Сблъсък в ГЕРБ за новия шеф на НОИ

Партийното ръководство избира между кандидати на Дянков и на парламентарната група


- Дилемата е професионалист или лоялен партиец

Изборът на шеф на Националния осигурителен институт (НОИ) сблъска за пръв път публично две кандидатури, издигнати от управляващата партия. Тази вечер Изпълнителната комисия на ГЕРБ решаваше дали да предпочете Бисер Петков, зад когото стоят финансовият министър Симеон Дянков и икономисти от формацията, или депутата Светлана Ангелова, предложена от парламентарната група.


Партийното ръководство трябваше да изслуша и сравни претендентите за плановете им за управление на НОИ, но както напомниха депутати, решаваща в такива случаи е думата на лидера Бойко Борисов.
Предварителните очаквания бяха в сряда Народното събрание да избира председателя на осигурителния институт.
Преди дни изглеждаше, че гласуването ще бъде за Бисер Петков. Във вторник вечерта обаче парламентарната група издигна Светлана Ангелова. Последваха коментари, че с този ход народните представители се противопоставят на вицепремиера Симеон Дянков, който неотдавна заяви, че ще предложи парите за представителни нужди, които те получават, да се облагат с данък.


Реакцията на парламентаристите беше разчетена и като удар на вицепремиера Цветан Цветанов срещу Дянков, похвалил се неотдавна в интервю, че при кадрови промени думата му се чува. Така се стигна до арбитража на премиера. Дори поддръжници на Светлана Ангелова заявиха пред "Дневник", че са готови да отстъпят и да подкрепят Бисер Петков, ако премиерът настои за това. До редакционното приключване на броя заседанието не беше завършило.


През деня днес в парламента един след друг отидоха социалният министър Тотю Младенов и Симеон Дянков. Младенов каза, че кандидатурата на Бисер Петков остава актуална. Дянков влезе в стаята на депутатите от ГЕРБ и остана там на разговори повече от половин час.


Днес Светлана Ангелова заяви, че на заседанието на парламентарната група във вторник кандидатурата й е била подкрепена единодушно от колегите й и не е имало други предложения. Тя посочи, че е готова да поеме поста, овакантен след оставката на Христина Митрева през май. Като причина депутатите да стоят зад колегата си член на парламентарната бюджетна комисия посочи доверието, с което тя се ползва сред тях, но уточни, че не всички я поддържат.


Според източници от финансовото министерство това е чиста борба за надмощие между крила в партията. Едната група била за Бисер Петков като специалист с дългогодишен професионален опит в областта, а другата - за Светлана Ангелова, която нямала неговия опит, но била лоялна към партията.


Заместник -председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов (ДПС) заяви, че предстои да се види дали ГЕРБ се движи от партийния интерес или от грижа за доброто управление на НОИ. "Ако съпоставите биографиите на Бисер Петков и Светлана Ангелова, ще видите кой от двамата трябва да бъде предложен.


Новият шеф на НОИ трябва да бъде уважаван и познат специалист, защото при напускането си Христина Митрева бе изпратена с аплодисменти от служителите там и сега сред тях също има недоволство. Ако Бисер Петков бъде избран, той няма да има такава подкрепа от парламентарната група, каквато има Светлана Ангелова. Ако тя стане председател на НОИ пък, няма да има подкрепата на финансовия министър", коментира той.- Дилемата е професионалист или лоялен партиец

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK