някаква обективност!  "Да, България"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK