Вече има регистър на длъжниците


10 лв. струва справката за гражданите и фирмите. Тя може да бъде направена от всеки частен съдия-изпълнител

Информацията за всички длъжници в страната вече е събрана в регистър. Той е към Камарата на частните съдебни изпълнители и работи от вчера. В регистъра са въведени данните за всички дела при частните изпълнители.


Така всеки ще може да направи справка дали бизнес партньорът му например дължи пари на банка, фирма или гражданин. В съобщението на камарата е уточнено, че всеки може да поиска справка за себе си. Това удостоверение пък се изисква от контрагентите при сделки или други търговски отношения, за да не се разчита само на "честната дума" на партньора.
Цената на справката за гражданите и фирмите е 10 лв. и сумата се превежда предварително по банков път. В седалището на камарата няма да се издават удостоверения, а това ще може да става в кантората на всеки частен изпълнител.


Новият регистър ще улесни и работата на гилдията, тъй като ще позволява на всеки частен изпълнител да провери дали при други негови колеги няма дела срещу един и същи длъжник.


"Справката има единствено и само информативен характер за наличието или не на вписване в регистъра към посочения в нея момент и не поражда никакви права, задължения или отговорности за издалия я съдебен изпълнител, за камарата на частните съдебни изпълнители или за трети организации и лица", се уточнява в съобщението за новата услуга.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK