Съюзът за стопанска инициатива поиска оставката на премиера

Икономиката ни се намира в кошмарен водовъртеж, в който ни предстои да потънем, ако не направим възможното да се оттегли некомпетентността и невежеството на фактора."


С този аргумент Съюзът за стопанска инициатива (ССИ), който проведе в неделя национално съвещание, поиска оставката  на премиера Борисов, но не на правителството. Забележим детайл от представянето на позицията на ССИ беше вметката на съпредседателя Теодор Дечев, че некомпетентността трябва да се оттегли, за да можели "министрите Дянков и Трайков да стартират реформи".


Работодателският съюз, който според изнесените данни обхваща 6000 малки и средни фирми и еднолични търговци, осигуряващи над 100 хил. работни места, си поставя три основни цели. Създаване на конкурентна среда,  възстановяване на правовата държава и премахване на полицейския произвол и реабилитация на кредитирането чрез сваляне на лихвите.
А като средства за постигане на целите си ССИ обяви "предприемаческата солидарност" срещу произвола над фирмите и организиране на протестни действия, включително и блокиране на контролно-пропускателни пунктове.


Изпълнителният директор на ССИ Алексей Петров остро атакува премиера, посочвайки го за първопричина за тежката социално-икономическа ситуация. " Г-н Борисов успя за две години да обезсмисли 20-годишното усилие на хората за гражданско общество и установяване на пазарна икономика. Той се зае още от първия ден на своето управление с предизборната кампания за президент и по тази причина похарчи резерва в публичните разходи с цел финансиране на политическия си рейтинг", заяви Петров на пресконференцията след форума на ССИ и обвини правителството в покровителство на контрабандата.


Мотивира се с това, че по думите му за две години не е идентифицирана нито една организирана престъпна група в контрабандата. "Така под ръководството на министър-председателя, се образува дупката в бюджета от 2 млрд. лв. годишно, а вицепремиерът Цветанов дори не е негов инструмент, той е негов аксесоар",  каза Петров.


Той прогнозира, че  на следващия ден след президентските и местни избори ще стане очевидно, че ще има извънредни и неотложни  парламентарни избори.


Петров отклони въпросите за неговото дело, което все още не е внесено в съда.


На съвещанието на ССИ присъстваха президентът и вицепрезидентът на КТ"Подкрепа" Константин Тренчев и Димитър Манолов. Във вторник предстояла среща на ръководствата на двете организации.
43 хил. млади били извън борда


Проф. Елка Тодорова, съпредседател на консултативния съвет към ССИ,  цитира доклад от април т.г. на Глобалния пакт за заетост (орган към Международната организация на труда), според който социално-икономическото положение на страната не е такова, каквото го представя официалната статистика. Според документа спадът на инвестициите е троен - от 9 млд. на 3 млрд, рязко е намалял износът, свило се е потреблението. Спадът на заетостта бил най-тревожен - над 43 хил. млади хора са извън борда, без да фигурират в регистрите на безработните. Тези хора деградират и много скоро ще се явят на пазара на криминалните действия, цитира Тодорова данни от доклада.

 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK