Кабинетът даде близо четвърт милион лева за осем църкви

Кабинетът даде близо четвърт милион лева за осем църкви

© Цветелина НиколаеваОще 224 хил. лв. отпусна правителството за ремонта и строителството на осем селски черкви, съобщи правителствената информационна служба. Половината от храмовете са нови и парите са необходими за довършването им, на останалите четири черкви ще се правят ремонти. Така общата сума, раздадена от правителството за ремонт и довършване на черкви за близо година, възлиза вече на 1.7 млн. лв. Средствата се осигуряват от преструктуриране на разходите от централния бюджет.


Най-много средства сега отиват за храма "Света Троица" в село Стряма, община Раковски - 90 хил. лв. Тази църква получава пари за втори път, след като в края на януари кабинетът й отпусна 100 хил. лв. за довършването й. Тогава кметът на община Раковски Иван Антонов заявява пред агенция "Фокус", че средствата ще стигнат и няма да се искат още пари за довършването на храма, като обещава през септември черквата да бъде действаща. Антонов е от ГЕРБ и в предизборната си кампания преди четири години обещаваше да построи православен храм в селото. Черквата, която е готова на груб строеж, е с площ от 620 кв.м, с две камбанарии и 17-метров купол. Населението в град Раковски е изцяло католическо, докато 4000 души в Стряма са православни според обясненията на кмета пред "Фокус".


За втори път средства получава и черквата в село Комарево, община Берковица, като този път сумата е увеличена двойно от 10 хил. лв. през зимата на 20 хил. лева сега. Останалите шест черкви не са получавали средства през зимното раздаване, когато кабинетът отпусна общо 710 хил. лв. за довършването и ремонта на общо 6 черкви. Предложението за тези пари тогава дойде от министъра в оставка Божидар Димитров, без да е обсъдено с министъра на културата, което предизвика напрежение между двамата. На правителственото заседание министър Рашидов попита премиера, "ако някой е втори дублиращ министър, много ви моля, определете", стана ясно от стенограмата на правителството.
В началото на юли пак от стенограма на кабинета стана ясно, че премиерът Бойко Борисов обяснява, че туристите искат да посещават културни забележителности и затова се дават пари за възстановяване на археологически паметници на културата и храмове, като дава пример с джамията в Стара Загора, която ще става паметник на религиите.


Министерският съвет чрез дирекция "Вероизповедания" пряко наблюдава и подпомага строителството на 10 нови храма на Българската православна църква в населени места, на чиято територия през последните 80 години не са строени черкви, е посочено в правителственото съобщение. Църквите в България са около 3500, а джамиите около 1500Черквите, които ще получат пари от правителството:
- "Св. Троица" в село Стряма, община Раковски - 90 хил. лв.
- "Св. арх. Михаил" в село Крушево, община Севлиево - 30 хил. лв.
- "Св. Димитър" в село Порой, община Поморие - 30 хил. лв.
- "Св. Възнесение" в село Горна Лука, община Чипровци - 25 хил. лв.
- "Св. ап. Петър и Павел" в село Комарево, община Берковица - 20 хил. лв.
- "Св. Параскева" в село Смоляновци, община Монтана - 10 хил. лв.
- "Св. Димитър" в село Габровница, община Монтана - 10 хил. лв.
- "Възнесение Господне" в село Громшин, община Бойчиновци - 10 хил. лв.
 

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jamaisvu
  jamaisvu
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Чудесно, но аз бих обърнал внимание на църквата в село Беренде- уникален паметник на културата, който, както повечето в държавата, е в окаяно състояние. Моля и журналистите да се сетят и да направят едно добро дело, като привлечат вниманието към уникалните стенописи в Беренде, пък дано някой се сети да даде някой лев и за нея.. Църквата в Беренде е средновековна, почти набор на тази в Бояна, с почти напълно запазени стенописи и уникален оригинален дървен олтар(съхраняван в АИМ- София)

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Първото правителство на България,което не строи джамии,а черкви!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 696 Весело

  Идат избори и дай Боже чудеса!

  ха ха ха

  Гладна кокошка...

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 4. 4 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Най-после едно национално отговорно правителство се сеща да помага за възстановяване на храмове или за строеж на нови.

  Раз бира се с тези 1-2 милиона няма как да настигнем строежа на нови минарета в България!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 5. 5 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Весело

  е защо нема у наше село

  low riders team
 6. 6 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#4] от "Курт Деликуртев":

  Повечко гробища трябва. Както не повишават пенсиите пенсионерите са на свършване. Прочее религията е отделена от държавата.

 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Предизборно, предизборно!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на vi66ti
  vi66ti
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Строителството на нови и ремонта на стари църкви са похвални неща. Българската православна църква обаче е една от най-богатите институции в тази държава. За нехайството на църковните "ръководители" относно малките и полу-изоставени храмове не би трябвало да се плаща с пари от държавния бюджет. Но нали наближават избори...

 9. 9 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ще бъде отчетено като смекчаващо вината обстоятелство!

  Трябва да се признае, че въпреки неспазването на Божиите заповеди и особено на тази свързана с краденето, Боце е вярващ човек и без съмнение затвора ще го превъзпита!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 10. 10 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 791 Любопитно

  [quote#1:"jamaisvu"] Беренде, пък дано някой се сети да даде някой лев и за нея..[/quote]


  Защо не се помолиш на бог да си я ремонтира сам?!


  He loves you, and He needs money! He always needs money! He's all-powerful, all-perfect, all-knowing, and all-wise, somehow just can't handle money! Religion takes in billions of dollars, they pay no taxes, and they always need a little more. Now, you talk about a good bullshit story. Holy Shit!

  George Carlin On Religion

  http://vbox7.com/play:66517f5c

  If you are going through hell... Keep going!
 11. 11 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  [quote#8:"vi66ti"]Българската православна църква обаче е една от най-богатите институции в тази държава. [/quote]

  И колко са и богатствата? Няколко банки, цветущи хотели по Черноморието или какво друго?

  Те едва сбират пари да дадат заплати на свещениците си!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 12. 12 Профил на tarna
  tarna
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Въобще не съм съгласна да се строят религиозни обекти със средства от бюджета на държавата. Ние все още сме светска държава и не е работа на правителството да ми пилее данъците за църкви, джамии и др. Тук не става въпрос за паметници на културата, а за ново строителство. Който желае нека да дари , но от собствения си джоб.

 13. 13 Профил на Kpuc
  Kpuc
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#5] от "Comandante Marques":

  Кметът сигурно не отговаря на изискванията ... т.е. не е от герб.

  Never argue with idiots - they bring you down to their level and then beat you with experience.
 14. 14 Профил на nazional
  nazional
  Рейтинг: 248 Неутрално

  [quote#8:"vi66ti"]Строителството на нови и ремонта на стари църкви са похвални неща. Българската православна църква обаче е една от най-богатите институции в тази държава. За нехайството на църковните "ръководители" относно малките и полу-изоставени храмове не би трябвало да се плаща с пари от държавния бюджет. Но нали наближават избори...[/quote]

  Абсолютно! Докога хрантутниците от БПЦ, с лимузини за 6 цифрени суми, ще лежат на доброто желание на хората? Крайно време е да започнат да възпитават и дават морален пример на нацията, а не да правят схеми и далавери с църковните имоти, докато храмове и манастири се срутват.

 15. 15 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#12] от "tarna":

  По-добре да отпускат повече пари действително за т.н. гробишни паркове. Знаете ли в какво окаяно състояние са те, особено в малките градове и села. Змиярници. Както писа един вестник "По гробищата ще ги познаете". А те са точно работа на държавата, а не на църквата. Ходил съм в чужбина и вероятно знаете как там са устроени гробищата. Друг въпрос е че самите близки много, много не ги почитат. Имам познати, които погребаха съпруг и баща в едно разградско село преди година. Те живеят в София. Въобще не са стъпвали в селото и вероятно гроба вече не си личи къде е. няма надгробен паметник, няма нищо. А редовно ходят да палят свещичка в църквата. Това се казва демагогия и тя е присъща на нашия народ.

 16. 16 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "Църквите в България са около 3500, а джамиите около 1500"

  Хм,а преди 20 години колко ли са били джемеситата?Бас държа,че не повече 800!!!Както казваше диктора в "17 мига от пролетта" за такива неща-"информация за размишление"...

  Келепир му е майката!
 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#9] от "др. Иванов":

  Др.Иванов,скъпи неудачнико,

  Не си и помисляй,че близките 6 години,ГЕРБ няма да е на власт,и да не ви мачка.Вие,които свикнахте да се хранете,като крадете от държавата.

  Както виждаш,не можеш да се доберереш до държавна поръчка,както и другарите ти,защото сте некадърни и алчни.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#15] от "stoicho2":

  Повече пари за гробищните паркове? А ти готов ли си да плащаш по-големи такси за ползването им?

  Иначе няма от къде да дойдат мангизите, нъл тъй!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 19. 19 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#18] от "Курт Деликуртев": Гробищните паркове са общинска собственост, нъл тъй?? Какви такси пак?
  А нещо за свещоливницата на Църквата - приход/разход? А с данък облага ли се?
  Що за глупав PR за сметка на "пълните ни хладилници" пак?

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 20. 20 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  По принцип не е лошо да се дават пари за строеж на нови храмове или за ремонт на стари, обаче точно сега ли? Когато онова недоразумение Дянков все реве, че няма пари за пенсии и заплати, нито за нещо друго за народа. Как все за глупости се намират пари? Заради изборите! Елементарно, Уотсън. Безсрамници!

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 21. 21 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  Като във филма - '' За кучета и котки може а за прасе не може '' / Г. Русев /.
  Та за мощи и църкви може а за пенсии не може .
  Като видим досиетата на всички владици и ще се сетим защо карат такива лимузини и джипове придобити най - вероятно без знанието и волята господна / на '' шефа '' им както се изразява и наш Боце /

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 22. 22 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Ще се намери ли някой журналист да ни напише , колко нови джамии се построиха за същото време , колко милиона струваха и кой даде парите???

 23. 23 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#19] от "dalilan":

  Да взема да ти светна лампите, че белки разбереш? В Германия гробищата са също общински , но едно погребение струва от 2 до 3 хиляди евро, това е само таксата към съвета. Отделно за ковчег, цветя, хор, носачи в ливрей и т.н.

  А колко е общинската такса в България? 50-60 лева? Затова немските гробища са като поддържани градинки, а българските обрасли в бурени!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 24. 24 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#21:"tanas"]Като видим досиетата на всички владици и ще се сетим защо карат такива лимузини и джипове придобити най - вероятно без знанието и волята господна / на '' шефа '' им както се изразява и наш Боце / [/quote]

  Мога да кажа за джипа на владика Николай Пловдивски. Купен е от дарение на виден пловдивски свинар! Т.е. не са харчени църковни пари!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 25. 25 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Браво за грижата за църквите. Остава да видим какво ще отпусне правителството за католическите и протестантските църкви.

  Защо ако не да?!
 26. 26 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#18] от "Курт Деликуртев":

  Защо не. А на теб изглежда ти харесват гробищата. Прочее може и да не си стъпвал за да те ухапе змия там.

 27. 27 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#26] от "stoicho2":

  В България си имаме семейна гробница, добре поддържана, струваше ми само 1000 лева доживотното право, отделно паметника, цветята, оградките и пейката!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 28. 28 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Браво на Бойко! Може и по-големи суми.

  Yet another blue planet.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK