Лекарите може да се окажат жертва на предизборни игри

Гилдията протестира срещу отвързването на таксата за преглед и престой в болница от минималната заплата

Последните лекарски протести бяха през март тази година

© Красимир Юскеселиев

Последните лекарски протести бяха през март тази годинаЛекарите възразиха срещу идеята на управляващите размерът на потребителската такса за преглед в бъдеще да не бъде обвързан с минималната заплата. Гилдията настоява от 1 септември тя да се повиши с 30 стотинки и да стане 2.70 лв. Оттогава най-ниското възнаграждение ще се повиши от 240 на 270 лв. Миналата седмица министърът на финансите Симеон Дянков каза, че има голяма вероятност от догодина таксата за преглед да се "отвърже" от минималната заплата.


ГЕРБ искат да се харесат на пенсионерите преди изборите, но това ще стане за сметка на лекарите
Хасан Адемов, депутат

В момента в Закона за здравното осигуряване е записано, че таксата е 1% от заплатата. От ръста на най-ниското възнаграждение зависят още над 50 такси и плащания от бюджета. Сред тях са субсидиите на партиите, престоят за един ден лечение в болница, добавките за децата с увреждания, обезщетенията за отглеждане на бебе между една и две години, стипендиите за даровити ученици. До края на октомври правителството, работодателите и синдикатите ще предложат кои от тях догодина да не зависят от минималната заплата.


Неотдавна министърът на труда Тотю Младенов предложи таксата за преглед да остане 2.40 лв., за да не бъдат ощетени най-бедните. Срещу идеята възрази министърът на здравеопазването Стефан Константинов, а сдружението на общопрактикуващите лекари излезе с отрицателно становище. Мотивът на докторите е, че функцията на потребителската такса е да регулира ползването на медицински услуги и да съфинансира доболничните практики и болниците.


Каква услуга получава пациентът срещу тези пари? Лекарите ги вземат само за "Добър ден"
Ася Гонева, КНСБСпоред медиците, ако таксата остане 2.40 лв., разликата до 2.70 лв. трябва да бъде поета от държавата, а не да е за тяхна сметка. При посещение при зъболекар сега също се плаща 1% от минималната заплата.


Потребителската такса и тази за престой в болница засягат негативно най-много хора като ефект от ръста на минималната заплата. След съпротивата на работодателите срещу увеличението на заплащането сега управляващите се опитват да тушират недоволството и на гражданите. Затова Тотю Младенов предложи плащането за преглед да остане без промяна.


"Аргументът на министъра на труда, че най-бедните ще бъдат засегнати от повишението на таксата, е неоснователен, защото те са освободени от нея. Не знам някой да предлага пенсионерите да не си плащат киселото мляко и хляба, въпреки че много от тях трудно могат да си  позволяват да ги купуват", коментира пред "Дневник" Делфина Нуниес, общопрактикуващ лекар от София.


В момента за преглед не плащат децата, инвалидите, социално слабите, онкоболните, военните ветерани, сираците и други.


"Това е популистки ход, с който докторите и болниците ще поемат социалната роля на държавата", каза и д-р Динчо Генев, председател на асоциацията на лекарите от болничната помощ. На същото мнение е и главният секретар на лекарския съюз Димитър Ленков. Той добави, че разходите за консумативи, ток, оборудване, абонамент за неотложна помощ остават за сметка на лекарите и болниците.
Депутатът от ДПС Хасан Адемов също разкритикува намерението на управляващите.


"Никой не е правил сметка колко пари влизат в болниците от потребителската такса. Със сигурност това е сериозен дял от приходите им", каза той. "Идеята е необмислена. ГЕРБ искат да се харесат на пенсионерите преди изборите, но това ще стане за сметка на лекарите и ще нанесе пореден удар върху здравеопазването", добави Адемов. Той обясни, че целта на обвързването на минималната заплата с редица такси и обезщетения е била да се избегнат десетки промени в специализираните закони при повишаване на доходите.


Според Евгени Душков от синдиката "Подкрепа" зависимостта между най-ниското възнаграждение и таксата за преглед трябва да остане. "Тя има психологическо значение - да не се правят безсмислени и излишни прегледи. Другият вариант е да се фиксира твърда сума, но тя трябва е приемлива за лекарите и да не ощетява пациентите", смята Душков. Колежката му от КНСБ Ася Гонева обаче е на мнение, че таксата не трябва да се повишава заедно с минималната заплата. "Каква услуга получава пациентът срещу тези пари? Лекарите ги вземат само за "Добър ден", смята тя.
До окончателното решение остават три месеца, а то ще бъде взето около изборите.

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Не знам някой да предлага пенсионерите да не си плащат киселото мляко и хляба, въпреки че много от тях трудно могат да си позволяват да ги купуват", коментира пред "Дневник" Делфина Нуниес, общопрактикуващ лекар от София.

  ГЕРБ искат да се харесат на пенсионерите преди изборите, но това ще стане за сметка на лекарите и ще нанесе пореден удар върху здравеопазването.

  Повечето от тях са и рентиери. Аз съм много близо до пенсионерската възраст, но така както отиват нещата - няма да я доживея. Не това е причината обаче да съм срещу преференции за пенсионери. Аз съм ЗА преференции за децата!

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 2. 2 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Не виждам лошо някои такси да бъдат обвързани като процент от минималната работна заплата.

  Yet another blue planet.
 3. 3 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  еми щом не се дигат пенсийте защо да дигат и таксите за тях ,май популистите са опозициятя

 4. 4 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1218 Гневно

  Наистина станахме като кучетата на Павлов, само че нашият Павлов мени командите сутрин. обед и вечер!

 5. 5 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Каква жертва, какви 5лв.???Искат да вземат и последните стотинки на безработни и пенсионери?Става въпрос за 0.30ст. на преглед.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 6. 6 Профил на nomer37
  nomer37
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Потребителската такса специално за лекари нека да си е вързана с МРЗ, но субсидиите за партии, синдикати и т.н. лентяи да е твърдо фиксирана поне за пет години напред.

  "Отдавна твърдя, че социализмът има нещо общо със СПИН. Предимно се предава по наследство и по полов път." Антон Кутев
 7. 7 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 465 Неутрално

  родос,не 0.30 ст.,а 30 стотинки,ама щом са толкоз малко,защо ти се сжидшт?

 8. 8 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 465 Неутрално
 9. 9 Профил на polipavl
  polipavl
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Аз не смятам че потребителската такса не трябва да става 2.70.Лекарите са едни печелбари и се правят на дрьж ми шапката вьпреки,че знаят,че хората над 70% инвалидност не трябва да плащат,а ти взимат най-нахално такса.Затова трябва таксата да е 2 лв. за всички защото има пенсионери с 135 лв.пенсия.За един такьв човек тази такса е непосилна.А лекарите с тази такса си докарват още една заплата.Лекарите да не плачат,защото и без това нищо не правят освен да ти измерят крьвното и да ти дадат направление нищо друго не правят.Те и тази такса незаслужават.БЕЗСРАМНИЦИ.ПЕЧЕЛБАРИ!!!!!

 10. 10 Профил на kill_bill
  kill_bill
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Пациентите са вечната жертва, не лекарите!

  Жертвите не ги броя.......
 11. 11 Профил на jiv
  jiv
  Рейтинг: 229 Весело

  ами не ходете на доктори тогава . обаче сирене без пари няма никъде

 12. 12 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  потребителската такса има не само възпиращ ефект,тя донякъде покрива разхода по възможността пациентите общо взето да бъдат обслужвани бързо в практиките ,защото средствата от нея се инвестират в персонал ,който може да реагира по бързо ,изчислено средно разхода само за една сестра в рамките на прегледа от 15 мин е 2.5лв,,ако сестрите са 2 или 3 разхода нараства,така че дали ще има или не такса ,това засяга само пациентите и е крайно време да бъде разбрано ,че всяко намаляване на плащанията към лекарите особенно в първичната помощ води до намаляване на достъпа до лекар и то в реално време.Не е тайна ,че най слабо платената част в системата все още са първичните практики ,където се изпълнява пълен пакет медицински услуги срещу капитация ,против която са всички ,но експертите от нзок много добре знаят ,че ако капитацията отпадне ,приходите на общопрактикуващите лекари ще скочат в пъти ,а и все още те са единствените ,които покриват пълните разходи за мед обслужване на пациентите си за своя сметка.Другото ,което искам да кажа ,тъй като съм практикуващ лекар с много голяма практика е,че най арогантно се държат пациентите освободени от всякакви такси ,те не се съобразяват с никакви изисквания и норми и предписания ,защото просто не плащат нищо за да влязат на другия дени обикновено са най недоволни и от лекарите и от системата ,а са най големите консуматори на средства от общия фонд и то на фона на нулеви или мизерни осигуровки от тяхна страна .Време е тази неправда да се поправи ,не защото лекарите са алчни ,а защото те предоставят един безплатнен продукт на хора ,които по никакъв начин не осъзнават ,че лекарите и медцинския персонал с години слугува денонощно на тези хора абсолютно безплатно ,за нищо и с години са подложени на гадно отношение и неблагодарност именно от тази група пациенти ,време е да с сложи край на това нещо и това ще бъде основен момент при по нататъшните преговори с нзок от страна на ОПЛ , правилно остойностяване на медицинските услуги ,увеомяване на пациентите не само за правата им и задълженията на медицинския персонал към тях ,а и за цената на услугите и в никакъв случай денонощен достъп до лекар на цена 1% от минималната работна заплата ,лекар в дома през нощта струва 1 минимална работна заплата на среден работник в цял свят и никой не си позволява да консумира такава услуга безпричинно ,както става тук в 90% от случаите ,това го казвам ,като лекар практик с 1600 прегледа месечно от около 20 г .

 13. 13 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 775 Весело

  Бе ,що не ги накарат направо ангария да работят лекарите?
  Кви са тия такси и пари от НЗОК нали са давали хипократова клетва.Пък и тия мед сестрите и те къде заплати са тръгнали да искат.
  Ма нямало да останат лекари ,бягали в чужбина,ми да бягат
  на Бай Ганьо лекари не му трябват той може сам да си се лекува.
  Направо да сложат по един чиновник да раздава направления и това е, който оживее оживее който не да е мислил преди да се роди в БГ.

 14. 14 Профил на vik7777
  vik7777
  Рейтинг: 443 Неутрално

  КОлко трогателно загрижени са герберите към пациентите в България!Ще спестят цели 30 ст. на пенсионерите за потребителска такса при преглед.Хайде сега да видим ,какво се повиши през последната година при това управление?Бензин,газ,хрантелни продукти,ток,парно,лекарста,всякакви административни услуги,данъци и т.н..А сега да видим ,с колко правителството компенсира това поскъпване?С нищо.Вместо това т.нар. Премиер ни кара да садим картофи,защото той видите ли сам си ги произвеждал.Каза на младите да стават овчари ,а не програмисти.Каза ни да работим повече,ако искаме да сме по-добре, а не да мрънкаме от непосилните цени,данъци,такси.Тези,които имаха куража открито да търсят правата си ,бяха погнати от шпиц-командите на Цветанов.Той първо арестува,а после доказва вина.Ако не мине номера,а той почти никога не минаваше,виновен беше съдът.Вече започвам да си мисля,че българският народ има някакъв много голям грях,за който ГОСПОД ни наказва с това правителство и управляващи-тъпи,но лукави и агресивни,нагли и безпардонни,напълно лишени от чувство за мярка ,да не говорим за категории като чест ,достойнство,почтеност.Како предстои пред ГРАЖДАНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ?Това те ще решат на предстоящите ИЗБОРИ.Ако и този път не помислим преди да сме пуснали гласа си в урната,бъдещето на децата ни ще е свързано единствено и само с емиграцията.П.П.В началото на това "управление" гледах на него с чувство за хумор.Сега обаче хич не ми е до смях...

 15. 15 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  защо пенсионерите и инвалидите ,децата и бедните не се освободят от плащане на ток ,вода ,данъци ,хляб ,мляко ,храни ,бензин ,лекарства ,пловдове ,зеленчуци ,всички тези производители да бъдат задължени да продават безплатно труда си ,защото има бедни ,а и държвата ги субсидира ,а и не плащат никакви данъци ,а да сте чули субсидиран лекар ,а освободен от данъци за това ,че слугува на инвалиди и деца ,даже лекарските фирми и болниците са с отнети права по линия на ДДС ,те го плащат навсякъде ,но на тях не им се начислява по плащнията и не им се дава право на рег по ддс ,това не е ли дискриминация на лекарите от страна на общството спрямо останалите субекти.

 16. 16 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Има някои лекари, които са сметнали, че хората трябва да спрат да закусват, за да може да дават парите на тях, да могат да си купуват коли, лаптопи и други стоки от първа необходимост. В спешните центрове на болниците даже отказват да вадят кърлежи от пациенти, защото не били финансирани достатъчно. Още съвсем мъничко и може да започнат да вземат пациентите за заложници.

 17. 17 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#7] от "kukuf":

  Грешката е моя 0.30лв.които лично мен не ме бъркат.Бъркат личните лекари с 2,3 или повече хиляди пациенти.Една проста сметка при 2000 хил.пациенти за един месец плюс тези които чакат с рецептурни книжки всеки ден,е колко мин.според теб се отделя на пациен?

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 18. 18 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 561 Гневно

  В цяла Европа има по-ниски ставки на ДДС за хранителни продукти, за лекарства, за детски стоки. И в България има по-ниска ставка за ДДС - за хазарта! Не ни ли управляват подкупни боклуци, обслужващи спекулата, контрабандата, всичко, от което с минимум усилия се правят големи пари?! А разни тиквеници във форума изкарах пенсионерите рентиери! Коя от ежедневно потребяваните от пенсионера стоки не е поскъпнала през последната година. Навлязохме в третата година на замразени пенсии!

 19. 19 Профил на majaz
  majaz
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А кога лекарите ще започнат да дават касови бележки за потребителската такса?

 20. 20 Профил на dr.m
  dr.m
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Аз предлагам лекарите да работят без пари. Даже да дават на всеки прегледан пациент по 2.70 лева. Но съм сигурен че отново ще има недоволни.

 21. 21 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#15] от "tur671":

  Не се тикайте у ДДС-то. Ще е неприятно за всички...

 22. 22 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#11] от "jiv":

  Че то и да не ходим при личният лекар, заплатата му пак се формира от броя на пациентите, които са при него, а не от това колко от тях е прегледал през месеца. Що не искат ЗК да им плаща според прегледаните тогава - така е по-справедливо. Аз не съм преглеждан от години, а само ходя в месеца веднъж за да ми издаде рецептите. Не че плащам такса - освободен съм, но ако не бях ... Когато съм болен сам преценявам при какъв специалист да ида и тъй като не мога да се занимавам с простотиите на касата и личния лекар си плащам за прегледа. Тия такси изобщо трябва да отпаднат!

 23. 23 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  И аз настоявам лекарите да почнат да работят, но уви нищо не се случва.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 24. 24 Профил на jiv
  jiv
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#16] от "Отнесен
  ами извади си го сам и си купи нещо със спестеното

 25. 25 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#20] от "dr.m":

  Може ли просто да почнат да работят? Да вземат пари за труда си, а не да шарлатанстват без да мислят и да поставят случайни диагнози? Не може явно понеже лекарите са господ. хаха жалки сте.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 26. 26 Профил на Георги Симеонов
  Георги Симеонов
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#25] от "merankol":

  Каквото повикало, такова се обадило. Скоро тук ще останат да лекуват само шарлатаните ... Останалите щеотидат там, където труда им се оценява по достойнство и основната им функция не е да се отчитат и да бъдат глобявани от здравната каса, а могат да се фокусират върху това, което умеят - да лекуват ...

 27. 27 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#26] от "g_simeonov":

  Ще отидат там където никой няма да ги търпи да получават пари(камо ли на ръка) без да работят. И тук лекарите получават нелоши суми - за софия 4-5 хил.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 28. 28 Профил на Георги Симеонов
  Георги Симеонов
  Рейтинг: 569 Неутрално

  [quote#27:"merankol"]И тук лекарите получават нелоши суми - за софия 4-5 хил.[/quote]

  Аха ... и един мармот ...

 29. 29 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#17] от "rodos":

  Ами това са правилата на играта,когато т.нар.реформа в здравеопазването стартира потрбителската такса беше /по спомен /68 ст.Лекарите си имат техните финансови сметки,които трябва да излязат,иначе няма да работят това.Пак стигаме до гледането в чуждо канче-толкова пациенти,по толкова стотинки,равно на....Ау,много пари!!!!!Само че като във всяка сфера на дейност има освен събиране и умножение,и изваждане и деление!

 30. 30 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#28] от "g_simeonov":

  аха, да точно тогава лекаря лекува - когато мърмота завива шоколад. пък че сте и нагла паплач брей. няква специална форма на комуниста
  Аз лично плащам 50 лв за преглед от 15 мин и 350 лв за манипулация продължаваща 20 мин. И да от страни стои един мърмот ......
  Добре че съм намерил правилния специалист който свърши работа. Понеже преди това бях дал почти още толкова по т.нар. от държавата "лекари" - 4 или 5 броя.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 31. 31 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  аууу, тука да не ЛС да е питал партията и тя да му е отпуснала малко червени тролчета на помощ?

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 32. 32 Профил на Георги Симеонов
  Георги Симеонов
  Рейтинг: 569 Неутрално

  [quote#30:"merankol"] пък че сте и нагла паплач брей. няква специална форма на комуниста [/quote]
  Отлично самоопределение! Наистина комунистите сте нагла паплач. Паразити, живеещи на чужд гръб ...

 33. 33 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#32] от "g_simeonov":

  да де ама е плод на богатия ми опит с т.нар. лекари към които принадлежиш и ти. иначе нямаше да приемаш писаното от мен за отнасящо се за теб, нали така бе др.(другарю)

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 34. 34 Профил на Георги Симеонов
  Георги Симеонов
  Рейтинг: 569 Неутрално

  [quote#33:"merankol"]към които принадлежиш и ти[/quote]
  Типично по комунистически. Лепиш етикети и оределения за някой без да знаеш нищо за него. Хубава вечер. Да се води спор с радиото е загуба на време ...

 35. 35 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#34] от "g_simeonov":

  тук малко сбърка, което показва къде е големия проблем с лекарите в бг - мързи ги да мислят. Не е без да знам нищо за теб, знам позициите ти които сам си заявил в коментарите си, знам наглото ти отношение, знам опита ти за преиначаване на истината - нима не се вземат пари дори вече легално(бтв аз не съм против това)? Така е - всеки народ си заслужава както политиците, така и мутрите, така и лекарите. Но все си мисля че проблемите с надценения лекарски труд не се отнасят само до бг.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 36. 36 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#34] от "g_simeonov":

  Лека вечер, и ако не получавате пари, проверете пак дали сте работили преди да ги получите.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 37. 37 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1317 Любопитно

  [quote#2:"uran"]Не виждам лошо някои такси да бъдат обвързани като процент от минималната работна заплата. [/quote]

  Хм, пенсионерите не получават пенсии, които се изчисляват през минималната работна заплата. А са най-честия контингент на лекарите. Защо тогава не се взима предвид минималната пенсия и таксите да са обвързани с нея? Абе я опитайте да поживеете 6 месеца или една година с пенсия от 150 лева, да ви видя какви ще ги приказвате тогава.

 38. 38 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#12] от "tur671":

  Общопрактикуващите лекари и специалистите в доболничната помощ предпочитат да работят без сестри в по голямата си част.Големи пинтиитса горките,тук там поработва някоя нещастна пенсионирана колежка поради нужда от някакви пари,щото пенсиите на сестрите са мизерни.И аз работих преди няколко години пи един такъв едноличен търговец дето карфица не можеш да му вкараш в гъза,та се наложи да му тегля сиктира.

 39. 39 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  чудя се кой не се е заигравал с лекарите преди избори

  Времето е наркотик, много от него убива.
 40. 40 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Българския лекар е станал символ на мързел, неграмотност, безхаберие към пациента и несравнима алчност. Лекарите в България са със статут на оръжие за масово поразяване. Постоянно им се вижда, че малко им се плаща. А всичките пари, които вземат под масата изнудвайки пациентите. Има ли механизъм мойте права да бъдат защитени, когато с неграмотността си ми уврежда здравето.

 41. 41 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#12] от "tur671":

  1600 прегледа на месец или по 80 човека на ден. С други думи по 6 минути на пациент. Ма ти си страшен, бе. Такава загриженост и внимание към пациента са направо за похвала. И тия всичките глупости, че лекувата за собствена сметка. Пишете какви ли не измислици по документацията и яко смучете паразити такива. Общопрактикувщите сте направо излишни. Трябва да вися по цял ден за едно направление за да ми кажете, че не може да ми го дадете ( за роднини и приятели се пазят). Бегай измет и се скрии. Ако се направи една пълна ревизия на здравеопазването ще лежите до живот.

 42. 42 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1059 Гневно

  Мдаа, мутрата е опитен интригант, събрал е и екип интриганти- създава ситуации и използва всеки случай, за да манипулира и настройва групи граждани срещу други групи.
  Така крепи властта си.
  Докато се дъвчем един друг за дреболии, той е увеличил напрежението и е направил следващата интрига.
  И смята така да я кара дълго.


  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 43. 43 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#42] от "mi6osp":

  само дето моето вземане-даване с докторята започна по времето на тройната ламя. Мутрата си е мутра, но трябва да се наричат нещата с истинските им имена. Не може само системата да е виновна за безхаберието и липсата на ценности у бг лекарите.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 44. 44 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  всъщност може системата да е виновна за безхаберието и липсата на ценности у бг лекарите!!! Но това не може да служи за тяхно оправдание.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 45. 45 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 616 Неутрално

  И лекарите се превърнаха в помияри,така,че са удобни и за политически хватки

 46. 46 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#39] от "LZ161":
  Абе аз доколкото знам обикновено с братята цигани имат навика да се заиграват около изборите. Сега чак до лекарите ли опряха
  Но сериозно: Щом Цецо е шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, на нищо по отношение на лекарското съсловие няма да се учудя!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 47. 47 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#14] от "vik7777":

  И на мен също подходих много веселяшки на изборите,но работата става все по дебела.

 48. 48 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#27] от "merankol":

  Заслужават си заплатите има много кадърни,като мойто джи пи в България страхотен лекар и много добър мой приятел,той ме излекува от анорексията с едно дестко и елементарно лекарство,което пове.то професори не са .ували.

 49. 49 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#35] от "merankol":

  Даже,аз съм си най доволна от нашите доктори,макар и това съсловие да не ми е едно от най любимите,но тяхната подготовка е на светлини години преди испанците например.

 50. 50 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#46] от "drakar65":

  Цветанов,няма никаква вина в слу.ая търси я при синдикатите по то.но при Желязков.

 51. 51 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Говориш по-скоро като за изключение. Българските лекари са мързеливи и им липсва както мотивация така и отношение към пациента. Ако някоя продавачка в магазин се държи така както лекарите с пациентите - ще им теглиш една и няма да стъпиш повече там. И после като им отговориш със същото почват да се цупят и да те обвиняват в липса на възпитание, образование(боже, ако не си лекар, нямаш право да живееш) и интелект. Те са като феодал - на тях всичко им принадлежи по право.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 52. 52 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#49] от "katyad":

  ако вземем думите ти за меродавни, имайки предвид преднината на нашите според теб и реалното им състояние според мен - то испанските лекари би трябвало да са още в средните векове.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 53. 53 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Весело


  Редно и логично е >

  да се мъчи простия Матрял !!!

  Натресоха ни "плавен преход" >
  а искат "шоково повишаване" на приходи и намаляване на таксите ......
  Ееее няма такова животно.
  Викнете
  Луканов, Виденов и СерГея "да Ви оправят".

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 54. 54 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#50] от "katyad":
  Не знам Цветанов или Желязков...
  Знам определено, че Ц.Ц. в качеството си на вицепримиер и министър на вътрешните работи си позволи да раздава присъди от трибуната на НС, и да нарича лекари убийци, преди да е минало следственото дело, и случая да е влязъл в съда, прочитайки с театрален патос СРС-та!
  Това съм видял.
  П.С. Коя личност между другото Желязков имаш в предвид?


  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 55. 55 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  потребителската такса се вьведе и при лекарите за да набутат джипитата и лекарите да си купят касови апарати
  на джипито му плащат за регистрирани граждани при него сьс здравни книжки и от здравнята каса трябва да му привеждат потребителската такса за всеки регистриран при него пациент получил направление и посетил сьответния специалист
  а здравната каса определя месечната здравна осигуровка на работещите а пенсионерите не трябва да плащат потребителска такса с тези маки пенсии като лекарите не си плащат за образованието и оборудването в болниците
  по тази логика с плащането излиза че лекарите имат далавера да има повече болни за да взимат пари а не да има здрави хора които посещават по рядко докторите

 56. 56 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Ако може така да обобщим - здравето на хората си е само страничен ефект от управлението, а не негова цел. Така че, като гледаш какво правят, се питай какъв ще е страничния ефект, а не какво ще постигнат.

 57. 57 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  сьдбата на болните е в рьцете на самите болни
  хеито пази да няма епидемии
  докторите дават диагнози и си искат парите за лечение
  фармацефтите си искат парите за лекарства
  здравната каса е болен здрав носи

 58. 58 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#51] от "merankol":

  Чета ти коментарите и се чудя - колко трябва да си си изпатил от здравната ни система, че да смяташ лекарите за виновни за всичко? И колко лекари познаваш, за да смяташ всички за мързеливи? Ами че то е същото, като да правиш изводи за българския народ, на база наповедението на депутатите в парламента.

  Да те успокоя - не всички лекари са мързеливи. Проблемът е, че добрите бягат, а мърдите и професорите остават. Така че намирането на добър лекар за каквото и да е е трудно. Един съвет - ако прочетеш реклама на някой лекар във вестника - бягай далече. Знам го от личен опит.

  Освен това социално слабите са освободевни от потребителска такса. А един пенсионер ходи 1-2 пъти на лекар на месец НАЙ-МНОГО. Така че може да си позволи таксата. А ако гжипито или болницата са достатъчно нахални и му вземат такса, независимо че е освободен (да, има доста такива заведения) - ами оплачете се, ама не в НЗОК. Оплачете се на Господари на ефира или на Хрътките. Сами си правете изводите как се поерат пари в здравната система.

  А за тези, които още живеят в комунизма, където здравеопазването беше за без пари - ами ходете си при комунизма. Или протестирайте срещу Костов - той въведе тази система.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 59. 59 Профил на Шукри Шашкъноглу
  Шукри Шашкъноглу
  Рейтинг: 496 Весело

  [quote#9:"polipavl"]Те и тази такса незаслужават.БЕЗСРАМНИЦИ.ПЕЧЕЛБАРИ!!!!![/quote]
  ----------
  напротив , същите тези говеда,които не могат да си плащат таксата при лекар ИМАТ право на глас при избори и гласуват със гъзовете си - сложно е за повече обяснения - но боклуци не са нужни - ти си жертва на боклуците (ако и ти не си от тях)
  в пазарната икономика трябва БИТКА за всеки успех - иначе следва БГ вариант - овце и ПРЕЯЖДАЩИ вълци

 60. 60 Профил на nanrico
  nanrico
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#2] от "uran":
  А защо не към минималната ПЕНСИЯ ?
  Какво ги интересува МРЗ пенсионерите, след като те нямат общо с нея ?

  До коментар [#12] от "tur671":

  [quote#12:"tur671"]това го казвам ,като лекар практик с 1600 прегледа месечно от около 20 г [/quote]
  Ако си такъв се чудя кой ти е дал дипломата ?!...
  Че ти пет свързани и РАЗБИРАЕМИ изречения не можеш да напишеш !...
  ЗНАЧИ ИМАШ ПО 72 , 73 ПРЕГЛЕДА НА ДЕН ?
  Или средно по 7,35 минути на пациент ...
  Че ти за това време само трите имена и ЕГН-то му не можеш да запишеш бе , човек !...
  За качеството на прегледите ти на база 7,35 минути-няма да коментирам.
  Но в същото това време до срещу тези 7,35 минути получаваш САМО от ТАКСА за преглед получаваш 2,40 лева или 0,31 лв НА СЕКУНДА !...
  Че само 50% да ти " снасят" такса , а те са много повече , 1920 лева получаваш ЧИСТИ !...
  А я кажи НА КОЛКО ПЛАТИЛИ ТАКСА си издал касова бележка и ЗА КОЛКО ОТ ТАКСИТЕ СИ ПЛАТИЛ ДАНЪК ДОХОД ?
  Сигурен съм, че и 1 лев НЕ СИ ВНЕСЪЛ !...Дори не си декларирал тези доходи...
  Че това си е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ отвсякъде !!!

  Отделен е въпросът ДАЛИ трябва да ви се плаща и на записан "калпак" всеки месец, защото на 80 % и очите на пациентите си не виждате, но ЛАПАТЕ техните левчета !

  Така че , не ми се правете на морални - БОКЛУЦИ сте отвсякъде !!!


  „Свестните у нас считат за луди” http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=236324
 61. 61 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#60] от "nanrico":

  Хайде още един дето гневно смята парички по брой прегледи.Да,60 прегледа дневно са нещо абсолютно реално в голяма практика.Само че,гневни ми nanrico,дай си сметка ,че тези пациенти все пак нещо ПОЛУЧАВАТ насреща,защото за какъв дявол според теб ще се тълпят пред кабинета на точно този лекар?Значи нещо все пак върши,а?Говоря за градска практика,където конкуренция има.То си е пазар-изкривен вярно,ама пазар.Ето сега е врме да се броят недоволните-кой се е отписал,преместил.Има практики,които усещат липсата на няколко десетки пациенти дори.Има и такива лекари,които не искат да записват повече.Що,не са достатъчно алчни ли,или си дават сметка за възможностите си да дадат все пак качествена грижа,на хората,избрали ги.Не ти говоря за организацията на дейността,ама сигурно е като тази на всяка фирма.И пак повтарям:освен събиране във всяка фирма има и изваждане,разликата трябва да е положително число,иначе дейността спира.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 63 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#15] от "tur671":

  Горе главата .
  За 20 ГОДИНИ преход и идиотите разбраха ,че който е тръгнал срещу лекарите не е прокопсал.

 64. 64 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Здравната система функционира полупазарно. Здравно осигурителната система беше създадена от хора, живяли в условията на комунизма, условия на извън икономическа принуда. Те не можеха де си представят, че някой ще си направи сам, доброволно здравна застраховка. Затова я направиха задължителна. Щом нещо го направиш задължително, то вече не е пазарно. Ние си имахме непазарна здравна система. За какво ти е по дяволите да правиш нещо полупазарно? Много по-разумно е да функционират два независими сектора: пазарен модел на свободно договаряне и държавно, бюджетно финансирана безплатна медицина.

 65. 65 Профил на nanrico
  nanrico
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#61] от "kukuf":

  И какво получават пациентите ?
  Поне 50 % от тях само ПРЕПИСАНИ рецепти от предишните месеци .
  А както и да изчисляваш една преписана рецепта не струва 2,70 лева ...

  А и откъде вадиш извода, че цитата ми касае " градска практика " ?!
  Пък и никой не те пита колко прегледа са " нормално " дневно - коментираме САМОПРИЗНАНИЯТА за 72, 73 прегледа/ ден ! ...
  Но и ти мълчиш, че тези доходи НЕ СЕ ДЕКЛАРИРАТ и НЕ СЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ върху тях !!!
  А това са хиляди лева на " глава джипи " , което си е чисто престъпление ...

  „Свестните у нас считат за луди” http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=236324
 66. 66 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#65] от "nanrico":

  Добре де,щом са преписани пак питам-що се редят на опашка хората точно този лекар да им ги преписва,а не този в съседния кабинет с 1000 човека в пациентската си листа-при него опашка няма,ама не-прост народ тълпи се при определени преписвачи,че и безотчетни парички им снася,че и благодарности,и молби да включи още някой познат в тяхната листа,че да увеличи опашката още.Ха сега де,преписвачи-бол,ама сигурно чипа на българина нещо пак,а?

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 68. 68 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#6] от "nomer37":

  такава субсидия не трябва да съществува- да работят на ползу роду- тогава действително политиците ще идват не за да крадат, а защото са богати ,постигнали доста в живота и политиката не им служи за забогатяване.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 70 Профил на monique
  monique
  Рейтинг: 672 Разстроено

  Потребителската такса, която се плаща при посещение на личния лекар трябва да се вдигне, когато се вдига и МРЗ. Защото такъв е механизмът и той не би трябвало да се променя, защото обстановката е предизборна. Работата на личните лекари е неблагодарна и на всички, които си мислят, че личните лекари се къпят в пари - лъжете се с около 2000 пациенти лекарят взема 1200-1500 лв - за сметка на това работи 24 часа, седем дни в седмицата, по празниците, ходи на повиквания и по-често от нас се занимава с безумци. Да работиш с хора не е лека работа, камо ли с болни. Жалко е, че всички лекари се слагат под общ знаменател и липсва уважение към хората, които го заслужават.

  Всички ние сме затворници, но едни килии имат прозороци, а други - не...
 71. 71 Профил на kodjauzun
  kodjauzun
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ето ви една сметка. От 1999, касата плаща за пациент/месец левче. Сумата на е мърдала за 12 г. Така дофтура с 1500 за писани, взема 1500 лв. Плюс още малко за някои диспансерни. Заплатите на медсестрите се увеличиха сериозно, осигуровките също. Чисти му остават под 500.
  Оня ден един директор на софийско училище, се хвалеше, че няма човек при него, с по-малка заплата от 900.
  Тая такса е единственото, което компенсира малката заплата за тая голяма отговорност, бумащина и нерви.
  Аз не бих приел доктор, да получава по-малко от даскал, завърщил килийния шуменски, ползващ няколко месеца отпуск, 18 часова работна седмица и суперкалпави резултат от труда му - пълни неграмотници излизат питомците му.

 72. 72 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#71] от "kodjauzun":

  Айде да не сравянваме учители с лекари. Колко човека са бастисани от лекарски грешки. Сигурно толкова колкото си отиват по пътищата.
  И двете съсловия имат греди за сечене.

  Иначе изказването, че с по-високата такса се намаляват безсмислените прегледи е напътлно лишено от смисъл. Кой се преглежда без да има причина?!

 73. 73 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#72] от "Спеакер":

  Повярвай!ОГРОМНА част от освободените от такса се преглеждат без причина.Просто,щото им "се полага".Изяждат от времето на тези,които пълнят касата,сърдят се когато им изпишеш лекарства за 3 вместо за месец, въпреки че няма промяна в състоянието им от години и прочие проблеми.То и за това си има лек де,ама понеже все разбирате от всичко го мислете сами

 74. 74 Профил на s_
  s_
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#42] от "mi6osp":

  Напълно подкрепям! Във форума отново започнаха караниците кой колко иска да получава и кой колко е склонен да дава, а проблемът със здравеопазването си остава все така нерешен за всички участници.

 75. 75 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#72] от "Спеакер":

  "Колко човека са бастисани от лекарски грешки. Сигурно толкова колкото си отиват по пътищата. "==> ПОНЕ 90 ПЪТИ ПО-МАЛКО от СПАСЕНИТЕ от лекарите ХОРА.

 76. 76 Профил на kodjauzun
  kodjauzun
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Спикър,
  някакси не мога да сложа на един кантар влизащият в шуменския или търновския без изпит, с оня, дето влиза в единствения ВУЗ със сериозна цедка, трудно следване, след това има 5 годишна трудна специализация, равна на второ висше, по-старите имаха и разпределение по селата на майната си, сега тонове бумаги, нерви с шибаната здравна каса, отговорност, която отвсякъде погледната, е доста по-голяма от даскалската.
  От другата страна слагам полуграмотните даскали, с безхаберно написаните високи оценки на разни малоумници, дето на две магарета слама не могат да разделят.
  Разправяха ми за следния случай: стуфент по икономика, се захванал да дели 12 на 2, съкратил двойките и получил единица. На такъв е малко да му скъсаш главата, но дваж по-виновни са даскалите, дето са го пуснали в трети клас. Сиа тоя тип как е решавал тригонометрични задачи, като не знае аритметика?

 77. 77 Профил на geny77
  geny77
  Рейтинг: 506 Гневно

  Я виж ти ! Пак са се втурнали дОФторите да си защитават плячката !
  [quote#71:"kodjauzun"]От 1999, касата плаща за пациент/месец левче. [/quote]
  И за какво го получава това ЛЕВЧЕ ?
  След като не ми е видял очите не само в последния месец, не само в последната година ,ами и в последното десетилетие ?
  Ама и май НЕ БЕШЕ левче, а по 3 лева бяха ,а ?
  Получил е МОЕТО левче , без да свърши работа и за 1 стотинка !
  Че ние да не сме благотворително дружество ,а ?
  Ти на кого ПЛАЩАШ нещо , без да получиш НИЩО , освен на т.н. държава ?
  ..........................................

  ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЯТ БОЛНИЦИТЕ , в които са лекувани по 5 души в годината , а " лечителите " са 15-20 ! Неизгодно е да се плащат 240 заплати за 5 пациента ... Безкрайно скъпо излиза лечението им !... По-добре да им се плаща транспорта на пациентите до най-близката болница, отколкото заплати на клатещи краката си и вегитиращи медицински кадри...

  ЛЕКАРИТЕ в ДЪРЖАВНИТЕ / ОБЩИНСКИТЕ болници трябва да бъдат лекари и ТО САМО ТАМ !
  БЕЗ право на частна практика , частни кабинети , практики и други подобни . Така ще се предотвратят кражбите на инструментариум, оборудване, медикаменти и материали от болниците, което е повсеместна практика . Ще се предотврати ( поне отчасти !) и препращането на пациенти към "частното" , а държавното да се ползва само като трамплин за частната дейност...

  Тъй наречените ДЖИПИТА трябва да бъдат ЛИКВИДИРАНИ като ненужен апандисит в здравната система!

  Огромния процент от тях са без прециалност, новоизлюпени "бонбончета " с вирнати нослета , но без умствен заряд и каквито и да било знания и опит...
  В същото време те са най-големите консуматори на средства от здравната каса , с най-големи възнаграждения, получават безплатно оборудване и с най-дълбоките " черни каси " , което е нормално да дразни специалистите от болничните заведения.

  ДОБОЛНИЧНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ следва да се поеме от специализирани звена / спешни кабинети / на съответната болница на ротационен принцип. Така помощ ще оказват хора със съотвения опит, а не новоизлюпени пикльоци с памперси и дсипломи , но без знания и опит...
  Закритите болници могат да се ползват като специализирани звена / спешни кабинети / на съответната най-близка до населеното място болница .

  ФИНАНСИРАНЕТО от НЗОК на ДЪРЖАВНИ/ОБЩИНСКИ и ЧАСТНИ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ , срещу платените осигуровки от пациентите да се извършва само и ЕДИНСТВЕНО на базата на договори , при точно определени цени за всяка една манипулация , при определен НОРМАТИВНО здравен минимум , а не като за разни " мързеливо око " , почистване на ушна кал , осеменяване на яловите и други подобни НЕРЕНТАБИЛНИ и НЕСВОЙСТВЕНИ процедури , които гълтат милиони !
  Договорите на НЗОК със здравните заведения да се ПУБЛИКУВАТ , за да се следи и от гражданите КЪДЕ и ЗАЩО изтичат парите им .

  НА КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА да си хваща дърмите и да НАПУСКА държавните /общински болници и да се залава с частното , НО БЕЗ ЗАПЛАЩАНЕ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА !

  А който иска и има възможност - да си плаща при "чистите" частници , колкото му поискат или колкото се споразумеят !...

  ВТОРИЯТ елемент Е ВЪПРОСА С ПЛАЩАНЕТО на осигуровките !

  КРАЙНО ВРЕМЕ Е управляващите МАЛОУМНИЦИ да осъзнаят , че ДЕМБЕЛИТЕ ТРЯБВА да внасят ОТ СВОИТЕ ЗАПЛАТИ своите здравни и социални осигуровки както всички останали българи!

  ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ от бюджетната сфера като СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТА и ПРЕМИЕРА и се премине през мързеливите даскали и тъпите милиционери и наглите „доктори „ и некадърните чиновници и малоумните „овенни „и корумпираните данъчни и разни ватмани … !!

  БЕЗ изключения и БЕЗ КОМПЕНСАЦИИ !!!

  ТОВА СЕ ОТНАСЯ и за онези, които ИЗОБЩО НЕ ПЛАЩАТ –роми, тарикати , и всякакви други боклуци !

  ЗА ТЯХ ДА ИМА ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД ,ако не искат да плащат!!!

  Само една антидепресивна програма е подействала досега: запушване на всички пробойни, от които изтичат ненужни разходи, а най –ненужните са точно протестиращите полицаи, военни , даскали, данъчни и още цяла кохорта ТЪРТЕИ , чучнали на държавната софра , свикнали само да лапат и да претендират …


  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg
 78. 78 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#65] от "nanrico":
  много си права и лекарите дето взимат тези пари ги дават на сивата икономика дето не издава касови бележки и прави кеш и внася по лични сметки в банките откраднатите недекларирани пари и изнася капитали за вносни стоки
  да сте видяли лекари и сестри да стачкуват защото са спряли доставките на медицинско оборудване и консумативи произвеждани в бьлгария които трябва да се плащат от здравната каса и да се доставят на болниците
  казват като влизаш в болница какво да си носиш и кое колко струва за да си плащаш

 79. 79 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  отивам при джипито с болежка
  тя ми казва една рецепта от народната медицина
  чистачката дето беше в кабинета ми казва друга рецепта от народната медицина
  прибирам се в кьщи и отварям книгата "лечение с храни"
  и прочитам двете рецепти дето ми ги казаха
  поне джипито ми спести пари за лекарства от аптеките
  какьв е извода преценете сами
  при зьболекарите здравната каса плаща за 1-2 зьба на година дето са 32 зьбите
  правете си изводиза какво иде реч

 80. 80 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#76] от "kodjauzun":

  еми то затова здравеопазването е лошо щото има сериозна цедка а навсякьде сестринския персонал по света е доброволчески с някакви общи курсове и в процеса на работа се учи кое как става и ако си кадьрен докато работиш сестра или санитар учиш медицина
  а за доктори се приемат повечето желаещи и до края стигат наи добрите показали наи добри резултати
  сега какво са виновни 2-3 млн абортирани ембриона че на гинаколозите им се иска да имат пари в жестока конкуренция за пациенти и правят аборти и предписват антибебе хапчета с поставяне на световни рекорди в бьлгария

 81. 81 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  сьшо избора при кое джипи да си трябва да се декларира когато си искаш през годината а не два пьти в годината
  например джипито сбьрка нещо и ти после трябва 6 месеца да чакаш да си смениш джипито и да отидеш при друг
  друг е вьпроса че джипитата чакат да им кажеш за кьде искаш направление щото преди да отидеш за направление си се консултирал с доста специалисти и близки и роднини и си знаеш какво ти е

 82. 82 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#76] от "kodjauzun":

  Виж сега, твоите съображения са напълно основателни, но ситуацията при лекарите е много сходна.
  Кел файда, че учат 10 години като после бърбечна криза от инфаркт не могат да различат, или един кърлеж да извадят?!
  При намаляващо население сумите за здравеопазване се увеличават повече отколкото е инфлацията а ефективността е същата.
  В същото време се наблюдава рязко повишаване на жизнения стандарт на управители и зам управители на болници.

 83. 83 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 561 Весело

  Голяма работа като при посещение при лекар / зъболекар ще трябва да се плащат 30 стотинки отгоре.Това е само началото,обикновенно приключенията започват после.

 84. 84 Профил на winnie__
  winnie__
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Веднага не се приемат 30те стотинки отгоре,а за 30те лв. отгоре на мин. заплати всеки мълчи.. Нека бъдем честни пред себе си поне, защото това повишаване ще дойде на всекиму добре.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 86. 86 Профил на stolichanin
  stolichanin
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Дянков си знае работата, смятам че няма човек в държавата, който да може да разпредели финансите в страната ни по-добре от него!

 87. 87 Профил на kodjauzun
  kodjauzun
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До Джени, Спикър и драгитъжен,
  Не е необходимо лекарите да вземат по 2,7 на всеки, но мое се направи друго. Да им се дават не по 1, а по 2 лв на записан.
  Как е сега? Безработен плаща на здр. каса по 16.80/месец, за година тва са около 200. От тях здр. каса дава на джипито цели 12. Останалите иди ги търси. Другите внасят повечко от безработния. Самоосигуряващите се 400/година.
  Е, не е ли редно да се промени ситуацията от 1999 и да им се увеличи гюндерлкюкът?
  Пък кой колко е кадърен, не може да бъде тема, разисквана от всеки. Трябва поне да е завършил нещо равностойно трудно, ама то по-трудно висше просто няма.
  Вижте другите съсловия как се справят. От съдебната с-ма ли да сме доволни, от полицията ли? от дебелогъзите генерали в арнията ли, от даскалите ли? от връзкарската администрация ли? Навсякъде пълна скръб.
  Предприемачите в бизнеса-работодателите, дето създават БНП ги наричате простаци, то кой остана да е кадърен?
  Всички са боклуци според вас. А вие умните пък, ни натрисате такива политици на власт, че да си хванеш главата и да я удариш в плочките.

 88. 88 Профил на Николай Стефанов
  Николай Стефанов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не бива медиите да обвързват всяко решение на управляващите тази година с изборите. Приемете, че за всяко управленско решение има рационално обяснение и изборите изобщо не са част от това. ГЕРБ доказа, че знае какво прави и е нечестно от страна на медиите да ги засипват с обвинения, че едва ли не цялата им добра работа е само заради изборите.

  Николай Стефанов
 89. 89 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#87] от "kodjauzun":

  Добре, искаш да даваме повече пари. Срещу какво? По-ефективно лечение, по-качествено обслужване, изписване на подходящи лекарства? Или срещу прехвърляне на пациента от болница в болница като горещ картоф, само да не го изпуснем при нас?!
  Айде не като футболистите то държавата ни такава - такъв и футболът. Тия мантри отдавна ги знаем. Тук говорим за лекарите, в съседната статия за съдиите, в следващата за учителите.

 90. 90 Профил на Мравояд Всеядев
  Мравояд Всеядев
  Рейтинг: 454 Гневно

  мръсни гнусни боклуци ни управляват. А кой ги избра?

 91. 91 Профил на Admiral
  Admiral
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Не проумявам негативнонастроените коментари към ГЕРБ.Тройната коалиция остави дефицит от четвърт миалирд лева доколкото си спомням.И тогава започна кризата.Вижте в момента в Гърция какво става, каква деградация.Тука положението не е по-лошо от това в Гърция.Какво искате от ГЕРБ - заплатите не могат за две години да станат средноевропейски, опомнете се и мислете.И се аргументирайте, най-лесно е да се плюе по Бойко, по Дянков и т.н.За мене си вършат работата чудесно.

 92. 92 Профил на ozi
  ozi
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Просто това правителство прави политика с мисъл за народа. Пожелавам им успех.

 93. 93 Профил на swedishdoctor
  swedishdoctor
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Касае се за косми4ески суми - 30 ст разлика - 1.5 крони - по-малко от 1/1000 от дохода ми за 60 мин...а колегите трябва да аргументират за това...да бъдат обвинявяни 4е искат да вземат заплати
  Два свята, единият е излишен

 94. 94 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  http://bg-bg.facebook.com/DENTIVA зъболекар и стоматолог в софия дентива

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK