Незаконна търговия с лекарства в курортите

Незаконна търговия с лекарства в курортите

© ДневникПо Закона за лекарствените продукти лекарите нямат право да продават лекарства на пациентите, освен когато става дума за медикаменти, използвани в спешната помощ, или когато лекарят практикува в населено място, в което няма аптека.


Във фактурите, издавани от "Глобъл асистанс" обаче, присъстват и лекарства, при това на цени многократно над пределните, определени от Министерството на здравеопазването.


За тези нарушения сигнал е подал агентът на застрахователната компания SOS International в България - дружеството "Фиделитас асистанс". То е специализирано в предлагане на застрахователна помощ за чужденци, пострадали в България.
"Като упълномощени от нашите скандинавски партньори и няколко други компании, още през есента на миналата година ние внесохме официална жалба до Министерството на здравеопазването за иницииране проверка за неправомерна търговия с лекарствени средства от страна на "Глобъл асистанс", каза за "Дневник" Константин Велев, управител на "Фиделитас асистанс". 


От "Глобъл асистанс" отричат да продават лекарства на пациентите. Според изявление на управителката Катерина Ганчева медикаментите се купуват от лицензирани аптеки на съвсем законни цени, а след това просто се дават на болните, като се оскъпяват по пътя на доставянето си до тях. Оскъпяването върху лекарствата, фактурирани от "Глобал асистанс", обаче е фрапиращо.


Например за двата антибиотика, с които е лекувано зачервеното гърло на Йепе Тулструп – "Клацид" и "Курам", застрахователят му е таксуван съответно 60.38 евро и 30.95 евро. За сравнение - актуалните пределни цени на тези медикаменти са 32.24 (под 16 евро ) лв. и 17.30 (под 9 евро )лв.


Сигналът на "Фиделитас асистанс" във връзка с този тип нарушения получава сравнително бърз отговор от здравното ведомство - още в средата на октомври 2010 г. В него се казва, че е разпоредено да се направи проверка към съответната Районна инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) във Варна".


По думите на Константин Велев обаче тази проверка до момента не е приключила и по казуса няма становище на контролиращите органи.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK