ДПС с амбиции да разшири местната си власт

Депутати ще влязат в кметската надпревара, ще "теглят" общинските листи

ДПС с амбиции да разшири местната си власт

© Дневник
Доган ще направи нов тур в страната

Да разшири влиянието си в общините, като вкара съветници в големите областни градове, и да постигне мнозинство в смесени райони (като Шумен) или да вземе кметското място в Разград. Тази цел си е поставило ръководството на ДПС за предстоящите наесен избори. Докато беше управляваща партия, движението успя да стане първа сила в 61 от 264 общини.


Сега, когато е в опозиция на правителството, укрепването в местната власт е още по-важно. Един от ходовете за решаване на тази задача е в кметската надпревара да бъдат пуснати народни представители, за да могат да "дърпат" общинската листа.
Идеята се обсъжда от около месец, през който депутатите са имали време и да променят за всеки случай временната си регистрация, за да отговорят на изискването за 4 месеца уседналост, разказаха пред "Дневник" членове на партийното ръководство.


Говорителят на партията Камен Костадинов, който дни преди да изтече крайният срок за промяна на временния адрес, се е регистрирал във Велико Търново, не отрече вероятността да се кандидатира за кмет на града, но със сигурност щял да гласува там.


Временния си адрес са променили още депутатите Йордан Цонев, който се регистрирал във Варна, Алиосман Имамов - в Благоевград, Четин Казак и Георги Колев - в Шумен, Янко Янков - в Сливен, Юнал Лютфи - в Хасково, Хасан Адемов - в Разград.


Все още нищо не е решено, това е един от вариантите, но целта е наистина да вкараме повече общински съветници, заради което е нужен и стабилен кандидат-кмет, който да дърпа листите, казаха депутати от движението.


ДПС отново ще се опита да вкара и поне един общински съветник в София и затова се очаква да играе със зам.-председателя на парламента Христо Бисеров, който отказа коментар по темата.


Първият опит на партия на Доган да влезе в Столичния общински съвет беше през 2003 г., когато издигна тогавашния областен управител на София-град Росен Владимиров, който с получените 4385 гласа не успя да премине общинската квота и да спечели място в съвета. Безуспешен остана и опитът през 2007 г., когато тогавашният лидер в София Стоян Стоянов оглави листата.


Амбицията на ДПС е да спечели и кметското място в Разград, където традиционно се налага кандидатът на левицата. Затова и Хасан Адемов още преди приемането на изборния кодекс записал временния си адрес там. От партията се борят и за мнозинство в общинския съвет в Шумен, затова се очаква там също да издигнат за кмет депутат - или Четин Казак, или мажоритарно избраният Георги Колев.


Янко Янков вероятно ще бъде пуснат да се състезава за Сливен, който е управлявал в периода 1995-1999 г. Очаква се ДПС да играе и за кметското място в Ямбол с местния си лидер Николай Ганев.


Според привърженици на отцепилите се от ДПС Касим Дал и Корман Исмаилов с включването на депутати в кметската кампания - било пряко, било като отговорници по места и шефове на предизборни щабове, те ще трябва да заслужат пред Доган следващия си мандат в парламента.


Опонентите на лидера на ДПС говорят за отлив от партията и предричат 20-процентен спад на гласовете им на кметските избори. С този проблем свързват и отминалата скоро обиколка на Доган в Кърджалийския регион. Подготвя се и нов тур, но все още не е решено дали в Лудогорието или в Благоевградско, каза член на ръководството на ДПС.


По думите му Доган им е дал срок до 20 август да са се срещнали по места с хората, да са подготовили листите и да са набелязали кандидатите за кметове. Дотогава нищо няма да е сигурно, свиват рамене членове на партийното ръководство.


Хората на Дал пък са амбицирани още до края на юли да са готови със сценария си за участие в местните избори - къде ще издигат кметове, ще участват ли с общински съветници, ще използват ли по-малки десни партии за регистрация в ЦИК и кои.


Планират в средата на юли да проведат нова национална среща в София. Според тях разочарованието в ДПС след изборите ще е огромно, защото сега се обещавал един пост на трима-четирима души.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK