Държавата е намалила парите за наука с над 35 млн. лв. през 2010 г.

В края на миналата година учени от БАН протестираха срещу орязването на парите за наука.

© Надежда Чипева, Капитал

В края на миналата година учени от БАН протестираха срещу орязването на парите за наука.Държавата е намалила разходите си за научноизследователска и развойна дейност с над 35 млн. лв. - до 195 млн. лв. през миналата година. Това показва сравнението на данните на Националния статистически институт (НСИ) на бюджетните разходи за това перо през 2010 г. и 2009 г.


Намалял е и делът на парите за наука като процент от брутния вътрешен продукт (БВП). През 2009 г. те са били 0.35% от БВП или над два пъти по-малко спрямо средното ниво в Европейския съюз, а през миналата година дори са паднали до 0.28%.


През октомври миналата година учени от БАН протестираха срещу орязването на парите за наука в бюджета за 2011 г. В ЕС най-голям дял от БВП за наука се отделя във Финландия – 1.13%, а най-малко в Малта – 0.17 на сто.
Данните на НСИ показват, че през периода 2008-2010 г. правителството е насочвало най-голяма част от средствата (46%) за изследвания към социално-икономическата цел "Общо развитие за знанието". В нея се включват основно изследванията на БАН и университетите. През 2010 г. обаче парите за това перо са намалели до 90 млн. лв., което е с 50 млн. лв. спрямо година по-рано.


Втората най-подкрепяна от държавата цел на научните изследвания е развитието на селското и горското стопанство и риболова. През миналата година за нея са отделени 27 млн. лв., при 45 млн. лв. през 2009 г. Основният получател на тези бюджетни средства е Селскостопанската академия, чиито принципал е Министерството на земеделието.


През миналата година държавата е увеличил парите целите "Развитие на образованието" и "Отбрана".


Най-малко средства за отделени за усъвършенстване, съхранение, разпределение и използване на енергията – 400 хил. лв. През 2008 г. разходите на държавата за тази цел са били почти 20 млн. лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dwars
  dwars
  Рейтинг: 388 Разстроено

  но за сметка на това увеличава тези на полицаи и военни. Какво може да очкваш от такава държава???

 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2484 Любопитно

  "...правителството е насочвало най-голяма част от средствата (46%) за изследвания към социално-икономическата цел "Общо развитие за знанието" - точно като "Всестранно развити личности"!
  Защо да чИтеме, когато можемЕ да играемЕ и да се забавляваме?!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Между научноизследователската и развойната дейност някой прави ли разлика? И ако "да", защо са в едно?

 4. 4 Профил на simona220790
  simona220790
  Рейтинг: 8 Неутрално

  намаляват пари за наука за да има повече за крадене...

 5. 5 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  герб обеща да увеличи парите за наука. бойко каза, че това е приоритет. на практика, обаче, правителството съсипва културни,научни и образователни институции.

  Времето е наркотик, много от него убива.
 6. 6 Профил на de40
  de40
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Ликвидацията на науката е прекрасен инструмент да се "скъси веригата" на "кучетата". Ето - Цветанов без да усвоява пари за наука стана доктор по "нещо си", пък Дянков стана такъв само с "Три есета за икономиките в преход"!
  Полицейски униформи от 1200 лв. и асистентски заплати от по 450 винаги са по-добре от обратното!
  Тук е така! Кучетата да си лаят - магистрали ще строим!

 7. 7 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Кокошката и яйцето - кое е изчезнало първо: българската наука или финансирането за нея...

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 8. 8 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Всъщност безспорният проблем във финансирането на българската наука е липсата на инвестиции от страна на бизнеса. Затова държавата трябва да измисли механизъм да поощрява инвестиции в наука от страна на бизнеса. Един примерен модел за това е да се съфинансират частни изследователски проекти, съвместно с научни институти и университети, с до 33% (в развитите икономики финансирането е 2:1 от бизнеса и държавата).

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 9. 9 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  А що се отнася до трите технологични парка Плевнелиев и Игнатов да попрочетат за състоянието на имотния пазар в България (25% от офис площите в София са празни) и да скрият проектите си някъде. Това, че въображението не им стига да усвоят средствата от ЕК по друг начин, не означава, че трябва да влошават пазарната конюктура в страната.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 10. 10 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 823 Неутрално

  А отмениха ли безумните привилегии - огромни така наречени заплати, на пасмината така наречени академици и член-кореспонденти - сред които има не повече от 20 % учени?
  Отговорът е не!
  Пожарникарската коалиция не просто не може да прави и не знае какво прави. Тя не знае какво става, нико за какво става дума.

 11. 11 Профил на Анна Тодорова
  Анна Тодорова
  Рейтинг: 768 Гневно

  е това е-пари за наука-няма,за магистрали се намират!Овчи народ лесно се управлява,че колкото по-умни,толкова по- не понасят Бойко.Защо им е да има наука?

  bravy
 12. 12 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 823 Неутрално

  В БАН има много малко наука (почти само в естествените науки) и адски много плява (особено в хуманитарните и обществените).
  Ама как управляващите тикви да разберат това?
  Никак.
  Те дори не могат да разберат проблема!
  А да искаш да се опитат да го решат - това е абсолютно безнадеждна работа.

 13. 13 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  А това, че ръководствата на университетите и научните институти са като членове на ВСС - некадърни са и допускат само посредствени подчинени - е просто част от българската фауна.
  Това не е чак толкова голям проблем, защото при свободен конкурентен пазар (какъвто за съжаление дори прогресивните министри на ГЕРБ не могат или не искат да осигурят http://mapto-on.blogspot.com/2011/06/blog-post_17.html) частните институти лесно ще вземат хляба на прасетата на държавна издръжка.
  Казвал съм го и преди: ако размерите на бюджета на БАН и този на НФНИ се разменят, България ще стане една по-добра страна, при все че и НФНИ се управлява порочно и непрозрачно.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 14. 14 Профил на joro5kov
  joro5kov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  То както е тръгнало догодина да обявят и цялата система за продан ... и ... така. То не, че вече няма частни детски градини и училища но нека всички станат такива... даже имам идея как ще стане - с потребителска такса ... влиза първолака в клас оставя 5лв в касичката и си сяда на чина .... ей така всички ще са доволни ... особено правителството - така де ... може да не мисли за тези пари а да си ги усвои свободно. Пък и министъра може да освободи .. то и като сега няма нужда от него! .....

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 15. 15 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 725 Неутрално

  НФНИ от две години въобще не се управлява, единия стоя една година, и каза, че там е имало нарушения и той не може да се справи, сега, председател е някакъв литературовед!

 16. 16 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 725 Весело

  8-ми, как бе, търсят се разработки на тема, колко дупки може да има на едно голф игрище, или как да направим екологично чисти ски писти в целия Пирин!

 17. 17 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ами мутрата не може да реже ленти на научни проекти и затова такива нерейтингови инвестиции не го интересуват!

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 18. 18 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#15] от "ban":

  За НФНИ откакто Хорозов напусна, вината е на ниво министерски съвет и по-конкретно във веригата от отговорност Игнатов-Дянков-Борисов. При липса на каквато и да било адекватна реакция, тези тримата са за бой, изборен бой.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 19. 19 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 442 Весело

  След като неграмотното, некултурното , тъпоумното електорално единство си избра друго подобно говедо да го води през житейските перипетии , какво искате ?

  Избран беше пожарникар, със специалност физическата подготовка на отбора ...
  Ако бяхте избрали професор по икономика или по молекулярна физика , бихте имали моралното право да се сърдите!
  Сега може да се сърдите САМО и ЕДИНСТВЕНО на СЕБЕ СИ !
  Лошото е, че и другите го отнесохме покрай вас ...

 20. 20 Профил на Kamen Dimitrov
  Kamen Dimitrov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#19] от "old__bg":

  Олд_бг - дадох ти плюс, но пропускаш, че доктора по икономика Дянков диктува на премиера финансовите решения. Великият му финансов гении ни води към нови модерни времена на просперитет и благоденствие

 21. 21 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1576 Гневно

  По делата им 6те ги познаем; така най-добре лъсват ПОЛИТИКИТЕ на едно "управление" (кавичките са поради това че не съм убеден че има пилот в самолета).
  мари има за фатмаци, магистрали, анекси, цзрквета, спортни зали, "лувъри" и други изблици на балканска комплексар6тина; за мачлета в работно време, бирички, атомни централи.
  Пари няма за завод за боклук, смети6та, наука, образование.

  Така де, прост, зомбиран, неук матрЯл се насочва много по-лесно в желаното "русло".

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 22. 22 Профил на vordhosbn
  vordhosbn
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#20] от "knowitall":

  I lol'd...

  "Each sunrise is a precious jewel…for it may never be followed by its sunset."
 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Научния бюджет се орязва и това се обяснява с реформи.
  Бюджета на МВР се разраства и това пак се обяснява с реформи.
  Аз пък си го обяснявам с приоритети - ченгеджийски.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1452 Весело

  [quote#8:"mapto"]Всъщност безспорният проблем във финансирането на българската наука е липсата на инвестиции от страна на бизнеса. [/quote]
  Ама ти как може да искаш от "бизнесмени", които довчера са въртели бухалката, да разбират що е то наука и има ли почва у нас?!

  Единствената съществуваща за тах наука са тунингът и балистиката.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 25. 25 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 551 Весело

  То пък бяха едни научни проекти...
  Финансиране на проект за да се направи онлайн портал за електронно обучение за преподаване как се прави електронно обучение

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 26. 26 Профил на mickelle
  mickelle
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#20] от "knowitall":
  Не си прав напълно, ще знаеш !
  Нали НЕВДянков разправяше, че няма пари за увеличаване на МРЗ и за пенсии ?! Нъл тъй ?!
  И това беше едно от МАЛКОТО му правилни становища !!
  НО какво стана- Тъпото му дръпна каишката и оно, очилатото , клекна , като помияр пред касапница ...
  Така че ...

 27. 27 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#8] от "mapto":

  Прочетох първото ти изречение и ти писах плюс!Та нали точно бизнеса се възползва от науката.
  До коментар [#12] от "Красимир Кабакчиев":

  За първи път се съгласен с мнението ти.

 28. 28 Профил на de40
  de40
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Прецитирам Орсън Уулс по уважаемата Л. Русева:
  “Простите хора се управляват безпроблемно, но първо трябва да си ги отгледаш“ !

 29. 29 Профил на Gre
  Gre
  Рейтинг: 163 Неутрално

  "Държавата е намалила парите за наука с над 35 млн. лв. през 2010 г." - егати ,и веднага се усети от всички.Приноса на науката към нас намаля ужасно много. ХА ХА ХА .И книжните плъхове веднага скочиха да си изкажат болката.
  Ако ставаше нещо от тях ,отдавна щяха да са в частния сектор или в чужбина.Но маи не са там ,а на държавната поста и там соца още е жив.

  Отбягвам боклуците на Костов и на Кутев
 30. 30 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#19] от "old__bg":

  А предишния,който избрахтЕ,е защитил научно изследване на тема "Съвременна външна политика на Русия" в "Лондонска школа за икономика и политически науки"....
  На Русия!

 31. 31 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Пари за наука да се дават срещу проекти? Работиш по научен проект - получаваш, има научен и практически резултат - получаваш още!!!! Щото е пълно с чиновници представящи се за научни работници...

 32. 32 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Аз съм по-стар, шъ мъ прощаате, ама наука и мънгизи са симбиоза.
  В миналото - СССР и Гагарин. В бъдещето - влиза в кожата, поразява с акне, после - към брейна, задната част престава да функционира, и накрая към банката, където кинтите чакат да бъдат надиплени...
  Да му €ба мамата, като няма резултат, нема и кинти бе...

 33. 33 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Освен това БАН не е Академия, а улава история. Може ли да има Икономисти там, така отделно, академици, разбираш ли...???

 34. 34 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#29] от "Gre":

  Бе то имаме сума проститутки в чужбина и всичките са в частния сектор, ама обслужват интернационални, а не български развойни програми.
  Въобще у нас има много специалисти по организиране и водене на научните изследвания, държавата в цялост и енергетиката в частност. Но капацитета им.... Днес ББ е обяснил проблем с преноса на електроенергия чрез метафора за цената на доматите. Та толкова за нивото на елитния ни матреал, а за нивото на народния: вж. "салам тип народен".

 35. 35 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Мисля че в това непълно публикувано интервю е казано доста:
  http://www.duma.bg/duma/node/16260
  но има и доста за допълване!

 36. 36 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#31] от "dobrich":

  Така е но има и глобални изследвания който не са с директно измерим ефект или при който има доста работа до възможната практическа реализация. например изобретяването на графена и графеновите транзистори
  Между другото повечето природо математически институти оцеляват работейки хамалогията по западни проекти

 37. 37 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Рапона нали каза че переспективата пред тези които завършват висше образование е да станат овчари..И провежда целенасочена политика това да стане реалност.

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 38. 38 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#36] от "Quo Vadis?":

  да тех говорим. де са деба лала им.

 39. 39 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  На Б. Б. какво му пука,
  че няма пари за наука!
  Затуй пък ще се строят стадиони
  за футболните ни ветрогони!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 40. 40 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Ам'че откъде да вземе ББ пари за спортни зали, мото- и тенистурнири, стадиони и т.н.? Повече търчане му е майката, не някакво си умуване!

 41. 41 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#29] от "Gre":
  Не очаквам да знаете какво значи акронима STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Очаквам да осъзнавате, че без специалисти в тези области българите сме обречени да тичаме с чинии между пияни туристи и да гоним по една крава по синурите. Няма да ви отегчавам с числа коя държава, която искаме да стигнем колко пари е отделила за образование и наука. Но имам изненада за вас - в България има добри научни работници в тези области. Смятам, че добре си вършим работата щом само за последните две години мои работи са цитирани над 50 пъти, а имам колеги с над 200 цитата за този период. Защо не съм емигрирал не е ваша работа. За сметка на това моите и на мои колеги студенти масово го правят, отчасти заради хора като вас, които очакват докато си чоплят носа науката безплатно да им достави благини. Само за дотации на тютюнопроизводителите са дадени повече пари отколкото за наука и иновации взети заедно. И последно - предпочитам да емигрират такива като вас, отколкото такива като мен и студентите ми.

 42. 42 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#3] от "kalin_m":
  Да те поограмотя. Че вместо да четеш - пишеш. Щото авторът на статията се позовава на статистиката, а R&D се изследва съвместно. Ето как изглеждат разходите в страните от ОИСР. http://oberon.sourceoecd.org/vl=13167637/cl=13/nw=1/rpsv/factbook/070101-g1.htm
  R&D, или research and development се превежда точно като изследователска и развойна дейност, а това, че ти правиш опити да ги разделиш е интересен подход... Невежествен е ама още не са те попитали от еуростат и ОИСР за мнение, слава Богу....

  Иначе, в страната на овчарите и картофопроизводителите, водени от кучкаря нещата изглеждат баш тъй както трябва да изглеждат: http://www.nsi.bg/EPDOCS/GBAORD2010.pdf

  Ecrasez l’infâme
 43. 43 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  [quote#30:"popovski31"]А предишния,който избрахтЕ,е защитил научно изследване на тема "Съвременна външна политика на Русия" в "Лондонска школа за икономика и политически науки"....
  На Русия![/quote]

  На Русия, ама в The London School of Economics and Political Science!
  Като стигнеш до там: http://www2.lse.ac.uk/home.aspx
  пак ела с мъдри мисли, щото, гледам, знаещите сте напълнили форума под статията за овцевъдите и овцевъдството им....

  Ecrasez l’infâme
 44. 44 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Гневно

  Едно време Борис Димовски беша нарисувал една карикатура на прасе, чИято опашка беше подписа на Т. Живков, под която Радой Ралин беше написал следната епиграма: "Грух, грух, сит търбух, за наука глух"!
  Тази епиграма е напълно валидна и за ученика на Т. Живков - Бойко Борисов! Той разбира от мачлета, от кучета, от рязане на ленти, но НЕ И ОТ НАУКА!

 45. 45 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Най-малко средства за отделени за усъвършенстване, съхранение, разпределение и използване на енергията – 400 хил. лв."
  т.е.
  За какво ни е енергийна ефективност, като си строим АЕЦ?!

 46. 46 Профил на Gre
  Gre
  Рейтинг: 163 Неутрално

  До коментар [#41] от "grajdanin1":
  Безплатни благини?- не рИвете ли за милиони?
  Цитирали го 50 пъти!

  Отбягвам боклуците на Костов и на Кутев
 47. 47 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 902 Весело

  Ако се чакаха резултатите на научните постижения да се конвертират в ПАРИ ПАРИ>>ПАРИ. за срок 2-3 години,сега тъкмо щяхте да откривате "манифактурата" -жалки бакало/занаятчии.НАУКАТА ВИ Е "ОТКРЕХНАЛА "и за парите м/у другото.
  Хахах предполагам ,че повечето от вас се изказват с гордо с твърдения от вида:
  -българите са едни от най-умните в света.
  -българин е измислил и компютъра!
  и кой знае още с колко дивотии се гордеете. Но Моля ,Моля..не ни бъркайте в джоба..нали!!
  Все не ни стига за търбуха и за лустрото...
  Да я закриват тази държава!!
  Просто не работи!!
  1,НЕ ни защитава от престъпници.
  2,Не произвежда добри норми ,на които и тя да държи.
  3,Не дава хоризонти.
  4,Не ни обслужва качествено.
  Закрийте я и я предайте в ръцете на евро/чиновници тази територия с този "материал".

 48. 48 Профил на st._luciffer
  st._luciffer
  Рейтинг: 171 Весело

  До коментар [#30] от "popovski31":  [quote#30:"popovski31"]"Лондоска школа за икономика и политически науки".... [/quote]
  Няма да ти обяснявам какво означава това !
  Виж № 43 !!!
  И съпостави тази " школа " с Магнаурския уНЕверситет в Симеоново , завършен от Рапона !
  Разлика като между Слънцето и Марианската падина ...

 49. 49 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#42] от "Graf":
  Виж се - започваш да приличаш на злобен и тъп старец, защото не разбираш някои работи. Споко!
  1. Върни се до "Австрийската школа", ти да се ограмотиш, че като гледам макроикономиката те е обсебила. Средното на средното може и да е вярно, ама няма нищо общо с конкретното, ако изобщо разбираш какво ти се казва с това.
  2. Финансовият проблем е важен /защото говориш за финансово осигуряване на процеса/, ама не е единствен
  3. Развойната дейност и иновациите обикновено се случват не с помощта на държавата, а въпреки нея. А в случая се говори за НАУЧНОизследователска дейност и бюджети на държавни структури!, а не за "рисърч" - проучвания.

 50. 50 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 605 Неутрално

  В БАН има много комунистически баласт,просто не си струва държавата да троши пари за тези негодници

 51. 51 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#43] от "Graf":

  Ех Графе,Графе...Премъдри ми Графе.Я ми кажи,каква е ползата от школуването му в Лондон?И в Харвард да беше учил,крадливия му комунистически манталитет няма да се промени.http://money.bg/news/id_314153087

 52. 52 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#48] от "st._luciffer":

  А ти прочети това и направи разликата между Станишев и "Рапона"!.Според теб образованието на Станишев допринесло ли е за доброто на България?Или само на избрани...Да живеят в жилища по 700 кв.?!При около 1500 евро на квадрат?!За държавен служител?

 53. 53 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Не искаме научни центрове, академични школи и развойна дейност, а искаме молове, спортни зали и метрА!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK