Венецианската комисия поиска промени в изборните правила

Като основен дефект е посочена възможността ЦИК да отказва регистрация на партии

По-малко от 4 месеца преди изборите за президент и за местна власт Европейската комисия за право чрез демокрация към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (Венецианската комисия) отправи препоръки към правилата, по които ще се проведе гласуването.


Становището е направено на базата на посещението през май в България на представители от комисията, при което те се запознаха със становищата на парламентарните групи по поправките в Изборния кодекс, наложили се, след като Конституционният съд отмени част от разпоредбите му.


Докладът е приет преди около две седмици и е качен на сайта на комисията, а за него съобщи днес "Медиапул". "На препоръките, предлагани в това становище, трябва да се обърне внимание възможно най-скоро, така че те да могат да бъдат приложени на предстоящите президентски и местни избори. Не всички от тях изискват изменения на кодекса, те може да се изпълнят и чрез инструкции на Централната избирателна комисия (ЦИК) или други правни средства", се посочва в становището.
Като основен дефект и с ясната политическа характеристика за "лоша практика", както и с препоръка "този текст да бъде премахнат или поправен", в становището е посочена възможността ЦИК да преценява документите на партиите и да отказва регистрация на партиите, ако те не са провеждали в уставните срокове заседания на върховните си ръководни органи.


От Венецианската комисия смятат, че този текст е дискриминация на младите партии и намеса във вътрешния им живот. Пред "Медиапул" председателят на правната комисия и основен автор на Изборния кодекс Искра Фидосова отхвърля критиките с коментар, че законът за партиите предвижда заличаване на регистрацията на самата формация, ако тя не свиква достатъчно редовно такива заседания.


Според документа на европейската институция не е приемлив и "изключително краткият" срок за обжалване на отказа от страна на ЦИК - само 24 часа. Това ограничава младите и малките партии, които не разполагат с такъв финансов и административен капацитет, че да могат адекватно да подготвят за такова време жалба до административния съд, коментира пред "Дневник" Антоанета Цонева, ръководител на Института за развитие на публичната среда (виж блица).


Венецианската комисия обръща внимание, че в България няма орган, който да следи за "неадекватно или даващо предимство на определена партия отразяване в медиите". Записано е също, че е редно политическите дебати в обществените медии да не се плащат.


Според комисията е абсолютно неоправдано ограничаването да не можеш да се кандидатираш в местни избори, ако имаш друго гражданство, различно от българско. Авторите на доклада не намират законово оправдание на такъв текст, защото според конституцията има подобно ограничение само за избор на президент и народни представители.


Внимание е отделено и на хората в избирателните списъци, като се препоръчва "разумно съотношение между преброените в България хора и тези, които са в списъците". Отбелязано е преброяването, според което жителите на България са около 7.4 млн. души, както и че на последните избори в списъците имаше около 7 млн. избиратели.


Друга препоръка, макар и не за предстоящите избори, е в България да се въведе европейската практика, според която независимите народни представители трябва да съберат за регистрацията си подписка в своя подкрепа от 1% от избирателите в региона. Сега изискването е да бъдат набрани 3%, но не повече от 5000 подписа.В ГЕРБ обмислят замразяване на партийните субсидии


Държавната субсидия за партиите да не зависи от минималната работна заплата и да не се покачва, когато тя се вдига. Това обмислят в ГЕРБ. Идеята е всеки получен глас за партия да е равен на точно определена сума в държавния бюджет всяка година, а не както сега - да е 5 на сто от минималната заплата, обясни зам.-председателят на групата на ГЕРБ Димитър Главчев. Така във време на криза или когато няма избори сумата може да е по-малка. Промените са заради предвижданото от 1 септември увеличение на минималната заплата. Когато всички свиват бюджетите си, не е редно формациите да получават повече, отбеляза Главчев.

Антоанета Цонева

© Юлия Лазарова

Антоанета Цонева


Антоанета Цонева, ръководител на Института за развитие на публичната среда: Инатът срещу препоръките е излишен


Как ще коментирате критиките на Венецианската комисия? Ще бъдат взети предвид от управляващите?
- Опасявам се, че това няма да се случи. Управляващите не приеха препоръката на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа проектът на изборен кодекс да бъде изпратен за становище на Венецианската комисия. Нямаше активно сътрудничество с нея и в резултат становището й дойде на много напреднал етап преди изборите. Подчертавам, че докладът стъпва и върху наблюдения на терен от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Това е доклад, от който светът си прави изводите за изборния процес у нас. Затова не е нужно да се инатим, че препоръките нямат задължителен характер.


Според вас кои са най-спешните промени, които трябва да бъдат направени?
- Становището на комисията е категорично, че трябва да се променят условията за регистрацията на партиите от ЦИК и възможността за отказ при непровеждани партийни заседания. Оправдани са и опасенията, че краткият 24-часов срок за обжалване на отказа може да затрудни малки партии. Задължително трябва да се обсъди, макар и да не е спешно, намаляването на броя на подписите за издигане на независими народни представители.


Как ще коментирате препоръката да не се плаща за кампанията в обществените медии?
- Това е широко разпространен стандарт за безвъзмездния достъп до обществени медии, с което се намаляват условията за нездрави зависимости между партиите и техни донори. От отчетите на формациите се оказва, че 55 на сто от всички разходи за парламентарните избори са били за реклама - 9 на сто за БНТ и БНР, 34 на сто за частните телевизии и 12% за печатни издания. Няма специализиран орган, който наблюдава кампанията в медиите. Това не е вменено изрично на СЕМ, законът дава само широка рамка, а трябва изрично да се вмени такова наблюдение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK