София ще строи "украшение" към завода за боклук

Евродепутатът Маргарет Аукен посети сметището в Суходол в събота и останала шокирана, че жените, които сепарират боклука, работят без ръкавици и маски. Делегация на Европейския парламент дойде след жалби от сдружението "Защита здравето и живота на населението и околната среда", в което влизат жители на Суходол, протестиращи срещу продължаващата работа на депото. То трябваше да бъде затворено отдавна, но липсата на завод "удължи" живота му за неопределено време

© Асен Тонев

Евродепутатът Маргарет Аукен посети сметището в Суходол в събота и останала шокирана, че жените, които сепарират боклука, работят без ръкавици и маски. Делегация на Европейския парламент дойде след жалби от сдружението "Защита здравето и живота на населението и околната среда", в което влизат жители на Суходол, протестиращи срещу продължаващата работа на депото. То трябваше да бъде затворено отдавна, но липсата на завод "удължи" живота му за неопределено времеЕвропейската комисия одобри отпускането на 50 млн. евро за част от системата за третиране на отпадъците на София. Става въпрос за инсталация за компостиране на зелени и хранителни отпадъци, депо за смет и съоръжения за разделяне на боклуците, годни за рециклиране.


За финансирането на същинския завод, който трябва да реши проблемите със сметта на столицата, тепърва ще се чака решение от Брюксел. Оптимистичният вариант за отговор дали ще бъдат отпуснати пари е краят на годината.


Така с тези 50 млн. евро ще бъде построена инсталация, която обаче няма с какво да бъде "захранвана", тъй като няма завод. Общата стойност на цялата система е 183 млн. евро.
"Строителството на депото може да започне до края на юли, защото имаме избран изпълнител, а срокът за построяването му е 18 месеца", каза кметът Йорданка Фандъкова. То ще стои празно до построяването на целия завод. Още не може да се каже кога ще бъде направена първата копка на инсталацията за компостиране. Обявената в края на 2009 г. поръчка беше прекратена преди няколко месеца, тъй като единственият допуснат кандидат предложи много висока цена.


Представителят на Европейската комисия Жан-Мари Селер обясни, че одобряването на същинската част от проекта - завода за боклука, се бави заради проучванията и дискусиите около това дали брикетите, които ще се получават след обработката на отпадъците, могат да се използват в "Топлофикация - София". Общината реши да се съобрази с това искане на Брюксел и промени технологията на бъдещото съоръжение. На въпрос дали това означава, че трябва да се избира нов строител, зам.-кметът Мария Бояджийска отговори: "Европейската комисия ще реши."


Ако строителството на завода започне в началото на следващата година, той вероятно ще е готов през 2014 г. София обаче ще трябва да поиска още едно разрешение от ЕК - за отпускането на 90 млн. евро за модернизация на "Топлофикация", за да може тя да използва брикетите от завода, на които държи Брюксел. Този проект вероятно ще се финансира през следващия програмен период 2014 - 2020 г.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alexander_1
  alexander_1
  Рейтинг: 8 Весело

  Бе те да направят първо заводаа за боклук, стига са се лигавили с простотии и лъжи...

  Украшения? заводът първо, украшенията - после...

  Мотат се като кретени 100 години и го дъвчат тоя завод, че на пъпа ми излезе, егати!

  Едно нещо не се довърши докрай, ама едно...

  Стига сте дрънкали, постройто го това чудо, пък после се изказвайте...

  Че сме като държава от Третия свят, егати...

 2. 2 Профил на Heisenberg
  Heisenberg
  Рейтинг: 574 Любопитно

  Понеже не съм много запознат /но се досещам какъв е отговора/ кажете ми защо толкова много години ние нямаме един мизерен завод за боклуци?? Как така направихме всякакви глезотии, но не и завод??

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2816 Любопитно

  "Ако строителството на завода започне в началото на следващата година, той вероятно ще е готов през 2014 г...." - ами то магистралите дори по-бързо се строят!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Да строи да се учи! Шменди капели.

  Yet another blue planet.
 5. 5 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 793 Весело

  Правилно. Аз едно време преди да си купя мотор си купих каска най напред. Това ми беше стимула да си купя мотор после.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 6. 6 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Боклучария

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 7. 7 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Първо хранилището, после заводът. Звучи логично. Редно е, обаче, да бъдат изложени и обяснени всички пречки заводът да бъде факт към този момент, след като го чакаме 6 години вече.

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3040 Весело

  Малко ама от сърце!
  Успех ,иначе София трябва да се побратими с Неапол!

 9. 9 Профил на dobata
  dobata
  Рейтинг: 8 Любопитно

  колко боклук ще събере и то докато чака завода да стане

 10. 10 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#2] от "slobo":

  Всеки иска парче от баницата, мой човек. Ако бяхме в Швеция, щяха днес да го приемат на първо четене, след 2 седмици да го поръчат, след 3 месеца да го почнат и до 1 година да е готов.

 11. 11 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  2014-1994 = 20 години

  София можеше да има завод за преработка на боклука и то БЕЗПЛАТЕН още през 1994-а година !!

  Но проф.Янчулев подписа с Георги Илиев ! ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 12. 12 Профил на joker
  joker
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ ...

  ..пък като гледам и форумът не е на по-добро ниво !

  но нека ви обясня защото е важно:
  1. какво виждате в кофата си за боклук - основно битови отпадъци от храна, както и пластмаси, хартии и стъкло, нали?

  2. какво авторът нарича "украшение" - инсталция за компостиране (т.е. превръщане в тор) на хранителни отпадъци, депо за тези които не стават за компостиране и съоръжение за разделяне на тези които могат да се рециклират (т.е. пластмаси, хартии, стъкло и метал)

  3. значи излиза че Европейската комисия съвсем логично е одобрила за финансиране съоръженията които са ни необходими за да третираме и депонираме боклука който изхвърляме, нали?

  4. и сега идваме до така наречения "завод", но всъщност става дума за т. нар. инсинератори за изгаряне на отпадъци - технология която беше модерна преди 20 год. но после цивилизования свят разбра че да се горят РЕСУРСИ е една много голяма ГЛУПОСТ и ИКОНОМИЧЕСКА ЗАГУБА !!!

  5. трябва ли на софия инсинератор който е остаряла технология отделяща канцерогенни вещества и лишаваща ни от много сериозен ресурс - ОПРЕДЕЛЕНО НЕ

  6. на кого е нужно да се строи инсинератор - на компаниите производители на такива технологии които вече нямат пазар за тях в ЕС и, разбира се, на тези хора в инситуциите които са взели подкупи за да пробутват СКЪПИЯ и БЕЗСМИСЛЕН "завод"

  ИЗВОД: всъщност украшението е "завода", а не одобрените за финансиране от ЕК инсталации !!!

  ВТОРИ ИЗВОД: автора или нищо не разбира или е платен от горепосоченото лоби ...

 13. 13 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#12] от "joker":

  Все си мисля, че заводът трябва да е за преработка на отпадъците, не за изгарянето им. Отделно от това има отпадъци, които не могат да се преработят каквото и да ги правиш. Все пак може и да греша, та си добре дошъл да ме поправиш.

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 14. 14 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1316 Гневно

  този завод за боклук е пример за безпочвените обещания на боцко

  Времето е наркотик, много от него убива.
 15. 15 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 657 Весело

  Нищо не сте разбрали..Завода ще се строи по нова технология тип "стелт"..Затова се забави..След построяването му ще го виждат само Фандъкова , Боко и Вифа А може и да е построен вече - знае ли човек

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 16. 16 Профил на bel_bel
  bel_bel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#11] от "Чардо":

  Бог да прости бате Иво Карамански!На няколко пъти предлага да построи за своя сметка завода,но да му предоставят за обработка всичкия боклук.Не го допуснаха,щото бил бандит.Може да е бил всякакъв,ама ако се беше захванал с това сега София нямаше да има проблем с боклуците,а Иво щеше да печели легално от преработката.

  Кто-то сказал, что жизнь была бы тяжелой, если бы не честные глаза собак. Дурак он. Собака — это хорошо. Но самое лучшее — это честные глаза людей.
 17. 17 Профил на Jogy
  Jogy
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Докато Бойко беше кмет, проглушаваше ушите ни как правителството му пречело да ни направи завод за боклук.

  Точно преди парламентарните избори по телевизията го даваха как прави първа копка на въпросния завод и как той след година и половина щял да заработи.

  Пита се - има ли по-лъжлив политик в България от Бойко Борисов?

 18. 18 Профил на tschetatel
  tschetatel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма какво да добавя. Другите участници са казали и това което мисля аз!

 19. 19 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#16] от "berjerak":

  През 1993 год френската фирма СИТА , която чистеше Париж , Прага , Будапеща , Марсилия , Бордо и др. ГОЛЕМИ градове , т.е. фирма с опит , в преговорите с кмета проф Янчулев заяви , че е готова да построи завод за ПРЕРАБОТКА на боклука за СВОЯ СМЕТКА , като общината да предостави само терен , път до терена, ел.ток, вода и телефонна линия . СИТА се съгласи с ВСИЧКИ ИСКАНИЯ на Янчулев, но той подписа с НИКОГА НЕ занимавали се с почистване даже и домашно ТРИ фирми на Георги Илиев с подставени лица !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 20. 20 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#2] от "slobo":
  Личи си, че не сте запознат господине! София отдавна има един от най-големите заводи за боклуци в Европа. Намира се в цнтъра и на входа му пише "Съединението прави силата".

 21. 21 Профил на Heisenberg
  Heisenberg
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#20] от "gibi":

  Мерси, че ми изяснихте нещата, коментара ви ми беше от полза :P

 22. 22 Профил на zaria
  zaria
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най - накрая и този проблем ще бъде решен!

 23. 23 Профил на anonimka
  anonimka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ще се реши проблема, но е необходимо време, защото щатите от предишното управление са големи.

 24. 24 Профил на wh
  wh
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много добре, 18 месеца за построяването на завода ми се струва доста експедитивно!

 25. 25 Профил на nikolay....
  nikolay....
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Готино е, че въпреки всичко което направи Станишев срещу построяването на завода за боклуци, столична общшина успя да се изправи и да покаже на хората че там се работи. Браво Данче! С теб сме! Покажи им как се работи !

 26. 26 Профил на dduchev
  dduchev
  Рейтинг: 636 Разстроено

  Значи този, който е писал тази публикация да се извини на читателите, защото наистина твърденията вътре са противоречиви ... нали това не е Труд или Шок? ако не е ще продължите темата като зададете логични въпроси на кмета и отговорните така че да стигнете до истината ЗАЩО са ни дали пари за ТОВА съоръжение, а за другото не!
  Как е възможно да остане неизползвана инсталацията за 50 млн. еуро след като тя е предназначена за СЕПАРИРАНЕ и ОПОЛЗОТВОРЯВАНЕ на отпадъците.... т.е. разделяне на отпадъците по групи и оползотворяването им чрез рециклиране и преработка в суровини подходящи за поредна употреба.
  Липсващия инсенератор е в края на веригата и логично да е най-спорния въпрос (стара технология, неразумен начин за оползотворяване на суровини)
  Този, който се изказва и допуска, че такова съоръжение (одобреното за 50 млн. еуро) трябва да стои като паметник не разсъждава.... Това показва за пореден път неразбирането по въпроса на хората, от които зависи да се случи. Ако не се случи ще станем Наполи ( Неапол ) много скоро, а там е наистина страшно и то не само в самия град.
  Господа журналисти освен да предавате телеграфно мненията на разни хора ( било то кметове и на други високи постове) , моля, много моля, вземете да разсъждавате и да извеждате вярната гледна точка или поне тази, която е логична и разумна.

  А докато чакаме това, което можем да направим е да научим децата си как се разделят отпадъците, защо да го правяр и да си сложим такива кошчета в кухните. Понякога и ние трябва да помогнем, а не само да критикуваме.

 27. 27 Профил на katerinaangelova
  katerinaangelova
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Реализирането на завода със сигурност ще се случи... все пак Фандъкова никога не е давала празни обещания!!!

 28. 28 Профил на Jogy
  Jogy
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#23] от "anonimka":

  "Ще се реши проблема, но е необходимо време, защото щатите от предишното управление са големи. "

  Кое предишно управление? Това на кмета от ГЕРБ Бойко Борисов?

 29. 29 Профил на Jogy
  Jogy
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#24] от "wh":

  "Много добре, 18 месеца за построяването на завода ми се струва доста експедитивно!"

  Те тия осемнайсет месеца ги обещаваха и пролетта на 2009, точно преди изборите, когато Бойко направи първа копка на завода за боклук.

 30. 30 Профил на Jogy
  Jogy
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#27] от "katerinaangelova":

  "все пак Фандъкова никога не е давала празни обещания!!! "

  Ами аз си смоням едни обещания от миналата година - тази година да преустроят кръстовищата на Семинарията и на Деница в Младост - да ги направят на две нива, че там трафика е много голям проблем.
  Та мандата на Фъндъкова свършва, пък май нищо не е почнала да прави по въпроса.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK