Еворкомисарят по търговията: Европа залага на отношенията с Китай

Еворкомисарят по търговията: Европа залага на отношенията с Китай

© Associated PressИнтеграцията на България в Европейския съюз и търговско-икономическите отношения на Европа с Китай са били основните теми на разговорите между премиера Бойко Борисов и еврокомисаря по търговията Карел де Гухт.


Европейският съюз държи много на добрите взаимоотношения с Китай, който за нас е важен партньор и в същото време жесток конкурент, посочи Карел де Гухт. По думите му за ЕС е  важно този пазар да е отворен, за да може европейските страни да изнасят и да участват в различни обществени поръчки, да нямат затруднения при закупуването на суровини, да могат да правят инвестиции. В същото време Европа ще държи на защитата на интелектуалната собственост. Премиерът Борисов отбеляза, че на Китай е било отделено голяма част от времето, защото гостът утре ще отпътува за азиатската държава.


Еврокомисията може да помогне на България при решаването на някои въпроси в областта на търговията, износа и митата, каза още Карел де Гухт. Той посочи като пример силата на ЕС при разрешеването на въпроса със забраната на Русия за внос на зеленчуци, както и някои увеличени мита. Премиерът Борисов благодари за възможността да се ползват еврокомисарите за разрешаването на важни проблеми, особено в търговията. Там, където има забрани за внос, целеви мита, Еврокомисията може да преговаря много по-добре от позицията на най-голямата икономика и пазар в света и да постига по-изгодни резултати за страните членки, каза Борисов.
Карел де Гухт отбеляза, че страната ни е много променена спрямо 2006 г., когато е бил в България. Според него влизането на страната ни в ЕС е допринесло за по-бързото й модернизиране. Той препоръча България да се стреми към баланс в износа си между ЕС и другите страни. Освен на обещаващия китайски пазар другите важни пазари са Бразилия, Индия и Русия, както и Малайзия и Индонезия, посочи еврокомисарят по търговията.


На въпрос дали България може да бъде мост между ЕС и страните от Северна Африка и Близкия изток премиерът Борисов отговори, че едва ли проблемите в тези страни ще се решат толкова бързо, колкото ни се иска. Затова заедно с ООН искаме да направим банка за хранителни продукти, за да може да има готовност да помогнем, каза премиерът. "Ние имаме готовност да бъдем естествен мост, защото  сме първата и най-близка страна до този свят", каза Борисов.


Той съобщи, че по време на съвместното заседание с кабинета на Израел е договорено 1000 български строители да отидат на работа там. Предстои да бъде направено такова заседание с правителството на Гърция. Турция също е изявила желание в най-скоро време да има съвместно заседание на двата кабинета, допълни Борисов.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK