БСК: Тежки процедури и много документи пречат на усвояването на европарите

Тежките процедури, изискващи голям обем от документация при кандидатстването и отчитането на европейските проекти, е най-значителният проблем, възпрепятстващ ефективното усвояване на фондовете. Това показва проучване на Българската стопанска камара (БСК), представено от Камен Колев, зам.-председател на организацията. То е правено от 28 юни до 5 юли чрез анкети сред бизнеса, академичните среди и неправителствения сектор.


Другите проблеми пред усвояването на евросредствата са свързани със забавяне на плащанията по проекти (около 70% от анкетираните), осигуряване на съфинансиране (около 30%), неясни указания от страна на администрацията за дейностите, които трябва да се извършат по изпълнение и отчитане на проекти (около 67%), липсата на прозрачност при оценка на проектите (над 60%) и спорни текстове с възможности за различни тълкувания (над 55%).


По-голямата част от фирмите (59%) заявяват, че са информирани в достатъчна степен за условията за кандидатстване с проекти по европейските фондове. Малко над една четвърт от тях декларират, че се нуждаят от допълнителна информация, а само 13% не се чувстват информирани.
От анкетираните компании 46% са били бенефициенти по оперативните програми. Около 13% от компаниите са кандидатствали, но не са били одобрени, а 39% от отговорилите не са кандидатствали. Над половината от фирмите (52%) възнамеряват да кандидатстват отново, което показва, че бизнесът ще разчита на европейските фондове и през следващия програмен период, коментира Колев.


Бизнесът предпочита грантовите схеми (над 70% от запитаните) като форма на разплащане. В определени случаи револвиращите финансови инструменти са по-подходящи, като така смятат близо една пета от компаниите.


За следващия програмен период 2014 - 2020 г. бизнесът настоява за по-строг контрол от страна на Европейската комисия към разпределението и разходването на средствата (около 35%). Около 25% са за създаване на централизирано звено за управление на всички оперативни програми. Една пета от компаниите очакват повишаване на ефективността чрез аутсорсване на някои дейности към банките и неправителствените организации, а само около 18% са за запазване на сегашната система за управление на еврофондовете.


Предпочитанията на бизнеса са към оперативните програми "Регионално развитие" (52%), "Околна среда" (54%), "Конкурентоспособност" (48%) и "Транспорт" (46%). Като оперативни програми с най-малка значимост за бизнеса се определят "Административен капацитет" и "Техническа помощ".


По отношение на работата с администрацията бизнесът най-често препоръчва разширяване на спектъра от електронни услуги за бенефициентите като електронно кандидатстване и отчитане на проектите и аутсорсинг на специфични дейности при управлението на проекти.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 450 Неутрално

  С две думи некадърна администрация най големият проблем на България

 2. 2 Профил на buchalo
  buchalo
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Какво стана с бившата шефка на фонд Земеделие? Доби ли образованието със задна дата,та да отпаднат обвиненията срещу нея, ако изобщо поради бременна задълженост са били предявени срещу нея?

 3. 3 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Тези процедури важат за всички. Не само за България.

  Yet another blue planet.
 4. 4 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  а най-куцата програма е конкурентоспособност, това що не го напишете

  Времето е наркотик, много от него убива.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK