Борисов: Туристите искат история, затова разкопаваме тракийски гробници

Заседание на министерски съвет.

© Красимир Юскеселиев

Заседание на министерски съвет.Затъналите в разруха Бургаски минерални бани, строящата се метростанцията "Св. неделя", джамията в Стара Загора, разкопките в Поморие, Созопол и край Пазарджик са основните обекти около, които премиерът Бойко Борисов чертае бъдещото развитие на туризма в България пред кабинета. Това става ясно от стенограмата от последното заседание на Министерския съвет.


Поводът е решението на правителството да върне минералните бани край Бургас на местната община. Това явно е най-важната точка от дневния ред на кабинета, защото предизвиква най-дълго обсъждане и най-много коментари.


"Това са минерални бани с много древна история, които искаме да възстановим. Още от времето на Сюлейман Велики, който идвал тук. След това са направили някаква мина много дълбоководна, спряла е изворите и преди няколко години пак са се явили. Затова сега правим всичко това с цел на първо място туризъм", казва Борисов. 
След това премиерът развива тезата, че туристите освен плажа искат и история. "Затова и на Поморие сега едни тракийски гробници разкопаваме. На Созопол ще възстановим всичко, което е по скалния нос на брега като църкви, като изключителна археологическа стойност. Ето тук, ако погледнете пред Министерския съвет, разкопките вече излизат. Това са уникални неща, които излизат. Даже и метрото така го направихме, че 7 метра под разкопките минава кожухът на метрото, за да може да извадим цялата римска инфраструктура, тракийски разкопки. И бъдете сигурни, понеже тук е и кметът на София, тази метростанция с тези археологически разкопки ще бъде най-красивата, най-интересната метростанция в Европа", възкликва Борисов.


И бодро продължава: "Много съм радостен, погледнах днес, че ще подписвате и за "Света София". И Лувъра, както го нарече Вежди Рашидов, нашият музей, който правим, така ще го финансираме през Норвежката програма, през усвоените пари от еврофондовете, че накрая максимум пет-шест милиона ще отидат от бюджета и то ако не ги договорим и тях допълнително".


"Слънчев бряг е за младите хора, но по другите перлички - имаме Поморие, Приморско, Созопол, Несебър, нагоре чак до Каварна, Шабла, тези също уникални неща, които имаме, скалните пещери, там ще сложим пари", добавя министър-председателят.


И продължава: "В края на август ще стане и джамията в Стара Загора, която я правим паметник на религиите, национален обект. Там, като влезеш в нея, в ъгъла е била тракийски храм, запазен е. След това върху него правят православна църква. След това, като идват турците, правят върху тези двата храма джамия. Но по стените иконописите на християните не са махнати. И в края на август ще стане готово, като влезеш можеш да видиш как пет-шест века, колко са?"


Тук се намесва министърът на културата Вежди Рашидов в опит да придаде по-голяма точност на думите на Борисов. " Това са стари периоди, това, че има тракийска гробница, православието е към 15-16 век", уточнява Рашидов.


Репликата му предизвиква и министърът на образованието Сергей Игнатов да покаже научните си познания. "Тракийският обект там е от края на първото хилядолетие преди Рождество Христово. А след това върху него се появява храмът, който по-късно е православен, след разделянето на църквите. Но, така или иначе, имаме история вече две хиляди години, и като сложим още 200-300 години, история повече от две хиляди години. Така че това е страхотен обект, ако са запазени", казва той.


"Запазени са", уверява го Борисов. "Аз затова си позволявам да ви информирам за нещата, които правим с министрите, защото това трябва да се показва и да се говори. Два и половина милиона даваме там и това август месец ще е факт", добавя той.


Рашидов отново се опитва да сложи ред в изказването на премиера, уточнявайки, че баните в Бургас са още от римско време, а не от Сюлейман Великолепни.


"Дадох пример за Сюлейман Велики, защото там той си е водил харема. Още от римско време са тези бани", съгласява се министър-председателят.


По-нататък в дискусията Сергей Игнатов призовава да се обърне вниамение върху разкопките на селищната могила Юнаците край Пазарджик. "Датират го от шесто хилядолетие преди Христа, град с цитадела. Там е хубаво да се вложат пари, когато имаме. И вместо хората да ходят в несигурен район, какъвто е Месопотамия, Ирак да речем, те могат да видят селищни могили в цялото им развитие тук на територията на България".


"Игнатов, обади се на Дянков като си идва от Бургас да мине да го види, да видим колко пари ще трябват", казва Борисов.


Министърът на културата отваря дума за остров Свети Кирик. "Вече сме много напред с един проект за цялостното изграждането му като национален паметник на българската археология, вече имаме по оперативната програма 4 милиона за музей, който ще изградим на самия остров", хвали се Рашидов.


"Ние докато бяхме там, групи от по 15-20 туристи, но то няма нито билетчета, хората си копаят и вадят какво ли не и отдолу излиза целия град с всичките му църкви. А там е било боклучарник. И това е хубавото поне на боклучарника, че никой не е ровил отдолу. И камъните от събарянето си стоят", казва Борисов.


Намесва и министърът на културата Трайчо Трайков: "Лошото, господин премиер, е, че и християните, и мюсюлманите, и двете религии обичат да събарят това, което намират и да построят нещо отгоре. Примерно, в Индия, където са будисти и джайнисти, като дойдат и си построят храма до това, което намерят. Обаче до него. И сега са в редички и може да ги видите. Така че при нас, за съжаление, надолу трябва да се копае".


"Този, който го е съборил, Игнатов да ми подскажеш от историята кой го е съборил, го е мързяло камъните да ги разхвърля, та камъните са си там и можем сега да ги подредим като в детска игра и да стане абсолютно автентична къща. Не да правим изкуствени камъни като на много места, където съм виждал и да казват - ето така горе-долу е изглеждало. Камъните са си там и може да го сглобим. Така че, ще стане чудесно.  Там четири милиона ще ви ги гарантираме, започвайте", приключва дискусията министър-председателят.

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1341 Весело

  Туристите искат история, затова разкопаваме тракийски гробници
  ====================
  Не ги слушай какво разправят. Туристите искат главно бира и кебапчета.

  Yet another blue planet.
 2. 2 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1344 Разстроено

  Ох... Запушете Му устата, моля! Вече даже не е смешно...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 3. 3 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1341 Весело

  По изпитаната рецепта хляб и зрелища...само дето хляба е кът...

  الرجل الكبير
 4. 4 Профил на istimo
  istimo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И затова в София стоят да се рушат сред недъгави разкопки един гръцки/римска амфитеатър/арена и останките от старата стена; айде моля ти се!!!

 5. 5 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  Ето го, роди се и националният титан по маркЕтинг на туризъмо. След узаконяването на пирин и това изявление съм спокоен вече, българският туристически бизнес си намери похлупака.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 6. 6 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1344 Любопитно

  До коментар [#3] от "bigman1":

  Затова пък зрелищата наваксват - такова изобилие от зрелища никога не е било... човек да не знае от какво го боли стомаха, от глад или от смях!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 7. 7 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Аха. Търсим артефакти ,че България е Еврия.... Ми копайте по долината на Струма бе.
  Откак Божо намери резервната глава на Йоан все има надежда...

 8. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Значи да разбирам, че ще бутнат ония хотел насред София, дето го построифа върху амфитеатъра. Да разбирам, че ще преправят метрото, покрай което унищожиха една четвърт от римската крепост, ще махнат Биллата в Силистра, която построиха върху римския театър, ще бутнат новия участък от Тракия, заради който унищожиха 100 тракийски могили...? А?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 9 Профил на Станислав Димитров
  Станислав Димитров
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Това ли му викаш ИСТОРИЯ когато раздалбавате Тракийски Гробища БАТЕ БОЙКО

  SKUPE stanislav-32
 10. 10 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Като гледах снощните туристи от Сл.бряг,мале мила!Те за тяхната си история не им пука,Боко ще им показва нашата!

 11. 11 Профил на Добрият войник Швейк
  Добрият войник Швейк
  Рейтинг: 1697 Весело

  Колко ни е семпъл, милият...

  За войната ний нехаем, на война се ние шляем.
 12. 12 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 381 Весело

  Ако пък ги нау4им и да садят картофи, направо 6те ре6им проблемът с глада на глобално ниво

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 13. 13 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ако той и главният мултак - Вежди, разхвърлят пълни бутилки с водка из разкопките и гробниците, ще успеят да привлекат и основния тип туристи, които идват в България. Но ще трябва упорито да го правят всеки ден и на различни места. Инвестицията ще е малка, ефектът от нея голям.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 14. 14 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1085 Весело

  Според мен е по-добре да изкопаят у нас египетски гробници, а най-кирийно е някоя малка пирамидка. Така или иначе в Египет в момента е леко опасно, ще насочим египтолозите у нас. На Слънчев Бряг и Златните имаме хотели бол, може някъде там да ситуираме гробниците, мале ще убием туризма. Бабите ще плетат пирамиди на една кука, профили на фараони, разни мумии. Що сувенири, що проспекти. Дано върнат трудови войски, да се засилят копките.

  А дано!

 15. 15 Профил на onasis
  onasis
  Рейтинг: 168 Неутрално

  Ако се намери и един европеец който ще каже, хайде да посетим България зъради гръцките и римските паметници, защото Български просто няма, аз ще отида на околовръстния на София за да изкарам хляба си!!!

 16. 16 Профил на Дони
  Дони
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Това истински раговори ли са или някой ги е измислил?
  Да не сте ги преписали от Бъзикилийкс?

 17. 17 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#12] от "toffeetwr":

  Аха,ако в края на всеки ред ги чака водка ,
  ще садят и ще пеят.

 18. 18 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 808 Любопитно

  Добра идея е Алея Първа във Варна да бъде преименувана на името Юлиано Чезарини и

  по протежението на цялата алея трябва да има паметници разказващи за битката при

  Варна от 1444г. Както е при основната алея в морската градина.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 19. 19 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Ех, какво знаем ние?
  Б. Б. може у нас
  и Америка да открие!

  www.berbenkov.hit.bg
 20. 20 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#16] от "Донка Попова":

  За съжаление са истински, това е стенограмата от заседание на Мин. Съвет. Трагикомично четиво - всеки път

 21. 21 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#3] от "bigman1":

  Тъпата Тиква не вижда какво става в Гърция? Само с туризъм нищо не става. Трябва да се произвежда високотехнологична продукция, която струва скъпо. Но ние да не сме само "работните" пчелички. Обикновено западните компании изнасят трудоемкото си производство в такива страни като нашата. някога френските фирми за микроелектроника изнасяха в Тунис и Мароко трудоемките операции- монтажа, защото на всяко чипче трябваше да се бондират златни жички под микроскоп. Днес тези операции са автоматизирани и заводите в тези страни надали ги има. Така ще е и тук докато най-после БАН не измисли нещо новаторско, което да се произвежда от българска фирма

 22. 22 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ама това 3-4 милиона или нещо от рода за нищо ги няма. Дянков ще мине да види и колкото трябва, толкова ще дадем. За чий ... ни е тогава бюджет, като колкото пари ни трябват, толкова даваме?

 23. 23 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Борисов: Туристите искат история, затова разкопаваме тракийски гробници
  Не мога да повярвам колко уникално прост човек имаме за премиер!

 24. 24 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 982 Неутрално

  "И това е хубавото поне на боклучарника, че никой не е ровил отдолу. "
  Е това е то българско правителство!

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 25. 25 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#13] от "Dehumanizer":

  Е тука ги настъпи по мазола .................."туристите"!

  may the Power be with you
 26. 26 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1074 Весело

  МНОГО Е ЗАБАВНО, НЯМА СПОР!!!

  А относно ...

  "Министърът на културата отваря дума за остров Свети Кирик. "Вече сме много напред с един проект за цялостното изграждането му като национален паметник на българската археология ..."

  ... да не се е споминала българската археология, че ще и издигат национален паметник?

  TAKE THE RED PILL!
 27. 27 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1174 Весело

  "Дневник" за букета що ли така услужливо сте изпуснали, а?

 28. 28 Профил на Bizareste
  Bizareste
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#23] от "latcho59":

  То и на майка му не и се вярва, какво остава за нас

  http://bizarotrips.com - Live Creative
 29. 29 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#23] от "latcho59":

  Това наистина е най-тъжното - показва не само те самите каква безнравствена, неука и непукиста клика са, ами и как са успели мнозинството да го направят такова. Тракийските артефакти ги показваме като баджаци на маса срещу долАри под ластик... wtf

 30. 30 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Цецо копа тракииски трупове с багера??

 31. 31 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#24] от "phh":Може би и заради това разхвърля бали със софийски боклук из цялата страна, за да не копае никой да види какво има под тях.

 32. 32 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 594 Неутрално

  В момента в Ботевград кмета зарива т.н. "форум", построен около 1985-6 година с цел по подобие на римските форуми, там да се изнасят концерти. Но баш архитектите не предвидили че близката река, минаваща на метри от форума ще го залива като придойди. Сега се натрупва пръст и ще се прави нещо друго. Местните хора се шегуват, че след година-две ще почнат разкопки.

 33. 33 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#31] от "angel_to":

  А и в тях

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 34. 34 Профил на onasis
  onasis
  Рейтинг: 168 Неутрално

  Туристите Г-н ББ искат европейска атмосфера, дух, чисто море а не лайнарско, да няма цигания и кражби, да няма курви през 50 метра и да предлагат свирки, да няма цигани таксиджий чакащи като хиени жертвата да се качи на таксито, да няма погребални агенти-киселяци келнери, който като седне клиента на масата да го питат, хляб желаете ли? Колко филий хляб желаете? Вода желаете ли, егати умния въпрос? замразена храна с соя желаете ли? Кебапче за 35 стотинки с котеско месо желаеете ли?
  Рзбра ли Г-н ББ? Не си разбрал още, така ли? За това жертвите веднъж ще ходят на черноморието а Българите в Гърция или Турция!!!!!!!!!!!!

 35. 35 Профил на baturanda
  baturanda
  Рейтинг: 274 Неутрално

  И където няма история, каквато искат туристите, ти и твоят приятел Алко-Шибаняка си я измисляте.

  По-тъп човек никога не е стоял начело на държавата.
  Дори и Т.Живков беше по-умен.

 36. 36 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Явно мутрите са се насочили към иманярския бизнес и сега всичко ще се легализира - много доходно, браво!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 37. 37 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 470 Весело

  "Туристите искат история, затова разкопаваме тракийски гробници"
  Гледам ги тия дни из Слънчев бряг - да бе, само за история си мислят. Лазят по земята, сигурно исторически ценности търсят...

 38. 38 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Весело

  омг сега прочетох целия дебат и мисля приключих петъка защото вече не съм в състояние дори да говоря... уникално е било...

  интересно Игнатов, ако някои студент почне да му ги говори тия дали няма да гръмне като японски реактор...

 39. 39 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Разстроено

  До коментар [#29] от "Handy":

  ...а има и долна паплач, която го подкрепя?

 40. 40 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#37] от "e2e4":

  бе то затова и целия слънчев бряг стои разкопан вече 15 години...

 41. 41 Профил на baturanda
  baturanda
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Голям цирк беше постановката с мощите на Св.Йоан, целящи да стимулират поклоническия туризъм.

  То ако се съберат всички части на тялото му, включително и тези открити у нас, ще е излезе че е бил със 17 глави, 127 ръци и 325 крака.

  Да ме прости Господ за думите ми, но си е така ...

  Айде стига евтини лъжи от село Банкя.

 42. 42 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 594 Весело

  ..От 1-41..пост...Всички в една редица.... и да видим кой по далече ще се изплюе....

 43. 43 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1344 Любопитно

  [quote#35:"baturanda"]Дори и Т.Живков беше по-умен.[/quote]

  Бе, чак по-умен - едва ли, но поне не се изказваше всеки ден, като Бойко.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 44. 44 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 594 Весело

  Тоя го е хванал МакедонскиОТ синдром за иСкопаване на история.
  А някой може ли да ми обясни коя е тая "някаква мина много дълбоководна, "дето "е спряла е изворите", като баните са на поне 10км от морето.
  А последният абзац направо ми потопи плувката!хахаха

 45. 45 Профил на onasis
  onasis
  Рейтинг: 168 Неутрално

  Ще кажа още нещо, евала на Турците, те освен прекрасното егейско море, се възползват до дупка от Гръцките паметници, от 5-ти век след христа, на малоазийтското крайбрезие, както ми разправяше от сърце Хасан от Смирни......Вашите паметници ни дават хляб и се научихме да ги почитаме и да разказваме за тях и да ги представяме на туристите, въпреки че те са ваши и върху тях пише на Гръцки......но се стараем и ще се стараем за напред да ги пазим, защото без тях няма да има туризъм по-малоазийското крайбрезие, колкото и да е хубаво егейското море!!!!!!!!!!!!! Чуваш ли Г-н ББ ???????

 46. 46 Профил на onasis
  onasis
  Рейтинг: 168 Неутрално

  С извинение, исках да кажа "преди христа" разбираше!!!!!!!!!!

 47. 47 Профил на hito
  hito
  Рейтинг: 541 Весело

  илии:

  "Борисов: Туристите искат история, затова започваме строежа на тракийски гробници"

 48. 48 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Любопитно

  За бъдещия специализиран съд стенограмите от заседанията на Министерския съвет, ще са доказателства за съда, прокурора и органите на разследването и те ще вземат своите решения въз основа на вътрешното си убеждение, основано на и този доказателствен материал.

 49. 49 Профил на baturanda
  baturanda
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#47] от "hito":

  Ха-ха, сега Тиквон I Банкянски ще започне да реже лентите и на новопостроените Тракийски гробници.

  Няма такъв цирк или пък ако има, то той е единствено у нас.

 50. 50 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 648 Разстроено

  До коментар [#23] от "latcho59

  Нямам нищо против човекът Борисов.

  Явлението Борисов в политическият живот ме отвращава.

 51. 51 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Стилистиката в този разговор е на Алеко Константинов. Но инстинктивно Бойко Борисов схваща, че България има шанс като туристическа държава. Щом Тунис успява, защо ние да не направим туризъм при положение, че притежаваме фантастична природа и история. Вярно е, че говори смешно, ама мазния Сергейчо като говореше културно какво направи? Нищо.

 52. 52 Профил на yordan75
  yordan75
  Рейтинг: 381 Гневно

  Спри! Или млъкни, махни се! (Хр. Ботев)

 53. 53 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Туристите искат история,българите искаме настояще.

 54. 54 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#51] от "smej":  Е как ще правим туризъм като Тунис. По нашите курорти един бакшиш ти казва, че за 2 километра ще ти вземе 10 евро, а като те закара ти иска 50 евро. И ако не платиш ти слага нож на гърлото. Пример от Слънчев бряг лято 2010. А те такива примери милиони. За какъв туризъм говорите?!

 55. 55 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#50] от "Наблюдател":
  Явлението Борисов в политическият живот ме отвращава.
  Освен, че те отвращава се наказва и от закона. Наказанията лишаване от свобода се изпълняват по реда на влизането на присъдите в сила.

 56. 56 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#45] от "onasis":

  Да, ама за разлика от гърците турците имат и високо развита индустрия. мой бивш колега-турчин, ст.лейтенант от запаса, след като се изсели в Турция 8 години работи във предприятие за микроелектроника. сега има 3 апартамента (за 20 години) по 160 км.м., двете му дъщери-близначки са доктори по компютърна архитектура на Корнуелския университет и сега работят в лаборатория на ИНТЕЛ в Барцелона. Като завършиха университета-бакалаври-в Иснанбул с отличие получиха по 10000 долара награда.

 57. 57 Профил на onasis
  onasis
  Рейтинг: 168 Неутрално

  И нещо последно Г-н Премиер, скоро ще бъде готова автомагистрала "Струма".......Браво на ваш, от сърце ви го казвам!!!!!........Имайте предвид че по-черноморието ако не ги оправите нещата с мутрите и с хотилиерите който нищо общо нямат с туризма, ще гоните мухи........Халкидики ще бъде на една крачка вече, а Българите не са овце вече, както съм сигурен че си мислите, те знаят да наказват безобразието и простотията, без молотов и много шум като наш Гърците, а още по-лошо, тихичко, мъчително и презрително!!!!! Помнете мойте думи, времената са други !!!!!!!!!!!!!!

 58. 58 Профил на onasis
  onasis
  Рейтинг: 168 Неутрално

  До коментар [#56] от "stoicho2": Съгласен съм с тебе и одобрявам напълно твоя коментар!!!!!!!!!!!!!!

 59. 60 Профил на joro5kov
  joro5kov
  Рейтинг: 403 Неутрално

  "....Бойко Борисов чертае бъдещото развитие на туризма в България пред кабинета." А дали не е прах в очите на хората за да се вдигат на тези места парцелите ...... или е точно обратно ........ а забравих, 4е той и от туризъм разбира .... я виж какви хотели има.

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 60. 61 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1174 Весело

  До коментар [#42] от "vlad76":

  Върни си думите назад!

 61. 62 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Горещо се надявам Тиквочът скоро да отиде в историята...дай Боже. Колкото по скоро толкова по добре..... за всички нас!!!!

 62. 63 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#14:"5149mich"]Според мен е по-добре да изкопаят у нас египетски гробници, а най-кирийно е някоя малка пирамидка. Така или иначе в Египет в момента е леко опасно, ще насочим египтолозите у нас. [/quote]

  Закъсняла идея. В Босна се сетиха отдавна и оврещяха света, че са открили пирамиди там, по-древни и от египетските.

 63. 64 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 729 Неутрално

  От откритите тракийски гробници единствено Косматка представлява туристически обект - пространството около нея е облагородено, на място работи историк / общински съветник в Казанлък /, който в рамките на десет минути разяснява историята на траките. Въпросният туристически обект представлява един каменен олтар и ..... нищо повече. Около Косматка има открити и други гробници / Арсеналка, например /, които стоят заключени и са почти идентични с Косматка, т.е. обикновен каменен олтар. Освен Косматка, нито една гробница не е изградена като туристически обект. За да разгледаш една от гробниците плащаш 6 лева, както и за всяка следваща. Само дето, за да разгледаш останалите / освен Косматка /, чакаш отнякъде да се появи един домакин / на такава длъжност е човека /, който се качва на една смотана "Дачия" и те кара до останалите гробници, до които на практика няма изградена никаква инфраструктура. Като казвам, че домакина кара туриста до гробницата, имам предвид, че туриста следва със своя личен автомобил колата на домакина. Когато пристигнат до гробницата, домакина я отваря, туриста влиза вътре и започва да задава въпроси. На тези въпроси домакина отговаря нещо от рода на "Аааа, не знам, аз съм домакин".

  Та те така, в общи линии ..........

 64. 65 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  "... основните обекти около, които..."

  Дневник, че премиерът ни е неграмоте знаем, ама той ли ви слага запетайките на най-невероятни места?!?
  БЪЛГАРСКИ ЕЗИК не учите ли бе, ЖУРНАЛИСТИ?!?!?!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 65. 66 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  Мдааа... Пак същото.
  Просташки маймунджулъци от простак за простаци.

  Апропо, като е такава темата. За .... ъъъъ .... кОлтурата и туризъмъ ... с извинение ...
  Та да попитам .... к'во станА с ЛувърО? Българският? Как е напливът?

 66. 67 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Господа и дами, ето ясно и точно обяснение защо съществува археологията като наука.
  Някой трябва да намекне на умниците че има сериозен секс туризъм по света. Трябва да започнат да строят и публични домове. Лесно ще ги напълнят с попълнения от своите редици.

 67. 68 Профил на ngrudev
  ngrudev
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Важното е, че зад думите му стоят ряални действия и резултати, а не като рпедните едно голямо НИЩО.

 68. 69 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Заветите на Ботев, „СИЛНО ДА ЛЮБИШ и МРАЗИШ”.
  Ето такива трябва да бъдем ние. КОЛЕКТИВНИТЕ оценки са НЕАДЕКВАТНИ. Той може да е ПРОФАН, НЕСТАБИЛЕН, МЕКОТИНКА, всичко минава, но Борисов има и нещо хубаво в него, ОПРАВЯ ПЪТИЩА, СТРОИ МАГЕСТРАЛИ, опазва АРХЕОЛОГИЧНАТА ЦЕННОСТ на България, която е много добра АТРАКЦИЯ за чужденците. В Гърция и др. къде ли не съм ходил, Акрополи, Делфии, Пороси, Миконоси, интересни са. Тракийското злато, сега на изложба в Бургас, се посещава от много чужденци. В Пловдив що колони, що нещо бяха извадени със СТАРО ЛАТИНСКИ НАДПИСИ, които казват че били римски, но СПОРЕД СПЕЦИАЛИСТИ АРХЕОЛОЗИ, Тракийския език Е СТАРОЛАТИНСКИЯ. Имам копие на кореспонденцията м/у Борис I и Папа Никола, открити от американски археолози през 1986 г. в избите на Сан Педро, Венеция. Езика на днешна България е бил СТАРОЛАТИНСКИЯ. Историята, НЕ ВРЕДИ НА НИКОГО.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 69. 70 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Когато чета дискусиите на Министерския съвет първото нещо което ми минава през ума е, че и ние във форума ще можем да управляваме страната не по-лошо. Същото ниво на разправии. Същото ниво на компетентаност, или липса на такава. Същите неуместни отклонения от темата. Същите религиозни намеци. Същото кухо парадиране.
  Ние от форума не допринасяме много за напредъка на България. Мислитете ли че тези от Министерския съвет ще постигнат нещо?

 70. 71 Профил на dgapi
  dgapi
  Рейтинг: 522 Весело

  то хубав моабет са си направили нащи държавни мъже ма много ми приича на седянка на 16 год момчета с бутилк ракия дето всеки знае как стават тия хубави неща пък на следващия ден изтрезнеят и незнаят за какво са приказвали
  п.п.
  то боче разкопките ги оставете на археолозите те са майсторите и по малко золуми ще направят и хем ще привлекът авторитети от цял свят ,и научни форуми могат да спретнат и конференции там всякакви
  а на вас държавните мъже уж по ви рилича да спретните едно министерство на туризма ама само на туризма със специалисти дето ще решат де трябва да се строи и какви планове и инвестиции да се направят и да се види накрая колко парички идват о тоз пусти туризам

  Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно. Уолтър Липман
 71. 72 Профил на satania
  satania
  Рейтинг: 221 Неутрално

  " Това са стари периоди, това, че има тракийска гробница, православието е към 15-16 век", уточнява Рашидов.

  WTF?!
  Чета и не вярвам на очите си....православието ли тогава се е обособило или християнския период на храма е от тогава???...
  А за останалите изказвания...нещо смисъла се губи тука...

 72. 73 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  Уважаеми Дами и Господа,

  Смятам, че форумецът "Polusa" на база дълбокомисления му и компетентен пост # 69 е достоен ... не! направо - призван! ... да бъде номиниран и немедлено избран на поста Вицепремиер на това Правителство!

  Не само ще му пасне като дялан камък, но , без съмнение, ще допринесе и за повишаване на общия им интелетуамен уровен.

  Като безспорен аргумент, а и за разтуха в късния петъчен следобед, препоръчвам на вашето внимание [#69] от "Polusa"

 73. 74 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2691 Весело

  УЖАС!!! Къде бля толкова време Божидар Димитров, поне като на приятел да беше обяснил?!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 74. 75 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Дневник по-добре да оправи собствените си бисети като "министърът на културата Трайчо Трайков" и "вниамение", пък после да иронизира изказванията на други хора.

 75. 76 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Гениално. Разкопаваме тракийски гробници не заради научните изследвания, а само заради туристите - тоест само за пари. Само заради парите са разкопавали гробници и онези египетски разбойници например, заради които по стените на въпросните египетски гробници са били изписвани сочни и тучни проклятия. Когато решиха, че са намерили автентични мощи на св. Йоан Кръстител пък... първите им реплики пак бяха за туристите и парсата, която ще събират от тях.

  Хубаво е, че са се загрижили за минералните бани в Бургас. Но и в момента във Варна, например, се намират останките от четвъртите по големина в Европа римски терми. Те са и с едни гърди по-стари от останалите три най-големи. Под шапката на Общината са, тоест на силно залюбения в последно време от ГЕРБ Кирчо Йорданов. И страдат от пълно неглижиране от негова страна, от липса на достатъчно финансиране за консервационни и реставрационни дейности, от скудоумно упражнявана охрана от страна на фирма, с която Общината е сключила малоумен договор, страдат и от какво ли още не. Включително от мегаломанските напъни на илитератите от общинския отдел "Култура" да провеждат вътре театрални постановки и концерти, по време на които се рушат зидове, устояли близо 2000 години, а съвременната "културна" публика - с извинение - осира и опикава паметника на античната... култура. Което навежда на мислта, че предоставянето на един обект на местната Община не винаги е панацея.

  Свобода за Надежда Савченко!
 76. 77 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Ами сега ? ? ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 77. 78 Профил на tiele
  tiele
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Боже, колко див народ у Балканите...

 78. 79 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  цецо с багера ли ги откопава?!

  Времето е наркотик, много от него убива.
 79. 80 Профил на bayern
  bayern
  Рейтинг: 434 Неутрално

  да де ама има една малка подробност че тракийското злато веднага изчева

  Welthauptstadt Germania
 80. 81 Профил на bigbira
  bigbira
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Татуиран вандал с пароструйка - щое то?

 81. 82 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 670 Гневно

  Хейтъри сте всичките.

 82. 83 Профил на kiselo_mliako
  kiselo_mliako
  Рейтинг: 701 Весело

  Искали туристите....искат и идват не заради гробници, а заради алкохола.
  Алкохолен туризъм

  Не е страшно да си прилеп-нещата обичайно са с главата надолу.Страшно е да си прилеп с разтройство!
 83. 84 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#1] от "uran":


  [quote#1:"uran"]Не ги слушай какво разправят. Туристите искат главно бира и кебапчета.[/quote]

  А също и евтини курви....

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK