Граждански организации се обявиха срещу евтаназията в България

Граждански организации се обявиха срещу евтаназията в България

© Красимир ЮскеселиевНад 15 организации се обявиха срещу предложения закон за евтаназията, внесен от депутата от БСП Любен Корнезов, който трябва да бъде обсъден от комисиите по здравеопазването и по правата на човека в  парламента.  


В отворено писмо гражданите изразяват своята категорична позиция, че предложеният закон е неетичен и вреден както за гражданите, така и за системата на здравеопазването в България. Сред изтъкнатите аргументи са възможностите за злоупотреби от страна на лекарите, повишаването тревожността при по-възрастните, при хората с увреждания и при неизлечимо болните, сериозните психологически последствия за лекарите и насърчаването на убийството при определени обстоятелства.


Организациите апелират към открит обществен дебат по темата за евтаназията, включващ специалисти от различни професионални области, и възразяват срещу опита обществото да получава едностранчива информация по този важен и актуален въпрос.
На 28 юни депутатът от БСП Любен Корнезов, който е бивш конституционен съдия, внесе в парламента законопроект, който предвижда разрешаване на евтаназията. В законопроекта той е дефинирал евтаназията като удовлетворяване на молбата на неизлечимо болния или неговите близки за ускоряване на неговата смърт по безболезнен начин, вкл. и чрез прекратяването на изкуствените системи за поддържане на живота.


Според проекта искането за евтаназия се разглежда и трябва да бъде разрешено от специална петчленна комисия, назначена от министъра на здравеопазването и министъра на правосъдието. В нея участват трима лекари, като един от тях е психиатър, и двама юристи. Решение за евтаназия ще се взема само ако е подкрепено от всеки от членовете на комисията. Когато и само един член на комисията не е съгласен, искането за евтаназия се отхвърля.


Осъзнавам, че предлаганият законопроект е много "тежък" не толкова като нормативен акт, а от морална гледна точка, пише Любен Корнезов в мотивите си за закона и припомня, че евтаназия е имало от древността, включително и при траките.


Като противници на идеята в писмото до депутатите са се подписали асоциация "Общество и ценности", Граждански форум за защита на детето и семейството, Българска християнска медицинска организация, представители на Медицинския университет в София и др.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  То и сега у нас един куп "матриал" дава "фира" заради "лекарски грешки", така че да се сложи някаква законова рамка на "фира"-та е по-скоро необходимо зло (или добро, според гледната точка - особено ако човек е нелечимо болен; справка Тери Пратчет)...

 2. 2 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Адски сложно решение е това - от една страна, злоупотреби винаги може да има, от друга - ако си с нечовешки болки и в мъка, нямаш ли право сам да избираш дали да си отидеш достойно?

 3. 3 Профил на Добрия войник Швейк
  Добрия войник Швейк
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  малоумно е някакви хора да те държат жив и да те мъчат, за да се чувстват морално прави и да успокояваш съвестта им. това са 15 организации пълни с тесногръди хора, които не са имали тежкоболни роднини.

  Fast überall wo es Glück gibt, gibt es Freude am Unsinn. ~Friedrich Nietzsche
 4. 4 Профил на against
  against
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Какви са тия, че да се обявяват против бе? Това е решение, което трябва да се взима от болния, не от някакви безработни граждански организации. Човека като е решил, че не иска да се мъчи кои са тия, да решават вместо него?

 5. 5 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  А, оправихме здравеопазването, само евтаназията остана. Човек има право да решава кога да умре. Само е съмнително, че идеята е на комуниста Корнезов, та човек неволно се запитва дали не замислят някоя масова евтаназия на населението по случай 20-тата годишнина от управлението на незабравимия Луканов, не без вещото сътрудничество на милиционерите от ГРОБ и със специалното участие на другаря Путин в ролята на въртящият крана за газа.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 6. 6 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 838 Неутрално

  проблемът е не дали да е разрешена евтаназията, а доколко, и дали въобще може да се контролира нейното прилагане в милата ни родина, имайки предвди моралното ниво както на лекарите, така и на съдиите.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 7. 7 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Свободният човек в едно демократично общество трябва да има правото на смърт. Това е едно дълбоко лично решение и бюрократичната система няма право да се меси в него.

  Злоупотреби ще има, тях ги има и сега, работа на съдебните институции е да ги наказват и упражняват превенция.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  Камуняките от край време си навират гагата в Божиите дела. Курньеза таман се беше закротил и айде пак Пеньопеневщини некакви.

 9. 9 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 647 Любопитно

  "Българска християнска медицинска организация"

  Нали "бог" забранява "самоубийството", а християните са доста по-прилежни в отстояването на болните си фантазии и варварски практики, отколкото добруването на болните...

  Много лесно е от страната на хора, които не са болни от нелечима болест и не са в адски мъки да квичим, че това или онова е неморално, само че поставени в такава ситуация може би ще мислим друго.

  Този законопроект дава възможност, при това след одобрение от 7-членна комисия, да се изпълни изричното желание на човекът. Какво лошо има в това?

 10. 10 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Сега ще почне една дискусия тука... Преди време анкетата на Дневник предизвика доста коментари, а за мое учудване 64% от ~1000 гласували бяха "за". Почти всички подкрепили евтаназията изхождат от лична перспектива - "искам сам да мога да си определям съдбата". Но замислете се за всички останали перспективи - семейни, групови, обществени, религиозни, криминални, етични, правни. А "правото на живот" не значи автоматично и "право на смърт", в регулирания смисъл.

 11. 11 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 838 Весело

  поддържано от Българска християнска медицинска организация,

  организацията на младите старци и дървени камъни не поддържа ли и тя каузата???

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 12. 12 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#7:"NPaine"]работа на съдебните институции е да ги наказват и упражняват превенция. [/quote]
  е това е главният проблем, че си знаем нивото на въпросните институции

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 13. 13 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Сложно е. Принципно всеки трябва да може сам да реши дали да напусне този свят и кога. Обаче злоупотребите според мен не са изключени, а това опорочава цялата идея. Аз лично съм със смесени чувства.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 14. 14 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Размърдаха се другарите. Сега очакваме отнякъде да изскочи Красимир Премянов и да прочете цикъл лекции на тема "Икономиката, икономична - дело на всеки".

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  На какво основание който и да е ще ограничава правото на човек на достоен край, когато медицината очевидно е безсилна? Нима мислите, че хората, които искат евтаназия, непременно им се мре? Това е по-лека алтернатива на безизходицата - социална и финансова - в която биват поставени много тежко болни хора.

  Тревожността у възрастните се засилва от размера на пенсиите им и от инфлацията, а не от това дали имат право на евтаназия или не. Последната, в края на краищата, е доброволен акт, от който човек може да се отметне, и който бива проверяван на няколко нива за достоверност.

 16. 16 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#10:"Tai Lung"]"правото на живот" не значи автоматично и "право на смърт", в регулирания смисъл[/quote]

  Има такава логика!
  И все пак, ако дееспособен човек има право приживе да определи съдбата на органите си "пост мортем", то защо същият да няма и право да определи кога и как да бъде прерязана нишката на живота му?...

 17. 17 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#10:"Tai Lung"]Но замислете се за всички останали перспективи - семейни, групови, обществени[/quote]
  ми замисляме се (или поне така си мислим). защо обществото трябва да решава дали аз да живея или не? това решение е само мое. в краен случай- на близките ми. не е нито на лекар, нито на обществото, нито на групата.
  тук не става въпроса за масова насилствена евтаназия-който иска ползва, който не иска - не.религията е въпрос на избор (по конституция), така че тя работа в това решения няма. евтаназията според мен-също трябва да е въпрос на личен избор.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 18. 18 Профил на cheta
  cheta
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Каква защита на детето, на семейството? Става дума за доброволен избор с освобождаващ край! Не съм фен на Корнезов, но в случая е напълно прав.

 19. 19 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Защо не виждам фармацевтичните компании в протеста? Те имат най-голям интерес това да не се случи.

 20. 20 Профил на Станислав Димитров
  Станислав Димитров
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Тук са си прави хората не да им се месим в личното пространстранство да който и да било.

  SKUPE stanislav-32
 21. 21 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Забраната на евтаназията не е гражданска а религиозна позиция.

  Yet another blue planet.
 22. 22 Профил на Търсач
  Търсач
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ние не сме взели решение да се раждаме та да взимаме решение кога да умираме.

  "Freedom which does not have the background of wisdom has no meaning at all." - Shri Mataji
 23. 23 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Това е лично решение на всеки.Когато си неизлечимо болен , а мъките ужасни , твое право е да прецениш дали да поискаш евтаназия или не.

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 24. 24 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "повишаването тревожността при по-възрастните"

  Я ходете гласувайте за бекапето да се поуспокоите малко...

  gradinko.bg
 25. 25 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално
 26. 26 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Както и го нарекат-евтаназия,екзекуция и т.н.,това си е убийство.Но от друга страна,ако си неизличимо болен,изпитваш адски болки и си се примирил със смъртта,нека имаш право да избереш...Трудна тема.

 27. 27 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#26] от "popovski31":

  То щото живот със 150 лв. на месец и растящи разходи за комунални услуги и храна можеш да го наречеш такъв? В съседна Гърция пенсионерите могат да си позволят домашни прислужници, а тук си броят стотинките.

 28. 28 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#26] от "popovski31":

  Коментарът ми бе върху понятийното значение на "убийство", което ти прехвърляш на медицината, а аз считам, че завоалирано, така или иначе, се случва под шапката на държавата.

  Казусът човек как да си отиде от този свят, когато няма възможността да си подобри здравословното състояние, е негов личен.

 29. 29 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 838 Любопитно

  До коментар [#22] от "Търсач":

  а кой го е взел решението да се раждаш, господ ли? или обществото??
  майка ти и баща ти, разбира се, нямат нищо обсщо, предполагам.....

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 30. 30 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 838 Любопитно

  До коментар [#26] от "popovski31":

  разбирам позицията ти, но да те оставят със 150 кинза заплата какво е според теб, ако не убийство? да ти спрат лекарствата как му казваш?? да ти прегази детето ставрийски и после да получи условна какво е?
  така че убийство е едно доста разтегливо понятие и не трябва да се използва под път и над път.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 31. 31 Профил на hristogd
  hristogd
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Нямаш право на избор когато се раждаш.Човек трябва да може да избира поне когато умира!

 32. 32 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#17] от "beatles":

  Като се абстрахираме за момент от личния избор (за доброволна смърт), смъртта на даден човек има различни последствия за други хора. Наличието на възможност за "ускоряване" настъпването на смъртта е предпоставка за възникване на различни размисли "какво, ако" и представлява (макар и често невидима) основа за "морален риск", който неминуемо ще доведе до злини под една или друга форма. А човек, който е в тежко състояние, в което може да поиска да умре, е много уязвим.

 33. 33 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Комуниста Курнезов иска да прокара този закон специално за нелечимо болната сто годишна старица БКП/БСП!На последния си конгрес се надявам да вземат решение за масова евтаназия на партията си!Както се казва:отиди си ЗЛО с ДОБРО!

 34. 34 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Евтаназията е акт, който е от полза на хората, но само ако се прилага съгласно закона. В България, където законите грубо се погазват, тя ще се превърне в много от приложенията и в убийство.
  Не забравяйте, тук е България!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 35. 35 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#16] от "Twinston Myth":

  [quote#16:"Twinston Myth"]И все пак, ако дееспособен човек има право приживе да определи съдбата на органите си "пост мортем", то защо същият да няма и право да определи кога и как да бъде прерязана нишката на живота му?...[/quote]

  Не виждам никаква връзка, даже няма нищо общо. А приживе можеш ли да си продадеш единия бъбрек, например? (т.е. пример за несвързаност)

 36. 36 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Правото на живот на никого, дори на самия теб, не ти дава правото да прекратиш този живот. Това е и моралното основание за премахване на смъртното наказание. Това не е само "религиозна" позиция. Конкретно у нас такъв "дебат" е абсурден - у нас самото право на живот (дори не "достоен" практически не е защитено, за да си позволяваме още един начин, псевдозаконене, за затриване на човешки живот. Колкото до комисията - че това си е мръсна дума! Ако искате една работа да не бъде свършена, или да е зле свършена, направете комисия. Законовите и бюрократичните неуредици, масовата липсата на морал и НЕразбирането що е това морал, са аргументи ПРОТИВ евтаназията у нас, в бг. А Животът е ценност сам по себе си, независимо кое конкретно тяло го носи. Колкото до "нелечимите болести" - погледнете в уикито за заболяването на Стивън Хокинг - скоро ще се навършат 50 години, откакто му е била поставена терминална диагноза и предречена мъчителна смърт само след няколко месеца!!! Припомнете си и какво пише пред последния, деветия кръг на Ада - "Надежда всяка тука оставете!" - това ще е ефектът (и посланието) от "законовото (само)убийство".

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 37. 37 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#26] от "popovski31":

  Че какво му е на убийството. Много хора получават звания, медали и кариерно развитие за множеството убийства, които са успели да извършат. И парад имат даже на Гергьовден.

  gradinko.bg
 38. 38 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#32] от "Tai Lung":

  Подкрепям мненията ти!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 39. 39 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#36] от "Музар":

  Именно! Дори ако допуснем, че в идеалния случай би имало някакви основания за такъв "дебат" по принцип, в конкретната среда на България това е повече от абсурд! Та ние не можем една велоалея да направим като хората, представяте ли си как ще се "справим" с евтаназията!?

  Предполагам повечето подкрепящи евтаназията, изхождат от чисто егоистична позиция (съзнато или не), която ги заслепява.

 40. 40 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#23] от "sion1972":

  Замисли се, че често, много често, нелечимо болните не получават качествено лечение, а у нас почти няма "палиативни грижи". При липсата на такава възможност, евтаназията всъщност узаконява и оправдава липсата на здравеопазване и грижи, истински, не на книга. Комбинирай го с липсата на правосъдие и ще получиш законова форма на убийство. При това често в такова убийство ще взимат участие безсъвестни лекари!!! Въпросната комисия ще взима решенията си на база диагнозите, подписани от лекуващия лекар, избрал по-лесния път... Или от подобни на него! Решението в никакъв случай няма да е единствено на самия болен, но всички останали няма да носят лична отговорност, а някаква размита колективна отговорност. Което е чиста безотговорност.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 41. 41 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Проблемът "за" и "против" евтаназията е изключително сложен, а границата между морално и неморално - твърде тънка и относителна. Смятам, че трябва да е допустима при определени условия. Но състоянието на здравната, съдебната и всякакви други системи у нас в момента показва, че не сме още готови да прилагаме такъв закон в БГ.

 42. 42 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#35] от "Tai Lung":

  О, следван от мен душманино на Кунг-фу пандата , бъди така добър да не изопачаваш думите ми!
  Написаното от мен е
  [quote#16:"Twinston Myth"]право приживе да определи съдбата на органите си "пост мортем"[/quote]
  ...кой ти говори за търговия с органи? Или нямаш здравна книжка, на последната страница от която има по-особен текст?

  Каквото и да си пишем тук, факт е, че почти сигурно никой от тук присъстващите няма болежка, от която да му се прииска да умре (и толкова по-добре); а "здрав на болен не вярва", ако перифразираме една пословица...
  Да се откажеш изобщо от евтаназията, само защото не си сигурен в предварителния институционален контрол, е като да се откажеш изобщо от пътуване с над 5 км/ч (скоростта на придвижване пешком), само защото не вярваш в ефективността на хидравличните спирачки!

 43. 43 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Проблемът не опира и само до създаването на нов закон, а води и до много сериозни промени в куп свързани закони. И в момента в НК има текстове срещу "склоняване към самоубийство". Във всеки един момент една евтаназия може да попадне под ударите на тези членове в НК. И като си знаем качеството (?) за законите у нас, ще стане една мътна и кървава!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 44. 44 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#42] от "Twinston Myth":

  Груба грешка е да се сравняват технически постижения и/или материални отношения (здравето като стока) с Живот и Здраве като понятия изобщо. Въпреки успехите в клонирането, ще ти обърна внимание, че все още няма достатъчно ясна представа как е възникнал Живота, нито има недвусмислена дефиниция за живот. Науките за живота все още боряват с описване само на наблюдаваните форми на живот и нищо повече. Изтъквам ти само една разлика - нивото ни на знание, или по-скоро нашата, човешка, познавателна слепота в тази област. По тази причина моралните аргументи имат по-голяма тежест. За съжаление разбирането ни за "морал" у нас също е силно осакатено и изкривено. Ако има дебат - то той трябва да е прекалено дълъг и в никакъв случай не трябва да се прави след законови предложения, а дълго, дълго преди изобщо да се вземе някакво административно решение. И трябва да започне с въпроса "дали да", а не с "как да", което по същество е предпоставено без дебат решение.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 45. 45 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Офф топик:

  Дневник, темата е съществена и много по-важна от чатенето с Фейсбук и Скайп. Защо не е в основните новини???

  Собственоръчно ще си сложа удивителната.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 46. 46 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#42] от "Twinston Myth":

  май не случих на аватар, стана малко случайно...

  Не изопачавам думите ти - разбрах за дяраването пост мортем, просто казвам че от едното не следва другото и дадох друг пример (ако решаваме свободно всичко що става с телата ни, до къде може също да стигнем).

  И на мен ми се струва, че тук списващите са си в добро здарве или поне никак не се канят да мрат. В този смисъл и донякъде гледат опорочено/едностранчиво на нещата ("аз съм горд човек и ще умра гордо, аз решавам и не искам никой да ми се меси".

  За последното си прав по принцип, но това е силно преувеличено и паралелността е по-скоро неуместна; т.е. не казвам по принцип, че сложни решения не трябва да се взимат (защото са сложни), а че въпросът с евтаназията ще ни навлече много повече беди (поне в БГ), отколкото "ползи".

  Хайде, стискаме си ръцете - след 50 години да преразгледаме темата?

 47. 47 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#44] от "Музар":

  [quote#44:"Музар"]все още няма достатъчно ясна представа как е възникнал Живота, нито има недвусмислена дефиниция за живот. [/quote]

  Впечатляващо добри метафизични размисли... особено за юрист (какъвто сте, ако не се лъжа)!

  И ако приемем, че не сме наясно с живота, за да осмислим смъртта, то все пак "недвусмислена дефиниция" за болка има!
  И докато умните "дълго, дълго преди изобщо да се вземе някакво административно решение "се наумуват, смъртноболните ще се настрадат... или просто някои от тях ще изберат да свършат със себе си "незаконно"!

 48. 48 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#47] от "Twinston Myth":

  Не съм юрист. Няма никаква "дефиниция" за болка. Всъщност, няма "рецептори" за болка!!!

  Дори да има законен начин да си сложиш край на живота, това по никакъв начин няма да намали самоубийствата. Няма връзка между тях! Дори статистическа няма.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 49. 49 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#46] от "Tai Lung":
  [quote#46:"Tai Lung"]не казвам по принцип, че сложни решения не трябва да се взимат (защото са сложни), а че въпросът с евтаназията ще ни навлече много повече беди (поне в БГ), отколкото "ползи".

  Хайде, стискаме си ръцете - след 50 години да преразгледаме темата? [/quote]

  Стискаме
  П.П.
  Дано и повечето "устискаме" поне толкова, колкото в цитата...

 50. 50 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#48] от "Музар":
  [quote#48:"Музар"]Няма никаква "дефиниция" за болка. Всъщност, няма "рецептори" за болка!!![/quote]

  Де да беше буквално така! Тогава и в оня виц Нане нямаше да обяснява на Вуте, че може да го боли, докато си удря пръста с тухлата, ама пък какъв кеф било, като спре да се удря...

  А защо впрочем трябва да има статистическа връзка между евтаназия и брой на самоубийствата? Или смъртниците трябва да бъдат за нас само статистика, а не мислещи и чувстващи същества сами по себе си (за които са в състояние на вменяемост)?...

  За едно няма две мнения - узаконяването на евтаназията ще се проточи глобално, а локално - особено у нас, където ехото традиционно отеква със закъснение!

 51. 51 Профил на Дони
  Дони
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Искам да обърна внимание на няколко неща:
  - На пръв прочит и аз бях за евтаназията. Няма да изреждам защо, много хора са го написали тук.
  - Но след по-дълбок размисъл и след като чух аргументите на един лекар - психиатър по телевизията, започнах да се съмнявам.
  Защо?
  1. Какво ще стане с хипократовата клетва на лекарите? Тя официално и законово ще бъде нарушена.

  2. Представете си, че законът бъде приет. Тогава все по-силно от всички страни ще има натиск върху стари хора и инвалиди, че е по-достойно да избереш евтаназията, че е по-благородно да умреш, отколкото да живееш?
  Това собствен избор ли ще бъде или изборът на обществото?

  3. Нека вземем и философският смисъл - къде ще отиде тайнството на живота и смъртта, с които сме закърмени от малки? Значи ще трябва да променим някои основни и исконни ценности на съществуването изобщо. Готови ли сме за това?

  4. Много хора казват, щом животът ни не е полезен, по-добре е да умрем. А кой ще определя дали един живот е полезен или не? Комисия ли ще назначим? И ако за един човек нечий живот е безполезен, то за някой друг, това може да не е така.

  Няма да говоря за злоупотребите, до които този закон може да доведе... от страна на лекари, роднини или на цялото общество.
  Няма да говоря и за идеите на Евгениката, от които пострадаха 2-3 поколения в началото на 20-ти век.

  Така че, да се замислим, да не реагираме емоционално и да допуснем един закон, който може да навреди и на нашето, и на бъдещите поколения най-вече.

 52. 52 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#50:"Twinston Myth"]А защо впрочем трябва да има статистическа връзка между евтаназия и брой на самоубийствата? [/quote]

  Зависимостите са няколко типа, според избрания критерий, но за да се направи обоснована (и научна) връзка, а не според вицовете и/или личното усещане, трябва да има "функционална" (като законите за скорстта и пътя, v=s:t), или статистическа. Не възприемай статистиката само във вида й да манипулира общественото мнение . Тя си има съвсем научно приложение.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 53. 53 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#52] от "Музар":
  [quote#52:"Музар"]за да се направи обоснована (и научна) връзка, а не според вицовете и/или личното усещане, трябва да има "функционална" (като законите за скорстта и пътя, v=s:t), или статистическа[/quote]

  Съгласих се... И все пак на мнозина няма да им стане по-леко от това

  До коментар [#51] от "Донка Попова":

  Логично... И все пак по-обективна би била гледната точка на смъртноболен лекар-психиатър! Къде обаче да се намери такъв?

 54. 54 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Ако някой иска да умре "достойно" може да вземе свръхдоза, но легализирането на активната евтанази отваря врата за злоупотреби - роднини, лекари и тн.
  Освен това моралният въпрос за убийство си остава. Страдащият пациент прехвърля отговорността за своето решение върху лекаря, който печели пари от "достойната" смърт на пациента.
  Страданието е наистина нещо ужасно, но смъртта не е единственият изход от болките.
  Превръщането на убийството в легален бизнес е крайно недопустимо.

  Защо ако не да?!
 55. 55 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Аз също съм раздвоен, но по скоро съм за евтаназията. Особено при раково болни. Просто мисля, че човек в такова състояние ще намери един или друг начин да сложи край на мъките си. Ако я няма евтаназията, има влакове, балкони...Липсата на законово уредени правила едва ли би спряла решените да сложат край. Проблема наистина е доколко закона ще се прилага правилно...

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 56. 56 Профил на Дони
  Дони
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#53] от "Twinston Myth":

  Човекът беше на възраст, така че може да се каже, че е видял и преживял много неща.
  Той не отричаше нито един от аргументите, които бяха за закона. Просто искаше да накара хората да помислят за всички аспекти преди да вземат решение .
  И аз съм съгласна с него.

  И едно само мое мнение - Инстинктът за самосъхранение у хората е изключително силно развит (така и трябва да бъде) и аз не мисля, че ще има много хора, дори и изпитващи болка в последния си момент, които биха избрали смъртта...

 57. 57 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#53] от "Twinston Myth":

  Виж, преди години е починал от рак мой приятел, но аз разбрах след дълго време. Жена му ми разказа мъките и на двамата. Всъщност един безнадеждно болен човек много трудно, почти не е в състояние да се самоубие. А той изобщо не е искал подобно нещо. Искал е поне малко от малко да му облекчат болките. Тогава (преди вече 7-8 години) не са могли да намерят подходяща форма за "палиативни грижи". Има го, но за много кратко време предлагат такива грижи. Освен болката, човек в съзнание има и някои други изживявания - с деца, внуци, близки хора... Не е лесно да се откаже някой, дори 96-годишната ми баба, от тези житейски радости, само и само за да спре болката. Много е трудно в тези случаи да се наложи някакво административно решение. Още по-трудно е администратори да преценяват доколко това наистина е осъзнато решение на болния.

  Стискаме си ръцете и дано след половин век имаме общество, в което този дебат да има смисъл. И да е морален, каквото и да значи това сега. Независимо дали ние ще устискаме! Но дай Боже да ни има! Пък може и да "илядим"... , представи си, че медицината успее в тази насока

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 58. 58 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Какво ли би казал,ако беше жив,Хемингуей за евтаназията?!Все пак никой не е излязъл жив от този живот!

 59. 59 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#56] от "Донка Попова":
  [quote#56:"Донка Попова"]хората да помислят за всички аспекти преди да вземат решение [/quote]

  Респект! Безспорно е така!
  И все пак, задължителното условие за "два пъти мери, веднъж режи" не значи, че непременно трябва да заключим ножицата на дъното на морето и да останем само с шивашкия метър и с нож за отваряне на писма на масата, ако мога така да се изразя

  До коментар [#57] от "Музар":
  [quote#57:"Музар"]Освен болката, човек в съзнание има и някои други изживявания - с деца, внуци, близки хора... Не е лесно да се откаже някой, дори 96-годишната ми баба, от тези житейски радости, само и само за да спре болката. Много е трудно в тези случаи да се наложи някакво административно решение. Още по-трудно е администратори да преценяват доколко това наистина е осъзнато решение на болния.

  Стискаме си ръцете и дано след половин век имаме общество, в което този дебат да има смисъл[/quote]

  Дабъл респект!
  Впрочем, статистиката е неумолима - след като втори следван от мен съфорумец ми предлага ръкостискане с падеж след 50 лазарника по една и съща тема, няма как да откажа

 60. 60 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#46] от "Tai Lung":

  да кажем така- "за" евтаназията, но е в БГ, поне не засега

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 61. 61 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#56:"Донка Попова"]изпитващи болка в последния си момент, които биха избрали смъртта[/quote]
  тогава защо да не им дадем този избор?
  вижте, точно нашите лекари, за които хипокритовата клетва от години не значи нищо не би трябвало да имат проблем с такова нещо. както се казва, "да не оставим нито един пациент да умре без лекраска помощ"
  единственото, заради което според мен евтаназията е неприложима в бг е неприлагането на закона.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK