Електронни справки за здравно осигуряване предложи НАП

Електронният калкулатор е поредната услуга, която НАП предложи като алтернатива на посещенията на място в данъчните офиси.<br />

© Анелия Николова

Електронният калкулатор е поредната услуга, която НАП предложи като алтернатива на посещенията на място в данъчните офиси.Електронен калкулатор, който автоматично изчислява дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях, предложи Националната агенция за приходите. Той е на нейния сайт www.nap.bg и ползването му е напълно безплатно и може да се ползва от всеки без изискване за електронен подпис.


Услугата спестява на физическите лица нуждата да посещават офисите на агенцията, за да разберат точните си задължения за здраве, а с помощта на здравноосигурителния калкулатор могат да се изчислят всички здравни вноски и лихвите към тях от 2000 г. досега.


Гражданите могат да направят първо справка в услугата за проверка на здравноосигурителния си статус, както и да разберат периодите, за които не са платени здравните им вноски. След това с помощта на калкулатора могат да изчислят точната сума, която дължат за здраве и лихвите за периода, в който не са плащали вноски.
За да изчислят задълженията си за здраве, клиентите на НАП трябва единствено да маркират месеците, в които са пропуснали да платят вноските си и как се осигуряват – като еднолични търговци, упражняващ свободна професия, земеделски или тютюнопроизводител и т. н.


Друга възможност за физическите лица да проверят безплатно здравния си е предложена по телефона. С обаждане до телефонния център на приходната агенция всеки може да въведе единния си граждански номер през клавиатурата на телефона и автоматизираната система извършва справка в реално време и съобщава по телефона дали проверяващият има непрекъснати здравни права или не.


Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени здравните вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.
Номерът, на който може да се ползва тази услуга, е 0700 18 700, а цената е като за градски разговор, независимо от коя част на страната се прави обаждането.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Личен избор "за" или "без" здравно осигуряване пък предлагам аз.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 2. 2 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 462 Неутрално

  точно погледнах страницата на НАП и веднага браузъра ми изпищя, че сертификата за сигурност не е валиден. Така е с повечето държавни страници. Също така продължават да не водят за осигурени българите, които са напълно осигурени в ЕС. Много зле... кога най-сетне ще си свържат системите с другите европейски държави, за да се изчистят псевдо задълженията на тези хора?!?

 3. 3 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 565 Любопитно

  Електронен калкулатор, който автоматично изчислява дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях, предложи Националната агенция за приходите.
  ----------------------------------------------
  Нещо не ви ли е много старичка новината. Тази услуга я ползваме от миналата година.

 4. 4 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#2] от "kki":

  Да с последната версия на Фаерфокс здравните осигуровки и калкулаторът не се отварят. Ползвам страниците с интернет експлорера. Какво да ги правиш, държавните сайтове като са правени, парите са отишли в други русла.

 5. 5 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Искам калкулатор да показва къде се изпаряват парите НИ после , една тъпа мутра реже ленти.

  колкото повече,толкова повече
 6. 6 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#3] от "moreto":

  Точно казано! Поне преди 6 месеца го имаше и го проверих. Даже май Дневник бяха писали за това, а сега се повтарят.

 7. 7 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 415 Гневно

  Контролът върху здравната система ще остане единствено задължение на НЗОК, а пациентът ще доплаща за всичко, за което му искат пари, без правила, без да знае трябва ли да плаща и колко, но това е криворазбрания пазар на здравни услуги у нас.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах