Симеон Дянков поиска МВР да върне даренията

Симеон Дянков

© Асен Тонев

Симеон ДянковМВР би трябвало да върне парите, които е получило от дарители със съмнителна репутация. Това обяви в интервю за Би Ти Ви министърът на финансите Симеон Дянков.  По думите му МВР е ведомството с най-голям бюджет в държавата и затова би трябвало да върне даренията.


"Има достатъчно пари, стига да се управляват правилно, което зависи от министъра", каза още Дянков. Той коментира и казуса със субсидиите за независимите народни представители. "Не съм аз арбитърът, който може да каже дали е морално, но със сигурност е законно независимите депутати да прехвърлят субсидиите си към дадена партия", заяви министърът.


Законно било и народните представители да получават допълнителни пари за експертна дейност или консултации. Според него обаче не било редно един депутат да взима по-висока заплата от премиера и министрите в кабинета.
В края на май стана ясно, че само от началото на 2011 г. МВР е приело като дарения от фирми и граждани 6.5 млн. лв. Вчера в."Сега" публикува информация, според която МВР е приело или редовно приема дарения от фирми на Христо Ковачки например, който получи условна присъда за източване на близо 17 млн. ДДС, а по този повод вътрешният министър нападна съда за пореден път. Футболният клуб "Миньор", чийто президент е зетят на Ковачки - Никифор Вангелов, е давал канцеларски материали на полицията в Перник през 2010 г. Вангелов също бе обвинен за източване на ДДС, но бе оправдан на първа инстанция. От предоставения на вестника списък се вижда, че "Юлен" АД, заради чиято концесия на ски зоната в Банско миналата седмица избухна скандал, дарява всеки месец по 300 л бензин на полицията в Благоевград. В Сапарева баня дарител е и "Атомик-инвест" ООД, изградила атакувания в Брюксел лифт в Паничище.


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 563 гласа

  1. 1. Да (7.99%)
  2. 2. Не (56.84%)
  3. 3. Само ако скандалът стане по-шумен (34.10%)
  4. 4. Не зная (1.07%)

Симеон Дянков обяви още, че до края на мандата на ГЕРБ българите ще бъдат по-богати от румънците. Очакванията му са през следващите две години от еврофондовете в страната да бъдат инвестирани около 1 млрд. лева, което да се отрази пряко на доходите на българите. Според него за 24 месеца ръстът на парите ще е с 10%.


Финансовият министър показа пълна убеденост, че ГЕРБ ще изкара втори мандат в управлението, като заяви, че направеното до момента от правителството не се вижда явно, защото са минали само две години. Според него, за да се почувства ефектът от политиката на един кабинет са нужни два мандата. Във втория той отново се вижда като финансов министър.


През двете години на власт ГЕРБ постигнаха много успехи, заяви Дянков. Сред тях той открои преминаването през "най-тежката криза за последните 60 години" и излизането от "светлата страна на тунела", инвестициите в проекти, в които не са влагани пари от десетилетия насам, подпомагането на спорта и по-голямата прозрачност в начина на вземане на решения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK