Всеки трети нает - на половин ден

Служителите в барове, дискотеки, ресторанти масово се наемат на 4-часов работен ден, а реално работят по 12 часа, показват проверките на трудовите инспектори.

© Георги Кожухаров

Служителите в барове, дискотеки, ресторанти масово се наемат на 4-часов работен ден, а реално работят по 12 часа, показват проверките на трудовите инспектори.Всеки трети трудов договор се сключва за 4-часов работен ден. Това са показали последните проверки на инспекторите по труда. В повечето от случаите служителите работят по 8, а понякога дори и по 12 часа на ден, каза изпълнителният директор на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова. Тези нарушения се увеличават и са предимно в хотели, ресторанти, дискотеки и други заведения, които наемат много хора за лятото.


Когато имаме съмнения, че един човек е назначен на 4 часа, но реално работи много повече извършваме по няколко проверки в едно и също заведение, обясни Михайлова. Заради това в започналите от миналата седмица масови проверки по морето ще участват и трудови инспектори от вътрешността на страната.


"Влизаме в обектите с повече хора и правим всичко възможно тези служителите да не избягат от работното си място. Опитваме се да им обясним какви са ползите от това да сключат договор на пълен работен ден и какво губят от това, че официално работят на 4 часа. Някои ни чуват, но други продължават да твърдят, че не работят на това място", каза Михайлова.
От началото на годината инспекторите по труда са наложили глоби за 6 млн. лв. В резултат от проверките от работодатели са изплатили 120 млн. лв. забавени възнаграждения за периода от януари 2010 г. до сега.


За да повиши ефективността на контролната си дейност, Главната инспекция по труда ще изгради и внедри нова информационна система. Тя ще дава възможност на инспекторите да правят справки в базата данни на Националния осигурителн институт и Националната агенция за приходите в реално време. Проектът е с бюджет 6.5 млн. лв. 85% от тях са от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", а останалите са национално съфинансиране.


В момента ГИТ има подобна система, но тя е само за отчитането на контролната дейност, обясниха от институцията. Целта на новата система е да се уеднакви практиката при прилагането на трудовото занодателство от инспекторите в цялата страна и да се облекчат работодателите. Ще има възможност колективните трудови договори да се регистрират по електронен път, каза Румяна Михайлова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK