Проектозаконът за София урежда столицата с две субсидии и нови привилегии

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Скандални привилегии за финансирането на Столичната община предвижда обещаваният отдавна проектозакон за София
  =====================================
  Няма лошо за столицата да има отделен закон. Независимо че някои негови текстове ще изглеждат като привилегии. В България нещата се определят от подробностите а не от главното.

  Yet another blue planet.
 2. 2 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 718 Неутрално

  София ще се компенсира за централизацията в нея, от което града се разви за сметка на всички останали в страната. Евала!

  Не цъкам плюсове и минуси.
 3. 3 Профил на rat
  rat
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Не мога да разбера Бойко Борисов премиер ли е, кмет на София ли е, или нещо друго? То бива бива привилегии за софиянци, ама чак пък толкова.

 4. 4 Профил на ivailo abadjiev
  ivailo abadjiev
  Рейтинг: 768 Неутрално

  ами 1/3 от населението е в софия. нормално е коефициента да е 1.3

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 5. 5 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Интересен расизъм. Софиянецът е 1,3 човек, значи пловдичанинът е 1,2, варненецът е 1, а перничанинът - 0,3. Хубаво е на всеки град да се даде коефициентът, та хората да си знаят мястото.

 6. 6 Профил на ogidogi
  ogidogi
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Всичко това предполагам ще е за сметка на останалите български градове?!

 7. 7 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Или трима софиянци са четири човека, а четирима перничани са един човек. Много интересно.

 8. 8 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  След като 35% от България ползва София редовно и по много, редно е да има отделен закон за столицата.Просто трябва да е добре обмислен. А че Сашо Дончев е опозиция на ГЕРБ и използва вестника си за това, би трябвало да е известно на всички.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 9. 9 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 657 Неутрално

  А някой задава ли си въпроса а колко милиарда лева София внася в държавата? Станишев намали ДОД оставащ в Столична община от 50 на 30%, а това е разлика от над един МИЛИАРД лева. Тогава ББ орева света, че правителството крадяло столичани и беше прав и обеща, че ако спечели изборите ще върне парите на столичани. От тогава аз все още чакам. А подлогите наречени журналисти до момента НИТО ЕДИН ПЪТ не са му задали въпроса кога ще изпълни това си обещание! А сега ще замазва очите ни с някакви смешни проценти. ВЪРНЕТЕ НИ ПАРИТЕ! Плащам ДОД (данък общ доход) в София, живея тук и искам парите ми да останат в моя град, а не в незнайни села и паланки!

  Polite_Bear
 10. 10 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#6] от "ogidogi":

  Както вече написахх по-горе - почти всички български градове живеят на гърба на Столична община, така, че не мрънкай а се поинтересувай колко пари внасяме столичани в държавния бюджет.

  Polite_Bear
 11. 11 Профил на pfs
  pfs
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Централизацията на власт, води до централизация на капитали. България е една от най-централизираните държави в света, като пример мога да дам, че единствената административна структура в , която не е със седалище в София е Агенцията за проучване и поддържане на р.Дунав(седалище Русе).Държави, които развиват единствено столиците си и не обръщат внимание на регионите си нямам бъдеще-справка банановите републики.

 12. 12 Профил на rat
  rat
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Спокойно тези пари могат да се използват за развитие на по - изостаналите райони и по този начин да се стопи разликата със столицата. Така жителите на БГ ще са радостни да живеят където им харесва, а не да се бутат в София.

 13. 13 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2691 Любопитно

  "И двете субсидии обаче ще изхождат от безпринципни постановки..." - град-държава, в ЕДИН глобален свят?!? В БГ винаги има хора, комплексирани и амбициозни, за които мащабно и лишено от скрупули мислене е чуждо.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 14. 14 Профил на ivailo abadjiev
  ivailo abadjiev
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#7] от "smej":

  с перничаните е малко по-сложно

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 15. 15 Профил на ogidogi
  ogidogi
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#10] от "HERMES":

  Не мисля, че Пловдив, Варна и Бургас например живеят на гърба на София. Време е да погледнеш по-далече от носа си и да разбереш, че София не е България.

 16. 16 Профил на Георгий
  Георгий
  Рейтинг: 388 Разстроено

  Снимката горе е прекрасна илюстрация за безумието на днешните управници - този ГЕРБ на София не се вижда от никъде, освен може би от мястото от където сега е снимано. Или от въздуха.

 17. 17 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#12] от "rat":

  Парите и до момента се използват от малките общини, но някой от вас да е видял изостанал район да напредне? Просто целият модел е сбъркан. ГЕРБ уж обещаха децентрализация, а като предизборен подарък за столичани им сервира НАЗНАЧАВАНЕТО на районните кметове. Да правилно сте прочели - село Горно печикамъково с население 500 човека ще си имат и кмет и съвет, а 300 000 в Люлин ще се гордеят с НАЗНАЧЕН кмет. Да ни е честита на всички ГЕРБерската демокрация и Фидосовият изборен кодекс, пълно недоразумение, каквото е самата тя.

  Polite_Bear
 18. 18 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#15] от "ogidogi":

  Ако ти четеш, а не прескачаш думите ще забележиш "почти всички". Е, градовете, които ти си изброил за изключенията. Но в България има 264 общини. Можеш ли да ги изброиш? Бойница, Две могили, Чупрене и т.н. Да не мислиш, че те се самоиздържат?

  Polite_Bear
 19. 19 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Скандални привилегии, две нови субсидии...........
  Пак заклинания и манипулации.
  Нека се дадат конкретните цифри - каква е средната държавна субсидия за общините в БГ на глава от населението и каква е тя за 1 жител на София. Дали не е двойно по-малка? Колко пари "вкарва" средно един софиянец в държавния бюджет(само данъците на физическите лица -подоходни и имуществени, за да е по-коректно, защото доста фирми са регистрирани в София, но основната им дейност не е в града). И каква част от тях му се връща като субсидия на общината? Субсидия! Каква субсидия, бе?

 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#2] от "Imaginary Friend":
  Точно обратното. От централизацията София само пострада. Можеш ли да обясниш защо улиците са толкова задръстени и замърсени?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 979 Неутрално

  За субсидии и привилегии ли трябва да се говори, като се има пред вид че огромна част от брутния продукт и значима часто от населението на България живее в София?
  Точно поставения въпрос би бил дали се изразходват рационално парите Столичния бюджет. И нещо прави ли се по въпроса? В последните 4 години Герб София има както кмет, така и над над 50% общински съветници в СОС

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Това че София е столица вече е достатъчна привилегия. Именно на това, а не на нещо друго, се дължи фактът че градът е по-богат от останалите в България.

  Огромна част от държавните организации харчат бюджетите си в София, като по този начин наливат богатство в икономиката на града.

  Няма нужда от допълнителни привилегии.

 23. 23 Профил на pfs
  pfs
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#20] от "Храбър":

  Естетически пострада, но икономически?

 24. 24 Профил на dimi_z
  dimi_z
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Добре е да има отделен закон за София, защото проблемите и нуждите на този град поради неговият размер се различават коренно от всички други градове. Не може да има един същ адекватен закон за градове с по 10-20 хилядно население и градове с население над 1 милион.

  И преди да почнат да валят минуси - НЕ казвам, че точно този закон е справедлив или добър. Даже напротив, доста съм скептичен.

 25. 25 Профил на pfs
  pfs
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#19] от "fras":

  Данъците, които внася София са изключително изкривени. Няма средна или голяма българска компания , която да не е изнесла ценралата и седалището си в София, точно поради горепосочената от мен централизация. Управлението е в столицата, а производството в горно-нанадолнище.

 26. 26 Профил на Анна Тодорова
  Анна Тодорова
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Административна реформа в действие-всички в столицата,че да сме равни....Кой остане в провинцията си е за негова сметка....
  Мухльовци,вместо да балансират и опитат да направят равномерно развитието в регионите,решението се оказа да съберем всички на едно място,че да няма проблеми.

  bravy
 27. 27 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1366 Весело

  Като се разхождаме по разни молове, паркове, кина и други, се чувя само едно много миеко говорене. Като звъня по телефона на Близу, на 112, на Глобул или някоя фирма за информация, винаги се обажда сладко и нежно миекащо гласче. В нашия блок има пет апартамента под наем и в тях живеят около 16 души общо от други места на България и никой от тях не е регистриран, че живее в София. А отпред на улицата има коли с номера от цяла България, и живущи, и работещи в разни офиси и магазини!
  Е, кой от тези хора плаща един лев данък за Столична община? Никой.

  Дудо ви обича!
 28. 28 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#20] от "Храбър":

  Щото растежа на града трябва да се управлява, а всички сме видели какви идиоти е имала София за кмет и колко зле е общинския ѝ съвет.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 29. 29 Профил на Анна Тодорова
  Анна Тодорова
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#27] от "dudo":

  АЗ.
  Всичките си данъци плащам в София,а постоянният ми адрес е Самоков,няма и да го променя!на година 500 лева отиват за такса Битови отпадъци и данък сгради,отделно плащам за детска градина такса мощност и осигуровките ми и данъците също отиват в ТД на НАП София град

  bravy
 30. 30 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1132 Любопитно

  Абе аз викам да преместим столицата. Така и така софиянци реват, че много им пречели хората от прованса, които идват всеки ден по административна работа там. Без друго градът е захвърлен почти в края на страната. Не е ефективно да се бие толкова път от Варна до София за каквото и да било, при условие, че държавата ни е толкова малка.

 31. 31 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1132 Любопитно

  [quote#27:"dudo"]Е, кой от тези хора плаща един лев данък за Столична община? Никой. [/quote]
  Всички. Защото си плащат наема на някои хазяин, който с него си плаща местния данък и такса смет. Ако не го дава под наем няма да може да плати нищо. Пък и отделно от това ДДС и други данъци се плащат централизирано и няма значение в коя част на страната се намираш.

 32. 32 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Аха, гледам тук се е заформила поредната шайка, която смята, че София движи/финансира държавата и като такава тя трябва да е над всички, а софиянци са с 30% повече души, отколкото са по принцип. Интересно - по едно време Дянков беше казал, че правителството ще работи в посока на де-централизация на държавата, пък шефчето му плете някакви абсурдни и анти-конситуционни закони, бетониращи постоянна държавна хранилка за София. Интересно...

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 33. 33 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Бойко изпълни обещанието си! "Закона за София" е готов!

  София и Бургас - двата най-успешни града на България, с двата най-добри, опитни, знаещи и умни кмета на страната. Не случайно са така обичани и уважавани от всички и Дани Фандъкова и Митко Николов който безспорно е откритието на ГЕРБ! За България тези два града буквално спасяват държавата от безработица и я дърпат нагоре с огромното си предприемачество, работоспосбнот и бизнес! Именно там ГЕРБ трябва да си осигури не само победа, но победа от първи тур с с пълно мнозинство в общинските съвети! В момента само София е така. Бургас нямат мнозинство. Бургас който е ходил знае за какво става въпрос - тотално преобразен град. Безспорно най-красивият в цяла България и Димитър Николов е най-одобряваният политик в Бургас и със сигурност ГЕРБ ще спечели от първи тур и с пълно мнозинство! Огромно усвояване на еврофондове. София е дори още по-силна благодарение на бонус като спортанта зала(която трябва да се управлява от кмета на София) и АМ София-Калотина, която стартира всеки момент. Плюс разибра се метрото проект за над 1 милиард лева. За детските градини, пътища, булеварди, пробиви и канализация няма какво да говоря. Никога не е имало такова строене на всичко по много. Всичко е ясно и видно. Щом дори вече и велоалеи почнаха да се правят правят и музеи също. Остана само едно обещание което Бойко даде ЗАКОНА ЗА СОФИЯ! И за ужас на враговете той идва в точния ден и час. Гениално!

  ГЕРБ София и лично Дани Фандъкова да благодарят на антиправителствената медия излязла със заглавие "ГЕРБ готви скандални привилегии за София" с цел естествено да навредят. Не само че няма да успеят но и си вкарват огромен автогол като бетонират победата на първи тур и пълното мнозинство в общинския съвет! Така че Дани и Борисов да благодарят.

 34. 34 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#33] от "merkel":

  Ти ми напомняш малко за онази серия на Саут Парк, в която хората бяха толкова самовлюбени в себе си, че се възбуждаха от собствената си пръдня. Извинявам се за грубите думи, но това си е Саут Парк и според мен напълно описва ситуацията.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 35. 35 Профил на Анна Тодорова
  Анна Тодорова
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#33] от "merkel"
  Ти не си ли научил още,ч е слагачите /лизачите/никъде не ги обичат...или си мазохист и колкото повече вали,толкова по-ти харесва

  bravy
 36. 36 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Това е широко отворена врата за bail-out на София с оглед на задаващ се фалит на града!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 37. 37 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Децентрализация? Какво е това?

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 38. 38 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1132 Весело

  До коментар [#33] от "merkel":

  За бургаския кмет да кажем, че си прав/а обаче "данито" фандъкова просто си усвоява парите, под опеката на бате Бойко. И маймуна да сложиш за кмет на София, докато последния е премиер града ще се развива добре!

 39. 39 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Това е най-наглото и гнусно нещо, което съм чувал в последно време. Град София не само, че не пропуска абсолютно никакви ползи от позицията си на столица, но е изключително много облагодетелстван от това положение – за сметка на всички останали. Собствените приходи на София са 750 милиона лева годишно, в 95% е от данъците сгради, автомобили и сделките с имоти. Тези приходи са два пъти повече от държавната субсидия. От тези приходи основния дял идва то данъка върху гигатнското количество ДЪРЖАВНИ СГРАДИ (министерства, посолства, болници, университети, летища, академии, институти, агенции и т.н., от които от данък са освободени нищожна част), банки, национални седалища на най-големите държавни и частни фирми, както и почти всички чуждестранни представителства в България. За сравнение приходите от данък сгради в Пловдив и Варна са от порядъка на 30-40 милиона лева или около 25 ПЪТИ ПО-МАЛКО! Да се твърди, че тъкмо София е ощетена откъм данък сгради е най-най-най-най-гнусната и нагла лъжа в България. На столицата безплатно и строят и издържат с парите на всички български данъкоплатци НАЦИОНАЛНИ зали, някои от които безумно скъпи (десетина на брой), НАЦИОНАЛНИ стадиони (поне два броя, както се очертава), НАЦИОНАЛНИ дворци (на културата, на децата, зимен на спорта), НАЦИОНАЛНИ музеи (поне 10 броя), НАЦИОНАЛНИ театри, НАЦИОНАЛНИ библиотеки, НАЦИОНАЛНИ опери и балети, НАЦИОНАЛНИ филхармоини, НАЦИОНАЛНИ спортни бази, НАЦИОНАЛНИ центрове по медицина, земеделие, гъзобол и не знам какво си още. ЕДНА ТРЕТА ОТ ХОРАТА В СОФИЯ СА НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА И ОЩЕ ЕДНА ТРЕТА ПРАВИ БИЗНЕС ОТ тези ДЪРЖАВНИ ХРАНТУТНИЦИ. Когато се заговори, че две от стотиците агенции може да се преместят в Пловдив и Варна, гадните чиновници ореваха света. В София има НАЦИОНАЛНО летище, само което дава хляб на два-три средно големи областни града. В София има ЦЕЛОГОДИШЕН (не сезонен) бизнес и административен туризъм, като 95% от най-луксозните хотели в България са там. Единствените два петзвезни хотела извън София са Пловдив и Варна, останалите двайсет – в столицата. Всяко събитие, свързано с държавата и нейната администрация, се финансира и охранява от държавата и НОСИ освен притеснения за столичани, ГИГАНТСКИ ОБОРОТ И ПРИХОДИ на града. Стотиците хиляди студенти от провинцията са огромен младежки потенциал и безплатна държавна хранилка на София за млади ОБРАЗОВАНИ хора и таланти. В другите университетски градове студентите също са от различни общини, но явно там общинския, а не държавния бюджет трябва да плаща намаленията им. София си построи две трети от метрото с пари по ОП Транспорт – с над половината от парите по тази мярка – под благовидния предлог за да не губим средства, щото държавните жп-проекти се бавили (или ги бавят в софийските министерства). Нито един град не получи такова финансиране за градския си транспорт. Нито един град в България не получи безвъзмездно европейско финансиране на Завода си за боклуци – в другите градове гражданите ще си ги изплатят с такса смет. Годишния бюджет на София за 2011 е 1,3 милиарда лева срещу по около 200 милиона за Пловдив и Варна или над 6 пъти по-голям, при само 4 пъти по-голямо население. Горките софиянци, живи да ги ожалиш. И още искат. Малко им се виждат привилегиите, дори супер ощетени се чувстват. Никога, дори в най-мрачните сталиниски комунистически и фашистки времена, България не е била ощетявана за сметка на София така, както по време на управлението на ГЕРБ.

 40. 40 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1406 Весело

  [quote#33:"merkel"]България, с двата най-добри, опитни, знаещи и умни кмета на страната.[/quote]
  Икономедиа, това си е за първа страница на Капитал.
  А по темата: ако се продължава с тези привилегии половината България ще се премести в София и на софиянци още повече ще им се намали комфорта на живот.

 41. 41 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  колко характерно за бойковото управление, но софия не е българия и страната ще накаже мутропрофанската власт на 23 октомври.

  Времето е наркотик, много от него убива.
 42. 42 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#32] от "Пловдивски":

  Не си прав. Просто трябва наистина нов закон за София, защото градът се превърна в гето за 15 години. Всички ромски катуни се настаниха по поляните около София. Автомобилният трафик от провинцията е огромен. Освен това 90% от престъпниците са в София, за да обират баровците, а баровците пък са 70% хора, забогатели и дошли в София от друго място. Просто трябва да се направи нещо по въпроса - все пак столицата не трябва да е гето с пет луксозни улици в центъра. Не може да не знаеш тоя до теб /наемател/ дали не е шеф на банда от Луковит, а всъщност той никъде не се е записал, че живее в София и краде къщите в Бояна и Симеоново.
  Разбира се, че модерната държава предполага всички райони да са много добре развити, и то във всяко отношение. Но и столицата не може да е това, което е сега - рухващ град. Нищо, че правят метро.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 43. 43 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Селяните да млъкнат че само се излагат! НЯМА страна от ЕС без ЗАКОН ЗА СВОЯТА СТОЛИЦА! НЯМА! ЧЕСТ и УВАЖЕНИЕ за всеки български гражданин трябва да е да се грижи за столицата си!

 44. 44 Профил на sonyad
  sonyad
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#22] от "Whoops":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 45. 45 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#42] от "Okoto":

  Аха... ето тази глупост дето я изписа ясно описва основният проблем на България.

  Само за сведение, Пловдив има много по-голям проблем с циганите. Най-големите цигански гета са в Пловдив, най-голямото ромско население е именно в Пловдив. Не виждам някой да рита за Закон за Пловдив?

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 46. 46 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#43] от "merkel":

  Абе гербаджийски плевел, не ни занимавай с фантазиите ти.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 47. 47 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  До коментар [#10] от "HERMES":
  Ъ-хъ,и България живееше на гърба на СССР.

  #ТУК НЕ Е МОСКВА! 🇺🇦* ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание🇺🇦
 48. 48 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#40] от "stoiank":

  Това НЕ са привилегии. София изхранва ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ разберето го най-накрая! Единстевинте градове които НЕ получават пари оо София са Бургас Варна и Пловдив!

  75% от инвестициите в Б-я са в София! 40% от БВП е в София!

  И още веднъж НЯМА СТРАНА В ЕС БЕЗ ЗАКОН ЗА СВОЯТА СТОЛИЦА!

 49. 49 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  До коментар [#45] от "Пловдивски":
  А стига,бе!Ти ходил ли си в СливИн!

  #ТУК НЕ Е МОСКВА! 🇺🇦* ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание🇺🇦
 50. 50 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#45] от "Пловдивски":

  Само че в Пловдив дойдоха само циганите а в София циганите и селяните. Освен това новия регламент просто ще връща МАЛКА ЧАСТ от сумата с която София изхранва цяла Б-я за да не фалира. Щото кредитният рейтинг на София и Бургас е по-добър от този на Б-я именно заради неразумното управление на градове като Пловдив и всички останали управлявани от комунистите!

 51. 51 Профил на sonyad
  sonyad
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#31] от "Варненски":

  Оптимисте,мислиш ли че софийския(или друг) хазяин плаща данъци?
  А иначе закон за столицата трябва да има,но без обичайните тарикатлъци.

 52. 52 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Аз наистина се шокирам как може след толкова години комунизъм и псевдо-преход още да е пълно с хора, които подкрепят подобни дебилщини. И държа да отбележа, че еднакво малко ми пука за София, Пловдив, Варна, Бургас и Каспичан. Очевадно българите имат някакво мазохистично желание да се бутат един до друг и да си поглеждат в спалните и отгоре на всичкото ръкопляскат с неистов кеф когато това се бетонира със закон. Ами заслужавате си живота, нямам възражения по отношение на качеството на живот.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 53. 53 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1406 Весело

  До #48
  Не знам как ги наричаш, но гледам как е потока.
  Едната група е с еднопосочен билет към аерогарата, другата е към София. Сигурно втората са мазохисти според теб може би - не знам. Лично за мен, живял съм доста години там, дъщеря ми е родена на Шейново, за което винаги ще съм благодарен на софийските лекари, сестри и т.н. но като цяло качеството на живот не ми пасва. Но като става още по-голяма, ще се влошава още повече.

 54. 54 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#53] от "stoiank":

  Ама аз това ви обяснявам. Няма как при такъв наплив през последните години да не трябва специален закон дори София да не беше столица! Ами само колите които идват в тоя град всяка година са хиляди. А той е направе нза 500 000 души и съответстващият им брой коли. Ами само паркингите които трябва да се построят ще искат няколко милиарда. Добре че е сега метрото та поскрай него да се подстроят огромни паркинги. Канализацията да се довърши над 1 милиард! И т.н. София постоянно се разширява щото иначе просто не може да поеме тоя наплив от хора.

 55. 55 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#4] от "NO2ID":

  Напиши си името, като хората и тогава смятай колко е населението в София!!!!!

  Ivanski
 56. 56 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#52] от "Пловдивски":

  Написал съм точно обратното на това, което си схванал. Тоя закон не го знам. Просто трябва да има закон, за да не стане София 3.5 милиона, колкото е половин България. Има си начини затова. Първият е животът в големите градове да стане по-скъп точно чрез данъци, такси и други подобни, като за това си плащат и тия в гетата. Както пенсионерите се изселват от Париж, защото им е скъпо и отиват в провинцията, за да си доживеят дните. Какво пишат ГЕРБ, не знам, поддържам тезата за ново законодателство, което да направи така, че да не живее цяла България в 5 града. Като си от Пловдив, това касае и Пловдив, касае и Лом. Ако си в САЩ, не те касае.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 57. 57 Профил на Dimitar Toshkov
  Dimitar Toshkov
  Рейтинг: 551 Гневно

  Точно така, икономиката на София поддържа цяла България. И за това половин България живее в София. Нормално е да е с привилегии. Ще бягате от селата и градовете да учите/работите в София и после се оплаквате, че столицата има привилегии. ЕБАТИ НАХАЛСТВОТО

  [ Място за вашата реклама ]
 58. 58 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Дайте още привилегии на София и не една трета, ами три-четвърти от българите ще отидат да живеят там.

 59. 59 Профил на jebidiah
  jebidiah
  Рейтинг: 223 Неутрално

  РАСТЕ НО НЕ СТАРЕЕ. РАСТЕ и РАСТЕ и РАСТЕ.... Засмуква всичко - пари, човешки ресурс. И колкото по-голяма става толкова повече апартаменти се продават, толкова повече ипотеки и лихви.

  Всеки българин - софиянец! Да се въведе задължително софииско гражданство. И то да е задължително за всички българи. Само така ще раздвижим имотния пазар. Че нещо позаспал е.

  Колото повече субсидии за софия - толкова повече поръчки. И икономиката ще се раздвижи. Че и тя нещо забуксува. Това са нови работни места в столицата. Ах колко нови възможности!

  Ясно ли ви е сега на всички какво става, а?

  Докато този град не умори държавата той ще расте и няма сила да го спре. Ето болници в прованса затварят за дългове а тук спортна зала, лувър, метро и околовръстни. Уел дон! Може един град да остане в България но ще е най-най! Толкова обичам София. А като видя кметицата от умиление се просълзявам. Тя толкова много прави да се разкрият нови работни места. Които ще се заемат от още новоизлюпени столичани които ще ползват новите магистрали в почивните дни да навестят родителите си в градовете със затихващи функции.

  По морето хотели на софииски фирми. Служебни софииски коли търкалят из цяла България и плащат данъци в София. Плащаме сметки за телефони от софииски доставчици. Националните телевизии осведомяват всички за проблемите на столичани. Толкова е вълнуващо!  Дано не съм черен пророк но ако тази централизация продължава един ден България може да загуби територии. Не може на няколко стотин километра от тук да се пукат камъните от суша и да изчезват села заедно с водата а тук тези прекрасни земи да останат празни. Огромен ще е натиска този вакуум да се запълни. Свръх централизацията става проблем за националната сигурност.

 60. 60 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1406 Весело

  До #54
  София има много елегатни начини да си реши някой от проблемите, но винаги пробва с лесния - трансфер от републиканския бюджет. Примерно синя зона се въвежда с общинска наредба, за да принуди доброволно хората да са с софийска регистрация колите *тоест да си плащат данъците там*, може да има две такси на час и т.н. Начини много, само хората трябва да са инициативни, но наготово е най- лесното.

 61. 61 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1366 Весело

  Според текста, изготвен по заръка на премиера от общинската група на ГЕРБ, София занапред ще получава 2 отделни субсидии - като община и като столица.
  .....................
  Казах ви, че Бойко се готви след две години да си седне отново на кметският трон!
  Това е планът за добра свършената от него работа и наградата за завършването на Големият шлем.
  Апропо, Варна и тя трябва да взема по две субсидии, като община и
  като Морска столица. Айде, де!

  nemo malus felix, minime corruptor.
 62. 62 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Няма проблем - ако трябва и 3 да направят коефициента!
  Само да не съм чул после - "цяла България е в София", "да се махат провинциалистите" и прочее фашизоидни изказвания! Естествено, че цялата страна ще се концентрира там! Естествено, че заплатите там ще са по-високи, естествено че бизнеса там ще е по-печаливш! Естествено е че и инфраструктурата ще е претоварена...

 63. 63 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Меркел, аз не живея в софия и нейните и твоите проблеми НЕ МЕ ЗАСЯГАТ. НАПРАВЕТЕ ОТ СОФИЯ ГРАДА НА ВАШИТЕ МЕЧТИ. Но не желая аз, баща ми, брат ми, жена ми, вуйчо ми, съгражданите ми и сънародниците ми да плащаме за да се развива вашия град за наша сметка. Толкова ли си тъп, че не го проумяваш. Прави каквото искаш, паркинги строй ако искаш, но не ми пречи да живея. Не желая АЗ да плащам за твоите паркинги. 80% от данъците в България са заработени ИЗВЪН София. Най-много приход се събира от ДДС, между другото, при това горе долу равномерно из цялата страна. 95% от износа на България се изработва извън София. 90% от индустриалното производство е ИЗВЪН София. Това, че в София са централите на големите държавни и национални фирми и банки (НЕК, БЕХ, БДЖ, Лукойл, Мтел, Виваком, БТК, Булгаргаз, Булгартрансгаз, централите на всички банки без една), че директно в София си плащат данъците т.нар. големи данъкоплатци, не бива да те заблуждава, че вие сте нещо повече. От софийските министерства, агенции, вестници, телевизии, банки, болници, университети и холдинги няма да има никакъв смисъл, ако Провинцията България внезапно изчезне. Ще умрете за три дена.

 64. 64 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 877 Весело

  Най-напред трябва да сменим столица на България.
  1.Държавата се поставя на здрави основи .
  2.Всички специални проблеми на София отпадат.
  3.Смяната може да стане бързо и евтино и безболезнено.
  4.Народа се обединява около новата светла перспектива .
  5.Всички са щастливи .

 65. 65 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#58] от "atropin":

  Набийте си в главите че това НЕ СА привилегии !!!

  Сашо Дончев финансира и субсидира ГУБЕЩИЯТ вестник СЕГА само и само за да оказва натиск по руските проекти и овергаз това е. Това че Дончев руския милионер му вика така си е негов проблем! Още веднъж да повторя и потретя София финансира цяла б-я! Само много малка част ще и се върне по тоя начин!

 66. 66 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Тя трябва да компенсира града за това, че в качеството си на столица пропуска множество ползи - например при данък сгради, от който са освободени редица държавни имоти, музеи, университети, храмове.

  Ми променете Закона за местни данъци и такси що приемате специален закон за столицата!!!!!!!!??

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 68. 68 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#63] от "the_european"

  Лъжеевропеецо. НИЕ ти плащаме да има канализация и осветление в ТВОЯ ГРАД, не ти на нас! Какво си допринесъл ти за столицата? Или си от онези "граждани" в студентски град, които са го превърнали в клоака. Да не би аз да съм отишъл да им мятам боклука през прозореца или да им кича дърветата и храстите с презервативи? Докато всички сте с такова ограничено мислене, няма да прокопсаме.

  Polite_Bear
 69. 69 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 657 Неутрално

  И какво общо има ДДС с местните данъци и такси?

  Polite_Bear
 70. 70 Профил на Димо Кроснев
  Димо Кроснев
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Един имаше глупостта и наглостта да пише,че "София изхранва цяла България."Трябва да имаш много развинтена фантазия за да развиеш тази теза.Интрересно- в София,какво се произвежда?Това ,че много фирми са регистрирани там и плащат данъци е съвсем друго.Друго е и ,че там се намира известният в цяла Европа "софийски административен капацитет"усвоил едва 9-10% от еврофондовете.Още от социализЪма да си сифиянец стана професия.Метро,околовръстни и невръстни пътища,магистрали за софиянеца до морето,средна заплата 900 лв,70 и незнамколкоси комитети на северния,западния и пр.ветрове.Провинцията да бачка и да снася.

 71. 71 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Предлагат да се създаде технологичен център в София с европари

  50 милиона евро от европейската програма „Конкуретноспособност" да бъдат използвани за създаване на научен център за иновации в София.

  Какви са намеренията ви с този закон за иновациите?

  Те са два проблема. Единият е, че иновативният процес на държавата е много нисък - много малко се иновира. И другият е, че взаимодействието между бизнес, наука и университетите и администрация, по-скоро администрацията като наблюдател на процеса е абсолютно неефективен. Това препъва създаването на фирми и продукти, които са с по-висока добавена стойност. Така че едно от нещата, с които се ангажирахме и ни е присърце, е въобще как цялата инфраструктура да се организира и то е много комплексна среда. То не е един механизъм, не е един инструмент. Том подходите в момента са няколко.

  Това, което го виждаме и по програма „Конкурентноспособност";, ниското търсене и не-многото успешни иновативни проекти, е липсата на инфраструктура, която да създава това взаимодействие. Една от тематиките, които сме ангажирани в момента е именно създаването на тези центрове - технологични паркове. Това е средата за взаимодействие на всички тези елементи. В момента в този процес са въведени големите компании в някои от секторите, колегите от Европейската комисия, Световната банка, министерствата на икономиката и образованието. Имаме амбицията до есента да излезем с концепция, която да защитим и пред комисията и да пренасочим част от парите по програма „Конкурентоспособност" именно за създаването на тези няколко парка.

  Какви пари ще бъдат отделени за този проект?

  В момента предвиждаме между 45-50 млн. евро за първия от тези структури или първите две, които ще са в София. Това е най-очевидното място с много компании, научен потенциал и т.н. То върви заедно с това как да се насочват иновационните приоритети в държавата. За мен по-успешните държави са тези, които имат баланс между учените, бизнеса и държавата. В закона за иновациите, който в момента се пише, се търсят от една страна, как да стимулираме компаниите, данъчни или други стимули и другото е как тази инфраструктура да бъде организирана. Тук пак много активно са въвлечени колегите и от Световната банка, които са гледали сто държави, всеки експериментира по някакъв начин. Да видим нашата конюнктура каква е и кое е най-подходящо за България.

  Освен данъчни облекчения по какъв друг начин ще привличате фирмите да участват в този процес?

  Нещата са различни. Фирмите принципно са заитересовани да правят нещо, което да продават по-скъпо. Едната е темата как да си взаимодействат, което няма общо с данъци, което може би е равно по важност, а другото е в момента се гледат освен данъчните всички механизми за насърчаване в много други държави, но понеже има много дебат по всички тематики, не искам сега да изпадам в конкретика. Някои варианти ще отпаднат, понеже не можем да ги финансираме, други се оказва, че в нашата правна рамка не могат да се имплементират. Така че нека приключи този дебат и ще назовем конкретните мерки.

  Какво друго ще пише в този закон за иновациите?

  Как да бъдат по-скоро определяни приоритетите, къде трябва да бъде иновирано. Какви са формите, иновативния съвет ли е, някаква специална фондация ли ще се направи, как ще работи, с какви механизми, кой ще влиза в нея. Този е организационният елемент. И това бих казал, са двете основни насоки.

  За начало са предвидени около 40-50 млн. евро, които могат да влязат...

  Това е моето предложение към министър Трайков и към министър Дончев, съответно и към Европейската комисия. Да бъдат заделени по програмата („Конкурентоспособност") за правенето на първия такъв модерен парк, ще намерим по-добро име за него. И то да е за малко под или около 50 млн. евро, което е значителен ресурс.

  Нещо като българска Силиконова долина?

  Сравненията със Силиконовота долина винаги не са правилните, но нещо такова - да се вземе капацитет в сферите, в които имаме потенциал, да се събере на едно място и те да си взаимодействат. Така се раждат иновациите, така се случват хубавите неща.

  А вашата идея откога може да зароботи? Есента ще бъде готов проектът.

  Концепцията с проекта. И се надявам в края на годината да са локирани парите и да се започне изпълнението, 2012 година реално да е в процес на изпълнение това нещо. Есента да се знае - дадени са толкова пари и от януари 2012 да се изпълнява проектът.

  Приоритетни проекти има ли?

  Въпросът е около кои сфери. За София се дискутират две - или заедно ще ги направим, или като алтернативи. Едното е фармация и медицина, а другото ICT - това, което правят фирмите от секторите на високите технологии, софтуерните компании, тоест технологичен като насоченост. В момента гледаме дали да са две отделни звена или да е на едно място с обща инфраструктура. Има консенсус, че това са сферите като първи, приоритетни и те са избрани на базата какво има като научен потенциал, какво има като университети, БАН, обаче от друга страна, бизнесът да е достатъчно активен и мащабен да участва в тези иновации чрез пари.

 72. 72 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#70] от "papadok":
  Пак предлагам да сменим столица на България.
  Иначе няма оправяне .

 73. 73 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 442 Неутрално

  От цялата статия не разбрах, дали това ще доведе до премахването на "паметника" пред НДК?

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 76. 76 Профил на dedka
  dedka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Аз принципно не виждам нищо лошо, тъй като така или иначе много голяма част от хората се водят с временно местожителство тук и плащат голяма част от данъците си в градове, които реално не обитават. Обърнете внимание колко от колите по софийските пътища са с номера С...... Това означава, че поне 50% от тях мърсят и употребяват тукашните пътища, а плащат данък в родния си град, което като се замисли човек, не е много справедливо.

 77. 77 Профил на Воден дух
  Воден дух
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Ами направете си отделен закон за Шопия, но много моля шопиянци през уикендите да си седят в Шопия, а да не идват да цапат Пловдив, Варна, Бургас, планините, морето... Да, точно шопиянци - тези, които през почивните дни се прибират по родните си места

 78. 78 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#49] от "Николай Колев":

  г-н Колев ходили сте в Сливен ?

 79. 79 Профил на anonimka
  anonimka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  София е столица, а столицата има национално значение, нормално е тя да бъде третирана по специален начин от властите на национално ниво.

 80. 80 Профил на wh
  wh
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вижда ми се съвсем норамно столицата да има две субсидии!нали е Столична община все пак!

 81. 81 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#65] от "merkel":

  Селяк тъп, цървул огражданен, София става тумор. Законово. Нещастно пропагандаторче на ГЕРБ, направихте града кочина, превърнахте го в убежище за всякакава сган, а сега искате и привилегии и териториите му.
  Селяндур нещастен, през 44 окрадохте къщите на "буржоазията", сега ще краднете градинки, паркове и пари. Щото друго освен да грабите не знаете....

  Ecrasez l’infâme
 82. 82 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 823 Неутрално

  "Най-скандалното ново правомощие обаче е искането "Столичният общински съвет да може сам да приема частични изменения в общия устройствен план на града. " - Ще й нахакат ли на Витоша новата скизона покрай този законопроект особено живо ме интересува.

  Точно като град-тумор, много показателно се разраства София (и се обезкървява България). Явление, характерно е за държави със силни мафии - Мексико, Бразилия. Ясно е, че винаги може и по-зле, натам ли вървим обаче?

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 83. 83 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Не може да има разделение на българските граждани , въз основа на това къде живеят..Всички извън София са 0. и еди колко си процента по малко хора , граждани и българи ли?! Иначе е редно да има отделен закон за столицата..И субсидиите да се планират на база реално живеещи хора там , за да не бъдат ощетявани и те.

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 84. 84 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "След титаничната битка на Борисов с Вълка чистенето на столицата поскъпна с 38 млн. лв."
  "През 2008 г. бюджетът за чистене на града е 113 млн. лв. През 2011 г. сметката вече е 151 млн. лв.

  Дали една от причините за новите щения на шайката престъпници овладяла държавата не се крие и тук?
  Наистина ли цяла България трябва да плаща на самозабравилите се милиционери?
  Меркел, идиот дебилен, знаеш ли колко са 38 000 000 лева? Бюджетът на Плевен за половин година. За всичко. Капиталови, заплати, детски градини, училища, издръжка на болнични заведения и хосписи..
  Баси шайката крадлива. Тия ще ударят у земята всички предходни...

  Ecrasez l’infâme
 85. 85 Профил на Asen Hristov
  Asen Hristov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  София има доста проблеми, но проблемът в тази конкретна идея е принципен. Не всички сме икономисти, но смятам, че ако държавата си беше развивала общините, а не наблъскваше всичко в София, сега нямаше да сме на това положение на 1 столичанин да се падат 5 комшии от провинцията и т.н.

 86. 86 Профил на katerinaangelova
  katerinaangelova
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не мисля, че този закон дискриминира... все пак СТОЛИЦАТА на БЪЛГАРИЯ е ЕДНА!!!

 87. 87 Профил на nikolay....
  nikolay....
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Малко ми е тъпо че медия като Дневник се позовава на строго червения вестник "СЕГА". Иначе за мен като Столица София има нужда от подобна реформа и тя ще стане факт, както е в Лондон и Париж например. В крайна сметка София е столицата и лицето на България и трябва да разпоалга с достатъчно средства, за да поддържа своя облик

 88. 88 Профил на jebidiah
  jebidiah
  Рейтинг: 223 Неутрално

  nikolay..... За Париж не знам но в UK всички големи държавни институции са изнесени извън Лондон. Съвсем умишлено са го направили. Намалят разходите и създават работни места извън столицата. Сиреч точно обратно на нас. Там намалят разходите а тук се чудят откъде да избушат още кинти за харчене. Така че примера ти е неудачен. Тук ако се опитат да изнасят държавна дейност от София всичките чиновници ще се тръшнат по корем на жълтите павета с рев до небесата. Наранения тарикат е грозна гледка.

  Нали никой софиянец не си прави илюзия че като се увеличат субсидиите живота му ще стане по-добър? Не. Просто ще има повече за лапане за тарикатите. Като им е широко около врата нама и да се опитват да си оптимизират работата. Рахатлък форевър. Като почнат да не им стигат пак ще си ги вдигнат. Че така най-лесно.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK