Дянков поиска МВР да върне даренията

За Цветанов това е допълнителен ресурс за осигуряване на сигурността и обществения ред

Задочният спор между Дянков и Цветанов се случи на фона на празника на МВР и на двегодишнината от изборната победа на ГЕРБ

© Красимир Юскеселиев

Задочният спор между Дянков и Цветанов се случи на фона на празника на МВР и на двегодишнината от изборната победа на ГЕРБДаренията за Министерството на вътрешните работи вкараха в нов задочен спор вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков. Според финансовия министър МВР би трябвало да върне парите, получени от дарители със съмнителна репутация, защото е ведомството с най-голям бюджет в държавата.


Пред Би Ти Ви той заяви, че има достатъчно пари и всичко зависи от доброто управление на средствата, което е в ръцете на Цветанов. Вътрешният министър каза, че няма да връща даренията, получавани за реално свършена работа по предотвратяването на престъпна дейност на групи, които биха нанесли в пъти по-голяма щета на съответния дарител.


"Всичко това, което МВР е получило като дарения, е допълнителен ресурс, който дава възможност за осигуряване на сигурността и обществения ред в съответните населени места. МВР и към настоящия момент с рестриктивния бюджет, който имаме, не можем да си позволим повече пари за гориво, което е една от основните разходни части, които прави МВР", заяви Цветанов.
Изявлението му беше направено пред журналисти по време на честването на 132-ата годишнина на МВР. На него присъстваше и премиерът Бойко Борисов, но той не коментира темата. Словесната министерска престрелка около даренията съвпадна и с двегодишнината от изборната победа на ГЕРБ, в чиято програма се обещава откритост, прозрачност и отчетност.


Едва в началото на май, след като стана известно, че МВР е приело като дарения от фирми и граждани 6.5 млн. лв., Цветанов обяви, че ще бъде направен регистър на дарителите. Такъв списък не поддържат и други министерства, но пък от четири години съществува в Столичната община, показа проверка на "Дневник" (виж карето).


"Няма лица, които да са защитени или привилегировани от действията на правоохранителната система, когато се съберат достатъчно доказателства, за да се започне едно разследване." Това заяви още Цветанов вчера. Той съобщи, че в момента се подготвя още едно дарение, което МВР ще получи от компания - сграда, която е била общежитие.


Вътрешният министър даде и други примери: дарения от "Лукойл" след добри реализации по операцията "Шейховете" и срещу престъпна група, източвала гориво от тръби на компанията, от Спортния тотализатор - 10 компютъра след засиленото полицейско присъствие при рекордния джакпот. Даренията са в литри гориво, което е отишло в автомобилите, а не в полицейските шефове и техните автомобили, посочи Цветанов.  


В понеделник в. "Сега" написа, че МВР е приело или редовно приема дарения от фирми на Христо Ковачки например, който получи условна присъда за източване на близо 17 млн. ДДС. По този повод вътрешният министър нападна съда за пореден път. Футболният клуб "Миньор", чийто президент е зетят на Ковачки - Никифор Вангелов, е давал канцеларски материали на полицията в Перник през 2010 г. Вангелов също бе обвинен за източване на ДДС, но бе оправдан на първа инстанция.


От финансовото министерство (което няма дарения през 2011г.) вчера обясниха пред "Дневник", че приемането на дарения от държавни органи става по ред, определен в законите за устройството на държавния бюджет, за държавния бюджет за съответната година, за държавната собственост, за Министерството на вътрешните работи и други. Даренията към МВР са уредени чрез вътрешен правилник.


В него е записано, че ведомството може да получава "вещи, парични средства, недвижими имоти, труд и услуги, ползване на обекти на интелектуална собственост и ценни книжа". В правилата е посочено, че не се приемат анонимни дарения, такива, които противоречат на морала и добрите нрави, или предполагат получаване на материални или нематериални облаги от страна на дарителя.


Не се приемат и дарения, които могат да попречат на изпълнението на основните задачи и дейности на МВР. В Германия обаче, чието приятелство правителството на ГЕРБ особено цени, спонсорирането на държавни институции от частни източници е ограничено. Там даренията за полиция и митници не са допустими (виж карето).София има регламент за даренията


Столичната община има специална наредба за даренията и регистър, който е качен на сайта на общината от 2007 г. В наредбата е описано на какво ниво в общината до какъв размер дарения могат да приемат. Кметовете на райони могат да взимат до 5 хил. лв., а суми над 100 хил. лв., както и дарението на имоти трябва да бъдат одобрени от общинския съвет. Записано е, че хора и фирми, които са спечелили търгове или конкурси, могат да правят дарения само под формата на труд или вещи, а пък тези, които са дарили пари или имоти, не се допускат до участие в общински търгове и конкурси за срок от една година след датата на дарението. За първите шест месеца на годината общината е получила 722 хил. лв. дарения от страната и 665 хил. лв. от чужбина, отчете вчера кметът на София Йорданка Фандъкова. Регистърът на даренията показва, че повечето са за детски градини, училища и социални домове.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Този път с две ръце съм за Дянкову!

 2. 2 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Аз съм тия да се измитат от властта , колкото си може по бързо..Всеки повей , че не са божества бива веднага смачкван от общото стадно чувство в това недоразумение наречено ГЕРБ..Утре Дянков , ще запее нова песен..Както Трайков преди време..Факта , че излиза и казва една истина и веднага среща в парламента реплики - "Тоя път Дянков попрекали" е много показателен за стила , методите и манталитета на това управление.

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 3. 3 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#1] от "paf":

  И цял мандат ще си играят на доброто и лошото ченге.

 4. 4 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Их ама значи таковата. Ами сега какво ще правиме? Средствата вече са усвоени навярно може би.

  Yet another blue planet.
 5. 5 Профил на Панайот Панайотов
  Панайот Панайотов
  Рейтинг: 1136 Весело

  Айде де, има едни коли дето и софтуера на камерите не ги лови Що ли ?

  Fun is just point of view.
 6. 6 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  на куково лято ще върне

  Времето е наркотик, много от него убива.
 7. 7 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Ами аз ако съм дал някое и друго скромно дарение при някое нарушение, ще ми ги върнат ли?

 8. 8 Профил на МУНЧО
  МУНЧО
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Двама се карат - ББ печели!
  Това ни го играят непрекъснато!

  Прогноза: на следващия етап ББ ще въздаде справедливост и ще бъде целият в бяло!

 9. 9 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 579 Весело

  "даренията, получавани за реално свършена работа по предотвратяването на престъпна дейност на групи, които биха нанесли в пъти по-голяма щета на съответния дарител."
  Да МВР-то, прокуратурата и съдът къде къде по-голяма щета биха направили за съответния дарител ))))). Точно те са тези групи извършващи престъпна дейност.

  Драконови закони ще оправят държавата!
 10. 10 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Системата с даренията не е от вчера! Функционира повече от 20 години, ама сега служи за оплюване на правителството!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 11. 11 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Гневно

  Ами Цв-ък Цв-ък, какво чака??? Да връща апартаментите!!!
  А Боко Тиквенников Пастиров , да не се ослушва , ами да връща генералските звезди и лампазите, за да не прави Ботев и Левски за резил!!!

 12. 12 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ако се вгледаме реално в делата на това правителство, въпреки хаоса и непремерените изказвания, въпреки твърде народния стил на общуване с пресата и народа, нещата не стоят зле. Резултатите им са по-скоро за 4+. Аз си идвам у нас всеки 10-на-15 дни и все повече виждам положителни промени - и в София, и в страната. Има и такива, зад които прозира бъдещо развитие, които ще дадат плод след година-две. Изобщо няма поводи за масови плювки. Да, и аз не харесвам много неща, и огромната маса зле подготвени безделници в МВР, както и страхът на ЦЦ да размърда блатото, е едно от тях. Но и постоянното плюене няма никакво основание.

 13. 13 Профил на winnie__
  winnie__
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Как няма да иска, такъв шум се вдигна около тези дарения. Каквото и решение да се вземе, все ще има недоволни. Давайте Герб!

 14. 14 Профил на stolichanin
  stolichanin
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Аз мисля, че след като излезнат резултатите от проверката, която Цветанов разпореди, двамата министри ще постигнат консенсус!

 15. 15 Профил на ozi
  ozi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Дянков и Цветанов са много добри министри. Вярвам, че ще намерят на най- вярното решение, защото умея да водят диалог.

 16. 16 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 572 Весело

  ама Цвъки се дъни на всяка крачка - вече втори ден в прав текст казва, че даренията са за "реално свършена работа"

 17. 17 Профил на Admiral
  Admiral
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Спокойно, такива "спорове"(това не са никакви спорове) ще принудят ГЕРБ да вземат най-правилното решение.В спора се ражда истината.

 18. 18 Профил на Николай Стефанов
  Николай Стефанов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Позицията на министър Дянков беше принципна. Като го гледах бях сигурен, че медиите вднага ще се опитат да изведат казаното от контекста с цел да създадат отново напрежение между вицепремиерите. Хубавото е, че правителството на ГЕРБ е стабилно и е непоклатимо пред такива манипулации.

  Николай Стефанов
 19. 19 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#18] от "Николай Стефанов":

  Хубаво е и понякога единият вицепремиер да се вслушва в препоръките на другия, става дума за Цвъцко, с най-разпасаното министерство, с най-голям бюджет и най-големи дарения ) които освен това понамирисват на рекет. не знам от кой и как е наследил тези практики, но дянков добре му "намекна", че не са правилни

 20. 20 Профил на Sara
  Sara
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Браво Дянков ,браво ))))

 21. 21 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  А изяденото и изпитото ще го повръщат ли ?

 22. 22 Профил на danielson
  danielson
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#12] от "petarpountchev":
  Така е - общата оценка за това правителство е някъде там- но Борисов и Цветанов не желаят да стигнат докрай с лустрацията на ДС - агентите в МВР а това много им пречи.

 23. 23 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 470 Неутрално

  кръв повръща, пари не връща

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK