Част от поземления фонд ще стане "вноска" в неясен проект с Израел

В сутрешното предаване на ТV 7 министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че за целите на подготвян общ проект с Израел за "регионална банка за производство на храни"  България ще задели част от държавния поземлен фонд като вноска.


"Ние имаме едно немалко предимство - че България притежава немалка територия като държавен поземлен фонд, който е 2.5 млн. декара. Тези държавни ниви се отдават под аренда и част от тях могат да бъдат заделени, разбира се, комасирана част, която да бъде българската вноска, така да се каже, в този общ проект", обясни министърът. От думите му не стана ясно апортна вноска ли се има предвид, както и какъв ще е юридическият формат на този проект.


"Прагматизмът е свързан с това, че България притежава една от най-плодородните и чисти земи в света, това е факт. Обединявайки нашата чиста и плодородна земя с еврейските технологии, които са най-високите в света и, разбира се, с техните инвестиции, ние можем да направим една наистина регионална банка за производство на храни. А имаме ангажимента и на ООН и на ФАО, че това, което се произведе, може да бъде насочено и към нуждаещите се", заяви Найденов.  По думите му в проекта могат да бъдат включени и пасища, тъй като израелците са водещи в света по отношение на  генетиката и техните крави са най-високо продуктивни.
За т. нар. регионална банка за храни беше съобщено вчера след съвместното заседание на българското и израелското правителство в София. За "Дневник"  от земеделското министерство казаха че засега не е ясно по какъв начин ще бъде реализиран проектът и предстои създаване на работни групи, които до есента да изработят детайлите по сътрудничеството.


Пръв за подобни идеи в началото на май заговори премиерът Борисов, който заяви, че като инвестиционни приоретити България трябва да заложи на производството на храни и минерални води, с които да изхранва света, а освен това и на атомна енергетика и строителство на нови ски писти.
Месец по-късно при посещението си в Израел земеделският министър Найденов съобщи, че там е обсъдена идеята за общи проекти в областта на производството на храни.


Пред ТV 7 тази сутрин министър Найденов предупреди също, че много малко кравеферми у нас покриват еврокритериите и има опасност те да бъдат затворени. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK