Дянков очаква 6% икономически растеж през четвъртото тримесечие

Ако ГЕРБ получи втори мандат, в неговия край средното ниво на доходите в България може да достигне това на Гърция, коментира Симеон Дянков.<br />

© Дневник

Ако ГЕРБ получи втори мандат, в неговия край средното ниво на доходите в България може да достигне това на Гърция, коментира Симеон Дянков.Финансовият министър Симеон Дянков прогнозира 6% икономически растеж през четвъртото тримесечие на тази година. В интервю за днешния брой на "Труд" той коментира, че България е влязла в кризата половин година след повечето държави от ЕС и възстановяването също ще се усети шест месеца по-късно.


"Ако ние имаме силно тримесечие, това ще бъде третото на тази година. През първото вече имахме 3.4% ръст. Очаквам за октомври-декември да имаме поне 6%. Дали можем да постигнем ръст от 8%? По принцип да", казва Дянков.


Министърът признава, че такъв растеж не се е случвал и в годините преди кризата, но заради прокараните политики и най-ниското данъчно бреме в Европа би трябвало да се помогне на бизнеса да постигне по-висок растеж. "Все още ни липсват някои реформи. Целта е не само да достигаме и задминаваме тези непосредствено преди нас като Румъния и Латвия, а и да се стремим доста по-високо - към средноевропейските доходи", казва министърът. Това по думите му може да се постигне за два мандата и тогава средните доходи в България могат да достигнат средното ниво на тези в Гърция.
Попитан за коментар как работи икономическият екип на правителството Дянков отвръща: "Плевнелиев е много силен министър, Нона Караджова - също. Трайчо е силен, Московски за кратко време се представи много добре. Такъв икономически екип досега не е имало в модерната история на България. Отправял съм критични коментари към земеделския министър. Повече трябва да работи, по-малко да говори. Това напоследък започва да става. Също така смятам, че ни трябва сериозна реформа в сферата на сигурността." В изказването си Дянков заявява, че трябва да се промени съотношението в ресурса - и финансов, и човешки, който отива в сферата на сигурността.


На въпрос с колко ще се намалят разходите за сектор сигурност в бюджета за следващата година Дянков отговаря по следния начин:


"Пак гледаме средното ниво за Европа. Като сравняваме, там за сигурност се харчат около 2% от БВП. Ние харчим двойно - 4.2%. Тези 2.2 на сто, ако се преразпределят към образование, наука, култура и земеделие, там също ще стигнем средноевропейските нива. Това не може да стане за една година, но за 3 може. За да стигнем средноевропейските доходи, трябва да имаме и средноевропейското преразпределение на бюджетните приходи." След това уточнява и че такъв разговор вече се води с вътрешния министър Цветан Цветанов.


За работата на Националната агенция за приходите Симеон Дянков отговаря, че в последния месец има подобрение, но иска да види, че това е сигурна тенденция, а не временно раздвижване, за да се отговори на взискателността на министъра.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK