Не сме виновни, но ще си платим глобата, казаха осъдените за конфликт на интереси депутати

Депутатите твърдят, че предложенията им са били в интерес на собствениците на земи

Депутатите твърдят, че предложенията им са били в интерес на собствениците на земиНе виждаме конфликт на интереси или какъвто и да е частен интерес в промените, които предложихме в Закона за земята. Това заявиха двамата осъдени от Върховният административен съд депутати от ГЕРБ Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев. Вчера ВАС постанови те да бъдат глобени 5000 лв. заради конфликт на интереси.


Депутатите заявиха, че не се чувстват виновни, няма да коментират решението на съда, а просто ще си платят паричната глоба. "Законът беше несправедлив към собствениците на земя, ние просто предложихме всеки от тях да има по двама потенциални клиенти, а сега остана един", поясни Аврамов.


Според Гюзелев двадесет години се говори за закона и това е бил един от пътищата за промяната му. И двамата народни представители твърдят, че предложението им няма никакъв правен ефект, защото не е станало закон.
Депутатите обявиха, че няма да прекратят работата си в сферата на земеделието, но Аврамов се пошегува, че ще внасят законопроекти само за културното наследство и здравеопазването.
"Безспорно за мен не е справедливо осъждането им, защото те са работили само в тази сфера", коментира решението на ВАС шефът на комисията по земеделие Десислава Танева. Според нея двамата депутати имат участие във фирми, но са го декларирали по силата на закона за конфликт на интереси.


"Те са декларирали всичко, което имат и по буквата на закона може да са виновни, но повечето от нас, преди да станем депутати, сме работили в някаква сфера", обобщи Танева.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 581 Весело

  Ще си платят защото от тях нищо не зависи защото знаят че са събрани от кол и въже за да узаконят власта на нещастния цар

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Обществен морал, въплътен в политическия такъв.

 3. 3 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Значи мястото ви е в панделата, при другите невинни.

 4. 4 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1593 Любопитно

  Бълха ги ухапала с тая глоба.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 5. 5 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Тия дребни риби дето предложили някакъв закон дето даже не бил приет от парламента са виновни и осъдени обаче Доган дето взе 2 милиона за Цанков камък е невинен! Егати и справедливия съд разбираш ли.

 6. 6 Профил на 4e6it
  4e6it
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Не сме виновни, но сме ...виновни, сиктир бе !

  Мъдрецът сочи луната, а глупакът гледа в пръста му.
 7. 7 Профил на pale4ko
  pale4ko
  Рейтинг: 237 Весело

  е то остава да са виновни!!!
  и остава и да НЕ си платят глобата!!!

 8. 8 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Най-трудното нещо у нас. Да си признаеш вината. Катарзисът е възможен само веднъж - каза министърката на правосъдието.

  И ДС-доносниците. И от тях нито един не се призна за виновен.

  Или както в затворите - и там всички са невинни. Адвокатите ги прецакаха.

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3740 Весело

  Дай пък да не платят!

  Това си е все едно да минеш на червено, катаджията да те спре, ти да се тръшкаш, че си минал на жълто, ама щот' ти е поискал само пет лева глоба ... айде, от теб да мине!
  Че това си е на далавера отвсякъде!

 10. 10 Профил на Dznika
  Dznika
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма абсолютно никакво значение дали тез двамата хубавци виждат конфликт на интереси или не...в случая е важно какво е видял ВАС, а той е констатирал нещо, противно на техните усещания и възгледи.

  А пък за законопроектите за културното наследство, които се шегуват, че ще внасят, лошо няма, тяхна воля какви ще ги пишат, ако ще да е и законопроект за въздушните имоти)) Току-виж мине....ех, тогава колко въздушно ще ни бъде)

  Ако не знаеш къде отиваш, винаги стигаш другаде
 11. 11 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1492 Весело

  Ауу, горкичките! Как може съда така да постъпи с тях! Те работят за България, а съда да ги напляска. Мъка!

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 12. 12 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Такива хора -
  в затвора!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 13. 13 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1263 Весело

  Когато съдът ги оправдае, като Софиянски примерно излизат и се хвалят "Невинен съм и даже съдът ни издаде индулгенция". Когато е обратно решението, започват едни приказки което е буквално смешно, при решение на 5-членен състав на ВАС. Много ще ми е интересно как могат да не платят!

 14. 14 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Щом не сте виновни, защо си плащате глобата? Има закони, има Европейски съдилища - недейте да плащате, ами идете и съдете държавата. Ще идете, ама друг път, нали?

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 15. 15 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Впрочем, това поведение напомня на думите на някое дете "Кой ми ака в гащите?"

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 16. 16 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Трудна дилема за ГЕРБ! Или признаваш решението на съда и поканваш осъдените депутати да си подадат оставките (поне ги изхвърляш от парламентарната си група, ако откажат), което е сигурно, че ще направят, като Български политици, или иначе омаловажаваш решението на съда и започваш да плюеш пак против съдената система, което никак не им отърва! Добър капан, заложен преди вота от БСП, няма що! Иначе съдебната ни система си я знаем.

 17. 17 Профил на evergrey
  evergrey
  Рейтинг: 432 Неутрално

  "Те са декларирали всичко, което имат и по буквата на закона може да са виновни, но повечето от нас, преди да станем депутати, сме работили в някаква сфера"

  Товя явно следва да обясни и оправдае всичко...

 18. 18 Профил на ner0n
  ner0n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#5] от "merkel":
  Ми Цецо 6-те апартамента, Меркеле? Нещо пропускаш някои работи ми се струва

 19. 19 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  До коментар [#5] от "merkel":

  попай, според теб каква трябва да е присъдата им?

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 20. 20 Профил на Диана
  Диана
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  И тези двамата на мъченици ще се направят =)

 21. 21 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Може ли да са виновни, че са направили предложение за изменение на закон, което не е прието. В края на кроищата законите са акт на Народното събрание, а не на отделен депутат. За да се избегне конфликта на интереси, предложенията за промени в закона за висшето образование трябва да се правят от хора без образование, земеделците да предлагат закони за здравеопазването и т.н. Не ви ли се струва абсурдно?

  ATX
 22. 22 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1556 Любопитно

  "...Не виждаме конфликт на интереси или какъвто и да е частен интерес в промените, които предложихме в Закона за земята. Това заявиха двамата осъдени от Върховният административен съд депутати от ГЕРБ Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев..."
  ..............
  Дааа, важно е как го чувстваш, нъл тъй беше?
  Ама все пак, нарушили ли са закона или съдът си измисля правила? Ето това искам да знам.
  Щом плащат, значи си има сгазване. Тогава какво искат?

 23. 23 Профил на kras
  kras
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Делото по своя характер е административно и е подсъдно на ВАС, като първа и втора инстанция. Постановеният съдебен акт по своето естество е решение, а не присъда. При разглеждане на делото съдът не изследва и не се интерисува от въпроса за вината(субективното отношение на дееца към деянието и неговите последици), както е в наказателния процес. Той разглежда делото по същество, по реда на бързото производство на АПК и когато установи наличие на конфликт на интереси се произнася с решение, с което налага съответното административно наказание(в конкретния случай - глоба), предвиденото в Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. В същия акт съдът се произнася и по чл. 33, ал.2 и3 от този закон. Решението на съда подлежи на касационно обжалване. също по реда и сроковете предвидени на АПК.

 24. 24 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 1032 Весело

  Ама тези били големи мушмолоци бе! Егати арабиите - ще си платим, ама сме невинни. Неглижирането на законите и съда продължава. Явно манталитетът на ГЕРБ-аджиите е такъв.

  PHILIP
 25. 25 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Тези двама гьонсурати предлагаха, големите фирми-арендатори да придобият земите, които обработват с привилегия, а собствениците, на които и без това не плащат нито стотинка рента, да пият по една студена вода. С две думи да присвоят земята на истинските собственици, без тяхно съгласие и на нищожна цена. Всички други глупости, които говорят са за замазване на очите на хората.

 26. 26 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Весело

  Колко е удобно сега да има "неизвестен извършител" - така и не хванаха кой е вкарал поправката "Мери Джейн" в закона и сега ВАС няма кой да глоби.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 27. 27 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 868 Любопитно

  "Депутатите заявиха, че не се чувстват виновни, няма да коментират решението на съда, а просто ще си платят паричната глоба."

  Ма що така развяват белия байрак, щом са несправедливо осъдени - да се оплачат на БХК, да съдят държавата в Страсбург...

 28. 28 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Депутатите заявиха, че не се чувстват виновни, няма да коментират решението на съда, а просто ще си платят паричната глоба."
  Не се чувствали виновни, моля ви се. че кой ги пита как се чувстват, това е решение на ВАС, което предполагам не подлежи на обжалване. Така че да плащат и да подават оставки. Ако не, ГЕРБ да ги принудят, защото, ако афишираш, че се бориш с престъпността, трябва да дадеш пример, че спазваш законите и правилата.

 29. 29 Профил на Sara
  Sara
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Може и да не са ..но ако са да си признаят грешките и да непетнят името на ГЕРБ

 30. 30 Профил на ozi
  ozi
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Те в случая изтеглиха късата клечка.

 31. 31 Профил на Николай Стефанов
  Николай Стефанов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на двамата за достойното поведение!!!

  Николай Стефанов
 32. 32 Профил на hera7
  hera7
  Рейтинг: 466 Неутрално

  И, браво на един друг за достойното поведение!!!!!

 33. 33 Профил на hera7
  hera7
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Защото едни само си говорят, а други тихо мълком си вършат работата, пък после ги и коментират! И само те си вярват, че никой не знае!

 34. 34 Профил на winnie__
  winnie__
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Най-важното е да има смелост в действията на всеки един. Както в случая депутатите ще заплатят за евентуална тяхна грешка.

 35. 35 Профил на stolichanin
  stolichanin
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Хората са сбъркали, нормално е. Важното е, че се вижда, че няма политически чадър над хора от ГЕРБ, което беше много често срещано явление при предишните управляващи!

 36. 36 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1441 Гневно

  нагли кучета

  Времето е наркотик, много от него убива.
 37. 37 Профил на Admiral
  Admiral
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Не знам защо ги обиждате, казват, че ще си понесат последствията, но продължават да се аргументират защото идеята им е правилна.Нагли щяха да са ако се опитват да наложат нещо, което няма да е правилно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK