Жители на Девин протестираха заради затварянето на местната болница

Жители на Девин протестираха заради затварянето на местната болница

© StrОколо 200 жители на Девин и съседни селища участваха днес в протестен митинг срещу затварянето на местната общинска болница, съобщи БТА. Протестиращите настояват за запазване на здравното заведение, което в понеделник временно преустанови работа заради натрупани задължения за около 1.8 млн. лв. Болницата спря работа за една седмица, а преобладаваща част от персонала е в неплатен отпуск. Екипът не е получавал заплати от два месеца, тъй като сметките на здравното заведение са запорирани от кредитори.


Днес стана ясно, че общинският съвет на града е задействал процедура за продажба на акции от дружества и с привлечените средства да покрие част от задълженията.


Участниците в митинга обаче настояват държавата да отпусне безлихвен заем от 2 милиона лева, за да се погасят дълговете. Предлага се общините Девин, Борино и Доспат да гласуват ежемесечна субсидия за девинската болница от 20 хиляди лева. МБАЛ - Девин, обслужва населението на трите общини, а след временното затваряне на отделенията пациентите са принудени да пътуват до 100 км до болницата в Смолян.
Гражданите искат да бъдат проверени общинските съветници за конфликт на интереси по случая и да се изясни дали фирми на общинари са извършвали доставки за МБАЛ - Девин. Според тях тъкмо по този начин кметът и общинските съветници са източвали парите на болницата. "Те си назначиха мениджъри, а лекарите стояха без заплати. Работили са с техни обръчи от фирми и така са източвали болницата", смятат организаторите на протеста.


Кметът на Девин Здравко Василев заяви пред протестиращите, че многократно е търсил съдействие по проблема от Министерството на здравеопазването. По думите му в края на 2007 година, когато той поема управлението, болницата е имала много дългове и е нямала акредитация. "Чепишеви, които са организатори на протеста, са били общински съветници преди това, дори са давали правни съвети. Защо не са помислили тогава?", коментира кметът пред Би Ти Ви.


Според  председателя на общинския съвет Карамфил Каров задълженията са се трупали по време на няколко различни директори на болницата.


В декларация, изпратена от ГЕРБ - Девин, до медиите се посочва, че проблемът, довел до временно спиране работата на лечебното заведение, е чисто финансов, дължащ се на натрупания дълг от софийското ръководство (д-р Меджедиев, д-р Маринов, д-р Седянкова), в безконтролното отношение на кмета и общинските съветници и неспособността им да намерят адекватно решение за излизане от проблема със запорираните сметки на МБАЛ - Девин. "Вярвайте, че това е прецедент и няма община в България, която да е подходила толкова безстопанствено и безотговорно към болницата си", се посочва в документа.Директорът на регионалната здравна инспекция в Смолян Мими Кубатева успокои хората, че въпреки временното спиране на болницата в Девин те ще имат 24 часа болнично обслужване, защото в общината работят 9 общопрактикуващи лекари, един медицински център и др. Ръководството на областната болница в Смолян заяви в декларация до медиите своята подкрепа и съпричастност към медицинските кадри и целия персонал на здравното заведение. Смолянската болница разполага с необходимия ресурс да поеме всички спешни и планови пациенти, които се нуждаят от болнично лечение, казват още от лечебното заведение.
 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK