Служителите на "Български пощи" се готвят за протести

Служителите на "Български пощи" се готвят за протести

© Георги КожухаровСлужителите на "Български пощи" се готвят за протестни действия заради опасения от предстояща приватизация на дружеството. Това заяви пред "Фокус" зам.-председателят на КНСБ Валентин Никифоров.


Работещите в "Български пощи" ЕАД са готови на протестни и стачни действия, за да защитят работните си места и не много, но поне стабилните си доходи, коментира Никифоров. Той уточни, че синдикатите били изнанедани от предложението на група депутати от ГЕРБ дружеството да бъде извадено от забранителния списък за приватизация. Решението за това беше взето на 29 юни, но представителите на ГЕРБ уточниха, че то няма да означава задължително продажба на дружеството, има идея да се търси купувач само на миноритарен дял, а държавата да запази контрола си.


В момента върви подписка на работещите в "Български пощи" за това дружеството да не бъде изваждано от забранителния списък. "Работещите и тези, които получават пощенски услуги, са готови с ефективни граждански и синдикални протестни и стачни действия да защитят интересите и на работещите около 12 800 души и стотиците хиляди български граждани, които получават тази услуга", каза Никифоров.
Протестните действия ще бъдат пред Народното събрание, когато влезе в пленарната зала проектозаконът за изменение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Подписката ще бъде връчена на министър-председателя Бойко Борисов с категоричното искане "Български пощи" да не бъде изваждано от забранителния списък за приватизация, в който са сложени предприятията от национално значение.


Никифоров припомни, че през 2010 г. при преструктурирането от "Български пощи" са били освободени около 1000 души. "Не приемаме, че сега има някакви промени, и е наложително, много модерно е, че има някакви стратегически инвеститор, който да дойде и да оправи закъсалото предприятие. Затова хората са готови на протестни и стачни действия, за да защитят работните си места и не много, но поне стабилните доходи на работещите в "Български пощи" АД", каза Никифоров.


Той посочи, че миналата година "Български пощи" са приключили с печалба от 480 000 лв. По думите му в нито една страна от ЕС няма приватизирана или раздържавена национална поща. "И "Български пощи", и другите национални пощенски услуги са услуги са част от националната сигурност. Изградената пощенска мрежа в ЕС е гарантирана със сигурността и се проверяват почти всички пакети. За нас изненадата е още по-голяма и възмущението е голямо", каза Никифоров.


По думите му държавата е възложила за 15 години на "Български пощи" универсалната пощенска услуга на територията на цялата страна, включително в труднодостъпните райони, като за изпълнението е доказано, че единствено Български пощи има изградена пощенска мрежа и разполага с ресурс за осигуряването й. "Български пощи" обслужват над 320 станции и около 5200 населени места в цялата държава.


Никифоров посочи, че "Български пощи" ежемесечно изплащат от НОИ пенсии на българските граждани в рамките на над 1 млрд. лв. Затова синдикатите подозирали, че "някой се е прецелил и към имуществото и дейността на "Български пощи", но не в интерес на българското население, а от корпоративен интерес".


"Пощенските услуги са социални и във всички страни от ЕС те се субсидират от държавата. Цените за пощенските услуги се определят от държавата и след като отгоре си сложил горната граница, не е възможно да искаш непременно огромна печалба", каза Никифоров.

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 726 Весело

  Ще изпратят протеста по пощата...

  Келепир му е майката!
 2. 2 Профил на Vlavia
  Vlavia
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ами как няма да стачкуват. Тази работа за изпускане ли е? Има разни лелки дето нищо не правят по цял ден. И като цяло услугите на БГ пощи нямат нищо общо с европейските. Някой трябва спешно да им покаже как се работи в Европа. Не говоря само за разните там загубени пратки, или пък за начина им на работа с клиенти. Като че ли пощите си останаха на нивото си от едно време и си работят още на принципите по социализма.

  Flavia
 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Ами ще протестират, сега приключват с кафетата и интернета през работно време. А ще трябва и да се научат как се обслужват клиенти.
  Ходих да си подавам една декларация по пощата, от там имам впечетления. Те са си на ниво от преди 20 години.

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Ааа с комунизЪма и социлизЪма приключихме отдавна.

  Вчера и Гърция официално се отказа от тях.

  Държавата е за да създава ред, контрол и провеждане на политики за развитие.
  По-лош собственик от държавата няма.
  Така че скъпи лелки, стягайте се да бачкате.
  Препоръка за оставане на работа:
  1. Къпете се по-често
  2. Дзурлите си ги оставете в къщи
  3. Усмихвайте се
  4. Бъдете любезни и отзивчиви
  5.
  6.

  Като във всяка нормална частна фирма.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 5. 5 Профил на komutatoe
  komutatoe
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Герберите са нервни и гледат да вземат каквото могат че на изборите ги чака голям шамар. А до предсрочните има само една крачка. Змията като умира хапе най лошо!

 6. 6 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Превод: 500 000 евро по няколко посочени от сидикатни лидери сметки и проблемът е уреден.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Ох, мамините. Сладката държавна работа ще изпуснат.

 8. 8 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Всяка една пощенска станция е достойна да приеме музейна експозиция от времето на комунизма, а приватизацията е необходима, най-малко поради факта, че монополът на дружеството върху универсалната пощенска услуга от началото на тази година отпадна!

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 9. 9 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  В БГ Пощи е спряло времето преди около 100 години.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 10. 10 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Съмнявам се, че пишещите тук изобщо ползват пощата. Аз редовно пазарувам по интернет и получавам пратки без никакви проблеми. Бих казал, че пощите наистина работят добре, но това не значи, че не може и още по-добре в (донякъде) частни ръце. Обаче няма причина да ги плюете толкова.

 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Някои колеги смесват тук собственост и управление на човешките ресурси. "Български пощи" не е монополист в пощенските услуги, макар да предлага най-евтината услуга в сектора. Нима всичките национални и международни куриерски фирми не са й конкуренция? Кой има полза от приватизацията й и на какви цени тогава ще се извършват пощенските услуги, ако направим паралел с други ключови държавни дружества, които бяха приватизирани в последните години?

 12. 12 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Кучетата си лаят, кервана си върви

 13. 13 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#10] от "mnodulgaregforma":

  Скоро да сте ходила до самата сграда на коя да е поща,да сте чакала ред като преди 1989 г. и да свърши обедната почивка на жената на единствената работеща каса,продължаваща от 12 до 13,30?

  Келепир му е майката!
 14. 14 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 572 Неутрално

  БП - един от последните динозаври на "развития" социализъм.
  Който така и не можа да се приспособи към новите условия.
  И един от бастионите на т.нар. синдикати - наследство от същото време, пълни с най-големите некадърници и подстрекатели.

 15. 15 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#11] от "Читател":

  Не са монополисти, но голяма част от служителите все още не са осъзнали този факт. Цените след приватизацията ще се определят от конкуренцията на свободния пазар.

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 16. 16 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Ако има проблем в пощите, държавата да прегледа нещата и да оптимизира. Ако има ненужни активи - да ги разпродава сама. А не да ги продаде на брокери за жълти стотинки...

 17. 17 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#13] от "dante":

  Колега, има предостатъчно частни и експресни алтернативи. Защо избрахте точно да се редите на опашка в "Български пощи" и какво ще се промени, ако станат и те частни?

  Проблемът с администрацияте е глобален, той не касае само пощите.

 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#15] от "Драги ми господине":

  Какви са цените на свободния пазар в момента и защо хората предпочитат, все пак, да се редят на опашки, вместо да плащат по същите?

 19. 19 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Ако реформата означава приватизация (а това е така, защото пазарът в Европа трябва да се либерализира), по-добре приватизация, отколкото държавна хранилка и фалит.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 20. 20 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#17] от "Читател":

  Не аз и не за себе си съм се редил,а баща ми,за да получи пенсията на своя баща,защото последния не може да виси часове пред гишето...Оттам ми е информацията,а и от лични впечатления,когато съм влизал в сградите на БП.

  Келепир му е майката!
 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  БДЖ = Български пощи = Терем = ВМЗ Сопот = Догантъпак = ТЕЦ София = 200-та общински и държавни болници = DEAD MAN WALKING ! АКО НЕ СА ФАЛИРАЛИ, ТО СКОРО ЩЕ СТАНЕ

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 22. 22 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#21] от "cinik":

  Тоест да няма въобще държавни предприятия, всичко частно и на принципа на пазарната икономика, каквато се счита, че има в страната от години?

 23. 23 Профил на zahringia
  zahringia
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#10] от "mnodulgaregforma":

  Това, че ти не си имал проблеми, не значи, че всички са така. Донякъде съм съгласен, поне за мен услугата видимо се е подобрила от това, което беше преди 10 години, когато съм чакал 3 месеца за писмо. Но все още далеч не е песен – забравяли са ми пратки, за които в последствие се е налагало да плащам двойна цена за доставка, гледат ме накриво като отида да си търся пратките преди да са ми пратили известие, винаги ги бавят, от време навреме дори забравят да ми проверят самоличността.

 24. 24 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  Обслужването в пощите е на равнището на "зрелия социализъм". Крайно време е тази закостеняла фирма да бъде накарана да направи крачка напред. Нормално е разни лелки да протестират, защото промените ще засегнат именно техния рахатлък.

 25. 25 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 493 Неутрално

  веднага да ги приватизират, ама веднага, стига лапачески фирми

  BG e мини империя на злото.
 26. 26 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Местните "идеолози" пак изпълзяха, пак със защита на частното и тезата за лошата държавна събственост, пак завидяха на лелките, сякаш тези лелки не са лелите им или майките им.. Социопати, завършени, завистливи, тайно страдащи че не са се уредили на "държавно"..
  Да видим дали частната услуга е толкова качествена.
  Софийска вода. Пример за тотален хаос и
  ЧЕЗ
  ЕВН
  ЕоН
  Мтел
  Глобул
  БТК или там както му смениха името..
  Това, че БП бе обезкостявана в продължение на десетилетия на е в полза на тезата, че държавното е лошо. Да си спомня някой от тук лаещите идеолози, че Пощенска банка бе замислена като интегрирана услуга на БП? С офис във всяко място с пощенски клон и услуги и за гражданите, дето живеят на село. Да си спомнят лаещите, че тази конкуренция се видя недобра на радетелите за конкуренция и свобода на пазара?
  Не си спомнят, но половината от населените места останаха с ограничен достъп до евтина банкова услуга, а България е единствената страна, чиито пощенски служби нямат и съпътстващата банкова дейност...
  Е, затова се държат с вас като с гватемалски индианци. Щото сте си такива, само дето сте от Балканите..
  Здравеопазването

  Ecrasez l’infâme
 27. 27 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Протести срещу кого и срещу какво? Да защитят работните си места. Няма как да стане ако се приватизира.

  Yet another blue planet.
 28. 28 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  няма да могат да си седят по цял ден и да взимат заплати затова ще протестират,държавното е най сладко.Приватизация до дупка

 29. 29 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  до 26
  хауса си е хаус ама заплати даром и от данакоплатеца не им се дават,а и никой не та кара да си абонат на фирмите който си избройл

 30. 30 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  До коментар [#23] от "zahringia":

  Сградите на Български пощи - грозни, порутени, лошо обазведени, неотоплени, най-често настилката е линолеум на дупки от износване. Грозилища, за съжаление все на централните площади по градовете. Гишетата - трябва хубаво да се наведеш пред седналия чиновник, за да си изравниш погледа с него и същевременно да му сториш метан, защото ти си един жалък натрапник за него, една малка бурмичка от голямата машина, наречена "зрял социализъм" - това трябва да ти се натрапва постоянно! Раздаването на пратките какво представлява? Пощальонът първо не е облечен като пощальон, нещо, поне това през соца беше наред. Изиспва пачка от 30 писма пред входната врата и почва да ги рита през процепа на вратата. Вече 2-3 важни работи ми пропаднаха, защото "лицето не е намерено на адреса" според обратната разписка, което е пълна лъжа....От всичките 10 куриера само Български пощи не ме намериха...Ако срещна някой синдикалист, бих му зашлевил един направо и един наопаки още в първата секунда!

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 31. 31 Профил на danailov
  danailov
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Реформирането и модернизацията на Български пощи не значи непременно изваждане от списъка за забрана на приватизация. Ако инициативата беше за структурна промяна, това е друг въпрос, както и за реорганизация, но иначе мирише на лобиски интереси и лапане, каквото всички сме виждали. Не съм против приватизацията, но в случая има и други варианти. И стига с тия "инвеститори", които ще ни оправят. А иначе за обслужването има какво да се желае, и за качеството на услугите, но всичко това става с подмяна на персонал, за което имаме млади образовани хора.

 32. 32 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 775 Любопитно

  Големи сгради на пъпа на всеки общински център! Потенциални МОЛ-ове въртят очички,чакащи английския инвеститор.Какви писма,какви пратки,какви пет лева ?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 33. 33 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#29] от "bta":

  Верно? А аз си помислих, че с концесионерите от Софийска вода съм в брак..
  Абе, тъпотата вродена ли ви е, или се получава от гледане на боко по телевизора?
  Български пощи ЕАД е търговско дружество. През 2009 година умникът от МФ прибра дивидент от 1,520 млн. лв. Та "данъкоплатеца" няма пръст в изхранването на работещите в компанията.
  Па и си си избрал ник за чудо и приказ. Баш формула на глупостта и невежеството....

  Ecrasez l’infâme
 34. 34 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  До коментар [#13] от "dante":

  Ми не е вярно. Ходя всеки месец в пощата, ако някоя от служителките излезе в почивка, веднага клиентите се поемат от нейна колежка.

  Освен това в пощата се извършват не само пощенски услуги, свързани с писма и колети, но и плащане на пенсии, на ток, вода, кабелна и т.н., раздават се социалните помощи, могат да се внесат пари за различни плащания към общината, МВР и т.н. (при това на по-ниски цени до 50% отколкот ви вземат банките за превод)...


  Да не споменавам, че фирми могат да скл#чат договор за разнасяне на кореспонденцията.

  В последно време доста се пооправиха, научиха се да работят с комп#три, станаха по-учтиви, на мен са ми търсили сгрешено писмо, направиах си труда да го издирят и задържат го докато отида да сменя адреса с правилния. Така че няма нужда да ги пл#ете просто ей така, по соц навик.

  Не че не могат да си оптимизират още работата, но общо взето поне в големите клонове на Плиска и в Дружба 1 добре работят, за малките клонове не знам, нямам набл#дения.

 35. 35 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  [quote#29:"bta"]хауса си е хаус ама заплати даром и от данакоплатеца не им се дават,а и никой не та кара да си абонат на фирмите който си избройл [/quote]

  Да ти помогнем малко. Хаос, вместо хаус. те кара, вместо та кара, изброил, вместо избройл...
  БТА, а?
  Лошото е, че демокрацията, онази левичарската ви е дала право на глас. Всеобщо, равно и пряко избирателно право, без оглед на ценз, пол, раса, имущество или вероизповедание.. Та подобните вам, езбрано от вас ни управляват и назидателно ни тикат цялата простотия на която са способни. Като вас...

  Ecrasez l’infâme
 36. 36 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 792 Весело

  До коментар [#1] от "dante":

  И ще изчезне безследно (ще го откраднат или изгубят) по пътя... Не знам, опитът ми с БГ пощи е само негативен, дано има някаква промяна скоро...

 37. 37 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#36] от "J.J.":

  Ами не знам,виж Лудата Крава какво казва по-горе,явно е била в австралийска поща и се е объркала?

  Келепир му е майката!
 38. 38 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  пощите представляват бьлгария на всемирния пощенски сьюз
  които иска частна куриерска фирма да си иа организира
  сега некои частник иска да използва световната инфраструктура и услуги на пощите за свои цели
  а това че пощаджиите разнасят вестници и рекламни брошури заедно с личната кореспонденция на гражданите и фирмите и това води до грешки в работата е отделен вьпрос

 39. 39 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#2] от "Vlavia":


  До коментар [#3] от "a.nice":

  Много знаете, бее!! А ако знаете и колко сте примитивни в мисленето си?!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 40. 40 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#13] от "dante":
  Местният клон и Централна поща нямат обедна почивка. Няма и опашки, защото има отделни гишета за плащания, писма и колети.

  До коментар [#23] от "zahringia":
  Да ти се забави пратката по някаква причина се случва навсякъде.

  До коментар [#36] от "J.J.":
  Аз лично съм изпращал и получавал пратка с EMS (има tracking номер) с декларирана стойност 200$ и смея да твърдя, че в пощите ни не се краде.

  Могат още много да подобрят работата си, като най-вече спрат да ползват тефтери за всичко, но все пак се справят.

 41. 41 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#26] от "Graf":

  ПиТч,
  винаги, ВИНАГИ, когато има държавна фирма, има източване на обществени пари през нея. ФАКТ !
  Този феномен не е само в България, а в цял Свят.

  Фирмите, които си изброил ако има кражба си е закононарушение, но дотирането на държавна фирма с публични средства си е легализирана кражба.

  А щуротията, че видите ли държавните фирми работят по-добре от частните, може да го каже само лентяй цоциалист-глист.

  Мечтата на цоциалиста не е да произвежда блага, а да преразпределя чуждото благо за себе си и своите хора !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 42. 42 Профил на Vlavia
  Vlavia
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#39] от "forum_terrorist":

  Говоря от личен опит г-н форум_терорист. Ако имате други впечатления за обслужването и услугите в Български пощи, моля, споделете.
  Докато не бъдат приватизирани, положението няма да се оправи, а и по-зле ще става.
  И кое е примитивното, не разбирам, в споделяне на едно мнение? Явно вие мислите примитивно, за да Ви прави впечатление отчайващото положение на компанията.

  Flavia
 43. 43 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 436 Неутрално

  От какво точно се оплаквате дами и господа мрънкачи? Колко често използвате услугите на български пощи за да се изказвате толкова негативно? Зная аз, сега половината ще кажат, как всеки ден получават пратки и половината са им били загубени. И ще излъжете защото не е така!
  Български пощи са едно от последните държавни предприятия, което си върши много добре работа и ще бъде престъпление да се пипа. Най-малкото защото няма добър пример за приватизация на държавен екс монополист. Като изключим външния вид на сградите, като качество и скорост на осблужване сме в много по добра позиция от други държавни пощи по света.
  Последните 2-3 години забелязвам и много положителна промяна в отношението на служителите. Нещо, което най-малко ме е притеснявало до този момент. Какво очаквате да се получи ако ги приватизират. Ще последва една боя по сградите и драстично съкращаване на разходите чрез съкращения и закриване на клонове, както и разпродаване на имоти. Абсолютно съм сигурен, че от това ще следва и забавена обработка и доставка на пратки и задължително по-високи цени. Тези по-високи цени може и да не ги усетите като получатели, но пак ще излязат от джоба Ви чрез сумите, които държавната администрация плаща за пощенски услуги.
  Налага ми се да използвам Български пощи вече повече от 10 години и затова време нямам загубена пратка. Спрете да плюете всичко българско без да знаете къде е причината за проблема.
  Процента на загубени/унищожени пратки в български пощи е много по-нисък сравнен с други Европейски държави. Много по-голяма е вероятността пратка да бъде изгубена, забавена или открадната в Англия в мрежата на Роял Мейл отколкото в мрежата на български пощи. Пратките изпращани от и до България се обработват и изпращат към клона на получателя или чужбина още в деня на постъпване в сортировъчния център.
  Какво повече искате за тези пари?
  Ако искате лукс, ходете при куриер!

 44. 44 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#41] от "ironhorse":

  Дивидент. Знаеш ли какво е дивидент за собственика?
  ПТич, ясно написах. Български пощи ЕАД плати дивидент през 2009 година на собственика - българската държава.
  Крясъците и т.н ги оставям на невежеството:

  "Дружествата „Летище София” ЕАД, „Кинтекс” ЕАД, „Български енергиен холдинг” ЕАД, „Български пощи” ЕАД, „Булгартабак холдинг” АД и „Информационно обслужване” АД ще разпределят допълнителен дивидент за акционерите, който е 50 на сто от печалбата им за 2008 година.

  Решението е част от мерките за компенсиране на неизпълнението на приходите и за постигане на балансиран бюджет. С него се създава нов източник на допълнителни средства за държавния бюджет за 2009 година, пише в съобщението на МС.

  Очакваните постъпления са 63,683 млн. лв. От тях 15,106 млн. лв. ще бъдат от „Летище София” ЕАД, 564 хил. лв. – от „Кинтекс” ЕАД, 23,516 млн. лв. – от „Български енергиен холдинг” ЕАД, 1,520 млн. лв. – от „Български пощи” ЕАД, 21,159 млн. лв. – от „Булгартабак холдинг” АД и 1,8181 млн. лв. – от „Информационно обслужване” АД.

  Финансовото състояние на шестте дружества е стабилно, въпреки неблагоприятното отражение на световната икономическа криза, сочи направеният анализ."

  Ecrasez l’infâme
 45. 45 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#42] от "Vlavia":

  Кажи ми за личния ти опит с , нищо неправещите лелки?! Защото аз познавам жени, които биват смазвани от работа за смешни пари!! И това, че няма развитие в пощите се дължи на тези, които ги управляват, респективно крадат!! Където нищо не се инвестира, там нищо не се и развива!! Злобата е примитивна и като си прочетете поста ще разберете защо и мисленето ви е такова!!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 46. 46 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Никой от защитниците на държавните фирми няма да предпочете Исул пред Токуда. Но иначе много доводи имат.

  Любовта ще спаси света!!!
 47. 47 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1181 Весело

  До коментар [#35] от "Graf":

  Ехааааа, доживях някой да каже че едно време СеТеТеСето е предоставяло по-добра улуга от Виваком !
  Браво бе, аркадаш. Ти съвсем изтрещя.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 48. 48 Профил на davinchi007
  davinchi007
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз лично съм много приятно изненадан от бързината с която работят Български пощи. С услугата си за проследяване на пощенските пратки са си направо на европейски ниво. Купих си стока през германския е-бей и вчера получих известие, че е престигнала в България - централния офис на Български пощи в София. Днес любезна жена дойде у нас още към 11 и ми каза, че колета ми е вече в Бургас. Като се има предвид, че вчера беше почивен ден бързината си е направо за БРАВО. Дано не се стигне до приватизация, че много хора ще останат на улицата....

  мисли глобално , действай локално ;)
 49. 49 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Невероятно е постоянството, с което разни "специалисти по всичко" коментират всяка тема. И колкото по-малко я разбират - толкова повече се палят! Повечето от тези, които са се изплюли по-горе въобще не подозират, че пощите не са бюджетно предприятие, а акционерно дружество с 100% държавно участие. И наистина - вместо да вземат от бюджета, те внасят под формата на дивиденти.
  Дереджето им е окаяно, защото държавата им определя цените (ниски естествено); защото държавата ги задължава да поддържат и губещи офиси (по селата) и защото държавата им прибира и малкото, което смогнат да спечелят. Разбира се, че приватизацията е по-добър вариант: новият собственик ще изхвърли половината служители, ще вдигне цените, ще затвори селските пощи. И ще спечели...

  Who Is John Galt?
 50. 50 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#48] от "davinchi007":

  Получавам пратка от ЕС, виждам тракинг номера в "системата".
  Звъня в пощенския клон, за да питам дали е пристигнала.
  Нелюбезна служителка ми отговаря: "По телефона справки не даваме"... отивам да гише с тракинг номера .. "Докато не ви пратим известие няма нужда да идвате" ... след ден, два идвам с известието, .... друга нелюбезна служителка ми врещи да затварям желязната врата, до която стои "охраната" смърдяща на алкохол рано сутрин. Това не било хан ?! Обяснявам на служителката, че не съм портиер и след мен идват хора.... Чакам,, чакам,..чакам, вземат ми известието, ровят в тефтера, ровят в "склада", мрънкат... вземам си пратаката и им пожелавам скорошна приватизация !!!!
  Мога да продължа с пощата на митницата, ама няма нужда..

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 51. 51 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  подкрепям ги, една от най-онеправаданите групи служители, а изпълняват една от най-важните функции в държавата

  Времето е наркотик, много от него убива.
 52. 52 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#37] от "dante":

  Моят опит говори различно.

  До коментар [#40] от "mnodulgaregforma":

  Интересно защо тогава продължават да се губят писма и пратки... Не казвам, че другите пощи са много по-добри, аз лично съм страшно недоволен от Royal Mail, например, но все пак обикновено проблемът не е изчезване на писмото/пратката, а просто закъснение... А tracking не си струва да се плаща за всяко писмо...

 53. 53 Профил на petron
  petron
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Прави са ГЕРБ.
  Щом не можем да станем нормална държава , не трябва да има държавни предприятия

 54. 54 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Българските пощи работят много по-добре от Роял мейл например, казвам го от опит. Единственото работещо нещо в БГ ще бъде съсипано, за да може герберската пасмина да се облажи с комисионни. Следва неизбежно поскъпване на пощенските услуги, регулярна загуба на пратки, закриване на пощите в по-малките населени места... Господ да ни е на помощ. Ако това се случваше в Гърция всички щяха да са на улицата, но у нас след опита със Софийска вода, БТК и т.н., мнозинството от коментиращите се оказаха неолиберали, които с удоволствие, така, заради идеята, се оставят да бъдат....Е, приятно надупване

 55. 55 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#26] от "Graf":

  Примерите които си дал са :
  - монополисти
  - фирми в картелно споразумение или бранш в който държавата не допуска конкуренция,чрез лицензи

  Разликата между комунистическата икономическа система на Източна Европа и западните системи е не разлика в същността, а разлика в степента. (Ф.Х.)
 56. 56 Профил на nikodiml
  nikodiml
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И слушам че вече подвеждат горките пенсионери. Като приватизираме пощите, хоп парите в сребърния фонд а от там пенсиите ще се вдигнат с 10 лева. И вече горките пенсионери питат по опашките кога ще приватизират пощата та да им скочи пенсията без да се замислят че вече ще трябва да пътуват до града да си я вземат ако могат (на село и банкомат няма) - моного евтино ще им излезе "Гражданите" ги лъжат че пощите им "цоцат" от парите от данъците без да се мисли че от години на пощите субсидии за социална дейност не се дават нито стотинка, просто богатите клонове хранят бедните пощенски станции за да имат хората там услуги И точно обратното каквото остане внасят в държавния бюджет за да има за полицаите. Кой частник ще си позволи това? Затваряне и разпродаване на апетитните обекти и унищожаване на парично-преводната дейност която бърка в очите на маститите банкери и лапане на тлъсти комисионни от лобистите в парламента - това е истината!

 57. 57 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 521 Неутрално

  The U.S. Postal Service Nears Collapse
  Delivery of first-class mail is falling at a staggering rate. Facing insolvency, can the USPS reinvent itself like European services have—or will it implode?
  За повече инфо вижте връзката:

  http://www.businessweek.com/magazine/content/11_23/b4231060885070.htm?chan=magazine+channel_11_23+-+focus+on+entertainment+tech_top+stories

  Proud to be anonymous!!!
 58. 58 Профил на petron
  petron
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Я не сакам да съм добре, сакам Вуте да е зле"-това сме българите.Пуснат ни мухата и почваме да плюем-учители,металурзи,леари,бтк,тец,земеделци........, а после се оплакваме лошо образование,скъп ток, парно.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK