Две върховни съдийки се навиха за ВСС

Бойкотът на 450 магистрати не попречи на процедурата

Трима съдии бяха номинирани за двете свободни места във Висшия съдебен съвет (ВСС). Това са Теодора Нинова от Върховния касационен съд (ВКС), Марина Михайлова от Върховния административен съд (ВАС) и Димитър Фикиин от Военно-апелативния съд. Кои двама ще бъдат избрани да работят една година до изтичането на мандата на съвета ще стане ясно на 12 септември.


Първите две кандидатури бяха издигнати от бивши зам.-министри, които сега са съдии във ВАС. На събранието първа стана зам. вътрешният министър от предишното правителство Соня Янкулова. Тя обяви, че предлага за член на съвета колегата си Марина Михайлова.


Представи я като съдия с над 30 години стаж и човек с борбен дух, който може да отстоява позицията си. Михайлова е магистратът, който единствен излезе с особено мнение по делото срещу Ахмед Доган и обяви, че той е в конфликт на интереси за хонорара си от 2 млн. лв.
Пред събранието на съдиите Михайлова коментира бойкота на софийските съдилища и на ВКС, които отказаха да се включат в избора на нови членове на съдебния съвет в знак на протест и в подкрепа на напусналите го Капка Костова и Галина Захарова.


"Няма време за бойкот, ние сме част от съдебната система и трябва да вземем дейно участие в нейното реформиране", заяви номинираната. "Трябва да се сформира ново ядро във ВСС, което да води нова политика", допълни тя пред медиите. Михайлова призна, че както е останала малцинство за Доган, може да изпадне в същата ситуация и във ВСС.


Другият кандидат - Теодора Нинова, беше издигната от бившия зам.-министър на правосъдието Марио Димитров. Той посочи, че тя е съдия от 1974 г. и би била достоен избор. Колегите й бяха разделени в коментарите за нея - че се кандидатира, за да си почине преди пенсия, или че е "чепат" характер с радикални идеи и това я прави добър избор за разбиване на статуквото във ВСС.


В последния момент, след като изглеждаше, че номинациите са приключили, беше лансирана кандидатурата на военния съдия Димитър Фикиин, но той почти няма шансове.


В събранието участваха 167 съдии от цялата страна. Те са делегати на колегите си, но не представляваха всички съдии, тъй като 450 магистрати бойкотираха процедурата. В началото на събранието участниците в него констатираха, че то е законно, и не засегнаха проблема с представителността му.


Следващата седмица и парламентът трябва да избере двама членове на ВСС, но за мястото има само един кандидат - прокурорът Нестор Несторов.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Не е лошо да се уточним: бойкот обявиха примадоните и такива в панталони от софийските съдилища , най-вече СГС, САС и отчасти СРС и СОС (там е на работа съвестта на българската съдийска мисъл Н.Куцкова), ВКС с шеф Л.Груев, човек на президента и мисля, че макетата от благоевградско. Останалите съдии не се смятат за примадони, знаят ,че са държавни служители със съответните права и задължения и гласуваха за техни представители. Вайканията, прокламациите и декларациите на БХК, ССБ и ВАС бяха за „подгряване”. Не казвам, че ВСС е нормално и съвестно работещ орган на съдебната власт, дори съм много далече от тази мисъл. Но начинът за сваляне на ВСС : чрез груб, хамалски и площаден натиск, с участието на неправителствени и съсловни организациии , беше грозен и нелицеприятен, та дори напарво безочлив. Вие сами разбирате,че основание за този ропот, прераснал в бунт, беше неназначаването на В.Цанова за шеф на СГС, а целта на съдиите от четирите съда беше една-единствена : Или Вили, или ви сваляме! Е, не свалиха ВСС и се изложиха пред хората.
  Смятам, че пасажът " В събранието участваха 167 съдии от цялата страна. Те са делегати на колегите си, но не представляваха всички съдии, тъй като 450 магистрати бойкотираха процедурата" е некоректен. Тези 450 магистрати каква част от представителите на Общото събрание щяха да излъчат? Не е коректна и позицията на съдия М.Михайлова : След като бе издигната за кандидат-член на ВСС, тя коментира пред журналисти, че споделя позицията на Галина Захарова и Капка Костова за работата на ВСС. "Но не е време за бойкот, защото предстоят избори на съдии и прокурори във всички звена на съдебната система и избори на специализирани съдилища", изтъкна тя . Затова ми стана интересен коментара на нейна колежка от ВАС: "Дано изберат Марина Михайлова, та да отърват от нея Пето отделение. Тази е невероятно некомпетентна и такива решения "твори", че съсипва представата за правосъдие".

 2. 2 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Не смятам за коректна позицията на съдия М.Михайлова : След като бе издигната за кандидат-член на ВСС, тя коментира пред журналисти, че споделя позицията на Галина Захарова и Капка Костова за работата на ВСС. "Но не е време за бойкот, защото предстоят избори на съдии и прокурори във всички звена на съдебната система и избори на специализирани съдилища", изтъкна тя . Някой да я е карал насила да става член на ВСС?! Затова ми стана интересен коментара на нейна колежка, очевидно от ВАС: "Дано изберат Марина Михайлова, та да отърват от нея Пето отделение. Тази е невероятно некомпетентна и такива решения "твори", че съсипва представата за правосъдие".

 3. 3 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Как точно се сформира "ново ядро" от двама човека, дори да допуснем, че те са супер?!

 4. 4 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  тези какви са на цецу

  Времето е наркотик, много от него убива.
 5. 5 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Снощи в предаването на Чешмеджиева обсъждаха съдебната власт. Недоверието в нея беше много голямо : около и над 70%, доверието - около 20%. Накрая водещата даде „последната дума” на участващите. Представителят на адвокатите – човек на видима възраст над 80 години - цитира Шекспир: „Прави каквото смяташ, пък другите нека си бърборят”. Чел съм Шекспир и в превод, и в оригинал, но такива думи не си спомням. Очевидно или У.Ш. в свободното си време е работил като съдия, или адвокатът впредвид неговата достолепна възраст е сбъркал името на автора на тази сентенция. Проф.Мингова не запомних какво каза – тя си е кабинетен учен и нейните слова са за студенти, не за хора със завършено висше образование. Направи ми впечатление съдия П.Петков от СРС: единствен той препоръча съдиите да си издават присъдите въз основа на закона , но и да се вслушват в общественото мнение, защото хората не бърборят, а разсъждават. Представителят на прокурорите дръпна едно слово, от което в главата на хората нищо не остава – ами ,прокурор! Та думата ми е за предложените съдийки във ВСС: Едната е с 30-годишен стаж, което предполага възраст около и над 55 години, другата пък - на хептен "презряла" възраст – юрист от 1974 г. Очевидно и те като адвокатът са учили, когато който не можеше да се запише в престижна специалност, се захващаше с Право. Предполагам, че и техното кредо , остатък от социализма, е било „Прави каквото ти наредят и да не те интересува мнението на хората!”. Та с тези ли старци и баби ще вървим напред? Ега ти съдебната "реформираща се" власт! Не мога да разбера и защо само висши съдии могат да бъдат членове на ВСС?! Това означава априори елиминиране на провинциалните съдилища - апелативните и окръжните! Само софиянци ли ще решават какво да се прави - точно тези от ВКС, СГС, САС, СРС и СОС, които бламираха ВСС?!

 6. 6 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Тя каква излиза - предложителите на новите членове на ВСС са от Тройната коалиция: Соня Янкулова - зам. министър на Свинаров и сетне такава в правителството на Станишев; Марио Димитров - заместник на бившия министър Петканов по царско време. Предложените съдийки във ВСС пък са: едната – Марина Михалова - с 30-годишен стаж, което предполага възраст около и над 55 години, другата - Теодора Нинова - на хептен "презряла" възраст – юрист от 1974 г. Очевидно са се учили за юристи, когато който не можеше да се запише в престижна специалност, се захващаше с Право. Та с тези ли баби ще вървим напред? Господа от ГЕРБ, къде дремете? Нали Тройната коалция ви е виновна за всичко, защо оставяте нейни представители в съдебната власт да предлагат новите съдии?

 7. 7 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 388 Неутрално

  В коментар 5 съм допуснал фактологическа грешка: Адвокат Хараламбиев цитира Данте Алигери, а не Шекспир. Искрено се извинявам на колегите си и уважаемите читатели. Оригиналният текст на Д.А. е "Следвай своя път и нека хората си бърборят".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK