Електронни датчици за трафика ще заменят преброителите по пътищата

Електронни датчици за трафика ще заменят преброителите по пътищата

© Анелия НиколоваЕлектронни броячи от догодина ще заменят служителите, които следят трафика и товароносимостта по пътищата. Това обяви днес Лазар Лазаров от Агенция "Пътна инфраструктура" на пресконференция за напредъка по оперативната програма "Регионално развитие", по която се рехабилират пътищата от втори и трети клас в страната. За целта в момента АПИ кандидатства за 2.5 милиона лева финансиране от техническа помощ. С парите трябва да бъдат оборудвани около 150 пункта за наблюдение на трафика по второкласните и третокласни пътища, които ще дават данни къде рехабилитацията е най-рентабилна. Отделно със заем от Световната банка ще бъдат оборудвани и 58 пункта за наблюдение на първокласните пътища. Сега с тази дейност на 117 основни пункта по шосетата се занимават коло 500 преброители - "технология от по-миналия век", обясни Лазаров.


По първите два етапа на програма "Регионално развитие" ще бъдат рехабилитирани общо 538 километра пътища, които не са били ремонтирани повече от 30 години, съобщиха от пътната агенция. До септември ще бъдат въведени в експлоатация 227 километра ремонтирани шосета. До края на август ще бъдат сключени договори за рехабилитация на още 311 километра. Предстоят търговете за третия етап на програмата, която е с общ бюджет около 500 милиона лева.


АПИ все още няма разчет колко пари ще поиска за "регионално развитие" в следващия програмен период 2013 - 2020 г. "Очакваме да са повече", каза Николина Николова от управителния съвет. По програма техническа помощ на програмата агенцията ще подготви план за следващия период, така че да не повтори забавянето от настоящия и да стартира с изпълнението на проектите още през 2014 г., каза Николова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK